Прашање за Христијанството III

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
Апостолите не станале свештеници. Ниту самите се нарекувале така, ниту другите ги нарекувале така. Напротив, еве на пример апостол Петар (кој бил сметам за еден од столбовите на Црквата), вели за него вака:

„Старешините меѓу вас ги повикувам јас, кој сум и самиот старешина и сведок на Христовите страдања “ (1 Петрово 5:1, Библијата)

Значи во Црквата се спомнати апостоли, учители, епископи, старешини, ѓакони, евангелисти итн. но никаде не се спомнати мистериозните „свештеници“, кои многу подоцна одредени самонаречени „цркви“ си ги измислиле за полесно манипулација со народот, за да можат полесно да го дерат и држат во страв и суеверие.
Да, и за да можат полесно и подобро да бидат организирани во таа нивна таканаречена „хиерархиска поставеност“’

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Дали си ти свесен за поврзаноста на стариот со новиот завет???? Во стариот завет се пишува малце за историјата на народот, мада не е книга по историја, и се навестува доаѓањето на Месијата. Кога дошол Исус на земјата и ги исполнил сите пророштва кои се запишани во стариот завет, стариот завет веќе не важи. Тогаш Исус го воспоставил новиот сојуз според кој треба да се држиме. Со тоа што стариот завет не важи не значи дека не е од никаква важност за нас. Од тамо може да го запознаеме повеќе Бог, како тој постапувал во одредени ситуации, какви особини има, како го спасувал својот народ во невоља итн. Со тоа станува поблиски со Бог. Исто така може да ја споредиме вистинитоста на пророштвата запишани во стариот завет со тоа како се исполниле во Исусово време. Со тоа ќе стекнеме вера дека и тие неколку пророштва кои се запишани а не се исполнети, дека со сигурност ќе се исполнат во блиска иднина.
Кога веќе ги спомна, Левитите живееле со десетток од народот. Тоа им било доволно за да имаат каде да живеат и да се прехранат, за без да работат никаква работа да имаат материјално за да преживеат и да ја вршат службата за која се одредени. Од друга страна поповите во денешно време гледаат што појќе да го оддерат народот за да можат не само да го имаат основното, туку да имаат и мерцедес од 80.000Е и куќа од 500м2^. Затоа те молам немој да ги споредуваш левитите со денешните попови и да го оправдуваш нивното однесување, бидејќи не си во право. :)
Ако не важи веќе стариот завет зошто ги користиш 10-те Божји заповеди зар не се тие од стариот завет.
Попот возел Мерцедес и имал стан од 500м2 народот ова го вика завист зар не добиваме се од Бога.

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
Дали си ти свесен за поврзаноста на стариот со новиот завет???? Во стариот завет се пишува малце за историјата на народот, мада не е книга по историја, и се навестува доаѓањето на Месијата. Кога дошол Исус на земјата и ги исполнил сите пророштва кои се запишани во стариот завет, стариот завет веќе не важи. Тогаш Исус го воспоставил новиот сојуз според кој треба да се држиме. Со тоа што стариот завет не важи не значи дека не е од никаква важност за нас. Од тамо може да го запознаеме повеќе Бог, како тој постапувал во одредени ситуации, какви особини има, како го спасувал својот народ во невоља итн. Со тоа станува поблиски со Бог. Исто така може да ја споредиме вистинитоста на пророштвата запишани во стариот завет со тоа како се исполниле во Исусово време. Со тоа ќе стекнеме вера дека и тие неколку пророштва кои се запишани а не се исполнети, дека со сигурност ќе се исполнат во блиска иднина.
Кога веќе ги спомна, Левитите живееле со десетток од народот. Тоа им било доволно за да имаат каде да живеат и да се прехранат, за без да работат никаква работа да имаат материјално за да преживеат и да ја вршат службата за која се одредени. Од друга страна поповите во денешно време гледаат што појќе да го оддерат народот за да можат не само да го имаат основното, туку да имаат и мерцедес од 80.000Е и куќа од 500м2^. Затоа те молам немој да ги споредуваш левитите со денешните попови и да го оправдуваш нивното однесување, бидејќи не си во право. :)
Потполно се сложувам со постов

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Оф Леле празноверни.Ако Бог го уништи злото ќе треба да ги уништи и злобните луѓе и целиот светот.Нели сите сме пропуштени на сопствена воња не го ли разбра тоа.
Уште Адам кога беше исфрлен од рајот со паднатите ангели кој постанаа демони започна постоењето на светот со погрешенија.И еве до ден денес го наследуваме тој негов грев и страдание.
А шо врска имам јас со Адам??? Јас ли го натерав на грев? Јас ли му нудев непослушност? То Адам нек се расправа со Господ, јас немам никаква врска со случката

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Парите што се оставаат на икони не се воведени од црквата туку од народот самиот народ тоа го вовел и го прави со цел помош за црквата.Од кој некој од алчните свештеници го злоупотребуваат тоа.Кој Поглаварот мака мачи да го спречи тоа знаеш ли колку попови се распопени поради тоа.Дали си посетил барем една литургија. па да видиш дали го одвраќаат народот.и што се кажува во неа.
За болдот искрено да ти кажам, не. Ама имам доволна претстава за тоа. Не станува тука збор за парите коишто доброволно се оставаат на икони. Станува збор за парите коишто народот е принуден да ги плати по разни основи. Чатење, венчвање, умирачка, благослов не знам што уште не. Исус на своите ученици им рекол: бесплатно добивте, бесплатно давајте. Според тоа, денешните попови со сигурност не се наследници на Исусовите ученици од првиот век.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ова е револтот кон Православните свештеници кој земаат пари од луѓето за крштевки,свадби,умирачки.Зимаат зашто тоа им е работа и црквата си има свои трошоци околу тоа.
Тоа не е оправдување. Крштевањето е заповед од Христос и не смее да се наплатува, бидејќи Исус така им заповеда на учениците „бесплатно добивте, бесплатно давајте.“ (ев. Матеј 10:8, Библијата) Во Библијата јасно пишува дека никој не смее да дава пари од принуда, туку исклучиво доброволно, и не со ценовници, туку онака како што одлучил во срцето:

„ Секој нека даде како што одлучил во срцето, а не со жал и не од принуда, зашто Бог го љуби радосниот дарител.“ (2 Коринтјаните 9:7, Библијата)

Поповите се луѓе кој се меѓу нас и не упатуваат кон правилна вероисповест.
Од каде знаеш дека од сите религиозни водачи, од сите цркви и деноминации дека баш поповите те упатуваат кон правилната вероисповест? Само затоа штос и роден во Македонија?
Да беше роден во Словенија, ќе велеше дека тоа се католичките свештеници.
Да бееш роден во Саудиска Арабија, ќе велеше дека тоа се оџите.
Да беше роден во Индија, ќе велеше тоа се хиндусите итн.
Има ли мерило според кое можеш објективно да знаеш кој те води кон правилната вероисповест или тоа е чисто субјективна категорија, детерминирана од географското одредиште и фамилијарната традиција?

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
А шо врска имам јас со Адам??? Јас ли го натерав на грев? Јас ли му нудев непослушност? То Адам нек се расправа со Господ, јас немам никаква врска со случката
Потомок си му на адам
--- надополнето: 18 април 2013 во 16:40 ---
Ако не важи веќе стариот завет зошто ги користиш 10-те Божји заповеди зар не се тие од стариот завет.
Попот возел Мерцедес и имал стан од 500м2 народот ова го вика завист зар не добиваме се од Бога.
Убаво ти пишува дека тоа незначи дека стариот завет не е од важност за нас денес

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
.
Ти си негов син,а синот е наследник. И Господ Исус Христос умре за тебе на крстот.и со таа случка ли немаш врска.За да не го наследиш гревот од твојот татко верувај во Господ и Спасителот кој те искупи од тој грев.

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Само ќе се самоцитирам и ќе ти го болдирам одговорот.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
бидејќи Исус така им заповеда на учениците „бесплатно добивте, бесплатно давајте.“ (ев. Матеј 10:8, Библијата)

Ааааа, па Ти точно знаеш што мислел Христос: дека таа „бесплатност„ треба да се однесува на крштевањето, така?....:icon_lol:

А кај Вас, све е бесплатно, само никако да ни‘ кажеш зашто е бесплатно. Ќе можеш да ја кажеш вистината за таа „бесплатност„ или пак лукаво ќе се скриеш зад некој „...библиски цитат..„?....:sneaky:

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Само ќе се самоцитирам и ќе ти го болдирам одговорот.
Па тогаш убивај кради,прељубувај итн....
Господ Исус ни ги заповеда ли 10-те божји заповеди.Рече ли да се придржуваме кон нив.

Kajgana Shop

На врв Bottom