- Член од
- 20 март 2008
- Мислења
- 694
- Поени од реакции
- 414
Според писмото до Евреито кое го напишал апостол Павле, во Евр. 11:1 пишува дефиниција за ’Вера’. Тамо вели дека верата е цврста увереност дека ќе се случи она на кое се надеваш, нешто што не го гледаш. Еве ти убеди ме дека тоа е вистината. Кој е тој духовен опит? како може да се испитам дали верувам?! :SДокази?
Во верата бараш докази?...
Еден од доказите е: православната Црква опстана на изворното учење Христово и Апостолско: тоа е еден вид објективен доказ.
За точноста од вероиспоеста и нејзиното учење, потребен е и личен доказ, кој се однесува на духовниот опит: верата се докажува пред се‘ преку себе и преку духовниот опит, а не со просто цитирање библиски стихови.
Патем кажано Светото Писмо го имам во ПДФ и ВОРД формат и лесно можам да најдам било кој стих од истото, но тоа не ми е целта: јас не „докажувам„ со „библиски цитати„.
Епа како подруго ќе докажеш ако не со стихови од библијата бе? На што го темелиш своето верување?? на тоа што ќе ти каже попот? Или па може не ја познаваш доволно библијата за својата вера да ја темелиш на библијата?