Православните Албанци во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата puno
  • Време на започнување Време на започнување
interesno kako nekoi tuka postiraat non stop naucni tvrdeni fakti i se ignoriraat a drugi od vreme na vreme si postiraat gluposti kako ova pogore i mislat deka osvoile pehar za najdobar post vo forumot, ajde zatvorete ja temata for fuck's sake.

За време на Втора Светска војна, територијата под италијанска окупација е дел од марионетската Албанија. Тогаш се и најголемите балистички етнички чистења по западна Македонија.
Плус, од после Прва светска, до ден денешен, мал дел од Македонија припадна под албанска капа (Голо Брдо, Мала Преспа...)

А може и да се каже дека оние делови од РМ, во кои денес владеат Албанците се полоши за Македонците одколку деловите во Албанија или Бугарија.

Ma nemoj, dojdoa nekolku bandi i se asimiliraa vo albanci......... Svetska vojna traeshe 5 god, za pet godini redoven student ne mozhe da nauci jazik so 300 kursevi a kamoli da se asimilira celo naselenie....

Ma nemoj, dojdoa nekolku bandi i se asimiliraa vo albanci......... Svetska vojna traeshe 5 god, za pet godini redoven student ne mozhe da nauci jazik so 300 kursevi a kamoli da se asimilira celo naselenie....
Кој вика дека Албанците некого асимилирале за време на Втора?

Тие правеа ѕверства, палеа, силуваа, чистеа села, ама асимилација немало, како денес то има.

Кој вика дека Албанците некого асимилирале за време на Втора?

Тие правеа ѕверства, палеа, силуваа, чистеа села, ама асимилација немало, како денес то има.

Shto ima vrska so temata ova togash, ili za tebe nema vrska?

interesno kako nekoi tuka postiraat non stop naucni tvrdeni fakti i se ignoriraat a drugi od vreme na vreme si postiraat gluposti kako ova pogore i mislat deka osvoile pehar za najdobar post vo forumot, ajde zatvorete ja temata for fuck's sake.

he..he...
ako nosic keche ili pees raspukala sar planina, mnogu jaki naucni tvrdeni fakti....

Bas mie milo sto temata e otvorena.

ja sum Albanec i mnogu gi pocituvam Hristijanite i Pravoslavnite Albanci...

respekt

Bas mie milo sto temata e otvorena.
ja sum Albanec i mnogu gi pocituvam Hristijanite i Pravoslavnite Albanci...
respekt
Ретко кој би помислил дека ја зборуваш вистината. Тешко дека некој кој е задоен со омраза против се Христијанско би имал таква почит, каква што лажеш дека имаш. Албанците Муслимани ги подржаа сите сквернавења на своите сонародници, како и велигденскиот масакр на деца.
Но ова е форум, на кој секој може да каже што сака.

sto da kazam za vasite bibliski naucni fakti za najstariot narod vo universot, mi se sere i povraka istovremeno.

znaes, Pericic 2005 veli deka Shqiptar Kosovo i MKD Romite imaat isti geni poradi a focal rather than a clinal phenomenon resulting most likely from genetic drift.
focal=fokusiran, vo edna linija, ednoliniski, tesno
fig31GeneticDrift.jpg

genetic drift znaci deka od plemeto ABCDShqipRoma se izdelile ShqipRoma pa se podelile i nastanale Shqip i Roma.

Ferri 2010 god veli, vo Roma Kosovo najdovme Y dna E-M35..od cel svet samo 4 luge od Egipet se isti...tie im dadoa zivot na M-78 ili 45% kosovo shqip....
mene mi se smee, nekoj vi dal ime Albanci, ah, toa englezite, vie si_RomaShqi...

Ти си за Палестина, затоа што си против САД и Израел...... а не дека те интересира за муслиманите, вие сте познати заради исламофобија=расизам...

Пуно, војна не е фудбалски натпревар, па да бираме страни :)
Види, јас лично ќе ти одговорам сега, иако неповикана во вашата дискусија.
Јас не сум религиозна, ама сум голем човекољубец.
Не ми е гајле каква ти е определбата, ти си за мене човек.

Така не ми е гајле кој е католик, православен, муслиман, евреин или јеховин сведок, за мене се сите тие еднакво луѓе.
Да, гледам што прави САД по муслиманскиве земји - и не можам да најдам ниту едно оправдување за тоа што го прави. Не ми е гајле дали жртвите се муслимани или секташи, тие се пред се луѓе.
Да, на страна на Палестинците сум, никој нема право да им одзема територија, а и евреите не се повластен народ на светов - освен во очите полни со интерес на САД.

Затоа, не е фер да даваш такви обвинение - знаеш, има многу луѓе кои се пред се човекољубци. Да, битни ми се муслиманите, како и сите други луѓе. Ниту мразам некого, ниту ќе мразам заради верска, национална или било каква припадност.

Пробај и ти така, не шкоди - луѓето се прво и основно луѓе. Гледај ги како такви.
--- надополнето: 6 мај 2013 во 03:11 ---
Не објасни како го научиле албанскиот???

Исто како што јас го научив албанскиот.
Со тоа што мнозинското население околу мене го зборува.
Мораш да се социјализираш со тие околу себе, ако сакаш да преживееш.
Како што претседателот Ѓорѓе Иванов знае турски.
Како што пријателка ми турчинка во Австрија знае германски.

Итн.

Нема потреба еден јазик да е официјален, за некој да го научи. Мене никој не ме присилил да научам албански, не ми ставил нож под грло, ама за да преживеам во Тетово и те како морав да го научам.

Е сега, замисли ја оваа моја ситуација, во подолг временски период.
На крајот, ќе се претопам во мнозинството - само за да не бидам обесправена.
Никој не сака да е црна овца.

Просто и едноставно, лево од мене албанци, десно од мене албанци, јас гладна.
Има да прозборам преку ноќ, само да не цркнам од глад.

Не е баш дека турците ги заболе како зборуваат селаните, се додека арачот им е на број.

Пуно, војна не е фудбалски натпревар, па да бираме страни :)
Јас не бирав, во фудбалот сите добиваат, во војната сите губат, тоа е мојот официален став....
ПОгрешно ме напаѓаш мене, јас осудував лицемерије, ненамерно су покажувал дека навивам.....

Затоа, не е фер да даваш такви обвинение - знаеш, има многу луѓе кои се пред се човекољубци. Да, битни ми се муслиманите, како и сите други луѓе. Ниту мразам некого, ниту ќе мразам заради верска, национална или било каква припадност.
Пак ненамерно сум генерализирал, немав таква намера, намера ми беше да напаѓам одредени членови,,,,...

Исто како што јас го научив албанскиот.
Со тоа што мнозинското население околу мене го зборува.
Мораш да се социјализираш со тие околу себе, ако сакаш да преживееш.
Како што претседателот Ѓорѓе Иванов знае турски.
Како што пријателка ми турчинка во Австрија знае германски.

Кога албанскиот ќе ти биде мајчин тогаш можеш да правиш споредби...

Нема потреба еден јазик да е официјален, за некој да го научи. Мене никој не ме присилил да научам албански, не ми ставил нож под грло, ама за да преживеам во Тетово и те како морав да го научам.

Или да е официален или да е апсолутно мнозински, а албанскиот не бил официален никогаш, истотака твоите сонародници викаат дека албанците никогаш не биле мнозинство во западна Македонија.......

Просто и едноставно, лево од мене албанци, десно од мене албанци, јас гладна.
Има да прозборам преку ноќ, само да не цркнам од глад.

Не е баш дека турците ги заболе како зборуваат селаните, се додека арачот им е на број.

Е па тоа викам и јас, но вие викате дека и тие лево и десно албанци се македонци кои го научиле јазикот од лево десно....

Сега ти кажуваш глупости, од шупло во празно, и тако то....

Сега ти кажуваш глупости, од шупло во празно, и тако то....

Во првата страница сум напишал интервју на православен албанец, кажува дека со своите роднини кога првпат отишол на училиште не знаел да зборува на македонски (србохрватски)......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom