Македонски специјални единици (полициски и воени)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Па сега ние ли знаеме или офицер шо си има играно со неа во рацете не сакам да се расправјам.:свиркам:

Јас не кажав дека бСН нема ХК-416, дали имаат или немаат не е важно, само ти кажав дека пушката на таа слика е airsoft пушка М-4 со командо кундак.Веќе немам намера да се докажувам со тебе!

Ако се разбираш малку од воена опрема, специјалци и сл ке сватиш која разлика ја има од тој во 2001 и тој сега во 2012!
izgleda ne mi go svana ubavo postot
bidejci ima golema razlika od togas do sega i zatoa napisav "kolkava"

Искрено овде повеќе ми личат на некои платеници отколку на елитна полициска специјална единица! Затоа зборам јас дека треба да има модернизација кај нашите борбено-безбедносни структури, и да кај ЕСЗ и глобално земено МВР има и тоа многу голема модернизација!
Da treba i se modernizira poleka ama ova e pred 12 god

Искрено овде повеќе ми личат на некои платеници отколку на елитна полициска специјална единица! Затоа зборам јас дека треба да има модернизација кај нашите борбено-безбедносни структури, и да кај ЕСЗ и глобално земено МВР има и тоа многу голема модернизација!

Личат на платеници, ама се момци со срце и муда. Моменталниот состав не ми е нешто баш баш :D
--- надополнето: 11 април 2013 во 12:54 ---
Тие слики се стари 12 години еве ти модернизација
најелитната единица во мак

И оваа слика не е нешто нова...
--- надополнето: 11 април 2013 во 12:56 ---
D@rk Men, СЕКОГАШ ГИ ЗНАЕШ ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ПРВА РАКА АЛАЛ НЕКА ТИ Е!

Пола фамилија му е раштркана по единициве, само колку точно и правилно пренесува она на нас... :D

Личат на платеници, ама се момци со срце и муда. Моменталниот состав не ми е нешто баш баш :D
--- надополнето: 11 април 2013 во 12:54 ---

И оваа слика не е нешто нова...
--- надополнето: 11 април 2013 во 12:56 ---

Пола фамилија му е раштркана по единициве, само колку точно и правилно пренесува она на нас... :D

Човеку што сакаш да кажеш или сакаш само да провоцираш на форумов и да се докажуваш.ИЛи пак твоето iq е помало од нулата па не разбираш.па еве ти цртеж:
Целиот муабет се сведува на коментар како изгледале од 2001 па навака.Не знам зошто секогаш сведувате на оваа ситуација кој повеќе ќе се докаже....

Човеку што сакаш да кажеш или сакаш само да провоцираш на форумов и да се докажуваш.ИЛи пак твоето iq е помало од нулата па не разбираш.па еве ти цртеж:
Целиот муабет се сведува на коментар како изгледале од 2001 па навака.Не знам зошто секогаш сведувате на оваа ситуација кој повеќе ќе се докаже....
другар остај ги Он и ELSE се експерти за :гомце:

РЕКОВ ЈАС СЕ ДОДЕКА МАЛИ ДЕЦАТ ПИШАТ ПО ТАКВИ ФОРУМИ НИШТО РАБОТА!

ОВАА ТЕМА НЕ Е ЗА ДЕЧКА КОИ ДОМА СЕДАТ И ГЛЕДАТ ТВ И ПОТОА СИ ЗАМИСЛУВААТ РАЗЛИЧНИ ФИЛМОВИ И СЛ, СТАНУВА ЗБРОР ЗА ЈАВНА ДЕБАТА, СТАВОВИ, СОВЕТИ, РАЗМИСЛУВАЊА, МИСЛЕЊА НА НЕКОЈА СИ ТЕМА ВО ОВОЈ СЛУЧАЈ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ ЕДИНИНИ - А ТАМУ, ТАМУ НЕМА МЕСТО ЗА ЛИЦА ПОД 18 ГОДНИ!

ТИ КОЛКУ ГОДИНИ ИМАШ?

А ти човеку, да те прашам зашто ваква реакција на мојот пост ? Навредив некој или ??? Како испровоцирав ? Ако сте тенки на живци, немора на форум да се истурате.
Немам потреба од докажување и провоцирање. Божееее/

Специјална Единица Тигар, Арачиново 2001.

67818_361629600621828_2028440747_n.jpg

Добар Armor и фрлач на гранати.

но видете

Тие слики се стари 12 години еве ти модернизација
најелитната единица во мак
92zu2.jpg

Нема МП5 или PSG да не спасат дури и да има потреба од интервенција-штитнициве метални се тешки.

Она што треба се и мину UAV како би имале увид на терен, хех 2001 да имавме беспилотни терористите....пак политички ќе победеа оти предавници има(в)ме, но тоа е друга работа.
За поздравување е набавката на ТАР од Израел иако е Булпап.

Малку ретро

. On 12 May the VViPVO Mi-24s were in action again. Around 10:10hrs two rocketed the NLA-positions in the mountain village of Slupcane. Only ten minutes later they hit also a column of NLA fighters north of the same place. In the afternoon, around 14:30hrs they also attacked a NLA-column underway northwest of Vakcince. Reportedly, 30 rebels were killed in these strikes, which were then continued by artillery and three T-55 tanks.

Finally, in late May 2001 the ARM launched a new large offensive in northern Macedonia, concentrating on targets in the Mt. Popova Sapka, near Tetovo. On 22 May a group of 15 insurgents and an ammunition depot were detected by Mi-24, and subsequently exposed to heavy air-, artillery-, and infantry attacks, in which supposedly all the Albanians were killed.

за всоработката-ова е важно.

A characteristic of this war was the swift delivery of a considerable amount of equipment from the Ukraine to Macedonia. The cooperation between the two countries was established already in 1999, when a treaty about military cooperation was signed. The good mutual relationship was deepened through a series of meetings between top officials during the following years, and was eventually to culminate in 2002, when the Ukrainians established a tank-servicing centre in Macedonia. Under international pressure the Ukraine subsequently officially stopped military cooperation, but by the time the ARM was so well equipped it was barely in condition to support all the newly-acquired hardware.

hat made the Ukrainian equipment interesting for Skopje was obviously that additional “service” Kiev was offering. The Ukrainians not only supplied additional aircraft and helicopters - and plenty of ammunition – as fast as they could, but were also extremely swift to organize and complete the training of Macedonian crews – and then added a full complement of mobile workshops and support equipment (supposedly at no charge!) and a wide selection of weapons as well. Of course, the equipment was supplied together with a number of “advisors”, which were contracted to fly the helicopters and aircraft to Macedonia and then to also take care about its proper maintenance and training of VViPVO crews in country for periods between six and 12 months. Interestingly, the Ukrainians flew only a very small number of combat sorties on VViPVO helicopters and Sukhois: most of the time they have left the fighting to the Macedonians. Despite the much claimed Slavic brotherhood, the Ukrainians were not only far more interested in collecting their pay than getting killed in a fight against the Albanians. Otherwise, they definitely provided the “full service” for their Macedonian customers: after all, such operations were nothing new to the Ukrainians, then they provided a similar type of service for Sri Lanka and Eritrea in the late 1990s

Aside from the Ukraine the Macedonian government was bolstering the ARM by arms acquisitions from other sources as well. One of these was Croatia, which previously was supplying weapons to Albanians. In April 2001 an agreement for arms and ammunition was reached with Croatian company RH Alan, worth $16 million, and two chartered Ukrainian Ilushin Il-76 transports were used to fly in the weapons from Pula, in Croatia, to Macedonia: local media reported a total of 15 nocturnal flights. The third main weapons supplier became Bulgaria, which was foremost donating heavy weapons, like T-55 tanks, and APCs. The Ukraine remained most important: by September 2001 in several additional agreements, the Macedonians have sent 30 T-55s to the Ukraine for refurbishment, while purchasing 31 T-72 tanks in addition to trucks, off-road vehicles, more artillery pieces, radars and numerous other items. Simultaneously, four additional Mi-24Vs were acquired as well, followed by two Mi-24K reconnaissance helicopters, delivered in December. By the end of the year the VViPVO thus had a total of 12 Mi-24Vs, two Mi-24Ks, six Mi-8Ts, three Mi-17-1Vs, four Bell UH-1s, and three Zlin 242Ls in service, while four additional Mi-24Vs were on order.

Патем еве ги нашите Елитни сили, имам слика од 2001

vvipvo_specops_mrmo.jpg

Interestingly, the UH-1Hs donated by Greece were – together with two Bell 206 Jet Rangers - almost exclusively used in support of the so-called “Tiger-Brigade” – actually barely a company-strong element of the police, but usually claimed to be one of a number of “special-purpose” units Macedonians developed during the spring and summer of 2001. In the press many such units were mentioned time and again, but the fact was that actually any ARM or a Military Police, or Police unit that was completely manned by professional soldiers was considered as “elite” and “special” unit. For example the “Volci” (“Wolves”) was an Army unit, recognizable in terrain by their BTR-80 APCS and US-supplied Hummer jeeps. Volci was actually a quick reaction infantry battalion based in Stip and had no other “special” training, but that they were on a permanent alert and able to scramble into action on short notice. Another similar unit was “Skorpije” (“Scorpions”), an infantry battalion also based in Stip, but consisting of a mixture of career soldiers and conscripts regularly trained with NATO-units based in Macedonia in peacekeeping operations, for which they operated German-supplied BTR-70 APCs. The already mentioned “Tigrovi” was actually a police unit trained for counter-terrorist operations. Although considered “elite”, they were actually lightly armed and during the war against the NLA they several times suffered considerably when facing heavily armed enemy. “Tigrovi” also lacked trained men, and therefore frequently had to be reinforced by the members of ARM’s “Volci”.

Инаку имаме резерва 90 Т55 како и 30 активни модернизирани, покрај овие има и Т-72 солидни тенкови први со автоматско полнење(многу луѓе оставија без екстремитет) Исто така овде се и БТР-ките како и М113 кое мислам ќе добие апгрејд нешто налик хермелинот кој освен Белгија и Германија кои имаат околу 150 заедно, ние имаме над 120 фул оперативни со балистичка заштита и телескоп

hermelin-desen.jpg

На М113 мислам можно е и автоматски фрлачи на гранати од 40мм да се додадат.

Но она што ни треба барем за специјалците мислам дека е Арсенал кој ќе биде крајно ефективен, на пример лансирате граната во воздух која "свети" ИР но непријателот не гледа дека е осветлен додека вие со наочари гледате Се оттука и следува правилен распоред, план и секавично дејство.

Мислам дека моментално копнено стоиме добро но од воздух партал има да не направат бидејќи имаме околу 10 оперативни СА-13 и рачни Игла околу 10 како и Стрела2М(кои веќе не се ефикасни)

SA-13
images

Нас ни Треба појачана верзија на MIM-23 HAWK improved fuse & ABM protection и домет од 45 до 80км
300px-Hawk_mobile.jpg

220px-MIM-23_HAWK_PAR_radar_2.jpg

Системот Панцир
images

и секако С-300
s300pmu.jpg

(PMU2 verzija Favorit ili pak Patriot PAC3 variant)

19622d1268297041-patriot-pac3-vs-s-400-triumf-s-400.jpg

од модел како и висина(рачниве се од 3.5-5км,СА-13 не надминува 6500м а и треба да штити мобилна војска, моментално мислам дека ни треба ПВО посебно спомнатите системи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom