Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Тукушто се вратив од лекар,ми земаа крв за испитување на хеликобактери,за да можат во зависност од резултатите да одредат насока за дијагностицирање.Резултатите треба да бидат готови утре сабајле,па ако се позитивни ќе ми прават гастроскопија,нешто што навистина сакав да избегнам.Се надевам дека нема да има ништо,но болката,печењето сеуште не ми се смируваат,синоќа се виткав цела вечер во болка дур најдам положба за да ми олесни колку-толку.А и симптоматично е што гастритот се јавува пролет и есен,барем така знам.
Во меѓувреме,дури дијагностицираат што и како,докторката ми препиша капсули Ланзул од 30 мг,двапати по една на гладно.

Ок си е Ланзулот, во иста група се со Нолпазата што ти ја споменав погоре, само што Нолпазата е понова. И кога би ти дијагностицирале хеликобактер би требал да ја пиеш истата терапија. (или Ланзул во комбинација со кларитромицин и амоксицилин, или пак Нолпаза)

Се надевам дека се ќе испадне на добро, позз и со лесно;)

Некни додека спиев, најверојатно у сон сум пробал да се истегнам или да се завртам на другата страна, и при истегнувањето/вртењето осетив крцнување на рамото и страшна, неподнослива болка која траеше една минута, потоа се смири.
И сега проблемот е што кога ја мрдам раката осеќам благи болки во задниот дел од рамото, не можам целосно да ја дигам раката, не можам да си го допрам грбот ( :D ) и тн. Да чекам да се смири само од себе или .. ?

Некни додека спиев, најверојатно у сон сум пробал да се истегнам или да се завртам на другата страна, и при истегнувањето/вртењето осетив крцнување на рамото и страшна, неподнослива болка која траеше една минута, потоа се смири.
И сега проблемот е што кога ја мрдам раката осеќам благи болки во задниот дел од рамото, не можам целосно да ја дигам раката, не можам да си го допрам грбот ( :D ) и тн. Да чекам да се смири само од себе или .. ?
Само од себе ќе се поправи јас така додека се бањав се истегнав па помина за ден два :D

Во растојание помало од месец дена во вкупно три наврати имам проблеми со желудникот,во вид на стегање,печење,чувство на надуеност,црна и разредена столица,непријатен мирис од устата кога пождригнувам.Сето тоа трае по 2-3 дена .

Првиот пат кога ми се јави имав јадено за прв пат од еден италијански производител мисиркино месо,кое беше доста евтино па си реков можеби до месото е и не обратив многу внимание.
Вториот пат кога ми се јавија проблемите имав јадено спањаќ и чадена риба(знам дека е никаква комбинација,но тоа ми беше при рака,не ми е толку важен вкусот на оброкот колку што самата калориска и хранлива вредност).Повторно не се загрижив многу,си мислев дека е до комбинацијата која сум ја внел.
Третиот пат кога ми се јавија проблемите,поточно завчера вечерта имав јадено грав попладнето и пред легнување смоки,две мали чоколатца и една чаша Кока-кола.Само што легнав ме фати треска,нозете ми беа толку ладни што мислев дека имам вреќа мраз врз нив.Не можев да заспијам цела вечер,за да утрото повратам во 5-6 наврати на работа и морав да си одам дома.Потоа цел ден ме мачеше желудникот,поинтензивно од кога било,повторно истиот непријатен мирис при подригнување,ретка столица.Вчера цел ден имав температура,денес немам но желудникот ми тлее сеуште.Болката и непријатното чувство реагираат на Ranital,20-30 минути после перорално земање.
Во разговор со татко ми дознавам дека тој на моја возраст имал гастритис,после чие повлекување се јавува чир на дванаесетпалечно црево.
Дали е можно да се работи за гастрит според горе-опишаното?Зошто тогаш качив температура ако се работи за гастрит или е само коинциденција?И што ми е најважно,како се дијагностицира гастритот,исклучиво преку гастроскопија или има и други неинвазивни методи?
Мене ми дијагностицираа гастродуоденитис и рефлукс на хранопроводот лани есеноска, додека на H. pylori бев негативен. Затоа ти препорачувам да си направиш гастроскопија колку и да сакаш да ја избегнеш, барем ќе знаеш на што си, а и не е толку страшна колку што изгледа. Јас бев 3 пати на гастроскопија, само првиот пат ми беше страшно најверојатно пошто немав поим што да очекувам. Најбитно е да се концентрираш на дишењето и тоа да биде длабоко и бавно. Така ќе ги избегнеш нагоните за повраќање и ќе добиеш чувство на опуштеност (а пред тоа сигурно ќе добиеш и некој седатив или слично).
Сега сум многу подобар, благодарение на терапијата, а и на природните лекови кои ги земам.
За гастритис и слични состојби чај од кантарион (или масло од кантарион) е одличен лек. Јас скоро 2 месеци го пиев наместо вода. Ако можеш да најдеш црвен кантарион, тој многу помага ако имаш болки (се пие само ако имаш болки, инаку се пие стандардниот - жолт кантарион), иако прилично е тежок за пиење затоа што многу горчи. Исто така пиев и капки од прополис. Овие две во комбинација за само неколку дена ми ги смирија болките, а веќе на наредната гастроскопија имав значително подобрување. Меѓу многуте други природни лекови помагаат и чајот од камилица и од невен. Има и други природни лекови кои во моментот не ми текнуваат, ама ако случајно ти затреба кажи ќе ги побарам и ќе ти ги пратам на пп.

Ќе ве молам едно прашање!Како може да се провери дрога и други штетни токсини или отрови се присутни во организмот.Веќе е направена крвна слика,па не сметајќи ја неа.Ме интересира дали има други начини т.е испитувања или не,и доколку има кои се тие?

Ќе ве молам едно прашање!Како може да се провери дрога и други штетни токсини или отрови се присутни во организмот.Веќе е направена крвна слика,па не сметајќи ја неа.Ме интересира дали има други начини т.е испитувања или не,и доколку има кои се тие?
Ќе ти земат едно 50 ml крв и ќе видат што има.

Прашај таму каде што земаат крв за алкохолна проба, има таму маркери и за наркотици.

Колку што разбрав те интересира какви се испитувања постојат за откривање на наркотици, ако не е така исправи ме и појасни што точно сакаш да знаеш. Покрај испитувањата во крв има испитувања на влакно од коса, урина, нокти. Изложувањето на наркотици и после неколку години може да се детектира преку испитувања на ноктите и косата.

На окото внатре на долниот капак имам црвенило а нарочито на крајот делот од страната на носот. Дури и однадвор имам црвенило. Не ме боли при трепкање само на допир. Има потреба да одам на очен? Или е нешто пролазно недајбоже јачменче?

Изложувањето на наркотици и после неколку години може да се детектира преку испитувања на ноктите и косата.
Сепак таквите тестови преку влакно се премногу скапи и ги нема во Македонија.
Најблиска земја,чинам,каде прават таков тест е во Хрватска.

Сепак таквите тестови преку влакно се премногу скапи и ги нема во Македонија.
Најблиска земја,чинам,каде прават таков тест е во Хрватска.
Искрено немам појма дали има или не во Македонија знам дека постојат такви испитувања, но не го разбрав членот што сакаше да праша. Затоа само му посочив дека постојат такви испитувања.
Инаку и во аптека можеш да купиш тест за одредување на канабис и некои наркотици во урина. Тој не е ни скап, мислам околу 200 ден беше

Можат некои, не сите, на токсикологија прават некои анализи. Приватно знам дека прават во Фармахем, ти земаат крв и а метаболитите ги анализираат во крвна плазма.
Имаш анализи за марихуана, бензодиазепини, амфетамини, метадон и кокаин.

Анализа од влакно кај нас не се прави.

Други токсични, незнам на што мислиш, се анализираат тешки метали, пестициди, многу работи можат да се анализираат зависи што апарати има институцијата.

Може некој да ми постира листа со производи кои не смеат а кои треба почесто да ги конзумира лице со покачен шеќер во крвта.

Значи вака да опишам еден мој мал проблем:
Oва е веќе можеби втора недела во која на стомакот на десната страна имам неколку мали ситни брунчиња (околу 7-8 на број) како од комарец, но за разлика од нив не ме чешаа освен при допир. Е сега почнаа како да се подзагинуваат, но под нив се појавуваат нови исти такви и тие ме чешаат. Значи не е по цел стомак туку на одредено место само. Под градите. Нешто помош?

Можат некои, не сите, на токсикологија прават некои анализи. Приватно знам дека прават во Фармахем, ти земаат крв и а метаболитите ги анализираат во крвна плазма.
Имаш анализи за марихуана, бензодиазепини, амфетамини, метадон и кокаин.

Анализа од влакно кај нас не се прави.

Други токсични, незнам на што мислиш, се анализираат тешки метали, пестициди, многу работи можат да се анализираат зависи што апарати има институцијата.

Интересно,а каде најблиску прават анализи на влакна?
Значи ми ја предложуваш Фармахем,како најреална и лабораторија каде највеќе може да се испита или можеби има и некаде на друго место каде што прават подетално истражување????

Недела тргнувам на пат, којшто ќе трае околу 1 недела. Бидејќи често настинувам бев кај матичната и ми препиша Сумамед за секој случај. Сумамед пијам бидејќи на повеќето други антибиотици сум алергичен и приморен сум со најјакиот.. Секогаш кога ќе ја испијам последната капсула Сумамед, имам болки во стомакот, дијареа и тн. Како да се снајдам со овие непогодности ако не дај боже сум приморен да пијам сумамед кога сум на пат.
благодарам однапред

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom