Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имам кабелски интернет, кога отворам торент да спуштам конекцијата паѓа, гасам торент се си е нормално. Што може да е проблемов?

Приклучен си директно преку модемот или преку рутер?

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
Треба да оди кабелот од модемот во рутерот во WAN, не во Лан 1
кабелот што го приклучувам во лан1 не е ист како кабелот што треба да се приклучи во адсл. тој во адсл на лан конеткрот има 6 пина , а мрежниот во лан1 т.е од модемот има 8 пина и не влегува таму. чаре?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
кабелот што го приклучувам во лан1 не е ист како кабелот што треба да се приклучи во адсл. тој во адсл на лан конеткрот има 6 пина , а мрежниот во лан1 т.е од модемот има 8 пина и не влегува таму. чаре?

Нешто си испомешал. Тој телефонскиот кабел не го чепкај, туку LAN кабелот (најверојатно е плав, жолт или сив). Тој оди ОД модем ВО рутер, во WAN влезот (WAN влезот треба да е со различна боја од другите LAN влезови).

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
Нешто си испомешал. Тој телефонскиот кабел не го чепкај, туку LAN кабелот (најверојатно е плав, жолт или сив). Тој оди ОД модем ВО рутер, во WAN влезот (WAN влезот треба да е со различна боја од другите LAN влезови).
Не сум помешал туку малце ме буни и малце ми е чуден рутеров. погледнија сликата на влезовите на рутеров од позади во претходниот пост. знаци има адсл, лан4,лан3,лан2,лан1, лине, пхоне1, пхоне2.
И сега како што знам би требало кабелот од модемот да се поврзе во ван одностно адсл во случајов како што викаш ти, но конекторот од кабелот од модемот е поразлилен има 8 пина и не влегува во тоа адсл затоа што тој е со 6 пина, и затоа го врзав во некој од лан конекторите , но не добива интернет.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Не сум помешал туку малце ме буни и малце ми е чуден рутеров. погледнија сликата на влезовите на рутеров од позади во претходниот пост. знаци има адсл, лан4,лан3,лан2,лан1, лине, пхоне1, пхоне2.
И сега како што знам би требало кабелот од модемот да се поврзе во ван одностно адсл во случајов како што викаш ти, но конекторот од кабелот од модемот е поразлилен има 8 пина и не влегува во тоа адсл затоа што тој е со 6 пина, и затоа го врзав во некој од лан конекторите , но не добива интернет.

Ти ја нема сликата, ама ако ги имаш тие влезови што ги пиша, најверојатно тоа ти е МОДЕМ И РУТЕР заедно, што значи ќе ти треба само ова.
Во моментов го имаш ова и плус уште еден модем?

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
Ти ја нема сликата, ама ако ги имаш тие влезови што ги пиша, најверојатно тоа ти е МОДЕМ И РУТЕР заедно, што значи ќе ти треба само ова.
Во моментов го имаш ова и плус уште еден модем?

да го имам овој рутер и модемот од телекабел, сакам да поврзам вифи ама не знам како да добијам интеренет преку него :)

ова е некој модем/рутер од телеком изгледа и дали воопшто ке може да го поврзам како што сакам јас? :D

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
да го имам овој рутер и модемот од телекабел, сакам да поврзам вифи ама не знам како да добијам интеренет преку него :)

Ова ти е МОДЕМ + РУТЕР ама за ADSL интернет. За да го користиш интернетот од Телекабел ќе ти треба нормален WiFi Router. Имаш евтини од TENDA и TP-LINK по некои 900-1000 денари се.

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
Ова ти е МОДЕМ + РУТЕР ама за ADSL интернет. За да го користиш интернетот од Телекабел ќе ти треба нормален WiFi Router. Имаш евтини од TENDA и TP-LINK по некои 900-1000 денари се.
аха ок фала за информациијата, знам дека има евтини рутери, овој ми го дадоа па мислев дали некако ке можам да го искористам :)

мислиш ли ако направам лан конектор од едната страна со 6 пина а од другата со 8 пина? како би ги поврзал жиците , со овој рутер и модемот од телекабел за да има интернет? :)

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
аха ок фала за информациијата, знам дека има евтини рутери, овој ми го дадоа па мислев дали некако ке можам да го искористам :)

мислиш ли ако направам лан конектор од едната страна со 6 пина а од другата со 8 пина? како би ги поврзал жиците , со овој рутер и модемот од телекабел за да има интернет? :)
Можеш да дадеш слика од интерфејсот на рутеров погоре од сетапот да видиме што може да се изведе од ова? wifi би требало да добиеш без проблем иако е модем рутер.

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
Можеш да дадеш слика од интерфејсот на рутеров погоре од сетапот да видиме што може да се изведе од ова? wifi би требало да добиеш без проблем иако е модем рутер.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Дај од WAN и LAN и слободно можеш на порака да не спамаме тука ако не.

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Luge daj ve molam pomagajte aman za aman vise,za online igranje se raboti preku PS3 platforma,

Problemot e sto vo sred igra(Pes 12),odednaska mi se isklucuva utakmicata i pisuva ''ethernet cable is not connected...a porano nikad ne mi pravelo vaka,se desavalo ''lost connection to server '' da mi se sluci ali ova nikad...imam kabel od 15 metra koj od mojata soba ide direktno dole na prviot sprat vo ruter,posto Pes 12 e uzas ako ja igras na Wireless...dali e do ruterot nesto stvarno veze nemam.I koga i da se desi toa,jas od port 1 vo port 2 ke go priklucam...utredenta pa i so 2-ka zaebava pa na 3-ka go stavam...i rabotava stana Saram Baram vise...ete vcera na trojka odigrav,nitu ednas ne se iskluci.
A sve pocna otkako ovie od T-Home dojdoa pred 10 dena da mi ja priklucat fiksnata linija na novata platforma,taka da sega fiksniot e povrzan so ruter...i se mislam deka tuka e problemot.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.224
Поени од реакции
8.332
кој му е стандард dbi na WRT54GL немозам никако да видам ?

Kajgana Shop

На врв Bottom