Правна помош и совети

Inception

Професор Д-р
Член од
3 април 2012
Мислења
115
Поени од реакции
55
--- надополнето: 25 март 2013 во 14:58 ---
Nov clen sum bi sakal ako moze nekoj da mi potvrdi ili da me sovetuva za slednoto.
Dali pri sklucuvanje na dogovor za dozivotna izdrska primatelot na uslugata moze da bide zastapuvan od negov advokat so predhodno dadeno polnomosno(vo koe e navedeno deka e specijalno samo za sklucuvanje na dogovorot)bidejki vo zakonot za obligacioni odnosi ne stoi deka toa ne e dozvoleno,odnosno stoi deka davatelot na uslugite moze da bide zastapuvan od polnomosnik a dodeka za primatelot ne stoi nikakov clen vo zakonot.
Odnapred blagodaram.
Logicno e da moze, zosto da ne. koga davatelot moze, zosto da ne moze primatelot :D
--- надополнето: 25 март 2013 во 21:23 ---
da toa i planiram da go napravam no kako ke dokazam na sudijata deka ne lazam ke idaam jas tatko mi i devojkata no zosto da ni veruva neli sepak e on policiski sluzbenik.....zatoa jas mislev neznam da se obratam kaj naroden pravobranitel ili nesto slicno
Ti ke si ja kazis tvojata prikazna. I onaka kaznata veke e napisana, pa sudijata neka odluci. Dokolku si znael deka kaznata ti e pisana, ti navodno ke prifatese da ja platis kaznata vo rok od 8 dena sto znaci polovina od propisanata kazna!!

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
da toa i planiram da go napravam no kako ke dokazam na sudijata deka ne lazam ke idaam jas tatko mi i devojkata no zosto da ni veruva neli sepak e on policiski sluzbenik.....zatoa jas mislev neznam da se obratam kaj naroden pravobranitel ili nesto slicno
Никое законско или уставно право не ти е повредено за да реагира народниот правобранител.
Според мене, најдобро е да ја платиш казната без да создаваш дополнителни непотребни трошоци. Факт е дека прекршокот е сторен и тоа е она што ќе го утврди судот, а со самото тоа ќе Ви изрече казна.

Член од
9 февруари 2007
Мислења
441
Поени од реакции
61
Никое законско или уставно право не ти е повредено за да реагира народниот правобранител.
Според мене, најдобро е да ја платиш казната без да создаваш дополнителни непотребни трошоци. Факт е дека прекршокот е сторен и тоа е она што ќе го утврди судот, а со самото тоа ќе Ви изрече казна.

kako nikoe zakonsko pravo ne e povredeno koga policaecot pisal/svedoci lazno deka kaznata ne ja potpisuva I si ja pisal sam vo kola mozebi I doma mozebi dodeka kenjal ili trcal pokraj kej ti teknuva sto sakam da ti kazam taka da I te kako e povredeno zakonskoto pravo ...

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
kako nikoe zakonsko pravo ne e povredeno koga policaecot pisal/svedoci lazno deka kaznata ne ja potpisuva I si ja pisal sam vo kola mozebi I doma mozebi dodeka kenjal ili trcal pokraj kej ti teknuva sto sakam da ti kazam taka da I te kako e povredeno zakonskoto pravo ...
Добро ти кажаа погоре колегата,џабе ти е шо ќе се објаснуваш со судијата,со правобранителот...
Никакво право тебе не ти е прекршено,успорено....
Џандарот си е чист пред законот,пред претпоставените..
Ве фатил на дело при очигледен сообраќаен прекршок,тоа шо вие сте си праеле муабет и ви ветил нешто друго е само праење на муабет...
Кога ја потпишал изјавата,записникот не е важно....
Важно е дека тој е пополнат на самото место на прекршокот...тоа го гледа судот....
Судот работи со факти,со докази,не го интересираат рекла-казала муабети..(без разлика дали си во право или не)....
Џандарот ќе излези со своите докази,кога,каде и од кого е сторен прекршокот....а вие од друга страна немате никаков доказ,освен тоа шо сте праеле муабет и ви ветил(на празно)деќа ќе ви прогледа низ прсти....во секој случај тој е чист и судијата нема да се замара со него.....
Ова е еден од најтешките сообраќајни прекршоци....и нема тука оправдувања....
..
--- надополнето: 26 март 2013 во 11:28 ---
--- надополнето: 25 март 2013 во 14:58 ---
Nov clen sum bi sakal ako moze nekoj da mi potvrdi ili da me sovetuva za slednoto.
Dali pri sklucuvanje na dogovor za dozivotna izdrska primatelot na uslugata moze da bide zastapuvan od negov advokat so predhodno dadeno polnomosno(vo koe e navedeno deka e specijalno samo za sklucuvanje na dogovorot)bidejki vo zakonot za obligacioni odnosi ne stoi deka toa ne e dozvoleno,odnosno stoi deka davatelot na uslugite moze da bide zastapuvan od polnomosnik a dodeka za primatelot ne stoi nikakov clen vo zakonot.
Odnapred blagodaram.
Задолжително е само присуството на судија или нотар,записничар..и двајца полнолетни сведоци.....
Полномошник се ангажира по волја на било која од странките....(најчесто за составување на договорот)....
Судијата(нотарот).... утврдува дали примателот на издршката е деловно способен,дали таа изјава ја дава при слободна волја.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Кај можам да преведам уверение за заршено високо образование од македноски на англиски, да ми биде испечатено ново на англиски со печат и потпис од факултетот?
Исто ме интересира и за дипломата, инаку ако е битно да се каже, ми треба за работа во странство.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Кај можам да преведам уверение за заршено високо образование од македноски на англиски, да ми биде испечатено ново на англиски со печат и потпис од факултетот?
Исто ме интересира и за дипломата, инаку ако е битно да се каже, ми треба за работа во странство.
Судски преведувач ќе ти заврши работа....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
При договор за поделба на имот за време на живот, ме интересира какво правно дејствије има тој документ, дали на пример морам во катастар со таков документ да пријавам промена (дека ми е препишан дел од имот) или можам да оставам за после некое време - година две, или тоа од судот автомастки му го праќаат во катастар за да се заведи (не би сакал барем уште година - година ипол дена да ми се појави имот на мое име.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
При договор за поделба на имот за време на живот, ме интересира какво правно дејствије има тој документ, дали на пример морам во катастар со таков документ да пријавам промена (дека ми е препишан дел од имот) или можам да оставам за после некое време - година две, или тоа од судот автомастки му го праќаат во катастар за да се заведи (не би сакал барем уште година - година ипол дена да ми се појави имот на мое име.
Нема никаква пречка после одредено време (година и пол во твојот случај) да го спроведеш договорот во катастар и да го запишеш имотот на твое име. Судот по службена должност (автоматски) не му го доставува овој договор на катастарот.

Член од
20 октомври 2012
Мислења
6
Поени од реакции
0
Може ли да ми кажете што е процесна камата. Се работи за камата која по одредена тужба за неплатени сметки од пред 10 години стасува на новата сметка од претходниот месец 2013 година со образложение дека се работи за процесна камата (долгот се наплтаува со повлекување на пари од сметка). Дали е тоа законски и дали таа мора да се плати. Како се пресметува, и како можеме да знаеме дека вредноста и е таа. ве молам за помош!

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Може ли да ми кажете што е процесна камата. Се работи за камата која по одредена тужба за неплатени сметки од пред 10 години стасува на новата сметка од претходниот месец 2013 година со образложение дека се работи за процесна камата (долгот се наплтаува со повлекување на пари од сметка). Дали е тоа законски и дали таа мора да се плати. Како се пресметува, и како можеме да знаеме дека вредноста и е таа. ве молам за помош!
Имаш казнена, договорна и камата на камата. Казнената е според Закон за облигациони односи и груби изнесува 8 % го се договараат физички лица а 10 % кога барем едно лице е правно. Договорната не смее да биде повеќе од 50 % од казнената а последната ја земаат само банки и штедилници.

Член од
20 октомври 2012
Мислења
6
Поени од реакции
0
Имаш казнена, договорна и камата на камата. Казнената е според Закон за облигациони односи и груби изнесува 8 % го се договараат физички лица а 10 % кога барем едно лице е правно. Договорната не смее да биде повеќе од 50 % од казнената а последната ја земаат само банки и штедилници.
Доколку наплатата на каматите за неплатени сметки се врши присилно, смее казнената камата да пристигне во нова сметка после повеќе години? Благодарам однапред

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Законската казнена камата се пресметува во висина на референтната стапка утврдена од НБ на РМ која важела на последниот ден од полугодието што му претходело на тековното полугодие зголемена за 8 процентни (10 за правни лица) поени до исплатата. Значи не е само 8% (10) туку повеќе, тоа е само зголемувањето. Камата на камата повеќе не се пресметува освен во случаите кога каматата е главно барање во тужбата и како такво следи камата (која би дошла како камата на камата) но од денот на поднесување на тужбата.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Законската казнена камата се пресметува во висина на референтната стапка утврдена од НБ на РМ која важела на последниот ден од полугодието што му претходело на тековното полугодие зголемена за 8 процентни (10 за правни лица) поени до исплатата. Значи не е само 8% (10) туку повеќе, тоа е само зголемувањето. Камата на камата повеќе не се пресметува освен во случаите кога каматата е главно барање во тужбата и како такво следи камата (која би дошла како камата на камата) но од денот на поднесување на тужбата.
Затоа пишав грубо кажано :) Ако требаше копи/пасте од ЗОО ќе направев, нема проблем.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Затоа пишав грубо кажано :) Ако требаше копи/пасте од ЗОО ќе направев, нема проблем.
Да не навлегуваме сега офтопик, меѓутоа кога се зборува за право тогаш потребни се прецизни податоци, а не „грубо кажано“. Во спротивно се доаѓа до груби грешки :)

Член од
20 октомври 2012
Мислења
6
Поени од реакции
0
Законската казнена камата се пресметува во висина на референтната стапка утврдена од НБ на РМ која важела на последниот ден од полугодието што му претходело на тековното полугодие зголемена за 8 процентни (10 за правни лица) поени до исплатата. Значи не е само 8% (10) туку повеќе, тоа е само зголемувањето. Камата на камата повеќе не се пресметува освен во случаите кога каматата е главно барање во тужбата и како такво следи камата (која би дошла како камата на камата) но од денот на поднесување на тужбата.[/quote

Uff ovde ke mi treba tumac da protumacam,lesno vie vas... :(

Kajgana Shop

На врв Bottom