АРМ во трка по пари за модерно оружје

• Креатор на темата Креатор на темата demjan lacky
  • Време на започнување Време на започнување

Дали мислите дека оваа постапка е оправдана

• да

Гласови: 32 55,2%
  • не

Гласови: 26 44,8%

• Вкупно гласачи
    58
Da be a policajcite politicarite vojnicite slucajno od Jupiter da ne padnale tuka.....Mislis deka Izrael e jak zatoa sto ima sekogas dobra vlada I zakoni ili zatoa sto izraelcite see hrabri gordi pametni I pred see patrioti?
Полицајците следат наредби и наводно ги спроведуваат законите.Тие се дел од државниот апарат.....Кога е Трпе на должност,он е жандар и тоа е тоа....не е Трпе Трпевски.
Народот не е држава.....
Изреалците се јаки затоа што си ја фалат државата или ја фалат затоа што е јака ?

Мое мислење дека ова е намерен потег да се ослаби армијата.

Koj se povtoruva 6 godini konstantno nastrana sporedba na bujet na ARM. I MVR(vtoriov e mnogu pogolem poslednive 3-4 godini).

No malku bese ekonomskoto unistuvanje t.e samo plata a za odrzavanje na sistemi,helikopteri,T-72. Pa Sa-13 itn.

Druga rabota koj toa veli igla e dotraen koga e pootporen na neprijatelski kontramerki duri I od mistral I stinger(FIM-95 star 25 god veke) ponatamu ognen grad t.e BM21(BOEVA MASINA) e nase edinstveno artilerisko raketno orudie so domet do 40km iako plamen ima pomal domet fucese vo aracinovo ako e toa malku da ve potsetam deka sistemite se dokazani istoto vazi I za oklopnite vozila taka da rabotite se jasni.

Nas ni fali uste edna investicija C-300pmu2 I mim23 fiksni I na primer pancir I tor mobilni sistemi za protivvazdusna odbrana koja ke bide deterent za sekoj koj ke saka od gore da ubiva I falat nekolku protivoklopni moderni raketni sistemi ilg javelin ili konkurs potocno vistinata e deka sme daleku od toa da prodavame-treba da se obezbedime pod cador pa potoa da prodavame no tuka proizvedeno:)

Полицајците следат наредби и наводно ги спроведуваат законите.Тие се дел од државниот апарат.....Кога е Трпе на должност,он е жандар и тоа е тоа....не е Трпе Трпевски.
Народот не е држава.....
Изреалците се јаки затоа што си ја фалат државата или ја фалат затоа што е јака ?
Pa toa e povrzano. Zamisli edno semejstvo sto pretstavuva kletka na drzavata, ako site se paraspuri vnatre nemozat da vikaat I da plukaat po institucijata semejstvo zatoa sto e paraspursko koa tie go gradat. Eve prost primer ima kazni za frlanje djubre koi see vo isto soodnos plata-kazna kako vo EU no kaj nas sekoj frlanje djubre zatoa sto mnozinstvoto nema ekoloska svest I zakonot nemoze da se sprovede. ..Vo konfliktot 2001 mnozoinstvoto ne si ja izvrsi dolznosta Kon drzavata(semejstvoto) I zatoa imavme taka klimav odbranben mehanizam.

ете ни ги министерот крвта негова терористчка ,да му се врати се на неговите најмили што правеше во 2001
а ова што го прави сега со оружјето е се испланирано кога ке кренат они пак пушка на нас
Прегледај го приврзокот 61283
најново е ова
Првоаприлска шега е хахаха.Второ еден танков тенк е неколку милијони еура па макар бил спремен и за во музеј,да го шитнат како старо железо ке соберат пари колку пола воен буџет на РМ.
--- надополнето: 2 април 2013 во 12:53 ---
Ај некој да ми каже зошто да ги продаваат BM-21 и хаубиците?
Друго, знам дека постоеа некои модификуцани/модернизирани верзии на BM-21, не е поефтино и полесно тоа да се направи?
И како што кажа членот над мене освен неколку Mi-24 друго немаме од авијација (сухоите беа продадени мислам дека пред неколку години?), веројатно првин на тој план треба да се средиме.

Сухоите се тука во Петровец и се пломбирани т.е конзервирани.

Чекај малце а не ги модернизираа баш сега пред нецела година BM-21 ?

Прегледај го приврзокот 61323
--- надополнето: 2 април 2013 во 11:14 ---

искрено ова мене ми изгледа застарено

Па Leo 1 и е стар тенк, првпат произведен 1965-та, во споредба со T-72 што ние ги имаме тука некаде се со оклоп мислам, ама има доста попрецизен топ, што важи и денеска за многу добар. Е сега поскапи се за одржување, од тоа што читав тоа е причината зашто Германија ги исфрла сега од армијата.
Веројатно одбиле поради малиот буџет од 100 милиона (а на МВР им даваат 300...:tapp:) и трошоците за одржување, не дека Leo 1 не се вклопува во мобилна армија, напротив.

Da be a policajcite politicarite vojnicite slucajno od Jupiter da ne padnale tuka.....Mislis deka Izrael e jak zatoa sto ima sekogas dobra vlada I zakoni ili zatoa sto izraelcite see hrabri gordi pametni I pred see patrioti?
Како да бидам патриот ко твојве ја продаваат државава од ден на ден на внатрешното племе кое сите си го знаеме дај види ја глетката БЕЗ портокаловите цвикери кои моментално ги носиш да видиш дали вреди да се биди патриот

Ae sea pak politika

Хахахаха врти сучи мора политика :D финтата не е во оружјето туку во главата.Нека има Македонија и 200 бомбардери оние Б-52 како ќе ги употреби кога Министер за одбрана се знае кој ни е и според законот на нашата мила татковина има 51 ингиренција во превод ,,Министерот за одбрана ја планира,организира и поттикнува обдраната на Републиката''....

За малку пари Македонија може да се вооружи до забиg
.

transparent.gif

Печати | Прати ја страницата | Врати се назад

Армијата на САД наредниве месеци ќе се „ослободува“ од 750.000 парчиња оружје и различна воена опрема, меѓу кои и 2.000 оклопни возила од типот МРАП. Токму ваквата ситуација е идеална за Македонија и, ако за тоа има иницијатива од врвот на Министерството за одбрана и од АРМ, за симболична цена можеме добро да ја опремиме нашата војска

oruzje-mrap-afganistan.jpg

transparent.gif

Последен пат годинава во јавноста беше спомената можна набавка на 80 транспортери
САД СЕ ОСЛОБОДУВААТ ОД ОРУЖЈЕТО ВО АВГАНИСТАН
Седум милијарди американски долари вредна воена техника составена од топови, оклопни возила и од транспортери на војската на САД се заглавени во Авганистан засекогаш, пишуваат американските и светските медиуми. Станува збор за 750.000 парчиња најразлично оружје и воена опрема што е тешка 77 милиони тони и за која се проценува дека е вредна приближно седум милијарди долари. Со ова оружје веќе една декада се војуваше во глобалната војна против тероризмот во Авганистан и Ирак и на Блискиот Исток. Администрацијата на претседателот Барак Обама проценила дека оружјето е прескапо и претешко да се врати назад во Америка по најавеното повлекување во текот на 2014 година и Вашингтон ќе треба да смисли начин како тоа да го стори најбезболно за плаќачите на даноци во САД, но и оружјето да не падне во рацете на радикални исламски милитанти.

Повлекувањето чини цело богатство

Според пишувањата на американскиот весник „Вашингтон пост“, оружјето најверојатно ќе треба да им се продаде на заинтересирани сојузници по симболична цена или да му се подари на официјален Кабул. Во најлош случај, тоа може едноставно да се уништи на самото место, а Вашингтон во секоја варијанта ќе загуби многу.

Од друга страна, пак, магазинот „Недела“ од Пенсилванија пишува дека големо богатство ја чинеше Америка додека војуваше на Блискиот Исток, а сега уште поголемо ќе ја чини да се повлече оттаму, откога сѐ е готово.

- Дали е нормално Пентагон да ги фрла парите во воздух и навистина да планира да жртвува 2.000 оклопни возила од марката МРАП, кои вредат околу 110.000 долари по парче - прашува магазинот „Недела“ во својата колумна на оваа тема.

Весникот во својот текст го рангира возилото МРАП меѓу најдобрите на пазарот за воена технологија во споредба со конкурентните возила од овој тип, сопственост на армиите на другите земји. Магазинот дава и сугестија. Наместо да се демонтираат стратегиски најбитните делови на американската војска во овие краишта, тие да се донираат на сојузничките армии од НАТО што се послабо вооружени и може да ги исползуваат.

Алан Естевез, заменик-секретар за одбрана за прашањата од логистиката на американската армија, во изјава за магазинот „Национална одбрана“ вели дека САД нема да бидат ниту првата ниту последната светска сила што на ваков начин се справува со својата опрема.

- Повлекувајќи се од Авганистан и колонијална Британија и потоа Советскиот Сојуз, кога биле присутни тука, извршиле слични активности и на идентичен начин како ние сега се ослободиле од вишокот воена опрема на патот кон дома - вели Естевез.

Шанса што не смее да се пропушти

Токму ваквата ситуација е идеална за Македонија доколку надлежните во Министерството за одбрана пројават интерес нашата земја да се најде можеби во зделката на деценијата, да се искористи можноста и за релативно многу малку пари да ја опремиме македонската војска со софистицирано модерно оружје.

На АРМ ѝ се потребни приближно 200 оклопни транспортери за да се зацврсти безбедносниот бедем на државата што е поставен во првата официјална стратегија за одбрана, подготвена од кабинетот на претседателот на РМ и врховниот командант Ѓорге Иванов. Набавките на нови оклопни возила за АРМ доцнат веќе осум години, а првпат беа предвидени во 2004 година. Неколку министри досега, вклучувајќи го и сегашниот Талат Џафери, заедно со своите најблиски соработници се обидуваа да најдат начин за опремување на АРМ со вакви и слични оклопни возила.

Последен пат годинава во јавноста беше спомената можна набавка на 80 транспортери. Толкав беше бројот на потребни возила во преговорите во кои Македонија и Хрватска заеднички требаше да набават вкупно 200 транспортери директно од финска „Патрија“ на средината на минатата деценија. Хрватска досега нарача 126 борбени возила, а Македонија ниту едно.

Овие планирани возила што сака да ги купи АРМ треба да бидат оклопени да издржат погодок од оружје со калибар од 14,5 милиметри и да бидат вооружени со топ од најмалку 30 милиметри. Оклопните транспортери што АРМ сега ги поседува во стандардните верзии немаат такви перформанси.

Воено-политичкиот аналитичар Милан Стефаноски објаснува дека доколку навистина постои ваква шанса, АРМ треба да размисли сериозно за неа, а доколку САД навистина сакаат да го продадат оружјето од овој тип, без оглед на цената, тие треба по дипломатско-војнички канали да се обидат да им го продадат на заинтересираните сојузнички земји како што сме ние.

- Иако настани од овој тип се реално ретки во светот на воената дипломатија, ние како држава не треба да се залетуваме, па по секаква ниска цена да се обидеме да ги донесеме тука во Македонија овие оклопни возила - вели Стефаноски.

Тој објаснува дека треба да се земе предвид и тоа дали овие возила што досега војувале во пустински предели на Блискиот Исток воопшто се компатибилни за користење во одбранбени цели на терен каков што го има Македонија.

- Освен тоа, многу треба да се размислува и за фактот колку се економски исплатливи американските оклопни возила поради потрошувачката на гориво, па сѐ до цените за резервни делови за нивно одржување по евентуалната набавка - подвлекува тој.
--- надополнето: 5 јули 2013 во 00:02 ---
Sega ovie od ARM treba da bidat mnogu pametni i da ja iskoristat ovaa moznos

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom