H
Ti decko , ti preporacuvam da se zanimvas so tvojata istorija pred da napises vo sekoja tema komentari od nizok rang .donka ili donice kaj go imate vie toa ime
Давно е тоа проанализирано , и тоа што го постирав токму затоа беше , дека авторот е србин , на другите ионака не веруваат .Дигнете рака од Скендербег дека губите време само ..Генти проанализирај го семејното стебло од фамилијата на Ѓорѓија Кастриот наместо да се занимаваш со некакви си песничиња.
Фамилијарното стебло се кажува.Давно е тоа проанализирано , и тоа што го постирав токму затоа беше , дека авторот е србин , на другите ионака не веруваат .Дигнете рака од Скендербег дека губите време само ..
OU EM XHIgeorgija kastriot spored mene mozno li e da imal idrugo prezime posto ova sega e glagol so nastavka doagja od arhaicniot zbor KASTRI t.e. sece isto kako pletacot shetacot dobriot losiot znaci prezimeto mu e so cisto makedonska osnova i gramatika
Потеклото на името му е во зборот “куќа“ односно “тврдина“. Зборот “кастро“ го има во повеќе варијанти - кастро, кастел одн. каштел, “бугарскиот“ : “к’шта“ и т.н. па се до “каза“. Заеднички со нив е нашиот збор куќа.georgija kastriot spored mene mozno li e da imal idrugo prezime posto ova sega e glagol so nastavka doagja od arhaicniot zbor KASTRI t.e. sece isto kako pletacot shetacot dobriot losiot znaci prezimeto mu e so cisto makedonska osnova i gramatika
Од болдираното и мене ме боли главата, другото немам сила да коментирам.......Потеклото на името му е во зборот “куќа“ односно “тврдина“. Зборот “кастро“ го има во повеќе варијанти - кастро, кастел одн. каштел, “бугарскиот“ : “к’шта“ и т.н. па се до “каза“. Заеднички со нив е нашиот збор куќа.
Потеклото на зборот “кастро“ и “кастел“ лежи во македонскиот (словенскиот) збор “кост“ односно “коска“ и со таквото именување се сака да се покаже дека некоја градба е цврста, јака како коска, односно е “тврда“. Тоа именување се однесувало на благородничките куќи кои биле изградени како своевидни тврдини со цел на заштита. Од таму произлегува дека зборовите “кастро“ и “тврдина“ се синоними.
Овој збор го има нашироко низ Балканот во разни форми, но сепак основата им е иста. Така имаме град Костур, па градовите Аргирокастро (Ѓирокастро), разните Каштели во Далмација, повеќе стари цитадели во Италија со истото име и т.н (дури и во САД ги има).
Ни тој не знае, копирал од некаде........Mesas Misirkov , mesas babi i zabi ili neznaes .. pomedju "Mbreti Zog" i Skendereg ima razlika okolu 400 godini .
A "Shqiptaret" ova slika ja imaat duri i vo albanska valuta i nemam poim sto sakase da kazes so toa "RETKO" ?
I baram da ni obajsnis , molam !