Што според Библијата кажува Бог за оние кои за време на брак се заљубиле во друга личност?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Надвор од Црквата пак, било која и било каква заедница помеѓу маж и жена, преставува отворен чин на прељубодејство, оти таквата заедница не е благословена од Црквата.
Ова е погрешно. Кажи ми кој свештеник ги венчал Адам и Ева? Кој свештеник ги венчал нивните деца, внуци, правнуци итн?
Никаде во Библијата Бог не заповедал дека бракот треба да биде со посредство на некаков свештеник - титула која и не постои во Христовата црква каде што единствен свештеник и првосвештеник е Исус Христос. Никаде во Библијата не гледаме ниту еден пример за брак склучен во црква, ниту за брак склучен во синагога, нути за брак склучен со посредство на некаков свештеник.

Католичката црква (а подоцна и православните цркви) го измислија тоа свештеничко посредување со цел да имаат поголема контрола и авторитет врз рајата, за да можат да заработуваат (бидејќи знаеме дека според нивните ценовници и венчавката се наплаќа).

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ова е погрешно..
Да, се согласувам: и ова е погрешно.
--- надополнето: 31 март 2013 во 12:14 ---
Кажи ми кој свештеник ги венчал Адам и Ева? .
На погрешно прашање, се дава погрешен одговор.
--- надополнето: 31 март 2013 во 12:14 ---
Кој свештеник ги венчал нивните деца, внуци, правнуци итн?
.
Еве уште едно прашање, на кое би следувал погрешен одговор...
--- надополнето: 31 март 2013 во 12:15 ---
Никаде во Библијата Бог не заповедал дека бракот треба да биде со посредство на некаков свештеник - титула која и не постои во Христовата црква каде што единствен свештеник и првосвештеник е Исус Христос. Никаде во Библијата не гледаме ниту еден пример за брак склучен во црква, ниту за брак склучен во синагога, нути за брак склучен со посредство на некаков свештеник.
.
...исто како што никаде во Библијата не е споменато моето име и моето постоење, а јас сепак постојам...
--- надополнето: 31 март 2013 во 12:16 ---
Католичката црква (а подоцна и православните цркви) го измислија тоа свештеничко посредување со цел да имаат поголема контрола и авторитет врз рајата,
Ова е став од атеист, не од верник...
--- надополнето: 31 март 2013 во 12:17 ---
за да можат да заработуваат (бидејќи знаеме дека според нивните ценовници и венчавката се наплаќа).
...исто како што левитското племе, кое ги даваше еврејските свештеници, живееше од десетокот па никој не се жалеше на таа одлука....

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
...исто како што никаде во Библијата не е споменато моето име и моето постоење, а јас сепак постојам...
Ова ти е редовен и смешен изговор за сите измошљотини и новотарии у твојата вера. Ти и слонови да жртвувавте при венчавање, повторно ќе одеше со истиот изговор „Па шо ако тоа не е спомнато у Библијата, ни моето име го нема таму?“.
Јас се повикувам на Библијата за да ти покажам дека такво свештенско посредништво при венчавање е непознат поим у Библијата, непозната пракса, нема таква заповед од Бог и затоа смешно е да тврдиш дека ако православен свештеник не врти круни над главите на младоженците и ако не пее таму некои песнички, дека нивниот брак е нелегитимен и претставува отворен чин на прељубодејство.

...исто како што левитското племе, кое ги даваше еврејские свештеници, живееше од десетокот па нкој не се жалеше на таа одлука....
Не се жалеше затоа што Бог заповедал да има левитско свештенство и Бог заповедал сите останати да им даваат десеток од приходите.
Но во Новозаветната Црква Христова не постои левитското свештенство, не постои регулативата за десетокот и нема заповед за никакви ценовници и црковни тарифи.
Христос јасно им заповеда на апостолите:

„бесплатно добивте, бесплатно давајте.“ (Исус, ев. Матеј 10:8, Библијата)

Значи за било каков верски чин (крштевање, Господова спомен вечера итн.) на црквата лично од Христос ѝ е забрането да наплатува, што секако дека не им е забрането да примаат доброволен прилог, но тој прилог МОРА да е исклучиво доброволен, а не со некакви ценовници.

„Секој нека даде како што одлучил во срцето, а не со жал и не од принуда, зашто Бог го љуби радосниот дарител.“ (2 Коринтјаните 2:7, Библијата)

Но сепак ова важи и се практикува во Христовите (библиски) цркви. Кога јас зборев за католичката и православните цркви не пишав дека моето очекување од нив е да практикуваат согласно Христовите заповеди, туку само сакав да укажам на тоа зошто кај нив е воведено свештеничкото посредување при венчавањето, а и при ред други работи - за контрола, авторитет врз рајата и бизнис со црковните услуги.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Ова е погрешно. Кажи ми кој свештеник ги венчал Адам и Ева? Кој свештеник ги венчал нивните деца, внуци, правнуци итн?

Католичката црква (а подоцна и православните цркви) го измислија тоа свештеничко посредување со цел да имаат поголема контрола и авторитет врз рајата, за да можат да заработуваат (бидејќи знаеме дека според нивните ценовници и венчавката се наплаќа).
Оти, протестантски млади двојки се венчаваат со посредник, т.н. пастор (најверојатно свештено лице, штом има посебен назив/титула различна од останатите верници) во црква односно ги венчава пастор наместо да ги венчава само Богот во Кој веруваат?
Или и тие тргнале по теркот на католиците и православните со цел да имаат поголема контрола и авторитет врз рајата, за да можат преку тоа индиректно да заработуваат?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Оти, протестантски млади двојки се венчаваат со посредник, т.н. пастор (најверојатно свештено лице, штом има посебен назив/титула различна од останатите верници) во црква односно ги венчава пастор наместо да ги венчава само Богот во Кој веруваат?
Или и тие тргнале по теркот на католиците и православните со цел да имаат поголема контрола и авторитет врз рајата, за да можат преку тоа индиректно да заработуваат?
Живо ме занима што ќе Ти одговори соговорникот...:)
--- надополнето: 31 март 2013 во 13:16 ---
Ова ти е редовен и смешен изговор за сите измошљотини и новотарии у твојата вера. .
Нема по нова вера од Твојата, за која не знаеш ни од кога постои...а не постои појќе од 150 г., преку сила.
--- надополнето: 31 март 2013 во 13:17 ---
Ти и слонови да жртвувавте при венчавање, повторно ќе одеше со истиот изговор „Па шо ако тоа не е спомнато у Библијата, ни моето име го нема таму?“.
.
Е да, и баба ми да имаше бркови ќе беше дедо ми, такада ние во Црквата, не жртвуваме слонови и немам(е) потреба од изговор.
--- надополнето: 31 март 2013 во 13:18 ---
Јас се повикувам на Библијата за да ти покажам дека такво свештенско посредништво при венчавање е непознат поим у Библијата, непозната пракса, нема таква заповед од Бог и затоа смешно е да тврдиш дека ако православен свештеник не врти круни над главите на младоженците и ако не пее таму некои песнички, дека нивниот брак е нелегитимен и претставува отворен чин на прељубодејство.
.
Јас пак, се повикувам на Црквата, која ја состави Библијата, а не се повикувам на Библијата, оти Библијата не ја створи Црквата.
--- надополнето: 31 март 2013 во 13:20 ---
затоа смешно е да тврдиш дека ако православен свештеник не врти круни над главите на младоженците и ако не пее таму некои песнички, дека нивниот брак е нелегитимен и претставува отворен чин на прељубодејство.
Да, брак склопен „у матично„ или у „црква„ у Лас Вегас, е јавен чин на јавно прељубодејство.
--- надополнето: 31 март 2013 во 13:21 ---
Не се жалеше затоа што Бог заповедал да има левитско свештенство и Бог заповедал сите останати да им даваат десеток од приходите.
.
Да, ова чак и јас го знам...
--- надополнето: 31 март 2013 во 13:23 ---
Христос јасно им заповеда на апостолите:
„бесплатно добивте, бесплатно давајте.“ (Исус, ев. Матеј 10:8, Библијата)
.
Хмм, и според Твоето мудрување, напишаниот стих се однесува и на беслатното венчавање, иако тоа (венчавањето..) во стихот не е запишано, така?...:sneaky:
--- надополнето: 31 март 2013 во 13:25 ---
Значи за било каков верски чин (крштевање, Господова спомен вечера итн.) на црквата лично од Христос ѝ е забрането да наплатува, што секако дека не им е забрането да примаат доброволен прилог, но тој прилог МОРА да е исклучиво доброволен, а не со некакви ценовници.
.
Каде е забрането? Дај ми „..библиски цитат...„ за таква забрана...Освен, ако погоре наведениот стих го сметаш за јак доказ за таква забрана.
--- надополнето: 31 март 2013 во 13:27 ---
„Секој нека даде како што одлучил во срцето, а не со жал и не од принуда, зашто Бог го љуби радосниот дарител.“ (2 Коринтјаните 2:7, Библијата)
.
Да, тоа е од Апостолот кажано, но кажано во негово време и кажано во рамките од раната Црква, оти во минативе 2 000 г., многу вода протече низ Вардар...
--- надополнето: 31 март 2013 во 13:28 ---
Но сепак ова важи и се практикува во Христовите (библиски) цркви. Кога јас зборев за католичката и православните цркви не пишав дека моето очекување од нив е да практикуваат согласно Христовите заповеди, туку само сакав да укажам на тоа зошто кај нив е воведено свештеничкото посредување при венчавањето, а и при ред други работи - за контрола, авторитет врз рајата и бизнис со црковните услуги.
Еве, и јас велам дека Твоите/Вашите пастори се лакоми фаци, кои им ги перат умојте на членовите во нивните заедници...
И што си повеќе во право од мене?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Протестантски млади двојки не се венчаваат со посредник. Тоа што црквата го одбележува нивниот брак (со веселба, со молитви) тоа не значи дека некој брат или сестра од таа црква посредува за нивниот брак. Ниту тоа што пасторот ја води таа служба, не значи дека тој посредува. Младите двојки можат и во гаража да си се венчаат, без присуство на пастор и црквата ќе го признае нивниот брак и нема да го нарече отворен чин на прељубодејство се додека тие си имаат дадено завет пред Бог (за кој еден спрема друг си се одговорни), а секако се очекува од нив да се послушни спрема власта која наложува бракот да биде регистриран пред државата (бидејќи Библијата заповеда послушност кон власта се додека таа не ги прекршува Божјите уредби).

Во католичката црква и во православните цркви е друг случај. Таму бракот е наречен „света тајна“ и истиот може да биде склучен само од лице со титула свештеник (титула што не постои во Новозаветната Христова Црква). Значи без благословот од свештеникот ти не можеш да склучиш брак. Со други зборови ти си зависен од свештеникот, ти си под негова контрола, а тој ти е авторитет. Тој може и да не ти дозволи да земеш од лебот и виното, а според нивното верување со тоа свештеникот ти забранува да го земеш буквално „Христос во себе“ со што де факто ти не го земаш спасението и ако си починеш така ќе си умреш неспасен. Како што гледаш сите работи, па дури и спасението на верниците е врзано од луѓе што себе си се нарекле „свештеници“. Тие те венчаваат, тие ти даваат леб и вино (за причеста), тие ти разврзуваат гревови (без нив гревовите Бог не ти ги простува!), тие те крштеваат итн. Се ти зависи од нив, па и твоето спасение и местото во рајот. Ете тоа е авторитет и контрола и наметнат страв и суеверност од нив. Во Библиските цркви вакви работи нема.

И уште нешто многу важнo: Протестантските цркви се држат строго до Библијата и никоја од нив не наплатува за црковните услуги. Тоа значи дека крштевањето, венчавањето, погребувањето, Господовата спомен вечера, поучувањето итн - СИТЕ ОВИЕ СЛУЖБИ СЕ БЕСПЛАТНИ. Во протестантските цркви нема ценовници.
Се надевам сега е појасно.
--- надополнето: 31 март 2013 во 13:58 ---
Чорбаџија напиша:
Да, тоа е од Апостолот кажано, но кажано во негово време и кажано во рамките од раната Црква, оти во минативе 2 000 г., многу вода протече низ Вардар...
Истото го велам и јас. Изминативе 2000 години многу вода протече низ Вардар и знаеме што друго има во водите на Вардар. Тие не убави работи што Вардар ги зема од канализациите и ги влече со себе, некои цркви решија да си ги присвојат, да си ги прилепат за себе, да ги „охристијанизираат“ тие фецеси и да ги нарекуваат „Божјо учење“.

Сепак вистинските Христови следбеници се оградуваат од водите на Вардар и се што Вардар влече со себе и одлучуваат да го следат рано-апостолскиот пример и според Божјото учење секој да дава како што одлучил во срцето (доброволно), а не според некои ценовници.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Протестантски млади двојки не се венчаваат со посредник. Тоа што црквата го одбележува нивниот брак (со веселба, со молитви) тоа не значи дека некој брат или сестра од таа црква посредува за нивниот брак. Ниту тоа што пасторот ја води таа служба, не значи дека тој посредува. Младите двојки можат и во гаража да си се венчаат, без присуство на пастор и црквата ќе го признае нивниот брак и нема да го нарече отворен чин на прељубодејство се додека тие си имаат дадено завет пред Бог (за кој еден спрема друг си се одговорни), а секако се очекува од нив да се послушни спрема власта која наложува бракот да биде регистриран пред државата (бидејќи Библијата заповеда послушност кон власта се додека таа не ги прекршува Божјите уредби).

Во католичката црква и во православните цркви е друг случај. Таму бракот е наречен „света тајна“ и истиот може да биде склучен само од лице со титула свештеник (титула што не постои во Новозаветната Христова Црква). Значи без благословот од свештеникот ти не можеш да склучиш брак. Со други зборови ти си зависен од свештеникот, ти си под негова контрола, а тој ти е авторитет. Тој може и да не ти дозволи да земеш од лебот и виното, а според нивното верување со тоа свештеникот ти забранува да го земеш буквално „Христос во себе“ со што де факто ти не го земаш спасението и ако си починеш така ќе си умреш неспасен. Како што гледаш сите работи, па дури и спасението на верниците е врзано од луѓе што себе си се нарекле „свештеници“. Тие те венчаваат, тие ти даваат леб и вино (за причеста), тие ти разврзуваат гревови (без нив гревовите Бог не ти ги простува!), тие те крштеваат итн. Се ти зависи од нив, па и твоето спасение и местото во рајот. Ете тоа е авторитет и контрола и наметнат страв и суеверност од нив. Во Библиските цркви вакви работи нема.

И уште нешто многу важнo: Протестантските цркви се држат строго до Библијата и никоја од нив не наплатува за црковните услуги. Тоа значи дека крштевањето, венчавањето, погребувањето, Господовата спомен вечера, поучувањето итн - СИТЕ ОВИЕ СЛУЖБИ СЕ БЕСПЛАТНИ. Во протестантските цркви нема ценовници.
Посредник според Дигиталниот речник на македонскиот јазик значи ова:
Лице што посредува меѓу две страни и помага за постигнување спогодба или за успешно извршување на некаква работа.
Еве слика од едно венчавање во протестантска црква (слика-клик)
Пасторот на сликата ги има фатено за рака младенците. Ова некаде го пишува во Библијата на која се повикувате катадневно?
Ако си присуствувал на свадба во православна црква, сигурно си забележал дека нововенчаните се држат за раце обиткани со платно без посредство на поп.
Кој во овие два случаи е посредник? Православниот поп или протестантскиот пастор?

Како и да е друго ми беше и ми е прашањето... каде во Библијата стои дека треба пастор да врши служба во чест на нововенчаните? Оти сите не се венчаваат само со завет пред Бог, како што кажа? Оти после ова церемонијално венчавање во црква, стапуваат во брачни односи? Или пак се е прашање на личен вкус и желба?

Знам дека живееме во време на секакви кризи, морални, духовни, економско-социјални... тоа што се бесплатни службите во протестантските цркви може да звучи привлечно само за оние луѓе кои се подлегнати (и подложни како резултат на нестабилни/лабилни карактери) на некоја од овие кризи или пак можеби и на повеќето од нив.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Посредник според Дигиталниот речник на македонскиот јазик значи ова:
Лице што посредува меѓу две страни и помага за постигнување спогодба или за успешно извршување на некаква работа.
Посредник во политиката има едно значење, во економијата друго, во црквата трето. Ние зборевме за религиски посредник. Свештениците во стариот завет имале посредничка улога. Тие не помагале за очистувањето на гревовите на луѓето, туку без нив немало очистување на гревовите. Само тие можеле да влезат во Светината над Светините и да ја принесат жртвата за помирување и покривање на престапите.
На сличен начин и православниот свештеник (непозната титула во Новозаветната Христова Црква) не помага при склопувањето на бракот, туку без него бракот не може да биде склопен.
Тука не станува збор за помош. Ти можеш да ми помогнеш во пренесувањето на теглите со ајвар од еден подрум во друг, но и да не ми помогнеш, за подолго време сам ќе го сторам тоа. Но православните маденци и цела година да се венчаат бракот ќе им остане отворен чин на прељуба ако свештеникот не даде благослов. Значи тука на станува збор за помош, туку за директно посредништво. Едноставно свештеникот се наметнува меѓу нив и Бог и не им дозволува директно да му пристапат на Бог и покрај тоа што Христос ја овозможи таа врска во Црквата.

Пасторот на сликата ги има фатено за рака младенците. Ова некаде го пишува во Библијата на која се повикувате катадневно?
Од врв на Водно се гледа дека тие не прават никаков обред, туку едноставно се молат и не само тие, туку целата заедница. Во оваа слика тој ги држи за рака, во други слики не ги држи. Едноставно позициите на телото или контактите меѓу луѓето не се важни. Јас сум гледал и молитви каде што оној кој што се моли го прегрнува оној за кој што се моли. Секој различно си ја искажува љубовта. Тоа не е никаков религиозен чин.

Инаку да, во Библијата пишува: „Молете постојано!“ (1 Солунјаните 5:17, Библијата) и секако дека кога двајца млади ќе решат да се венчаат е убаво време браќата и сестрите да се помолат за нивниот брак.

Ако си присуствувал на свадба во православна црква, сигурно си забележал дека нововенчаните се држат за раце обиткани со платно без посредство на поп.
Кој во овие два случаи е посредник? Православниот поп или протестантскиот пастор?
Православниот поп е посредник затоа што иако тој не ги допира нивните дланки, тој сепак според православното учење со неговиот благослов го сврзува нивниот брак и без него бракот не може да биде сврзан. Значи тој стои меѓу нив и Бог. Според православното учење Бог нема да ги соедини без благослов на попот. Кој е тука посредникот?
Не ми се верува дека допирот на дланките на таа слика го зема за некаков фактор во докажување за тоа кој е посредник.

Како и да е друго ми беше и ми е прашањето... каде во Библијата стои дека треба пастор да врши служба во чест на нововенчаните?
Никаде, затоа и реков дека не ни мора да има служба и дека и венчавката во гаража ќе им биде признаена и нема да биде третирана како цитирам „отворен чин на прељубодејство“ - како што е тоа случајот во православието. Сепак секој пар своеволно си одлучува тој прекрасен чин да го одбележи и прослави фамилијарно, меѓу своите браќа и сестри. Сепак ниту песните, ниту прославата, ниту молитвите, ниту пасторот, ниту старешините, ниту било кој член од црквата не ни 1% удел во соединувањето на брачниот пар, ниту пак некој е посредник како што е тоа случај во православието. Исус јасно кажал:

„Па така, тие веќе не се двајца, а едно тело. А Бог што составил, човек да не разделува.” “ (Исус, ев. Матеј 19:6 Библијата)

Значи Бог е тој што ги составува, без никаков посредник и човек не смее да ги разделува - како што е тоа случај во православието каде што попот си зема за слобода и да разведува сопружници.

„Зашто еден е Бог, и еден е Посредникот помеѓу Бога и луѓето - Човекот Христос Исус,“ (1 Тимотеј 2:5, Библијата)

Ова во католичката црква и во православните цркви не важи, бидејќи таму свештениците се посредници меѓу Бог и луѓето и тоа не само за склучувањето на брак, туку и за крешвањето, за простувањето гревови, за земањето од лебот и виното (при причеста), за добивање на духовните дарови (кои што наводно се добиваат кога свештеникот ќе изврши миропомазание) итн.

Оти сите не се венчаваат само со завет пред Бог, како што кажа? Оти после ова церемонијално венчавање во црква, стапуваат во брачни односи? Или пак се е прашање на личен вкус и желба?
Затоа што тогаш одлучиле да влезат во брак. Како што кажав погоре, нема никакви посреднички чинови при нивното стапување во брак. Брачниот завет е меѓу нив двајца и Бог - Кој ги соединува. Црквата единствено се моли за нив, бидејќи така ни е заповедано - постојано да се молиме. Бракот е Божја институција и тој е под напад на ѓаволот (кој што сака да растура се што е Божјо) и затоа треба да се молиме и за оние кои што се во брак.

Знам дека живееме во време на секакви кризи, морални, духовни, економско-социјални... тоа што се бесплатни службите во протестантските цркви може да звучи привлечно само за оние луѓе кои се подлегнати (и подложни како резултат на нестабилни/лабилни карактери) на некоја од овие кризи или пак можеби и на повеќето од нив.
Во развиените земји (западна Европа, Америка) православните се малцинство, а протестантите се далеку повеќе од православните. Сепак и таму беспланите служби се попривлечни. Тоа е така и во време на криза и во време на богатство. И што е најважно, тоа било така во Христово време, во времето на апостолите. Христос е Тој што им заповедал тоа што бесплатно го добиле, бесплатно и да го даваат (секакви верски служби) и да земаат исклучиво доброволен прилог (цитирам: секој како што одлучил во срцето).

Напротив, нестабилни/лабилни карактери се оние што наспроти јасното Божјо учење ќе подлегнат под ефтина бизнис пропаганда од поповите и ќе одлучат да плаќаат тарифи од ценовници. Ова е најчестата изрека кај нас:

Човекот: Попе колку треба?
Попот: 1500ден и колку што милуваш да дадеш.

Пази ја фразата „и колку што милуваш да дадеш“. Од тука произлегува дека 1500ден е она што е морално, а дури потоа следи она од срце „и колку што милуваш дадеш“.
Наспроти ова Библијата вели дека треба да се дава само вториот дел од „цената“ т.е. само колку што човекот ќе милува да даде, доброволно, без принуда, колку што ќе одлучи во срцето.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Посредник во политиката има едно значење, во економијата друго, во црквата трето. Ние зборевме за религиски посредник. Свештениците во стариот завет имале посредничка улога. Тие не помагале за очистувањето на гревовите на луѓето, туку без нив немало очистување на гревовите. Само тие можеле да влезат во Светината над Светините и да ја принесат жртвата за помирување и покривање на престапите.
На сличен начин и православниот свештеник (непозната титула во Новозаветната Христова Црква) не помага при склопувањето на бракот, туку без него бракот не може да биде склопен.
Тука не станува збор за помош. Ти можеш да ми помогнеш во пренесувањето на теглите со ајвар од еден подрум во друг, но и да не ми помогнеш, за подолго време сам ќе го сторам тоа. Но православните маденци и цела година да се венчаат бракот ќе им остане отворен чин на прељуба ако свештеникот не даде благослов. Значи тука на станува збор за помош, туку за директно посредништво. Едноставно свештеникот се наметнува меѓу нив и Бог и не им дозволува директно да му пристапат на Бог и покрај тоа што Христос ја овозможи таа врска во Црквата.

Од врв на Водно се гледа дека тие не прават никаков обред, туку едноставно се молат и не само тие, туку целата заедница. Во оваа слика тој ги држи за рака, во други слики не ги држи. Едноставно позициите на телото или контактите меѓу луѓето не се важни. Јас сум гледал и молитви каде што оној кој што се моли го прегрнува оној за кој што се моли. Секој различно си ја искажува љубовта. Тоа не е никаков религиозен чин.

Инаку да, во Библијата пишува: „Молете постојано!“ (1 Солунјаните 5:17, Библијата) и секако дека кога двајца млади ќе решат да се венчаат е убаво време браќата и сестрите да се помолат за нивниот брак.

Православниот поп е посредник затоа што иако тој не ги допира нивните дланки, тој сепак според православното учење со неговиот благослов го сврзува нивниот брак и без него бракот не може да биде сврзан. Значи тој стои меѓу нив и Бог. Според православното учење Бог нема да ги соедини без благослов на попот. Кој е тука посредникот?
Не ми се верува дека допирот на дланките на таа слика го зема за некаков фактор во докажување за тоа кој е посредник.

Никаде, затоа и реков дека не ни мора да има служба и дека и венчавката во гаража ќе им биде признаена и нема да биде третирана како цитирам „отворен чин на прељубодејство“ - како што е тоа случајот во православието. Сепак секој пар своеволно си одлучува тој прекрасен чин да го одбележи и прослави фамилијарно, меѓу своите браќа и сестри. Сепак ниту песните, ниту прославата, ниту молитвите, ниту пасторот, ниту старешините, ниту било кој член од црквата не ни 1% удел во соединувањето на брачниот пар, ниту пак некој е посредник како што е тоа случај во православието. Исус јасно кажал:

„Па така, тие веќе не се двајца, а едно тело. А Бог што составил, човек да не разделува.” “ (Исус, ев. Матеј 19:6 Библијата)

Значи Бог е тој што ги составува, без никаков посредник и човек не смее да ги разделува - како што е тоа случај во православието каде што попот си зема за слобода и да разведува сопружници.

„Зашто еден е Бог, и еден е Посредникот помеѓу Бога и луѓето - Човекот Христос Исус,“ (1 Тимотеј 2:5, Библијата)

Ова во католичката црква и во православните цркви не важи, бидејќи таму свештениците се посредници меѓу Бог и луѓето и тоа не само за склучувањето на брак, туку и за крешвањето, за простувањето гревови, за земањето од лебот и виното (при причеста), за добивање на духовните дарови (кои што наводно се добиваат кога свештеникот ќе изврши миропомазание) итн.

Затоа што тогаш одлучиле да влезат во брак. Како што кажав погоре, нема никакви посреднички чинови при нивното стапување во брак. Брачниот завет е меѓу нив двајца и Бог - Кој ги соединува. Црквата единствено се моли за нив, бидејќи така ни е заповедано - постојано да се молиме. Бракот е Божја институција и тој е под напад на ѓаволот (кој што сака да растура се што е Божјо) и затоа треба да се молиме и за оние кои што се во брак.

Во развиените земји (западна Европа, Америка) православните се малцинство, а протестантите се далеку повеќе од православните. Сепак и таму беспланите служби се попривлечни. Тоа е така и во време на криза и во време на богатство. И што е најважно, тоа било така во Христово време, во времето на апостолите. Христос е Тој што им заповедал тоа што бесплатно го добиле, бесплатно и да го даваат (секакви верски служби) и да земаат исклучиво доброволен прилог (цитирам: секој како што одлучил во срцето).

Напротив, нестабилни/лабилни карактери се оние што наспроти јасното Божјо учење ќе подлегнат под ефтина бизнис пропаганда од поповите и ќе одлучат да плаќаат тарифи од ценовници. Ова е најчестата изрека кај нас:

Човекот: Попе колку треба?
Попот: 1500ден и колку што милуваш да дадеш.

Пази ја фразата „и колку што милуваш да дадеш“. Од тука произлегува дека 1500ден е она што е морално, а дури потоа следи она од срце „и колку што милуваш дадеш“.
Наспроти ова Библијата вели дека треба да се дава само вториот дел од „цената“ т.е. само колку што човекот ќе милува да даде, доброволно, без принуда, колку што ќе одлучи во срцето.
Зошто ми пишуваш компаративна анализа протестантизам vs Православие и католицизам?
Јас знам како е во православието и знам од каде потекнуваат сите Свети Тајни од кои протестантите прават гротескно-бурлескна слика. Дали си способен да резонираш дека апсолутно не ми е битно протестантското мислење за православието? Прашувам за протестантизмот и сакам без споредбени писанија да ми биде одговорено. Се надевам дека е можно тоа.

Во Библијата не пишува дека постои титула пастор, дека тој заедно со младите треба да застане пред сите и да се моли за нивен добар брак, не пишува дека невестата треба да биде облечена во бел фустан, дека треба младите заедно со пасторот истовремено да имаат затворени очи и взаемо фатени дланки. (?) Библиска поткрепа за ова, ни трага ни глас.

Ова со молењето, кај е тука тајното молење? (цитатот од Беседата на гората, Светото Евангелие според Матеја)
Бидејќи ми напомена дека можат самите да дадат завет во гаража дека се спојуваат и стануваат едно тело согласно Евангелието, тогаш значи дека немате конзистентен став за ова прашање. Некои во гаража насамо, скромно, некои во убава црква, со пастор, попратено со церемонијалност и малку мистика со затворени очи и фатени дланки. Според лична желба, како што напишав во претходниот пост.

Оти наместо пастор не застане некој рандом верник да ги направи идентичните нешта кои ги прави пасторот?
Идивидуа со просечна логика ќе дојде до заклучокот дека чинот на фотографијата е своевидна верска церемонијалност или свеченот (ти ми импутира дека сум рекла обред, јас секако немав никаде кажано такво нешто) со самото тоа што се одржува во црква и тоа на бина пред луѓе. (антички принцип на театар)
Како и да е, наречи го како сакаш, немаш цитат кој ти дава зелено светло ова да го извршиш како предвесник на еден благословен брак. Ако се земе в предвид фактот дека апсолутно и буквално се повикувате на Библијата, овде ја немате нејзината поддршка. Мало дете е интелектуално доволно зрело ова да го сфати.

Согласно Библијата треба само иницијатива и желба од страна на двајца млади луѓе да станат едно тело, без сведоци, пастори и слично. Приврзаници на Сола Скрипрура не смеат да остават ваков празен простор за меневрирање. Ова веќе навлегува во областа на човечкото предание.

Не зборувам за САД, Европа... зборувам за Македонија. Се знае кое време протестантските разно разни деноминации добија најголем број на приврзаници и тоа 90% од нив најчесто се личности со материјални проблеми.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Мислам дека убаво и јасно објаснив и секој дури и со потпросечна интелигенција и логика може лесно да заклучи каде има посредништво при склопувањето брак и дали е тоа согласно Божјото учење. Јас ти велам дека нема посредништво при христијанското/библиското склопување на брак, ти ми велиш дека има и ми постираш слика од пастор кој ги држи за рака младоженците. Доказ црно на бело, што да ти распраам. Нека ти биде. Игнорирај ги фактите, верувај си во својата вистина. Ако така ти е помирна совеста. Не планирам да се повторувам. Мислам дека не станува збор за „нејасно“, туку за избор, одлука.

Во Библијата не пишува дека постои титула пастор,
Сепак ќе коментирам на ова.

„ И Тој даде едни за апостоли, а други за пророци; едни за евангелисти, а други за пастири и учители,“ (Ефесјаните 4:11, Библијата)

Ете ти доказ дека во Новозаветната Христова Црква постои титулата „пастор“ (пастор/пастир ти е едно те исто)

Ајде сега ти биде љубезна и посочи ми каде во целиот Нов Завет се спомнува титула „свештеник“ во Христовата Црква?
Мислам сепак тоа е една многу важна ерархиска функција и служба, па ако се спомнати старешини, ѓакони, пастири, учители, евангелисти... зарем не е очекувано и мистериозните свештеници да бидат спомнати?
Или и ти исто како Мики сега ќе ми кажеш: „Епа и моето име не е спомнато, па еве ме постојам“? :)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Мислам дека убаво и јасно објаснив и секој дури и со потпросечна интелигенција и логика може лесно да заклучи каде има посредништво при склопувањето брак и дали е тоа согласно Божјото учење. Јас ти велам дека нема посредништво при христијанското/библиското склопување на брак, ти ми велиш дека има и ми постираш слика од пастор кој ги држи за рака младоженците. Доказ црно на бело, што да ти распраам. Нека ти биде. Игнорирај ги фактите, верувај си во својата вистина. Ако така ти е помирна совеста. Не планирам да се повторувам. Мислам дека не станува збор за „нејасно“, туку за избор, одлука.

Сепак ќе коментирам на ова.

„ И Тој даде едни за апостоли, а други за пророци; едни за евангелисти, а други за пастири и учители,“ (Ефесјаните 4:11, Библијата)

Ете ти доказ дека во Новозаветната Христова Црква постои титулата „пастор“ (пастор/пастир ти е едно те исто)

Ајде сега ти биде љубезна и посочи ми каде во целиот Нов Завет се спомнува титула „свештеник“ во Христовата Црква?
Мислам сепак тоа е една многу важна ерархиска функција и служба, па ако се спомнати старешини, ѓакони, пастири, учители, евангелисти... зарем не е очекувано и мистериозните свештеници да бидат спомнати?
Или и ти исто како Мики сега ќе ми кажеш: „Епа и моето име не е спомнато, па еве ме постојам“? :)
Дали некаде во претходниот пост јас споменав дека пасторот е посредник? Ти си оној кој вели дека јас велам дека пасторот е посредник и истовремено негираш нешто што не сум споменала.
Мене дискутабилна ми е било каквата улога на пасторот и јазикот на телото при оваа церемонијалност на венчавање која е библиски непоткрепена и непосoчена на ниедно место.

Оф топик:
За хиерархијата на Црквата имаме дискутирано, (плус ова не е тема за тоа) нема што да ме споредуваш со некој друг член, нема што да ја споменуваш мојата совест, мојата вистина и слично.
Пастор е исто со пастир како што е исто лав (животно) со лев (бугарска валута).
Оти јас само имам слушнато за пастори ваши, а не за евангелисти, ѓакони, старешини? Можеш да ми посочиш некој ѓакон или старешина на евангелска, пентакостална, адвентистичка црква во Македонија? Или сето тоа е едно те исто кај вас? А старешина, а ѓакон, а пастир (во вашиот случај пастор).
Дополнително забегување на темата е чуму старешини и останати служители на верници кога постои Свето Писмо (БЕСПЛАТНО, овие од МПЦ го наплатуваат) достапно за секој кој ја бара Вистината и притоа дозволено секој своеволно да си го толкува?

Член од
15 октомври 2012
Мислења
193
Поени од реакции
49
Според Библијата, а најверојатно и според другитре "свети" книги..... ќе гориш.
Значи имаш јасна забрана - или нема да биде по твоја волја животот - или ако биде по твоја волја ќе гориш во пеколот.

Постоењето на пеколот досега е докажано..... нула пати.
Постоењето на рајот е докажано.... нула пати.
Постоењето на Бог што и суди својата креација је докажано.... нула пати.

Од друга страна, имаш голем број причини да веруваш дека сите религии се измислени од луѓе.... и тоа во некои случаи луѓе кои сакале контрола над народите.

Дали ќе живееш во кафезот на религијата или во светот на слободната мисла и критичкото размислување... ти одбираш.
Se slozuvam so tebe se e manipulacija nema nikakov dokaz.Ebes ne ebes vrama kurcu prolazi,krsetese kolku mozete uzivajte zalubuvajtese super e inace starosta brzo keve stigne togas kese kaete ama kasnoe?:tapp:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Пастор е исто со пастир како што е исто лав (животно) со лев (бугарска валута).
Не бе душо, титулата „пастор“ има латинско потекло и на латински значи токму тоа: пастир (Shepherd, пастир што го пасе стадото :)

http://translate.google.com/#la/en/pastor

Оти јас само имам слушнато за пастори ваши, а не за евангелисти, ѓакони, старешини?
Не знам оти, можеби затоа што не си доволно информирана. Кажи ако сакаш можам да те прошетам низ протестантските цркви и лично да те запознаам ѓакони, старешини, евангелисти. Можеме да седнеме на кафе муабет со нив, у секое време.

Се откажа од потрагата на титулата „свештеник“ во Новозаветната Христова Црква?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тие не убави работи што Вардар ги зема од канализациите и ги влече со себе, некои цркви решија да си ги присвојат, да си ги прилепат за себе, да ги „охристијанизираат“ тие фецеси и да ги нарекуваат „Божјо учење“.
Точно: една од тие самоименувани „цркви„, која никој здрав во умот не ја нарекува „црква„, туку користи погрдни изрази, како на пример, „секта„ или поблаго кажано „деноминација„ е и Твојата/Вашата дебар-маалска куќа, на која лицемерно се прикачени, не еден, не два, туку дури 4 крста, кои Ти не ги признаваш за „знак Господов„!
--- надополнето: 31 март 2013 во 19:02 ---
Сепак вистинските Христови следбеници
...се наоѓааат во „..едната, Света, соборна и Апостолска Црква...„, а надвор од Црквата, постојат здруженија за заштита на правата на животните, здруженија на пензионери и здруженија на собирачни на салфетки.
--- надополнето: 31 март 2013 во 19:06 ---
.
А она кое е уште поважно, а кое намерно и свесно не го кажуваш, тоа е причината зашто кај Вас се‘ е „бесплано„. Имено, бесплатно е од проста причина: а тоа е што бесплатното веќе е платено, ама не од ТВОЈОТ, џеб, туку од сметките од Вашите спознори , кои имаат масонска позадина и на кои Црквата им е пречка во нивната намера за „обединување„ на Светов под водство од пратеникот од нечестивиот!
--- надополнето: 31 март 2013 во 20:54 ---
.
Ова е уште една од многуте Твои произволности, небаре Апостолот мислел токму на молитвите од идните спопружници...:icon_lol:

Црковното толкување, како и обично, е спротивно од Твоето па она кое Апостолот го вели во наведениот стих, не се однесува на сопружиците ни случајно, туку се однесува на тихувателите.
--- надополнето: 31 март 2013 во 20:56 ---
Секој различно си ја искажува љубовта. Тоа не е никаков религиозен чин.
.
Потпуно се согласувам со Тебе: тоа не е никаков религиозен чин, туку чин на „пука„ сентименталност, но не и чин на духовност и светотаинственост!
--- надополнето: 31 март 2013 во 20:58 ---

.
Е ајде де, кажи ми, како Бог ги споил татко ми и мајка ми, кога и двајцата се неверници?...:sneaky:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Е ајде де, кажи ми, како Бог ги споил татко ми и мајка ми, кога и двајцата се неверници?...:sneaky:
Па шо има врска ако се неверници? Во Божјото Слово никаде не се вели дека младоженците мора да се верници за Бог да ги спои. Така на пример апостол Павле јасно вели дека секој што ќе се соедини со блудница (во контекстот проститутка) станува едно тело со неа.

„Или, пак, не знаете, дека оној кој со блудница се соединува, станува едно тело со неа? Зашто е речено: “Обата ќе бидат едно тело”.“ (1 Коринтјаните 6:16, Библијата)

Грчкиот збор што овде е преведен со „блудница“ е „porne“ и значи токму тоа - проститутка.

А од вториот дел на стихот можеш да видиш дека Павле се повикува на соединувањето што Бог го кажува во Битие 2:24 , кој пак и Исус го спомнува во ев. Матеј 19:5 и вели:
„Затоа мажот ќе ги остави таткото и мајката и ќе се прилепи до својата жена, и обата ќе бидат едно тело?’ Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува!”“ (Исус, ев. Матеј 19:5, Библијата)

Епа Мики ако може некој што имал секс со проститутка Бог да ги соедини и да стане едно тело со неа, тогаш зошто Бог не би можел да ги соедини мајка ти и татко ти и тие да станат едно тело? ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom