Посна храна

  • Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сум студент во Скопје, и кога одам натаки вреќулето полно со тарана на грб и само вади, вари и јади.
Ја јадам со сирење, а и со шекер не е лоша.


Хахахаха, ти до Скопје, јас преку граница со вреќулето на грб!


Без тарана нема живот! Баба ми секоја година прави тарана!
Порано јадев со лепчиња и овчо сирење!
Сега пошто сум настрана, купувам Кус Кус, и мавам едно 3 зденки внатре и се најдаувам царски! За овчо сиренце, или биено ќе почекаме лето! :place:
I love Tarana! :love:
 
Хахахаха, ти до Скопје, јас преку граница со вреќулето на грб!


Без тарана нема живот! Баба ми секоја година прави тарана!
Порано јадев со лепчиња и овчо сирење!
Сега пошто сум настрана, купувам Кус Кус, и мавам едно 3 зденки внатре и се најдаувам царски! За овчо сиренце, или биено ќе почекаме лето! :place:
I love Tarana! :love:

Кус кус со зденки! Како не сум се сетила порано?
 
Пошо баба одамна прекина со секакви активности, вклучително и таранопроизводство, се лажам со тарана од Жито Полог (прва долу од лево на десно).Исто и за јуфки или губи по нашки.
12.jpg

Со ваков сос
5282g.jpg
и нешто месесто, зш не држит ситост многу :unsure:
 
Знаеш други опции за со кус кус? Да отвориме тема за идеи?

Ух...само со зденки знам, иначе мојата цимерка, го готви со најразличен зеленчук внатре,исто знае да го свари кускусот да додаде сиренце и го прелива со сос од спанаќ...
Супер, ако нема иста таква тема, отвори (y)(y)(y)
 
Refresh да и удриме на темава....

Од денеска почнува големиот велигденски пост, до 5 мај....
Не сум религиозна личност по голем број прашања, но по вакви и посебно ја ценам религијата....трета година го практикувам постов, не претерано доследно (знам некое пивце да фрлам, не мрсна храна), ама не ми е проблем, дури уживам - полесно спиење, посмирен сум и многу подобро се осеќам физички....
Убаво би било темава да има повеќе предлози за јадења, рецепти.....се убив од барање и на 7 од 10 страни сте пишувале за тарана (со сирење и јогурт бтњ)....
 
Јас само денешниот ден го постам, и после таму Велики Четврток, Петок и Сабота.
Денес јадев печени компири со презла и кечап, вкусно посно јадење, а лесно за правење.
Ги лупиш компирите (сам си бираш количина) и ги сечеш на кругови дебели колку еден прст. После секој круг го валкаш во зејтин, па во лебни трошки и го редиш во намастено тавче скалесто. Кога ќе го покриеш целото тавче со компири, посолуваш со сол/вегета, ставаш кечап одозгора и ставаш у загреана рерна да се пече се‘ додека не омекне и не се испече компирот. Тоа е тоа. Денес со него јадев и салата од зелка, абе милина. :love:
Еве ти како изгледа:
11.JPG
 
Nekoj predlog za jadenje bez maslo? osven zelencuk i ovosje...
 
Посно гравче, грашок, леќа, компир манџа, боранија, печен компир со риба, варен ориз со зеленчук.....
Ne se izjasniv dovolno, mislev na nesto kako gotovo jadenje, kako za na rabota , sepak ke si zemam od domasnoto gotveno .
Ti blagodaram:)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom