Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
На која дата оваа година? Секоја година на различен датум паѓа велигден.
Великиот/Великденскиот пост почнува од утре, 18.03.2013-та и трае до недела, 05.05.2013 .
--- надополнето: 17 март 2013 во 18:43 ---
Ete ajde posto tolku sakas da odgovaras,me interesira; Juda predavnikot,se obesil ili se frlil od na nekoi si skarpi ?
Лелеееее колку тешко прашање...:icon_lol:
Јуда Искариот се обесил, согласно евангелијата. Влијанието од ѓаволот врз Јуда било толку силно, што Јуда, наместо да се покае за гревот кој го сторил, решил самиот на себе да си пресуди. Така, Јуда денес ужива во близината од началникот на демоните, заедно со чекмеџето со 30-те сребреници, за колку што Јуда Го продаде својот Творец.

Очигледно е дека казната за сторениот грев е соодветна на тежината од гревот.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Великиот/Великденскиот пост почнува од утре, 18.03.2013-та и трае до недела, 05.05.2013 .

.
фала на одговрот, но само едно не ми е јасно па ако може објаснување. Јас колку што знам постот трае 40 дена, а од утре 18 март до 5 мај велигден има 48 денови. Секоја година трае 48 денови или има и години кога трае 40 дена.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
фала на одговрот, но само едно не ми е јасно па ако може објаснување. Јас колку што знам постот трае 40 дена, а од утре 18 март до 5 мај велигден има 48 денови. Секоја година трае 48 денови или има и години кога трае 40 дена.
Великиот пост секоја година има исто времетраење, почнува и завршува на различни датуми, така што деновите сабота и недела, не се пости строго, освен Велика Сабота па затоа и не се вбројуваат во постот. Затоа се чини дека постот не е 40 денови, туку повеќе...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538

Лелеееее колку тешко прашање...:icon_lol:
Јуда Искариот се обесил, согласно евангелијата. Влијанието од ѓаволот врз Јуда било толку силно, што Јуда, наместо да се покае за гревот кој го сторил, решил самиот на себе да си пресуди. Така, Јуда денес ужива во близината од началникот на демоните, заедно со чекмеџето со 30-те сребреници, за колку што Јуда Го продаде својот Творец.

Очигледно е дека казната за сторениот грев е соодветна на тежината од гревот.
MIKI,mozebi ne e tesko prasanjeto ama ne e ni taka lesno kako sto mislis.Ili samo mene mi e mozebi ne jasno i ne sum razbral ubavo za sto se raboti....
Vo delata imam videno deka od krajot na nekoe zemjiste koe go steknal so parite nepravedni se frlil pa se delil taka sto utrobata mu se izlila cela.

[URL='http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Dela%20Apostolski%201']Дела Ап. 1:18[/URL] Имено, тој придоби нива со злосторничка плата; и падна ничкум и пукна по средина, и се истури целата негова утроба.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Затоа ги прашуваш христијаните, бидејќи те интересира христијанството и сакаш да станеш христијанин нели?
Soul ќе стане христијанин, то е само прашање на ден, а тековно, на форумов, прибира „докази„ за точноста од рисјанската вера...Ќе видиш, ај...:D

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Soul ќе стане христијанин, то е само прашање на ден, а тековно, на форумов, прибира „докази„ за точноста од рисјанската вера...Ќе видиш, ај...:D
MIKI ti trebase da mi odgovoris ne da procenuvas sto ke bide od mene vo idnina.
Posle ke reces deka si mi odgovoril veke.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
MIKI ti trebase da mi odgovoris ne da procenuvas sto ke bide od mene vo idnina.
.
Во принцип. не сум должен да одговарам, ама веќе Ти одговорив: Јуда се обесил, така е запишано и така исповеда Црквата. Истурањето на утробата Јудина на „крвната нива„ не значи дека Јуда не се обесил, а не значи и дека Јуда на таа нива умрел, туку има поинакво значење: веројатно, Јуда таму бо погребан, оти откако еврејските свештеници ја купиле дотичната нива со парите/сребрениците кои Јуда им ги вратил, таа нива била наменета за погребување на „други„ луѓе, а самиот израз „други„, говори многу нешта...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Во принцип. не сум должен да одговарам, ама веќе Ти одговорив: Јуда се обесил, така е запишано и така исповеда Црквата. Истурањето на утробата Јудина на „крвната нива„ не значи дека Јуда не се обесил, а не значи и дека Јуда на таа нива умрел, туку има поинакво значење: веројатно, Јуда таму бо погребан, оти откако еврејските свештеници ја купиле дотичната нива со парите/сребрениците кои Јуда им ги вратил, таа нива била наменета за погребување на „други„ луѓе, а самиот израз „други„, говори многу нешта...
Nikako ne si dolzen da odgovoris.
Iako voopsto ne mi legna vasiot odgovor,sepak ti blagodaram za obidot.

Samo isturanjeto na utrobata ne lici voopsto na besenje. Citatot koj vi go posociv od Delata zboruva za paganje nickum posrede i isturianje na utrobata od toj pad.

Дела Ап. 1:18 Имено, тој придоби нива со злосторничка плата; и падна ничкум и пукна по средина, и се истури целата негова утроба.

Ona "Vo princip ne sum dolzen da odgovoram" e samo izbegnuvanje na odgovor na edno vaka epten lesno prasanje. Ona "Verovatno" juda tamu bil pogreban e uste eden tvoj izum koj ke te zbuni za drugi raboti.

Neise,imaj leka nok.... i vo idnina koga ke postavam prasanje,ne tolku veselo "Leleeeee,,, ama tesko prasanjeeee" oti ne e se' onaka kako sto si zamislil ti.

Moze uste edno prasanje ? :unsure:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Аман бре човек... :)
Може уште 1000000 ама зошто да прашуваш е прашањето... да ги поучуваш христијаните преку прашања и твои толкувања за нивната света книга? :facepalm:
Тебе може само да не ти се допадне одговорот и како ги толкува зборовите од Новиот Завет христијанинот - црквата...

Брееј муслиманска работа... ќе те банираат и од тука ако продолжиш да толкуваш христијански работи со муслимански ум... Дали ги прочита ти правилата на подфорумот? Знаеш дека ме иритираш веќе и почнав да не ги сакам муслиманите тука на форумов? Хм? Дали чувствуваш дека со тоа што си нападен на темава садиш семе на омраза кон исламот како религија?
Не го сакаш тоа... верувај ;)

Туку чекај да прашам јас нешто: Имам читано некаде дека родословот на Исус е различен кај различни апостоли. Некаде сретнав дека некаде е земен по Јосиф, некаде по Марија... ама не ми е логично да биде по Марија... жена е, не бидува некако за тие времиња...
Зошто е тоа така?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Туку чекај да прашам јас нешто: Имам читано некаде дека родословот на Исус е различен кај различни апостоли. Некаде сретнав дека некаде е земен по Јосиф, некаде по Марија... ама не ми е логично да биде по Марија... жена е, не бидува некако за тие времиња...
Зошто е тоа така?
Матеј го пишува родословието на Исус по таткова страна и го води до Авраам - таткото на верата, оној на кого му беше ветено „Семето“ и има за цел да им докаже на евреите дека Христос е тоа Семе што му беше ветено на Авраам. Евангелието по Матеј е адресирано до евреите.
Додека Лука го пишува родословието на Исус од страната на Марија и го води до Адам т.е. Лука го пишува биолошкото/човечкото потекло на Исус (бидејќи Исус не е само Син Божји, туку и Син Човечки). Лука го упатува тоа евангелие до Теофил (кој што бил грк) и затоа нема за цел да објаснува нешто што Матеј имал за цел да им објасни на евреите, туку веројатно сакал да го истакне девственото раѓање на Исус т.е. дека Јосиф немал удел во тоа, туку дека Светиот Дух го направил тоа преку Марија. Вториот што е спомнат после Јосиф е Илија, и во Ерусалимскиот Талмуд пишува дека Илија е таткото на Марија, така што тоа е уште една екстерна потврда дека Лука го изнесол родословието од страната на Марија.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Nikako ne si dolzen da odgovoris.
Iako voopsto ne mi legna vasiot odgovor,sepak ti blagodaram za obidot.

Samo isturanjeto na utrobata ne lici voopsto na besenje. Citatot koj vi go posociv od Delata zboruva za paganje nickum posrede i isturianje na utrobata od toj pad.

Дела Ап. 1:18 Имено, тој придоби нива со злосторничка плата; и падна ничкум и пукна по средина, и се истури целата негова утроба.

Ona "Vo princip ne sum dolzen da odgovoram" e samo izbegnuvanje na odgovor na edno vaka epten lesno prasanje. Ona "Verovatno" juda tamu bil pogreban e uste eden tvoj izum koj ke te zbuni za drugi raboti.

Neise,imaj leka nok.... i vo idnina koga ke postavam prasanje,ne tolku veselo "Leleeeee,,, ama tesko prasanjeeee" oti ne e se' onaka kako sto si zamislil ti.

Soul,

некој од модераторскиве мудреци ми го избришал постот, ама ај, не е прв пат.

Еве, пак одговарам на Твоето прашање, со тоа што давам токлување од блажениот Теофилакт Охридски, на стиховите кои си ги цитирал, каде пишува:

...18. Он, дакле, стече њиву од плате неправедне, и стрмоглавивши се пуче по среди, и просу се сва утроба његова. 19. И то постаде знано свима који живе у Јерусалиму.

Говори о казни коју је Јуда понео у овом животу а не о будућој казни, јер душе слабих људи не обраћају толико пажње на будући колико на садашњи живот. Гледај: не говори о прегрешењу него о казни за њега. Јуда, наиме, није умро на конопцу него је живео и после тога, пошто су га скинули одатле пре него што се удавио. О томе јасније говори Папије,[7] Јованов ученик, у четвртој књизи Тумачења речи Господњих. Он тамо каже: "Велики пример безбожништва у овом свету представљао је Јуда, чије је тело у тој мери било надувено да није могао да прође ни онуда, куда су пролазила кола и не само да није могао да прође он него ни сама његова глава."
Кажу да су његови капци толико натекли да уопште није могао да види светлост и да његове очи нису могле да се виде чак ни уз помоћ лекарског увеличавајућег стакла, толико су дубоко упале у односу на спољашњу површину... После великих мука и болова он је, кажу, умро у својој њиви. Та њива је све до сада остала празна и ненастањена и све до данас нико не може да прође тим местом а да руком не зачепи ноздрве, такав је смрад који се шири од његовог тела и од земље..." Апостолима је то послужило као нека утеха. А као што се просула Јудина утроба, тако се просула и утроба јеретика Арија...„

Се надевам дека српскиот јазик не е проблем.

А се чини и дека мојата претпоставка дека Јуда бил погребан во „крвната нива„ сепак била точна...:D

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Што е целта на крштевањето?
Со тој обред што се постигнува кај тој што се крсти. Некој се крштева како бебе некој како зрел маж.
--- надополнето: 18 март 2013 во 01:40 ---
: "Велики пример безбожништва у овом свету представљао је Јуда, чије је тело у тој мери било надувено да није могао да прође ни онуда, куда су пролазила кола и не само да није могао да прође он него ни сама његова глава."
Кажу да су његови капци толико натекли да уопште није могао да види светлост и да његове очи нису могле да се виде чак ни уз помоћ лекарског увеличавајућег стакла, толико су дубоко упале у односу на спољашњу површину... После великих мука и болова он је, кажу, умро у својој њиви. Та њива је све до сада остала празна и ненастањена и све до данас нико не може да прође тим местом а да руком не зачепи ноздрве, такав је смрад који се шири од његовог тела и од земље..." Апостолима је то послужило као нека утеха. А као што се просула Јудина утроба, тако се просула и утроба јеретика Арија...„
27 Тогаш Петар одговори и Му рече: “Ете, ние оставиме се и по Тебе одиме: што ќе стане, пак, со нас?”

28 А Исус им рече: “Вистина, ви велам, дека вие што врвите по Мене, при повторното раѓање, кога Синот Човечки ќе седне на престолот на славата Своја, ќе седнете и вие на дванаесет престоли и ќе судите над дванаесет Израелеви колена;

Oва Исус кога го кажуваше и Јуда беше меѓу тие дванаесете.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што е целта на крштевањето?
.
Преку крштевањето:
- се брише наследениот грев, ако крстениот е на бебешка возраст,
- се бришат гревовите, кои крстениот ги сторил до пред крштевањето, ако крстениот е возрасен,
- самото крштевање е стекнување (потенцијално) членство во Црквата Христова, со „право„ да се практикуваат сите црковно-верски потреби,
- со кршевањето, се добива „..печатот на Духот Свет...„, преку миропомазанието, кое се врши истовремено со крштевањето,
- се добива почетната благодатна енергија од Духот Свет.
--- надополнето: 18 март 2013 во 08:51 ---
Со тој обред што се постигнува кај тој што се крсти. Некој се крштева како бебе некој како зрел маж.
Кој како: некој на бебешка возраст, а некој на поодминати години. Но, подобро некогаш, отколку никогаш, оти не се знае која Бог ќе повика нечија душа на отчет...
--- надополнето: 18 март 2013 во 08:53 ---
27 Тогаш Петар одговори и Му рече: “Ете, ние оставиме се и по Тебе одиме: што ќе стане, пак, со нас?”

28 А Исус им рече: “Вистина, ви велам, дека вие што врвите по Мене, при повторното раѓање, кога Синот Човечки ќе седне на престолот на славата Своја, ќе седнете и вие на дванаесет престоли и ќе судите над дванаесет Израелеви колена;

Oва Исус кога го кажуваше и Јуда беше меѓу тие дванаесете.
Да, Јуда беше меѓу 12-те, а сега Јуда е во непосредна близина од шефот на демоните. За Јуда, нема спас, како што нема спас и за демоните.

Погоре наведените стихови се искажани пред Јудиното предавство, а отпосле, Јуда е заменет со нобоизбраниот Апостол Матеј, така да пак е постигната бројката „12„, како и бројот од Израилевите племиња.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Преку крштевањето:
- се брише наследениот грев, ако крстениот е на бебешка возраст,
- се бришат гревовите, кои крстениот ги сторил до пред крштевањето, ако крстениот е возрасен,
- самото крштевање е стекнување (потенцијално) членство во Црквата Христова, со „право„ да се практикуваат сите црковно-верски потреби,
- со кршевањето, се добива „..печатот на Духот Свет...„, преку миропомазанието, кое се врши истовремено со крштевањето,
- се добива почетната благодатна енергија од Духот Свет.
Исус ради која од горенаведените причини беше крстен?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Исус ради која од горенаведените причини беше крстен?
Од ниту една: Христос веќе Е цар/помазаник, по раѓање, и Он нема(ше) потреба од крштевање, оти Он ниту Е грешно зачнат, ниту наследи грев, ниту самиот стори грев.

Крштевањето Исусово е само почетен пример, по кој Црквата ја одреди Светата Тајна крштевање, но и обратно: Хрстсос ги одреди Тајните од Црквата.

Kajgana Shop

На врв Bottom