Колку е Балканот дефектен?

• Креатор на темата Креатор на темата RocknRolaa
  • Време на започнување Време на започнување
Me заболе мене за мајка ми и татко ми кои и онака ги гледам доста слабо т.е. по работа се/сме по цел ден ...
А па најмалку ќе ме заболи за малкумината роднини кои и онака ги гледам максимум еднаш до двапати годишно ... иако живееме во ист град СК(неколку км далечина) !
За пријателите, колегите и познаниците па баш ќе ми изгори стојкото у гаќи ... денеска не постојат вистински пријатели и вистинско пријателско, башка и во странство ќе си најдеш нови познаници, колеги и пријатели ... и девојка/и секако ... дури и многу полесно од тука ... ;)
Не ми е јасно како при здрава разум може некој да каже дека животот во оваа сјебана Балканска вукојебина бил поубав од некаде во цивилизираниот и успешен свет !
Кој ку* дека Македонија ти/ни е матична земја кога како прво немаш никакви права како човек/граѓанин/поединец, како второ или седиш дома/невработен или пак работиш за смешни суми на пари(узалуд работи-узалуд неседи) и.т.н. и.т.н.
Да овдека е убав животот ама да имаш добра и редовна работа и плата/пара, да си ситуиран(да ти оставиле нешто твоите/станбено да си обезбеден), да не си во никој случај испод 1000 евра на месец и.т.н.
Абе брат зброуваш како животот во странство да е мед и млеко. Јас не сум живеел во странство, но знам луѓе што живеат и сите тие би живееле во Македонија кога би имале подобри услови. Како демек во странство кога ќе отидеш одма шеф на банка ќе те стават или нешто, знам еден куп луѓе што одат во странство и работат како конобари,чистачи, продавачи итн... Работи што можеш да ги работиш и овде нели, само што овде е срамота. А за тоа што велиш дека во странство ќе најдеш подобри пријатели од овие што ги имаш тука, со кои си израснал, тешко веројатно. Ќе се судриш со луѓе со различен менталитет и сфаќања, луѓе кои врз тебе ќе гледаат со потценување, па како што кажа некој погоре, ќе треба со кинези да се дружиш :D. Јас не велам дека животот во Македонија е поубав, но тука сум се родил и тука ќе останам, секако ако некоја мака не ме натера да се отселам.

Абе брат зброуваш како животот во странство да е мед и млеко. Јас не сум живеел во странство, но знам луѓе што живеат и сите тие би живееле во Македонија кога би имале подобри услови. Како демек во странство кога ќе отидеш одма шеф на банка ќе те стават или нешто, знам еден куп луѓе што одат во странство и работат како конобари,чистачи, продавачи итн... Работи што можеш да ги работиш и овде нели, само што овде е срамота. А за тоа што велиш дека во странство ќе најдеш подобри пријатели од овие што ги имаш тука, со кои си израснал, тешко веројатно. Ќе се судриш со луѓе со различен менталитет и сфаќања, луѓе кои врз тебе ќе гледаат со потценување, па како што кажа некој погоре, ќе треба со кинези да се дружиш :D. Јас не велам дека животот во Македонија е поубав, но тука сум се родил и тука ќе останам, секако ако некоја мака не ме натера да се отселам.

Не зборам за високи работни позиции, туку за просечни или ниски ...
Инаку ни овде не е срамота да работиш тоа што спомна конобар, чистач, продавач... проблемот е што не те плаќаат ...
А за онаа дружбата, што има лошо во тоа да се дружиш(таму) со Кинези или пак со Нигаз ... :D

Не зборам за високи работни позиции, туку за просечни или ниски ...
Инаку ни овде не е срамота да работиш тоа што спомна конобар, чистач, продавач... проблемот е што не те плаќаат ...
А за онаа дружбата, што има лошо во тоа да се дружиш(таму) со Кинези или пак со Нигаз ... :D
А сакаш да ми кажеш дека во Америка ако работиш како конобар ќе можеш да имаш нормален и пристоен живот? Ќе можеш и пари настрана да заштедиш?
Да се дружиш со црнци и кинези, како овде да се дружиш со цигани ( без навреда ) ама таков им е менталниот склоп.

А сакаш да ми кажеш дека во Америка ако работиш како конобар ќе можеш да имаш нормален и пристоен живот? Ќе можеш и пари настрана да заштедиш?
Да се дружиш со црнци и кинези, како овде да се дружиш со цигани ( без навреда ) ама таков им е менталниот склоп.

Па... ќе имаш за кирија, ќе имаш за бензин и ќе имаш за храна.
Нешто што тука е луксуз.

Па... ќе имаш за кирија, ќе имаш за бензин и ќе имаш за храна.
Нешто што тука е луксуз.

Има и тука (кој знае да работи). Нема за луксуз,а за некоја основа има. Само што за секој таа основа е различна.

Има и тука (кој знае да работи). Нема за луксуз,а за некоја основа има. Само што за секој таа основа е различна.

Сакаш да кажеш дека можеш тука со келнерска работа да живееш самостојно под кирија, да си плаќаш сметки и да имаш за храна и бензин?
Ако е така каде можам да аплицирам?

Лесно е да имаш визија кога имаш пари. Визионери имало отсекогаш, пари нема, девојко.
Ima dovolno pari. Ne mrzi da zasukame rakavi I znaeme deka nema da ne bidne poso polesno e so komsikite da ogovarame. Polesno e da otidam u Germanija I ko utka sam u tugja zemja, prosecno da ziveam.
Ne gledame u svojata mandza, nego u tugjata. U Germanija sto imalo! Site imale raboti tamu! Tamu 2000e prosecna plata (ili kolku I da e)!!!
A ne znaeme nasata, makedonskata mandza da ja proanalizirame.
Takov narod sme be, kne.
Nikakvi.

A nekoj vidat bogat "Lesno ti e tebe, pari imas" "Mafijasi, se utepaa od kradenje" - ete toa vi e stavot.
Mesto da zemete I da iskoristite se sto vi e vo race I da napravite plan, OVDE kako da uspeam, vie se zamarate kako vo Germanija ziveele ili vo amerika ili dali komsijata krade struja.
Pa na instrument da sviris be, od edna vecer 100e ne ti begaat, tezgi u kafana da sviris.
Ednas nedelno da sviris (a NIKOJ ne sviri ednas nedelno, minimum 2 pati, ama aj, da receme smotan si bil, ednas nedelno sviris), 400e mesecno ne ti begaat. Malku da ne se 400e za 4 dena?
Banalen primer davam, od moeto sekojdnevie.

Lugjevo biznisi otvaraat, od glupost.
Iame eden decko so ni kreci doma dolgo.
Do pred 2-3 god sam doagjase. Lani dojde so uste 3 dusi I toa on ne krecese, samo nabljuduvase.
Skolive za stranski jazici. Znaes kolku ti e pocetna investicija za skolo za straanski jazici?? 150e mesecno - kirija vo nekoe drzavno skolo I trosoci za otvaranje firma.

Nema pari? Me zezas?
Pa na glava ke se prevrtam, ima pod drvo I pod kamen da gi najdam parite I se ke napravam za da mi trgne.

Ne e do drzavata.
Ni do ekonomijata.
Ni do Tito I socijalizmot.
Do narodot e.
Mrzi.

Колку од вас овде на темава живееле во странство па знаат како е?

Crazy P0Y0L

Девојко, ти уште немаш ни 18 години, немаш ни една сметка платено, убаво живееш, јас имам дупло повеќе години од тебе и навистина ми е безвезно да се натегам со тебе и да те уверувам што е тоа живот на возрасни.

Да, во Македонија има луѓе што многу убаво живеат. Ама никако не можам да обвинувам некој што си ја бара среќата надвор, а уште помалку да и солам памет на некој кој заради егзистенција, значи заради немање основни средства за живот, ја напуштил државата.

Сакаш да кажеш дека можеш тука со келнерска работа да живееш самостојно под кирија, да си плаќаш сметки и да имаш за храна и бензин?
Ако е така каде можам да аплицирам?

Едино кај Груевски или Папата ала Б.Ц. и кај секој оној кој има пари, ма да за таму ќе треба да отвориш тунелот и да дозволиш доток на сообраќајот низ таа сообраќајна артерија..

Е шо им фали на црнците и кинезите?
Дали ние им помагаме на нашите гастарбајтери во странство со пари или они нам? Од каде им пари на гастарбајтерите да ни го полнат буџетот ако се и тие наш народ и по дифолт на твоето размислување мрзи?
За првите десет месеци од лани во земјава влегле 1,33 милијарди евра трансфери
Една мала статистика од книгиче за Австрија. Странската популација во Австрија е од Германија, Океанија, Африка, Азија, Италија, Словачка, Унгарија, Романија, балканот...Дали сите тие мислиш дека се мрзи и дали сметаш дека во Австрија ако си мрза во таква држава ќе те чуваат туку така? Невработеноста им е 4% од активно население (од вкупното 2.2, тукуречи сите работат) па ако споредиш со нашите 31% ...Уште ако споредиш со фактот што е отворена земја за размена на стоки, раб. сила, идеи и услуги и притоа нема предрасуди кон националност и боја на кожа, ете ти прост пример зашто е овде сенешто дефектно.

И на запад секако дека докторот зема далеку поголема плата од конобарот, чистачот, продавачот... но што е разликата помеѓу таму и овде...
Таму докторот со неговата плата може да си дозволи и луксуз, а пак конобарот и чистачот можат да си дозволат просечен живот... а овде кај нас докторот зема плата за да преживее(просек живот), а пак оние што се на подолни работни позиции од него дури ни за просечен живот не земаат !
Под просечен живот подразбирам храна, облека, топол дом, струја, вода, интернет, мобилен(за потреба), автомобил... и чат-пат некоја пара да останува вишок и да се трга настрана !
Не зборам за одмори по странство, шопинзи, терање моди, секојдневни искачања, пијанчење, коцкање, свадби(кич балови) и сл. тоа е веќе луксуз !

Колку од вас овде на темава живееле во странство па знаат како е?

Јас имам живеено одреден период и верувај дека не е мед и млеко како што некој мисли...
Таму доколку еден месец не платиш стан ке те истераат а овде нема.
Исто така многу сметки за плакање има а за тоа да го додадам интернетот/телефонот и бензин за автомобилот бидејки без автомобил си таму никој и ништо.
Друга работа...Додека живеев на Запад се случувале цимери на татко ми со денови да седаат дома бидејки нема работа.
Не е финта да речеш еј ке одам да работам како келнер ке присоберам некој денар и ке се вратам во Македонија и ке живеам како крал...Исклучливо во местото кај што живев јас еден Македонец не видев како келнер да е вработен туку само свој човек.Верувај дека е барано со денови.
Трета работа...Само 36 фамилии...од местото кај што јас се наогав Македонци почнаа да заминуваат бидејки нема работа повеке...
Почнаа масовно да се вракаат луѓето не затоа што не им се работи туку затоа што нема повеке да бараат таму...
Едино ако газдата не ти е некој јак па да останеш.

Никој не рекол никогаш дека таму се е мед и млеко ...
Поентата е во тоа што и таму ќе бидеш роб како и овде ама барем ќе бидеш роб на господа луѓе на Германци, Американци и.т.н. а не на Балкански полуписмени мудодрапачи(ко нашиве политичари и бизнисмени овде) ... и барем ќе бидеш посреќен што ќе бидеш опкружен со културен свет, а не со треторазредни Балканци(subhumans) ...
Кога си веќе роб подобро биди роб на некој човек, а не на некое Балканско магаре ...

Е шо им фали на црнците и кинезите?
Дали ние им помагаме на нашите гастарбајтери во странство со пари или они нам? Од каде им пари на гастарбајтерите да ни го полнат буџетот ако се и тие наш народ и по дифолт на твоето размислување мрзи?
За првите десет месеци од лани во земјава влегле 1,33 милијарди евра трансфери
Една мала статистика од книгиче за Австрија. Странската популација во Австрија е од Германија, Океанија, Африка, Азија, Италија, Словачка, Унгарија, Романија, балканот...Дали сите тие мислиш дека се мрзи и дали сметаш дека во Австрија ако си мрза во таква држава ќе те чуваат туку така? Невработеноста им е 4% од активно население (од вкупното 2.2, тукуречи сите работат) па ако споредиш со нашите 31% ...Уште ако споредиш со фактот што е отворена земја за размена на стоки, раб. сила, идеи и услуги и притоа нема предрасуди кон националност и боја на кожа, ете ти прост пример зашто е овде сенешто дефектно.
Mark Tven ednas rekol "Ima vistini, lagi...i statistiki" :D

Nisto ne pravime ako samo izvezuvame rabotnici. A vo sustina, lugjeto koi begaat od Mk, se rabotnici, lugje koi sakaat da se vrabotat kaj nekoj gazda, da si ja vrsat rabotata 8 saati, a posle toa da odmaraat i patem, da zemaat golemi plati.
Ne velam deka toa e loso, ama bara mnogu pomala odgovornost negoli biznisot. Makedoncite begaat od odgovornost, gi mrzi.
Na zapad, taa mala nevrabotenost se dolzi na malite i srednite biznisi.
Ovde kaj nas nikoj ne saka da se izlozi na takov rizik, da otvara biznis, zamaranje im e, pa zatoa gledaat da fatat dzenem, demek, tamu mozat da bidat ceneti rabotnici.
I taka...
--- надополнето: 18 март 2013 во 02:36 ---
Crazy P0Y0L

Девојко, ти уште немаш ни 18 години, немаш ни една сметка платено, убаво живееш, јас имам дупло повеќе години од тебе и навистина ми е безвезно да се натегам со тебе и да те уверувам што е тоа живот на возрасни.

Да, во Македонија има луѓе што многу убаво живеат. Ама никако не можам да обвинувам некој што си ја бара среќата надвор, а уште помалку да и солам памет на некој кој заради егзистенција, значи заради немање основни средства за живот, ја напуштил државата.
Of mori majko.
Znaes li ti kolku si .....?
Samiot komentar uste na pocetokot ti bese navredliv i prostodusen.
"Sto ke ti tebe da odis vo stranstvo, koga za rodenden dobivas kola?"
Taka bese?
Ko prvo, otkaj ti tebe zaklucok deka mene mi kupile kola za rodenden?
Ko vtoro, otkaj ti tebe informacija deka nemam 18?
Ko treto, otkaj ti tebe zaklucok deka jas OBVINIV nekoj poso si otisol od Makedonija?
Ko cetvrto, otkaj ti tebe pravo, drska edna, da mi se obratis so potcenuvanje?
Ke se nategala so mene, gospogjata, za tie sto otisle. Mnogu mi e gajle mene za tie sto otisle.
Ako nejkese da se "nategas", uste na pocetokot, sto mi replicirase?

Idi si aj, ete, u Avstrija, cim nemas za leb. Idi si, da te vidam.
So koi pari ke ides? So tie sto gi nemas za leb ili so na mama i tato?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom