Е шо им фали на црнците и кинезите?
Дали ние им помагаме на нашите гастарбајтери во странство со пари или они нам? Од каде им пари на гастарбајтерите да ни го полнат буџетот ако се и тие наш народ и по дифолт на твоето размислување мрзи?
За првите десет месеци од лани во земјава влегле 1,33 милијарди евра трансфери
Една мала статистика од книгиче за Австрија. Странската популација во Австрија е од Германија, Океанија, Африка, Азија, Италија, Словачка, Унгарија, Романија, балканот...Дали сите тие мислиш дека се мрзи и дали сметаш дека во Австрија ако си мрза во таква држава ќе те чуваат туку така? Невработеноста им е 4% од активно население (од вкупното 2.2, тукуречи сите работат) па ако споредиш со нашите 31% ...Уште ако споредиш со фактот што е отворена земја за размена на стоки, раб. сила, идеи и услуги и притоа нема предрасуди кон националност и боја на кожа, ете ти прост пример зашто е овде сенешто дефектно.
Mark Tven ednas rekol "Ima vistini, lagi...i statistiki"
Nisto ne pravime ako samo izvezuvame rabotnici. A vo sustina, lugjeto koi begaat od Mk, se rabotnici, lugje koi sakaat da se vrabotat kaj nekoj gazda, da si ja vrsat rabotata 8 saati, a posle toa da odmaraat i patem, da zemaat golemi plati.
Ne velam deka toa e loso, ama bara mnogu pomala odgovornost negoli biznisot. Makedoncite begaat od odgovornost, gi mrzi.
Na zapad, taa mala nevrabotenost se dolzi na malite i srednite biznisi.
Ovde kaj nas nikoj ne saka da se izlozi na takov rizik, da otvara biznis, zamaranje im e, pa zatoa gledaat da fatat dzenem, demek, tamu mozat da bidat ceneti rabotnici.
I taka...
--- надополнето: 18 март 2013 во 02:36 ---
Crazy P0Y0L
Девојко, ти уште немаш ни 18 години, немаш ни една сметка платено, убаво живееш, јас имам дупло повеќе години од тебе и навистина ми е безвезно да се натегам со тебе и да те уверувам што е тоа живот на возрасни.
Да, во Македонија има луѓе што многу убаво живеат. Ама никако не можам да обвинувам некој што си ја бара среќата надвор, а уште помалку да и солам памет на некој кој заради егзистенција, значи заради немање основни средства за живот, ја напуштил државата.
Of mori majko.
Znaes li ti kolku si .....?
Samiot komentar uste na pocetokot ti bese navredliv i prostodusen.
"Sto ke ti tebe da odis vo stranstvo, koga za rodenden dobivas kola?"
Taka bese?
Ko prvo, otkaj ti tebe zaklucok deka mene mi kupile kola za rodenden?
Ko vtoro, otkaj ti tebe informacija deka nemam 18?
Ko treto, otkaj ti tebe zaklucok deka jas OBVINIV nekoj poso si otisol od Makedonija?
Ko cetvrto, otkaj ti tebe pravo, drska edna, da mi se obratis so potcenuvanje?
Ke se nategala so mene, gospogjata, za tie sto otisle. Mnogu mi e gajle mene za tie sto otisle.
Ako nejkese da se "nategas", uste na pocetokot, sto mi replicirase?
Idi si aj, ete, u Avstrija, cim nemas za leb. Idi si, da te vidam.
So koi pari ke ides? So tie sto gi nemas za leb ili so na mama i tato?