Дежурна Ординација! #2

Член од
27 април 2011
Мислења
2.308
Поени од реакции
3.064
Знаеш дека овие два елементи се антагонисти? Никогаш не се комбинираат заедно :( оти се намалува апсорпицијата.

линкче
Мислам дека ова не е точно бидејќи врие таблети каде што овие два елементи се заедно.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.785
Поени од реакции
8.309

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Сакаш да кажеш дека не треба да пиеме вода?
Значи, калциумот и магнезиумот си влијаат еден на друг, настанува компетитивна апсорпција поради големината на јоните, се намалува апсорпцијата на едниот во присуство на другиот. Затоа е пожелно да се внесуваат одделно.

Друго, нема потреба некој да пие таблетки калциум и магнезиум, оти водата во Македонија е доста тврда, така да со 1L вода ги внесуваш дневните потреби од овие два елементи, со рачуница за губитоците поради апсорпцијата.

Оставете тоа што ги продаваат заедно тоа е бизнис. Плус во природни продукти калциумот и магнезиумот се наоѓаат во соли кои многу лесно можат да дисоцираат за разлика од калциум карбонатот и магнезиум карбонатот (таблеткиве) кои се искористуваат така што прво се раствараат во желудочната киселина, па од нерастворливи поминуваат во слободни јони кои понатаму се искористуваат.

H

Humanoid747

Гостин
Дали после пломбирање е нормално забот да боли првиот ден? Не боли онака ама кога јадам на таа страна чуствувам болка и неможам да јадам на таа страна.

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
Дали после пломбирање е нормално забот да боли првиот ден? Не боли онака ама кога јадам на таа страна чуствувам болка и неможам да јадам на таа страна.
Никогаш до сега не ми се случило тоа, да не не е исчистен убаво тоа каналот ?

H

Humanoid747

Гостин
Никогаш до сега не ми се случило тоа, да не не е исчистен убаво тоа каналот ?
Врска немам, сега пак треба да го отвора оф лелеееее. И боли кога ќе го стиснам со јазик, кога ќе притиснам на едната страна од забот

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
Врска немам, сега пак треба да го отвора оф лелеееее. И боли кога ќе го стиснам со јазик, кога ќе притиснам на едната страна од забот
Не сум експерт друже, ама знам дека ако не го исчисти убаво боли :/

Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
322
Некој да знае некој приватен уролог ?

Член од
1 март 2013
Мислења
10
Поени од реакции
0
Издржи една недела максимум ќе ти помине.. можно е да е иритирано непцето ... самата пломба врши притисок и тн... во секој случај може ќе ти предложи да го снимаш .. ако те јаде сугестија ;) Постепено болката ќе исчезне -.-

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
Ме боли стомакот кога ќе се притиснам од желудникот горе, па се до абдоменот

Која може да биде причината ? Прехлада или нешто слично ?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.785
Поени од реакции
8.309
Ме боли стомакот кога ќе се притиснам од желудникот горе, па се до абдоменот

Која може да биде причината ? Прехлада или нешто слично ?
Многу работи можат да бидат, потребно е стручно лице да те прегледа.

C

cige

Гостин
Кој дел од денот е најдобар за пиење на омега3 капсулите? Наутро, навечер, на гладно срце, пред спиење, пред оброк, после оброк, во текот на оброкот?

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Кој дел од денот е најдобар за пиење на омега3 капсулите? Наутро, навечер, на гладно срце, пред спиење, пред оброк, после оброк, во текот на оброкот?
Гледај да биде после оброк зашто некогаш знае да ти се врати гадниот мирис од рибиното масло.

Kajgana Shop

На врв Bottom