^Сега проста раја кога ќе се залета. Некој луѓе не разликуваат добивка по акција и диведенда по акција. Дали некој со текстови сака да зголеми промет на Македонска берза и да ќари од тоа?Stefus Corp. не мислам на тебе.
Дивиденда најчесто е 40% од добивката толку се смета за оптимално за да продолжи растот на бизнисот а сепак нешто да земе и сопственикот. Најголем дел од фирмите на МК берза што исплаќаат дивиденда се окулу 40% од добивка се разбира има и исклучоци. Инаку Акционер=Сопственик знам дека наводно секој го знае тоа ама сепак многу го забораваат. Инаку натписот е еден од подобрите на оваа тема и доста е објективен освен малку глупавиот и неточен наслов најверојатно од желба за новинарски сензанционализам. А што се однесува до општата популација и таа ќе се вклучи во акционерството ама како и обично касно и на изгор скапи цени.^Сега проста раја кога ќе се залета. Некој луѓе не разликуваат добивка по акција и диведенда по акција. Дали некој со текстови сака да зголеми промет на Македонска берза и да ќари од тоа?Stefus Corp. не мислам на тебе.
А ниту пак добивка по акција или дивиденда по акција не кажуваат многу. Во анализа (особено во споредби од ваков тип) не се користат апсолутни, туку релативни бројки, P/E и dividend yield. Првото кажува цена на долар профит, второто cash flow на долар инвестиран.^Сега проста раја кога ќе се залета. Некој луѓе не разликуваат добивка по акција и диведенда по акција. Дали некој со текстови сака да зголеми промет на Македонска берза и да ќари од тоа?Stefus Corp. не мислам на тебе.
На кратко јас сега КМБ би ја продавал на 3500 а купувал на 1500 тоа е моја проценка. Значи е HOLD на оваа цена. Инаку имаш акции кои се на цени кои вредат да се купат.Комерцијална објави дека ќе ја преполови дивидендата од лани (така кажаа на Алфа).
Па барам совет од Stefus Corp. дали да го шитнам утре и тоа ситното што ми остана или да се чекаат посветли денови?
Сите акции после дивиденда паѓаат.Dali e pametno da se investira vo TEL, po isplata na dividenda pada se pocuvaat akciite do noemvri,dekemvri ida se ostvari dobivka od 40-50 den.po akcija ili e podobra investicija ALK i cekanje ngova dividenda. Kratko- ALK. vs. TEL. ? Ili e podobro KMB ako povtorno padne na 2300 ?
Обично акциите паѓаат колку што се дивидендата но може и 2-3 % повеќе а може и не. Чиста шпекулација е тоа и според мене не вреди да се игра на тоа. Но најверојатно е да изгубиш добивка ако чекаш после дивиденда зошто го губиш растот пред дивиденди кој најчесто е поголем од дивидендата. Ако ги чуваш акците неколку години ирелевантно е кога ќе ги купиш. Не се замарај со вакви глупости. Најдобри резулатати се постигуваа со т.н. dollar-cost-averaging во превод купување на слепо фиксни суми на фиксни интервали се додека мислиш дека акцијата е потценета. Но проблемот е што треба дисциплина и мирни нерви нешто што го немаат инвеститорите посебно не новите.Dali e pametno da se investira vo TEL, po isplata na dividenda pada se pocuvaat akciite do noemvri,dekemvri ida se ostvari dobivka od 40-50 den.po akcija ili e podobra investicija ALK i cekanje ngova dividenda. Kratko- ALK. vs. TEL. ? Ili e podobro KMB ako povtorno padne na 2300 ?
Sekoga godina go pravaat toa. Mene licno ne mi se dopagja voopsto ama pazarot ocigledno go saka...Sto mislite za odlukata TEL. celata dobivka da ja raspredeli vo dividenda ida iskoristi del od akumulirana dobivka potocno okolu 25.den i dali vredi da se investira vo takva firma ?