- Член од
- 21 ноември 2011
- Мислења
- 884
- Поени од реакции
- 410
-- besplatno zdravstvo (eve edna )Ако ми дадеш една рационална причина зошто не сум во право, одма ќе го сменам мислењето.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
-- besplatno zdravstvo (eve edna )Ако ми дадеш една рационална причина зошто не сум во право, одма ќе го сменам мислењето.
На светот не постои ништо бесплатно........плаќаш данок за да имаш "бесплатно здравство"....-- besplatno zdravstvo (eve edna )
Нема ништо рационално во постот што го напиша. На Американците не им од никаков интерес Венецуела, Косово или Авганистан да процветаат. Нив им требаат ресурси. Нивните корпорации имаат потреба од ресурси кои ќе ги добијат практично за џабе и ќе ги експлоатираат. Тие и сега тргуваат со Венецуела но повеќе би сакале сами со себе да тргуваат, што и ќе се случи кога ќе се дограбат до ресурсите.
Никој нема ич да процвета, и Америка денес не цвета, само се одржува од грабежот што го прави во останатите земји.
-- besplatno zdravstvo (eve edna )
vo toa e i razlikata pomegu socijalna i nesocijalna drzava , socijalnata se grizi sa svojot narod bez razlika dali imaat da platat danok i ili se siromasni , nesocijalnite drzavi se grizat samo za interesite na svetskite banki, multinacionalnite kompanii, i ponekoj domasen bogatasНа светот не постои ништо бесплатно........плаќаш данок за да имаш "бесплатно здравство"....
Докторот прима плата ? Од каде ?
Лековите се набавуваат ? Од каде ?
Опремата по болниците ?
Нема нешто што е бесплатно.....
ti , svesen si sto zboruvas ???Збориме за хипотетичка ситуација, кадешто Америка може да владее со некоја земја, иако тоа практично не може да се случи. Ако збориме за интересите кои Америка ги има од Венцуела, од гледна точна ка користење на ресурсите на Венецуела или Саудиска Арабија, Америка веќе има трговски односи со истите. Доколку замислиме дека Америка ќе завладее со Венецуела, бенефициите на Венецуела ќе пораснат со тоа што ќе има побрзо градење и образување на граѓаните. Венецуела и онака ја продава својата нафта, само што парите ќе одат во буџетот на Америка место во џебот на Чавез. А со буџетот на Америка ќе се гради Венецуела за побрз технолошко/културен напредок како и воена сила, што ќе ја направи самата Америка посилна. Ништо сложено. Истото би било и со нас ако сме под крило на Америка, што за нас би било во корист пошто ќе бидеме воено заштитени.
vo toa e i razlikata pomegu socijalna i nesocijalna drzava , socijalnata se grizi sa svojot narod bez razlika dali imaat da platat danok i ili se siromasni , nesocijalnite drzavi se grizat samo za interesite na svetskite banki, multinacionalnite kompanii, i ponekoj domasen bogatas
--- надополнето: 6 март 2013 во 14:06 ---
ti , svesen si sto zboruvas ???
vo sad , tretina od naselenieto nema nikakva zdravstvena zastita , dodeka vo ,, rezimot na diktatorot cavez,, 100% od naselenieto bese zdravstveno obezbedenoЗбориме за хипотетичка ситуација, кадешто Америка може да владее со некоја земја, иако тоа практично не може да се случи. Ако збориме за интересите кои Америка ги има од Венцуела, од гледна точна ка користење на ресурсите на Венецуела или Саудиска Арабија, Америка веќе има трговски односи со истите. Доколку замислиме дека Америка ќе завладее со Венецуела, бенефициите на Венецуела ќе пораснат со тоа што ќе има побрзо градење и образување на граѓаните. Венецуела и онака ја продава својата нафта, само што парите ќе одат во буџетот на Америка место во џебот на Чавез. А со буџетот на Америка ќе се гради Венецуела за побрз технолошко/културен напредок како и воена сила, што ќе ја направи самата Америка посилна. Ништо сложено. Истото би било и со нас ако сме под крило на Америка, што за нас би било во корист пошто ќе бидеме воено заштитени.
Каква врска има бесплатното здравство со тоа дали ќе бидеме под закрила на Америка? Здравството кај нас ќе остане исто, само ќе имаме пософистицирана опрема за лечење на болните и подобри услови и болници за лекување. Да не зборувам за отварањето на нови лаборатории институции во областа на биохемијата и другите научни сфери.
.... Венецуела и онака ја продава својата нафта, само што парите ќе одат во буџетот на Америка место во џебот на Чавез. А со буџетот на Америка ќе се гради Венецуела за побрз технолошко/културен напредок како и воена сила,.....Уште еден од твоите длабоки и комплексни аргументи. Следен пут ако ми постираш глупо знакче или глупо прашање како ова уопште нема да ти враќам. Или постирај нешто со вредност за дебатирање или не се мачи да ме цитираш.
И во Европа целото население има здравствена заштита.......vo sad , tretina od naselenieto nema nikakva zdravstvena zastita , dodeka vo ,, rezimot na diktatorot cavez,, 100% od naselenieto bese zdravstveno obezbedeno
vo sad , tretina od naselenieto nema nikakva zdravstvena zastita , dodeka vo ,, rezimot na diktatorot cavez,, 100% od naselenieto bese zdravstveno obezbedeno
--- надополнето: 6 март 2013 во 14:11 ---
.... Венецуела и онака ја продава својата нафта, само што парите ќе одат во буџетот на Америка место во џебот на Чавез. А со буџетот на Америка ќе се гради Венецуела за побрз технолошко/културен напредок како и воена сила,.....
ti navistina veruvas vo ova
,ova nitu bilo nitu ke bidne
od kade ti se tie informacii, pisuvas kako da zivees tamuИ во Европа целото население има здравствена заштита.......
Не мора да дојде некој ко Чавез за да го направи тоа......
Чавез и покрај целиот пораст на цената на нафтата од кога е на власт има дупло поспор економски раст од на пример Бразил и Колумбија.
За време на Чавез стапката на убиства е драстично зголемена,земјоделието замре, државната нафтна компанија се полошо и полошо работи....
Единствено добро што направи му беше здравството што го направи подостапно за сите и што донесе лекари од Куба.....
Се друго се сведува на курчење на САД и ситни популистички мерки.....
Вака ко тебе исто размислувал секој што го поддржувал Хитлер или бил окупиран од технолошки напреден непријател. (Извини, не го тврдам тоа но совршено исто му доаѓа)Збориме за хипотетичка ситуација, кадешто Америка може да владее со некоја земја, иако тоа практично не може да се случи. Ако збориме за интересите кои Америка ги има од Венцуела, од гледна точна ка користење на ресурсите на Венецуела или Саудиска Арабија, Америка веќе има трговски односи со истите. Доколку замислиме дека Америка ќе завладее со Венецуела, бенефициите на Венецуела ќе пораснат со тоа што ќе има побрзо градење и образување на граѓаните. Венецуела и онака ја продава својата нафта, само што парите ќе одат во буџетот на Америка место во џебот на Чавез. А со буџетот на Америка ќе се гради Венецуела за побрз технолошко/културен напредок како и воена сила, што ќе ја направи самата Америка посилна. Ништо сложено. Истото би било и со нас ако сме под крило на Америка, што за нас би било во корист пошто ќе бидеме воено заштитени.
ne sum slusnal za ova, pa do kade se stignati pregovorite za toa da venecuela se spio so usa , auuu, znaci venecuela stanuvaedna od 50-tinata amerikanski drzavi, ne sum znael, jas samo procitav nekade ,deka teksas saka da se odvoi od usahttp://frontpagemag.com/2010/david-paulin/venezuelas-collapsing-health-care-system/
Читај го делот што ми е болдиран. Доколку би се случело, Венецуела да влезе во САД. САД си има полиса за сите земји кои се членки, гуглај ја.
Прогуглај......od kade ti se tie informacii, pisuvas kako da zivees tamu
се е до распределувањето на добивката. Ете во Македонија кога беше во рамки на СФРЈ имаше и бесплатно здравство и бесплатно школство и се делеа станови на работници и 13ста плата и полутки и суввомеснати производи и невработеноста многу пониска а по контејнери никој не пребаруваше. Тогаш целиот имот и претпријатијата беа општествени, ќе се поделеше плата, придонеси, амортизација, набавки на нови машини ... и најголем дел од ќарот - одеше назат кон народот во вид на здравство, школство социјала летувалишта за работници, згради .... Денес е друг систем каде се што е добивка (а и повеќе од тоа) оди во џеповите на сопствениците. Ако повеќе му се исплаќа да ја затвори фабриката - ќе ја затвори. Ако му се види намален профитот - ќе затвори еден погон или оделение, ќе гледа што помали плати да дава и што повеќе д забушава со даноци и придонеси. Со мноогу тешко срце ќе даи пари со кои би се подобриле условите на работникот.На светот не постои ништо бесплатно........плаќаш данок за да имаш "бесплатно здравство"....
Докторот прима плата ? Од каде ?
Лековите се набавуваат ? Од каде ?
Опремата по болниците ?
Нема нешто што е бесплатно.....
Вака ко тебе исто размислувал секој што го поддржувал Хитлер или бил окупиран од технолошки напреден непријател. (Извини, не го тврдам тоа но совршено исто му доаѓа)
Прво, празно тврдење е дека парите од буџетот оделе во џепот на Чавез. Тоа со ништо не можеш да го поткрепиш. Не дека како и секој на власт, и тој не се офајдил нешто. Но ти имплицираш нешто друго.
Какво побрзо образување на граѓаните? Мислиш дека сега се необразувани? Не зборуваме за Руанда, сепак. Познавам луѓе од латинска Америка, верувај дека ништо не им фали во тој поглед, а патем и не мораат да штедат цел живот и да се задолжуваат за да се школуваат. Да не зборуваме што во латинска Америка секој може да си дозволи здравство, никогаш нема да те остават да умираш и да не им чуе.
На страна тоа, хипотетички, кога американските корпорации би ги имале ресурситен а Венецуела, би ги исцедиле до максимум и би го однеле сиот профит за себе. Би им плаќале плата на работниците и би фрлале трошки за донации таму и ваму. Банки кои нудат кредити ќе никнат на секј чекор. здравството и образованието ќе стануваат се поскапи и поскапи, ќе се створат два слоја на исклучително богати и тешко сиромашни луѓе. За 10-на години ќе наебат оние кои биле принудени да земат кредит за да преживеат, ќе останат и без тоа што го имале. Ќе праќаат војска во Којкурстан и ќе прават петиции да им ја намалат цената на струјата.
се е до распределувањето на добивката. Ете во Македонија кога беше во рамки на СФРЈ имаше и бесплатно здравство и бесплатно школство и се делеа станови на работници и 13ста плата и полутки и суввомеснати производи и невработеноста многу пониска а по контејнери никој не пребаруваше. Тогаш целиот имот и претпријатијата беа општествени, ќе се поделеше плата, придонеси, амортизација, набавки на нови машини ... и најголем дел од ќарот - одеше назат кон народот во вид на здравство, школство социјала летувалишта за работници, згради .... Денес е друг систем каде се што е добивка (а и повеќе од тоа) оди во џеповите на сопствениците. Ако повеќе му се исплаќа да ја затвори фабриката - ќе ја затвори. Ако му се види намален профитот - ќе затвори еден погон или оделение, ќе гледа што помали плати да дава и што повеќе д забушава со даноци и придонеси. Со мноогу тешко срце ќе даи пари со кои би се подобриле условите на работникот.
То е онака најпросто разлика меѓу социјализам и капитализам