Купување преку интернет (генерална дискусија)

Член од
30 март 2011
Мислења
95
Поени од реакции
74
нарачав од асос ми стигнаа патики цена 67 евра, и нашата велелтна царина ми опна 21 евро давачки,незнам другите какво искуство имаат.
Дали некој знае добар сајт за часовници кои ке може да напишат помала вредност на пратката за да не ме опељушат царинициве наши?

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.947
нарачав од асос ми стигнаа патики цена 67 евра, и нашата велелтна царина ми опна 21 евро давачки,незнам другите какво искуство имаат.
Дали некој знае добар сајт за часовници кои ке може да напишат помала вредност на пратката за да не ме опељушат царинициве наши?
И мене ми се случи нешто слично како тебе со патиките. Иначе не верувам дека ќе најдеш таков сајт, но распрашај си се за секој случај.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.774
Поени од реакции
8.037
www.dx.com - Пробај, све е free shipping. Се чека еден месец, ама битно стига, бар до сеа се ми имаат пратено.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.492
Поени од реакции
3.312
А што беше муабетот дека ако ти го означат како gift не се плаќа царина? Точно ли е?

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
А што беше муабетот дека ако ти го означат како gift не се плаќа царина? Точно ли е?
Не, независно дали е означено како лодарок или не, единствено релевантно е дали пратката е вредна над или под 45 евра.

jovankrstevski1

ТАТА_МАТА
Член од
2 декември 2012
Мислења
855
Поени од реакции
602
Типична кинеска страна, испраќаат за цел свет, ако можеш доплати си за тракинг број така пратката ќе оди по друга рута од Кина за Европа и можно е да стигне неколку денови побргу, ова е пракса но не мора да биде точно за сите пратки се зависи нели од летови и од денот кога нарачуваш односно од денот кога ќе ти испорачаат и дали ја имаат на лагер пратката во магацин или па ќе чекаат добавувач да им ја достави. Обично пишува инфо за колку време се испраќа на секој производ. Инаку со тракинг број можеш да ја следиш пратката и на сајтот на македонски пошти и ќе знаеш кога точно е качена на авион, кога е во пристаништето мислам на аеродром во европа од каде се презема и се препраќа се до Скопје. Visa Electron секако со нејзе на овие страни немаш проблем проверено.
Мислам дека не е кинеска, туку руска, судејки по корисниците. Ама плакањето им оди преку Paypal, без разлика дали плакаш со Paypal акаунт или со картичка. Затоа прашувам. А имаат одлични зделки па викам да не има некој да сподели искуства.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Мислам дека не е кинеска, туку руска, судејки по корисниците. Ама плакањето им оди преку Paypal, без разлика дали плакаш со Paypal акаунт или со картичка. Затоа прашувам. А имаат одлични зделки па викам да не има некој да сподели искуства.
Кинеска страна е со седиште во Шензен, Кина. Има мал милион други вакви што постојат.

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Значи за сигурно да знам, царина се наплаќа за нарачки над 40/45 евра без разлика на тоа што е предмет што купува?
:)

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
Дали можам да платам со Visa Electron од Тутунска банка ?
Имам pay pal регистриран ми е на Словенија и е верификуван ,ако изберам да платам преку paypal ми е страв да не ми бараат лична карта и слично за да докажам дека сум од Словенија па послем да ми заминат парите во неповрат...околу 70$ е тоа што сакам да го купам , што би ми препорачале кој метод на плакање да го користам?
dhgate ne raboti so paypal, prekinaa

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Купив роба во вредност од 80 долари и ми стаса писмо да му доставам фактура од производот или пак документ за вредност на стоката внатре.
Појдов на пошта да се разберам што всушност бараат и вработениот ми рече дека немал појма на кога да му се достави таа потврда.
Се јавив на телефоните наведени на писмото за царинска испостава и ми кажаа дека не биле тие што биле надлежни за тоа, туку некоја друга подружница и ми дадоа телефон од таму.
Пробав да се јавам неколку пати на тој телефон, но на истиот никој не креваше, како и на тој првиот наведен во писмото.
Имал некој сличен проблем да ми каже на кого треба да му се обратам за да разберам што всушност се бара и на кого треба да му ја доставам таа потврдата од причина што ќе ми го вратат производот назад во рок од 10 дена ако не ги исконтактирам.

L

Luki Junior

Гостин
Купив роба во вредност од 80 долари и ми стаса писмо да му доставам фактура од производот или пак документ за вредност на стоката внатре.
Појдов на пошта да се разберам што всушност бараат и вработениот ми рече дека немал појма на кога да му се достави таа потврда.
Се јавив на телефоноти наведен на писмото за царинска испостава и ми кажаа дека не биле тие што биле надлежни за тоа, туку некоја друга подружница и ми дадоа телефон од таму.
Пробав да се јавам неколку пати на тој телефон, но на истиот никој не креваше, како и на тој првиот наведен во писмото.
Имал некој сличен проблем да ми каже на кого треба да му се обратам за да разберам што всушност се бара и на кого треба да му ја доставам таа потврдата од причина што ќе ми го вратат производот назад во рок од 10 дена ако не ги исконтактирам.
Испечати го Инвоисо со вредноста и оди у Пошта. Може да те препратат на царина, а и не мора...
Може и фотошоп да заигра малку да сменеш бројките... :))))

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Испечати го Инвоисо со вредноста и оди у Пошта. Може да те препратат на царина, а и не мора...
Може и фотошоп да заигра малку да сменеш бројките... :))))
Аха, појдов во пошта да прашам ама таму креваат раменици и не знаат каде да ме пратат.

L

Luki Junior

Гостин
Аха, појдов во пошта да прашам ама таму креваат раменици и не знаат каде да ме пратат.
Пратката коа стига на аеродромо у Скопје, прво мине царина, после оде у поштата у Скопје, и од там оде у градо дек шо живееш. Ќе питаш дека ти е пратката. Дали кутијата е кај них, (у Прилеп претпоставувам)? Ако не е у пошта Прилеп, дали е у Пошта Скопје. Ако не е у Пошта Скопје, на тебе пакето ти е на царина кај аеродром Аце Големио... :)

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Пратката коа стига на аеродромо у Скопје, прво мине царина, после оде у поштата у Скопје, и од там оде у градо дек шо живееш. Ќе питаш дека ти е пратката. Дали кутијата е кај них, (у Прилеп претпоставувам)? Ако не е у пошта Прилеп, дали е у Пошта Скопје. Ако не е у Пошта Скопје, на тебе пакето ти е на царина кај аеродром Аце Големио... :)
Се е тоа арно, проблемот се јавува што нема кој да го прашам. Овие од пошти креваат раменици, од царина ми даваат невалиден број и некако се во ќорсокак.
Ќе проверам сега на сајтот од царина дали има нешто сервис за корисници и ќе му пратам и-мејл.

Kajgana Shop

На врв Bottom