Ljupco Meljata
AJFON ILI ANDROID you choose
- Член од
- 11 ноември 2007
- Мислења
- 1.726
- Поени од реакции
- 475
Платата е исто толку битна колку и пензијата значи да зависи од економијата ваква каква што и вољата на нас да плаќаме даноци и давачки во фондови и да имаме трговија меѓу нас.Тоа ќе и биде голема грешка,ама кога младите работоспособни луѓе не сакаат да работат односно бегаат надвор од државата мора да се најде некое решение да се намалува бројот на пензионерите кои живеат и по 85-90 години.
Во некои случаи излегува да земаш пензија подолго од работниот стаж.
Не е лошо во некои случаи да се ограничи и наследството на пензијата,платата за школување по основ на починат родител и многу др.примери за кои вомоментот не ми текнува
Сега проблемот е што капитализмот односно потрошувачкото општество ги тера луѓето повеќе да трошат пари никој денеска не е луд да ви каже штедете имаше само НЛБ една реклама и според мене тоа беше добар потег.
Значи контрола над страстите врз потрошувачите и контрола на домашниот буџет сето тоа поврзано со закон за минимална плата кој не смее да биде под стандардот.
Значи газди кои вработуваат им даваат плата 12000 ден одма да се затвараат тоа не е дискриминација тоа е брат ми калуѓер систем.
Но од друга страна кладилници , кафани ,политички манипулации и ред други работи курвалук тоа се треба да се контролира.
И уште нешто друго зошто сите ја сметаат економијата како социолошка појава економијата е наука и тоа иста како што е да речеме медицината основен елемент за животот на луѓето алфа и омега.
пример :Кога ќе сфатиме дека економијата мораме да ја одржиме во живот тогаш нема да има потреба да купуваме АЈФОН во странство и да избегнуваме данок него ќе си сфатиме зошто е подобро да купиме во МК.
Инаку маф ни е работата.