Пожарство (воен рок)

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.722
Поени од реакции
14.789
Ме интересира што е ова уствари? Некој вид на казна во вид на стража?
Гледав Бољи Живот и таму го спомнаа

Дремеш 2 саати у ходник и чуваш оружје од твојот вод во тие т.н сошки мислам дека се викаа,тоа у павиљон а на караула 2 саати пожарен после 2 саати стража те чека,така беше кога јас служев сега не знам ;)

хахахха, не е само оружје. може и камиони да бидат, значи не е загарантирано топло, него може и да мрзнеш надвор на -25. ах дете дете, што убави си пропуштил :D

Пожарство - дежурство. Како што спомна кооператива, една од убавините на служењето воен рок. А најубава работа е ко ќе стигниш до фазата `капија`.

Пожарство ти е сите да спијат а ти да дремеш ко будала у ходник на ученичка клупа и столче два саата :D

хахахха, не е само оружје. може и камиони да бидат, значи не е загарантирано топло, него може и да мрзнеш надвор на -25. ах дете дете, што убави си пропуштил :D
Ама убаво у пичку матер . :pos: Чуваш стража на минус ко ненормален . :D

1. Пожарни код опреме и наоружања .чуваш Пушке и осталу опрему.Смена на два сата.
Пушење-нема:(
Седење-нема:(
Пишање-нема(може у гаће):D
Кењање нема (исто као и пишање):D
2.Пожарни код мокрог чвора!!! Чуваш тоалет и јбм ли га на шта пазиш?:confused:
--- надополнето: 2 март 2013 во 09:55 ---
Пожарство ти е сите да спијат а ти да дремеш ко будала у ходник на ученичка клупа и столче два саата :D

Клупа заборави
--- надополнето: 2 март 2013 во 09:55 ---

То је дежурни у ауто парку до -15 на два сата кад је испод -15 на један сат ,исто као и стража.

Бидеиќи бевме малку во мојата едница,пожарни сум бил
секој втор ден,а тој помеѓу на стража на положај.
Пожарни слука број 1.
Во ходник пред двете „спаваони“ стои оружјето,ама и кондурите-чизмите.Што ми текна таа вечер,ги заменував тоа чизмите,една чизма на друго место со друга чизма и се така,
на пример една 44 број една 40,или две леви не едно место,на друго две десни.Но за беља добивме тотална узбуна за покрет со се возилата.Тоа значи се зимаш со тебе остануват само празни „спаваони“ и превртени душеци на креветот.
Кога срипа војска,облекање и земање оружјето,се друго во ранец и дојде време за чизмите-која гужва,никој неможе да ги облече,некој така почнаа да се симнуваат доле на постројување.За некој и не останаа.
Си ги окркав во затвор 7 дена до капија.

Во војска било интересно , не денес пред компјутер со хамбургерот во рака. Ебига , тоа биле златни времиња , штета што војската се укина , па затоа денес ние помалите генерации сме научени до 4 саатот попладне да спиеме, насабајле до 5 на компјутер. Најискрено многу мака ми е поради тоа , но тоа е мора да ја прифатиме реалноста.

Пожарство во војска , ти е она кога ѓаволот си немал друга работа , па зел едно гумено чеканче и исправал влакна . Ова метафорично кажано . Поточно пожарство е чување на разни објекти и предмети кои се наоѓаат во склоп на касарната , кое трае 2 часа . Тоа може да опфаќа магацини , камиони , воени возила итн. Исто така може да се биди пожарен и внатре во ходникот на павиљонот каде што најчесто се чуваат пушките кои се ставени во сошки .
Додека бев гуштер во војска , ми се паѓаше да бидам пожарен еднаш на 7- 8 дена , и тоа како за баксуз секогаш тоа пожарство беше надвор , и тоа во глуво доба на ноќта ( од полноќ до 6 сабајле ) . Среќа што ниеднаш не се погоди да врни дожд или снег кога бев пожарен надвор , но често се случуваше да биди по - 10 па и повеќе .

Бидеиќи бевме малку во мојата едница,пожарни сум бил
секој втор ден,а тој помеѓу на стража на положај.
Пожарни слука број 1.
Во ходник пред двете „спаваони“ стои оружјето,ама и кондурите-чизмите.Што ми текна таа вечер,ги заменував тоа чизмите,една чизма на друго место со друга чизма и се така,
на пример една 44 број една 40,или две леви не едно место,на друго две десни.Но за беља добивме тотална узбуна за покрет со се возилата.Тоа значи се зимаш со тебе остануват само празни „спаваони“ и превртени душеци на креветот.
Кога срипа војска,облекање и земање оружјето,се друго во ранец и дојде време за чизмите-која гужва,никој неможе да ги облече,некој така почнаа да се симнуваат доле на постројување.За некој и не останаа.
Си ги окркав во затвор 7 дена до капија.
Еееее тоа беше ЈНА,а во АРМ за вакво нешто можеше и наградно да добиеш

Пожарен, ми надостасуваа таа работа сега.
Јас чував чизми, седнат на школско столче и го гланцав подот со џогер и чат пат еден празен павиљон, кога бев гуштер.
Потоа отидов доброволец десетар на стража и таму бевме 2 саата приправни, 2 саата пожарни и 2 саата на стража. Кога ке ни се погодеше некој добар старешина или пиевме за време на стража или спиевме меѓу креветите и парното. :) Имаше далги, па на крај не разоткрија кај спиеме, и фанавме казни, кинење викенди. Тревоги на секој 5 саата. :pos:
И те како ми фалат тие времиња, најубав период во животот.

Во 1991 година 2 часа давав пожарство, 2 часа стража и 2 часа одмор и пак наново.
Тоа беше се така додека не побегнав и си дојдов во милата ни Македонија.

Во 1991 година 2 часа давав пожарство, 2 часа стража и 2 часа одмор и пак наново.
Тоа беше се така додека не побегнав и си дојдов во милата ни Македонија.
здраво генерацијо:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom