Што бараат атеисти на форум за религија?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Твое мислење, пардон туѓо прифатено мислење за кое веруваш дека си во право, со кое не морам да се сложам.
.
Аааа, си почнал да ме копираш...Поласкан сум. :P
--- надополнето: 1 март 2013 во 12:24 ---
Па стани духовен човек, ќе ги препознаеш духовните. Мојата духовност тебе не те препознава како духовен.
Зашто од мене го бараш она кое ни самиот не си го постигнал?
Кога реков дека само духовни препознаваат духовни, не мислев на Тебе, нормално...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Аааа, си почнал да ме копираш...Послакан сум. :P
Се што е добро јас прифаќам, не сум ко тебе :P
Зашто од мене го бараш она кое ни самиот не си го постигнал?
Кога реков дека само духовни препознаваат духовни, не мислев на Тебе, нормално...
Ни на сон не можеш да видиш што јас сум постигнал. Така да те молам глеј си го твоето духовно постигнување, реков и пак ќе речам, не се натурај со твојата ѓоамити духовност.

Understand that the rigtht to choose Your own path is sacred privilage. Use it. Dwell in possibility

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се што е добро јас прифаќам, не сум ко тебе :P
З‘ш бе не си ка мене? Е ми и џез си почнал да слушаш...:D
--- надополнето: 1 март 2013 во 12:42 ---
Така да те молам глеј си го твоето духовно постигнување, реков и пак ќе речам, не се натурај со твојата ѓоамити духовност.
Не бе, аз сам си скромен по природа (и општество) ама лесно препознавам продуховени личности...:P

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не бе, аз сам си скромен по природа (и општество) ама лесно препознавам продуховени личности...:P
Една скромност шо покажа у постоиве, сибало векот :P
Ја сум нескромен и ќе кажам, лесно препознавам фејк духовности.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Атеистите сакаат да полемизираат за религијата како појава кај човекот, да философираат и да расправаат за неа, за нејзината бесмисленост, затоа се тука.
Што толку зборување, претање кој каков е и што е и колку е зло колку не...
Што се обидувате да се навредувате... Сите сме тука да зоруваме, да разубедуваме, да бидеме последни со точката на крајот.. :LOL:

Уживајте :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Една скромност шо покажа у постоиве, сибало векот :P
Ја сум нескромен и ќе кажам, лесно препознавам фејк духовности.
И ја‘ на Тебе...:icon_lol:
--- надополнето: 1 март 2013 во 13:18 ---
Атеистите сакаат да полемизираат за религијата како појава кај човекот, да философираат и да расправаат за неа, за нејзината бесмисленост, затоа се тука.
Добро бе Хепта, која е смислата за философирање за религијата, а тоа философирање да е бесмислено?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Добро бе Хепта, која е смислата за философирање за религијата, а тоа философирање да е бесмислено?
Мики што е за тебе филозофирање кое не е бесмислено?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики што е за тебе филозофирање кое не е бесмислено?
Философирање, или мудрољубство, е човеково трагање по вистината...

На страна то шо Бергсон вели дека философирањето е обично шпекулирање, но црковно гледано, кој философира, т.е. мудрољуби, тој трага по вистината, а кој трага по вистината, ќе Го најде Христа Бога...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Философирање, или мудрољубство, е човеково трагање по вистината...

На страна то шо Бергсон вели дека философирањето е обично шпекулирање, но црковно гледано, кој философира, т.е. мудрољуби, тој трага по вистината, а кој трага по вистината, ќе Го најде Христа Бога...
И како ти трагаш по вистината, кога однапред знаеш што треба а што не треба да најдеш?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И како ти трагаш по вистината, кога однапред знаеш што треба а што не треба да најдеш?
Моето трагање по вистината е завршен процес, но нејќам да бидам предмет за оговарање...

И да: кој трага по вистината, нема да биде задоволен од она кое „уз пут„ ќе го најде, се‘ дури не дојде до крајот, до живата Вистина, а тоа е нели, самиот Христос, Кој Е Вистина, Пат и Живот.

И нормално, кој Го нашол Бога и во Него го препознал својот Творец, не му требит нишо појќе.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Тебе да ти расправам за смисла на нештата? :cautious:
Логички да ти е ок ?
Абе ајде... :)

Со твојот речник кој што го користиш секогаш : Нема смисла - Верувам дека е така :D (и ете ти причина за философирање - како така се верува и како така ок е да се верува од таа книга - но не од друга книга или книги).

Реков да не се навредувате ами да се држите на темата, философирајте, објаснувајте давајте ставови... што ви е грижа дали некој е атеист или не е? Што ќе му направите? Ќе го промените? Абе ајде... :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Моето трагање по вистината е завршен процес, но нејќам да бидам предмет за оговарање...

И да: кој трага по вистината, нема да биде задоволен од она кое „уз пут„ ќе го најде, се‘ дури не дојде до крајот, до живата Вистина, а тоа е нели, самиот Христос, Кој Е Вистина, Пат и Живот.

И нормално, кој Го нашол Бога и во Него го препознал својот Творец, не му требит нишо појќе.
Па кажи накратко како се одвиваше тој процес? Еднаш имаше изјавено дека е бесмислено да трагаш по нешто доколку не го знаеш исходот.
Ако го знаеш исходот, на кој начин тогаш може да станува збор за трагање?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Т
Логички да ти е ок ?
Ако е логички О.К., сметај дека тоа е вистина од овој а не од оној Свет.
--- надополнето: 1 март 2013 во 14:31 ---
Ќе го промените?
Не е целта да ги промениме, оти тоа би било насилно праење „добри„ луѓе но по човечко поимање на „доброто„ а не според волјата Божја, и што е најбитно, работата е дали некој сака да се промени, а не да биде од другите променет...
--- надополнето: 1 март 2013 во 14:32 ---
Па кажи накратко како се одвиваше тој процес?
Тоа е приватно прашање...
--- надополнето: 1 март 2013 во 14:33 ---
Еднаш имаше изјавено дека е бесмислено да трагаш по нешто доколку не го знаеш исходот.
Да, и се‘уште го велам истото, освен...
...освен ако не ја бараш вистината, нели. И ја најдеш.
--- надополнето: 1 март 2013 во 14:34 ---
Ако го знаеш исходот, на кој начин тогаш може да станува збор за трагање?
Веќе напишав: средбата со Бога Творецот е крај на тоа трагање.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Ако е логички О.К., сметај дека тоа е вистина од овој а не од оној Свет.

Не е целта да ги промениме, оти тоа би било насилно праење „добри„ луѓе но по човечко поимање на „доброто„ а не според волјата Божја, и што е најбитно, работата е дали некој сака да се промени, а не да биде од другите променет...
.
Ах да, ти беше од оние што имаат објаснување од Новиот Завет и Тората коешто го поткрепуваат со вера - дека постои некаков друг Свет но до него се доаѓа само ако умреш... И да, вистината овде таквите ко тебе не ги тангира - тие имаат „вистина“ во која веруваат! Одлично :) Колку е чудна Земјата... толку гласна и напорна, а сепак толку интересна.
Ма јас ти зборувам за вистината од Оној кој што е зад границите на Окото! :)

Оној што сее и жнее а вие треба само да расните и да верувате. Жетвата е блиску, сите ќе умрете и брзајте да ги исполните работите дадени од Таткото. И ќе ви се суди, не по тоа колку сте ревносни во зборување за вашата вера по форуми и за тоа што е вистина отаде границите кои не сте ги поминале - ами по исполнување на Тората - Законот даден на Евреите. Слушајте ги евеите од нив дојде Законот - не од грците!

Секој може да биде убеден на различни начини дека тоа што го прави - го прави по своја волја. Денес тоа е најлесно... посебно оние кои гледаат „вистина“ од „оној свет“.

Оној свет бре... :)

И што да каже човек, middle earth :D

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.097
Поени од реакции
9.412
Во ред е да ти е чудно. На секого нешто му е чудно, нејасно. Не може на секого се да му е јасно. Но не треба работите кои нам не ни се јасни, да бидат основа на нашите заклучоци.
Но еве, ќе те прашам и тебе како што сум прашал десетици атеисти претходно. Какви се твоите очекувања за тој јасен знак дека Бог недвосмислено постои? Јас можам да ти редам еден по еден од оние знаци кои мене ми се јасни и убедливи, да трошам време куцајќи по тастатурава, а ти во една реченица да ги одбиваш сите велејќи: тоа мене не ми е убедливо, тој знак не е доволно јасен и недвосмислен, јас сакам поинаков знак. Затоа однапред те прашувам, каков треба да биде тој знак? Што очекуваш Бог да направи за да тоа ти биде јасен знак дека тој недвосмислено псотои.
Јасен, недвосмислен и пред се јавен доказ.

НА пример на сите луѓе на светот да им се обрати одеднаш. Ни ги слуша мислите па не би требало да е проблем да се обрати.

Ангел да дојде и да се подвргне на лекарски преглед - подобар доказ здравје. Асексуално, надчовеко суштество со крилја.

За семоќен бог ова треба да е лесно.

Затоа што сум убеден дека ткн. Амон Ра не дал никаков доказ дека постои, ниту пак сум убеден дека оние што зборувале за тој Амон Ра останале само на зборови и не дале никаков доказ, ниту пак биле потврдени со некаква потврда од нивниот бог дека тие се веродостојни сведоци за неговото постоење.

Од друга страна убеден сум дека во Библијата има доволно докази дека таа не е плод на човечка имагинација, дека е пишувана од искрени сведоци на Божјите интервенции. И најмногу од се убеден сум во објавата на Исус Христос, во веродостојноста на Неговите чуда и во веродостојноста на Христовото воскресение - како историски настан и единствената разумна причина за почетокот на христијанското движење во 1от век.
Ете зошто не можеме да искочиме на крај на дебатата.
Секој доказ кој јас ке ти го наведам, ти магично ке го преименуваш во божје чудо и крај.

Евангелијата имаат различни податоци за различни настани, често се контрадикторни, стариот завет е хорор филм, бог е тешко садистичко копиле, библијата е склопена со одлука на комитет кој решавал што иде а што не во неа али ти секога со повикување на чудо ги прескокнуваш логичните докази.

Да си роден во Саудиска Арабија вероватно ке си бил муслиман. Да си роден во Индија ке си бил хинди и ке си ре молел на Кали, Ганеш, Кришна...................................

„Ваљда“ е клучниот збор овде. Има луѓе што имаат стари коли од пред 1994 година и ги регистрираат со подмитување. Од каде знаеш дека нема да налеташ на таков таксист. Јас во 2007 година имав сериозна операција и хирургот што ме оперираше беше штотуку разведен од жена му. Претходниве месеци бевме сведоци на серија самоубиства од кои неколку беа заради „љубовни проблеми“ (раскинувања, триаголници и сл.). Јас на некој начин покажав вера дека неговиот разум ќе остане стабилен.
Очигледно разумот на многу луѓе знае понекогаш, под некакви околности, многу брзо да се измести од нормала. И оние што се качија во авионите 9/11 веруваа дека безбедно ќе слетаат, веруваа дека ваљда во авионот нема така лесно обезбедувањето да пропушти терористи. Тие веруваа во исправноста на авионот, во разумноста на пилотот и во професионалноста на обезбедувањето. Сепак нешто не испадна како што треба и сите до еден загинаа.
Друже, има работи што никој не ги контролира и некогаш се дешаваат срања кои не можеме да ги спречиме.
Тоа е тоа и ако се грижиш за нив нема од дома да излезеш.
Е сега некој сака приказна да го утеши, дека господ се грижи за верните и дека ги чува иако кога земјотрес ке здроби стотици деца во школо тоа е „божја воља“ нели.

Точно така. Наспроти многуте предрасуди на атеистите и погрешни претстави за христијанскиот Бог, Тој никаде не вели да не ги почитуваме сообраќајните знаци или да не одиме на лекар кога сме болни и да изнудуваме чудо од Него. Во спротивно не би имало христијани доктори и такви кои студираат медицина. Исто така и во Новиот Завет апсотол Павле спомнува еден лекар по име Лука - од што јасно гледаме дека од самите почетоци на христијанството, христијаните разумно си верувале во Бог и си ја користеле медицината.
Или сконтале дека молитвите не помагаат па го земале како бекап.

Kajgana Shop

На врв Bottom