Прашање за Христијанството III

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Духот Свет Е лик од Света Троица и Духот Е дух по природа исто како и Отецот и Синот.
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 23:52 ---

Да, Мојсеј е Боговидец, оти е достоен да Го види Невидливиот.
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 23:53 ---

Тоа не значи дека Мојсеј зборувал во ветер, така?...
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 23:54 ---
toa e vase veruvanje no logicki e nesvatlivo da mu se prepisi svojstvo na svetiod duh deka go zboruva i go kazuva toa sto go slusa
mojsej bogovidec a biblijata go kazuva sprotivnoto, deka nemoze na boga nikoj da go vidi.mojsej zboruval so boga no ne mu go videl likot na boga tuku razgovaral so boga , t,e, glasot negov samo go slusal.
--- надополнето: 27 февруари 2013 во 19:41 ---
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 23:24 ---

Но ете, Ти побара да цитирам стих и јас тоа го сторив, а кога од Тебе побарав да го цитираш Јована, Ти ме ми напиша што посведочил Јован. Зашто? Има нешто страшно во стихот од Јован?...:sneaky:
i sega za koj bog zboruva isus vo stihot na jovan i marko
Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ,(marko 12,;29)i koga veke isus govori deka bog e edinstven bog (spored marko) zosto ne im odgovara deka vsusnost toj e bog ,
i ne mi go odgovori prasanjeto ;sto mislis koj e toj sto samo toj go znae denot na sudniot den ?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
toa e vase veruvanje no logicki e nesvatlivo da mu se prepisi svojstvo na svetiod duh deka go zboruva i go kazuva toa sto go slusa
mojsej bogovidec a biblijata go kazuva sprotivnoto, deka nemoze na boga nikoj da go vidi.mojsej zboruval so boga no ne mu go videl likot na boga tuku razgovaral so boga , t,e, glasot negov samo go slusal.
el_kewser,

Мојсеј Го слушал и Го гледал Бога Творецот, а стихот кој вели дека никој не Го видел Бога без да остане жив, нема благе везе со настанот во кој Мојсеј Го гледал и слушал Бога...

Така?...
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 08:52 ---
i sega za koj bog zboruva isus vo stihot na jovan i marko
Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ,(marko 12,;29)i koga veke isus govori deka bog e edinstven bog (spored marko) zosto ne im odgovara deka vsusnost toj e bog ,
i ne mi go odgovori prasanjeto ;sto mislis koj e toj sto samo toj go znae denot na sudniot den ?
Целта од првото Христово доаѓање не беше за да Христос ни ‘ каже дека е Он Бог, оти веќе напишав дека Христовата Божественост е поткрепена на повеќе начини, туку Христос дојде за да не‘ повика на спасение, а ние, поточно, кој сака, може да Го прифати и да Го препознае Христа за свој Бог и Спасител.

Изразувањето желби во стилот „...зашто Исус не кажал вака или така...„ е најблаго речено, смешно...
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 08:53 ---
i ne mi go odgovori prasanjeto
А Ти на колку прашања си ми одговорил?...
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 08:55 ---
toa e vase veruvanje no logicki e nesvatlivo
Ако тргнеме логички да ја третираме Твојата вера, ќе испадне дека во неа нема ништо логично...

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
el_kewser,

Мојсеј Го слушал и Го гледал Бога Творецот, а стихот кој вели дека никој не Го видел Бога без да остане жив, нема благе везе со настанот во кој Мојсеј Го гледал и слушал Бога...

Така?...
Јас се извинувам пред се, што ќе се вмешам во Вашата дискусија. Сепак она што го перцепирате онака како што го перцепирате сепак тоа е ваше мислење, ијако тоа ние не мора да го прифатиме. Но ме интересира дали постојат АРГУМЕНТИ ОД БИБЛИЈАТА во врска со ова што го имате одговорено? Сепак зборуваме за случка која е случена со Муса а.с./Мојсеј и Бог, а за да потврдеме што е случено мора да имаме доведени аргументи за тоа кој се наоѓа во светите книги.

Така сега ако е можно МИКИ доведи ни го аргументот кој што ни го потврдува сето она што сте го кажале.

Благодарам пред се. ;)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
АРГУМЕНТИ ОД БИБЛИЈАТА
Мојата вероисповест не е ограничена само на содржината од Библијата, оти тука е и Преданието, кое веќе ја содржи и Библијата.

Библијата не содржи се‘ што ни‘ е потребно, но затоа тука се Светите Оци, како на пример Св Василиј Велики, кои, толкувајќи ја Библијата, посочуваат дека Мојсеј е единствениот човек, кој зборувал со Бога и кој Го видел Бога „тет а тет„ (не со телесни очи...) и кој можел да види како изгледале нештата (Светов) уште пред воопшто нешто и да биде изведено од непостоење во постење.
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 11:11 ---
Zosto Miki ne voocuva deka toa ne se zborovi na Isus tuku na na Marko (koj nikogas ne go videl Isus) ?
Св. Ап. Марко запишувал според кажувањата од Св. Ап. Петар, кој пак бил очевидец Христов...Така?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243

Така?...
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 08:52 ---

Целта од првото Христово доаѓање не беше за да Христос ни ‘ каже дека е Он Бог, оти веќе напишав дека Христовата Божественост е поткрепена на повеќе начини, туку Христос дојде за да не‘ повика на спасение, а ние, поточно, кој сака, може да Го прифати и да Го препознае Христа за свој Бог и Спасител.

Изразувањето желби во стилот „...зашто Исус не кажал вака или така...„ е најблаго речено, смешно...
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 08:53 ---

...
dobro stom taka velis ti mojsej go gledal tvorecot, ok, , no biblijata kazuva sprotivno od tvoeto kazuvanje, mozebi jas nemozam da razberam , mojsej zboruval so boga no ne mu go videl likot na boga, , zboruvame za likot na boga. eve sto pisuva pokonkretno, , a ako nee taka objasni deka nee taka,
„Покажи ми ја Својата слава,” замоли Мојсеј.
19 „Ќе дозволам пред тебе да помине сиот Мој болскот - одговори - и пред тебе ќе го изустам Своето име Господ. Ќе бидам милостив кому што сакам да бидам милостив; ќе му се смилувам кому што сакам да му се смилувам.
20 А ти - додаде - не можеш да го видиш Моето лице, зашто човек не може да Ме види Мене и да остане жив.
21 Еве место тука покрај Мене - продолжи Господ. Застани на карпата!
22 Додека поминува Мојата слава, ќе те ставам во пукнатината на карпата и ќе те заштитам со Својата рака додека не поминам.
23 Тогаш ќе ја помрднам Својата рака, па ќе Ме видиш од плеќи. Но Моето лице не може да се види.

isus spored vas e bog ako e navistina bog ke im objasense na sledenicite negovi toa veruvanje , t,e, deka e bog so zborovi tolku jasni sto ne e potrebno nikakov komentar, , ako tebe tie smesno voopsto mene ne mi e smesno
ne samo sto biblijata potvrduva deka bog e samo eden , tuku i obeleodenuva deka vistinskiot bog e eden , eden gospod i edinstven spasitel, citaj isaija 43;10-11
Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене.
11 Јас, Јас Сум Господ, нема Спасител освен Мене.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
el_kewser дали ти на темава имаш прашања кои не ти се јасни (иако гледам и со библијата се дружиш или пак целта ти е да докажеш дека твоето е подобро ( иако секој истото го кажува за своето) ?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
el_kewser дали ти на темава имаш прашања кои не ти се јасни (иако гледам и со библијата се дружиш или пак целта ти е да докажеш дека твоето е подобро ( иако секој истото го кажува за своето) ?
samo sakam da mi se objasni nekoi raboti koi gi zboruvate a se sprotivni so bibliskite kazuvanja na primer slucajot so mojsej dali go videl likot na boga ili ne miki veli deka go videl a biblijata tvrdi deka likot bozji ne moze da go vidi,i,t,n, od edna strana go velicite isus hrist kako spasitel a od druga strana vo bilijata veli deka bog e spasitel eden i eidnstven Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
samo sakam da mi se objasni nekoi rabnoti koi gi zboruvate a se sprotivni so bibliskite kazuvanja na primer slucajot so mojsej ,i,t,n, od edna strana go velicite isus hrist kako spasitel a od ruga strana vo bilijata veli deka bog e spasitel eden i eidnstven Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене.
добро јас негледам што не ти е јасно
за исус беше кажано и запишано многу пред тој да се појави
за тоа пости православието

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
добро јас негледам што не ти е јасно
за тоа пости православието
od tebe jas ne baram odgovor , zs ne si zapoznaen mnogu od hristijanstvoto, zatoa go prasuvam na miki, ,

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
епа ти вака како ептен запознаен што прашуваш ( замараш) глупи прашања одговорено бар 100 пати
ne be kaj e odgovoreno aj upatime na toj link kaj stoe e odgovoreno ,a ti sto tolku se zamaras sto postavuvam prasanja , , ti preci tebe toa, , zosto glupi se prasanjata , ako se glupi ti ne moras da odgovoris , , tebe nikoj nisto ne te ni prasa, ti kazav prasanjata ne se upateni do tebe, tuku do odredena licnost, , ke si go kazi negoviot stav i nikomu nisto, sekoj po svojot pat, mene mie cudno sto veli mojsej e bogovidec, a biblijata go kazuva sprotivnoto deka liceto bozjo nikoj ne go videl,
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 21:36 ---
stoe zapisano i kazano ?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
ne be kaj e odgovoreno aj upatime na toj link kaj stoe e odgovoreno ,a ti sto tolku se zamaras sto postavuvam prasanja , , ti preci tebe toa, , zosto glupi se prasanjata , ako se glupi ti ne moras da odovoris , , tebe nikoj nisto ne te ni prasa, ti kazav prasanjata ne se upateni do tebe, tuku do odredena licnost, , ke si go kazi negoviot stav i nikomu nisto, sekoj po svojot pat, mene mie cudno sto veli mojsej e bogovidec, a biblijata go kazuva sprotivnoto deka liceto bozjo nikoj ne go videl,
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 21:36 ---
stoe zapisano i kazano ?
терај даље
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 21:43 ---
Многу луѓе преку историјата и денес се обидуваат да ја оспорат Библијата на еден или на друг начин. Но никогаш не можат да застанат против фактот што Божјиот Збор или Библијата е единствената Книга на светот која може да менува човечки животи. Таа има моќ пропаднатите луѓе да ги подигне, крадците да ги направи чесни, пијаниците трезвени. Кој е оној кој ќе застане против еден променет живот? Таа делувала во најразлични ситуации и преку секакви начини. Истата и денес делува и продолжува да променува илјадници луѓе!

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Прашања до сите христијани:
1. Дали во христијанството се верува дека постојат сихирбази-маѓионичари кои со маѓија која ја прави маѓионичарот може да му наштети на човекот за која е намената таа маѓија?
2. Доколку се верува во претходното прашање, дали личноста на која му е направена маѓија има некои проблеми од самата маѓија?
3. Кои се последиците кои може да ги стекне личната на која му е направена таа маѓија, и дали вопшто има лек за таа маѓија и проблеми?
4. Дали маѓионичарот заслужува казна за проблемите кои му ги нанесува на луѓето и доколку има казна која е таа казна?
5. Со што работи тој маѓионичар за после направената маѓија лицето кое му е направена маѓија има потешкоти, дали тоа се џинните или демоните?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
прашањава се топ
добро ти текнале
ама од христијански аспект неможам јас да ти одговорам
ама ке пробам од мој аспект да ти ги одговорам
Верувам дека има такви што може да направат лошо ( ова го кажувам поради што моја ептен блиска личност има пропатено), таквите демони (пошто за мене не се луѓе) може да наштетат многу а за лек секако дека има, како свети води, манастири итн. За казна на таквите незнам што да кажам има кој да ги казни и на овој и на оној свет ( луѓето нетреба ништо да преземаат)
А таквите па влада работат со се и сешто незнам точно да кажам со што или пак дали се џинии или демони ( јас во практика ги нарекувам демони)

Kajgana Shop

На врв Bottom