Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
sto veli biblijata dali bog moze nekoj da go vidi ?
?
Да, може: Синот може да Го види Отецот. А и Духот Свет, исто.
А би го додал и Мојсеја, Боговидецот...
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 20:29 ---
spored tebe dali moze svetiot duh da zboruva ?
Само Судијата, Христос Бог, нели...Кој би друг?:unsure:
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 20:30 ---
сериозно размислуваме

А кои сте тоа „вие„? Да не Ве има „многу„?...:sneaky:
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 20:32 ---
нели гледаш дека желба му е да тресе
Знам, и затоа ми е забавен...:icon_lol:

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Е добро сега незначи дека ќе го прифатам тоа дека Бог е секаде околу нас, пред се тоа не е мое верување т.е. не учи така Исламот. Сепак да не одам оф топик јас ќе поставам неколку прашања до сите кој што сакаат да ми одговараат без да бидам нападнат, добронамерно ќе ги поставам според пишаното погоре и така сакам да добијам одговор. Благодарам на сите кој што така ќе пристапат кон мене?

Дали според тоа што го кажал Исус дека “Бог е секаде околу нас“, дали со тоа се докажува дека Исус не е Бог?

Доколку Исус не е Бог според сето кажано, зошто тогаш се користи зборот ’’Господ-Бог Исус Христос’’?

Доколку Исус не е Бог тогаш кој е Бог?

Доколку Исус не е Бог, дали тоа ќе биде дека Светото тројство не е едно Исто?

П.С/Не постирам прашања да навредувам, туку постирам прашања според тоа што го цитирав коментарот од тапа фраер, јас се трудам да не навредувам на никој ниту во делот за Ислам, па така сакам да не бидам навреден. Тој кој мисли дека со овие прашања сакам да провоцирам го молам однапред нека не одговара на прашањата.
Со тоа што кажал дека Бог е секаде околу нас и во нас а не во градби од дрво и камен се мисли на душата на човекот а не на храмовите кои се од злато (ова бара подолго и поопширно објаснување ама овие денови ке ти го пообјаснам кога ке имам повеке време)
Исус е син божји зачнат во утробата на Пречистата преку/со Светиот дух од Отецот ( ова веке незнам по кој пат е одговорено) значи Исус е Бого-човек
Исус+ Светиот Дух+ Отецот=БОГ
твоите прашања ми се сосем во ред и затоа и ги одговар (иако ова веке е повеке пати одговорено) па затоа прашав дали знаеш што е светиот дух ама знам дека неможеш тоа да го разбереш тоа е нешто што само правиот ( оној начитаниот) христијан може да го разбере
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 20:42 ---
Ke ti odgovoram Ako Bog Saka utre preku mob sum me mrazi da pisham vaka. Samo kazimi preku koja gledna tocka da ti odgovoram za svetiot duh preku Hrstijansko gledishte ili so Islamsko gledishte. i plus nesakam da mislish deka provociram.
немора да одговориш ете пишав предходно зошто

W

Werther

Гостин
ај мајкин пишија
Човечката психолошка потреба за измислување на ентитет(во случајов Бог) во никој случај не го гарантира постоењето на тој ентитет.

Што значи дека Бог постои само во твојата глава и никаде на друго место.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Да, може: Синот може да Го види Отецот. А и Духот Свет, исто.
А би го додал и Мојсеја, Боговидецот...
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 20:29 ---
vidi evangelie 1 jovanovo poslanie 4 ;12
a toa sto velis deka i mojsej bogovidecot go videl se lazis vidi vtorozakonie 4-12-15
ke uvidis deka nikoj ne videl nikakov lik a samo glas,
timotej 6- 16

el_kewser напиша:
spored tebe dali moze svetiot duh da zboruva ?​
MIKI1 напиша:
Само Судијата, Христос Бог, нели...Кој би друг?
sto hristos bog ?, prasuvam za svetiod duh dali moze da zboruva , da ili ne ,

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Човечката психолошка потреба за измислување на ентитет(во случајов Бог) во никој случај не го гарантира постоењето на тој ентитет.

Што значи дека Бог постои само во твојата глава и никаде на друго место.
ПА ГЛЕДАМ ДЕКА НЕ Е САМО ВО МОЈАТА
3/4 ОД СВЕТОВ ВЕРУВААТ ВО БОГ

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
.
„Бог е мртов„-Ниче,
„Ниче е мртов„-Бог. :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
sto hristos bog ?, prasuvam za svetiod duh dali moze da zboruva , da ili ne ,
Цитирав друг дел од Твојот пост, затоа мојот одговор е несоодветен.

Еве го одговорот: да, Духот Свет може да зборува.
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 21:26 ---
ke uvidis deka nikoj ne videl nikakov lik a samo glas,
,
el_kewser,

се‘ додека размислуваш телесно, нема да мрднеш од Твојата вера...

Па така, ако Мојсеј само слушнал глас, а не видел никаков лик, од кај си толку сигурен дека Мојсеј не видел никого? Да не беше и Ти со Мојсеја на Синај?...:sneaky:
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 21:30 ---
vidi vo evangelie po matej 19,17
po luka 18,19 i kazimi sto pisuva

Матеј:
„...А Тој му одговори: „Зошто ме нарекуваш добар? Само Еден е добар. А ако сакаш да влезеш во животот, запазувај ги заповедите„.

Лука:
„А Исус му рече: „Зашто ме нарекуваш добар? Никој не е добар, освен едниот Бог.„.

И? :)
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 21:32 ---
Дојди утре 5ка да ти напишам на рачето божјо.
Да, учителке...:)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Духот верува, душата чувствува....Душата е понизок дел од духот и душата/душевноста/чувствителноста му е подредена на духот. Душата не може да верува, исто како што духот не чувствува.

И сеа, шо прајме?...
Сега сме на_бале!

Ако Духот кој е поголем од душа не може да да ја натера таа душа да го чуствува Бога, значи секој мањак може да се оправда шред Бог
Духот мој неќеше да силувам мало,етници али јбга, душата и удот не слушаа

Духот мој нежеше да го заколам али рацете не слушаа

Духот мој не сакаше но нозете сами ојдоа таму....
Праиш преседан за судењето на христијаните пред Бог и тие ќе се повикуваат “Во случајот Мики1 против Лет3 е несомнено докажано дека Духот не одговара за постапките на остали состојци на тело било од крв и месо било психички“
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 21:36 ---
dali si prirodno glup ili se prajs za da bides interesen?
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 20:12 ---
а мислиш Бог не е заинтересиран за такви ситници како што е работен ден на еден чоек... можеш да забушаваш дур си така на работе да си скокнеш до швалерка... да украдиш “не гледа бог во работно време?“ Мислиш дека дедо боже само некои поголеми настани можи да го заинтересираат да обрати пажње? Војна? епидемија? цунами....
ееее “вернику“ мислиш така ќе поминеш ко во филмојте ко ќе вози Брус Вилис хелихоптер па ќе речи, “летам ниско под радаро (да не ме сети господ)“

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па така, ако Мојсеј само слушнал глас, а не видел никаков лик, од кај си толку сигурен дека Мојсеј не видел никого? Да не беше и Ти со Мојсеја на Синај?...:sneaky:
А шо? Ти демек беше со него? Да не јадевте печурки заедно, па ви се виѓаваа рабоќе?

Kajgana Shop

На врв Bottom