Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

А ако некој смета дека ќе биде нестабилен родител, мора по секоја цена, во име на нацијата, да има деца?

Не ... бракот и детето/децата се една сериозна работа која треба да се планира и која треба да се чува како зеницата во окото... доколку човек не е способен за такво нешто подобро воопшто нека не се нафаќа ... под тоа неспособен/неспособни мислам на повеќе параметри и од финансиски карактер како и од било кој друг аспект...
Но друга ми беше поентата на постот, сакам да кажам дека секаде онаму каде што има висок степен удрено на помодарство(вестерн веј оф лајф) таму е опаднат бројот на бракови, деца се помалку, а се повеќе разводи, изневерувања и.т.н. оваа треска ја зафати и нашава мала Балканска држава во последниве да не претерам десетина години...
ОК јас барем си признавам не сум способен(ХХХ фактори и причини), но зашто тие способните да не влегуваат во брак и да немаат деца... одење во врска по 10 год. а ниту брак, ниту дете, ниту бутур... а лица со работа, со пари и со сите други нишани...
И Албанците(во урбаните средини) веќе почнаа да се ориентираат на помали фамилии односно по 2 деца, но кај нив работата е во тоа што скоро и да нема ергени и стари моми, не познавам Албанец ерген, ниту пак Албанка стара мома, а плус и кај нив помал е процентот на разводите, а ние на пр. како нација станавме рекордери по разводи...
ОК сфаќам дека лично право си е на секоја една индивидуа сама да си избере во животот што и како, ама после никој да не се чуди(и да не плаче ко многумина/некои на форумов) зашто сме паднале на 40-50% од популацијата, а некои други скокнале дупло !

Не е така , бројот на родени деца класифицира по местото на живеење на мајката, а не по местото каде се случило породувањето.

Во руралните средини нема гинекологии.
Токму дека нема секаде гинекологии, е и одговорот на мојот пост. За тоа и мислам дека податокот е за во која гинекологија се родиле деца. Може и грешам, но сепак повеќе сум за мојата теза. Исто така ти си по статистиките, па дај најди ако можеш и за во приватниве болници дали има нешто бројка.

За се е виновна онаа "Конзерва" во која се наоѓаме.Не прифаќаме муслимани,не прифаќаме атеисти,ги мразиме нерелигозните,ги мразиме хомосексуалците,се мразиме политички меѓусебно а ја негуваме традицијата целосно која не води кон пропаст.Во ред е да се негува традицијата,но не целовремено.Не да се водиме според неа.Македонија пред се е држава на старци,највеќе од населението е старечко.
Затоа луѓето бегаат,бегаат надвор од границите и бараат засолниште во некоја земја каде демократијата е навистина на ниво,а не како овде каде ако се дојде до Демократија веднаш преминува во Анархија.Навистина жалосно.
Малце што бев во Шпанија,видов што значи живот либерален.Тоа беше живот а не овде.
Па овде заостанатиот карактер на луѓето сеуште не дозволува заштита на животните бре,нема закон за тие што мачат животни и слично,а надолу веќе има и животинска полиција.Па земјата гледа да се намали раѓањето на новороденчиња,ние внесуваме субвенции за трето дете,четврто,петто како до пред 70 години кога имало голем губиток од втората светска војна.После пак, за некое време ќе имаказна за тие што имаат повеќе од 2 деца.Абе едноставно за жалење! Незнам уште кој друг пример би го наброил.Жално жално.
Знам случај во Берово,пред 10 години имало 7 паралелки првооделенчиња од по 25 ученици.Оваа година ззнаете колку има? 18 првачиња само.Ниту еден клас од пред 10 години.Ехх,тоа е тоа

За се е виновна онаа "Конзерва" во која се наоѓаме.Не прифаќаме муслимани,не прифаќаме атеисти,ги мразиме нерелигозните,ги мразиме хомосексуалците,се мразиме политички меѓусебно а ја негуваме традицијата целосно која не води кон пропаст.Во ред е да се негува традицијата,но не целовремено.Не да се водиме според неа.Македонија пред се е држава на старци,највеќе од населението е старечко.
Затоа луѓето бегаат,бегаат надвор од границите и бараат засолниште во некоја земја каде демократијата е навистина на ниво,а не како овде каде ако се дојде до Демократија веднаш преминува во Анархија.Навистина жалосно.
Малце што бев во Шпанија,видов што значи живот либерален.Тоа беше живот а не овде.
Па овде заостанатиот карактер на луѓето сеуште не дозволува заштита на животните бре,нема закон за тие што мачат животни и слично,а надолу веќе има и животинска полиција.Па земјата гледа да се намали раѓањето на новороденчиња,ние внесуваме субвенции за трето дете,четврто,петто како до пред 70 години кога имало голем губиток од втората светска војна.После пак, за некое време ќе имаказна за тие што имаат повеќе од 2 деца.Абе едноставно за жалење! Незнам уште кој друг пример би го наброил.Жално жално.
Знам случај во Берово,пред 10 години имало 7 паралелки првооделенчиња од по 25 ученици.Оваа година ззнаете колку има? 18 првачиња само.Ниту еден клас од пред 10 години.Ехх,тоа е тоа
Јас искрено не го разбрав авторот што сака да каже(традиција,демократија.Шпанија,грижа за животни,субвенции за деца),а посебно што ти е поентата со болдираното???

arheolog
Аман жити господ смени си го аватарот ... тргни го тој боксерот ... ми прави контракции во дигестивен систем ... :sick:

Иако појма немам што сакаш да кажеш со постов ќе ти кажам за Шпанија која ете ја спомнуваш.
Шпанија според стандардот кој го има и сите услови за чување деца раѓа мизерно малку во споредба со Македонија......Фертилитетот кај шпанките е дури и помал од тој кај македонките.....
Шпанија како и останатите европски земји (со 2-3 исклучоци) кои одржуваат колку толку младо население и се во некој мал плус со раѓањата се ослонуваат исклучиво на имигрантите.
Ова е ЕВРОПСКИ проблем,не само македонски.......
Баш најконзервативните средини имаат најдобар наталитет,најлебиралните најлош.....

феминистки што се мажени и имаат деца. Доста се потпирате на стереотипот дека феминистка под дифолт е небричена жена со бркови, 21 век сме, срамота е!
Не што е небричена и немиена е. :icon_lol:

Не што е небричена и немиена е. :icon_lol:

enid_crow_feminist_girl_scout.jpg

--- надополнето: 24 февруари 2013 во 14:19 ---
Баш најконзервативните средини имаат најдобар наталитет,најлебиралните најлош.....

Ма немој! Се котат и тие како зајаци, само немаат основани фамилии. :icon_lol:

Епа ако е лично право на избор, не треба нацијата да се меша во нечија приватност. Дури и да имам услови за дете, ако поради Х причини не сакам, не морам. Не секој е створен за родител и не мора да се размножи по секоја цена. Ме заболе мене за некаква имагинарна поделба.
И гледам како успешно ви го напикале во глава она за феминистките и децата, голем дел од форумов се подложни на лесно перење мозоци. Јас не сум феминистка, но сум за полова еднаквост, па пак планирам и сакам да имам деца. Знам еден куп феминистки што се мажени и имаат деца. Доста се потпирате на стереотипот дека феминистка под дифолт е небричена жена со бркови, 21 век сме, срамота е!

Ние сме сосема друга прича и како народ и како држава...
Не реков дека сите девојки 100% се фемси ... туку само кажав дека повеќето девојки со сила се прават фемси, ултра-модерни и се ванаби либерални а всушност длабоко во себе се полни со триста предрасуди и стереотипи ... тоа ми беше поентата ... ние сме како нација фалш-либерални, во суштина сите сме затворени, повлечени и полни со стереотипи и предрасуди ... камо среќа да бевме навистина либерални и машките и женските ... инаку се согласувам дека тоа си е лично право на личен избор стапувањето во брак и имањето дете/деца !
Не ми е целта никого да напаѓам и навредувам по форумов, само се обидувам надворешната реалност да ја опишам овдека ... онаква каква што е, без разлика дали на некого тоа му се свиѓа или не ... а реалноста е таа дека се глуми либералност и модернизам на велико, а сите се полни со стереотипи и предрасуди, тоа е тоа што ме нервира и се обидувам да им ги извадам маските на луѓето и на машките и на женските !

Ние сме сосема друга прича и како народ и како држава...
Не реков дека сите девојки 100% се фемси ... туку само кажав дека повеќето девојки со сила се прават фемси, ултра-модерни и се ванаби либерални а всушност длабоко во себе се полни со триста предрасуди и стереотипи ... тоа ми беше поентата ... ние сме како нација фалш-либерални, во суштина сите сме затворени, повлечени и полни со стереотипи и предрасуди ... камо среќа да бевме навистина либерални и машките и женските ... инаку се согласувам дека тоа си е лично право на личен избор стапувањето во брак и имањето дете/деца !
Не ми е целта никого да напаѓам и навредувам по форумов, само се обидувам надворешната реалност да ја опишам овдека ... онаква каква што е, без разлика дали на некого тоа му се свиѓа или не ... а реалноста е таа дека се глуми либералност и модернизам на велико, а сите се полни со стереотипи и предрасуди, тоа е тоа што ме нервира и се обидувам да им ги извадам маските на луѓето и на машките и на женските !

Од каде си толку сигурен дека тоа е така?

Од каде си толку сигурен дека тоа е така?

Тоа е менталитет на народот ... сум запознал луѓе од сите краеви на Македонија, постојат разлики не викам не, ама некои работи сите ги обединуваат, менталитет на еден народ... патење од комплекс на нижа вредност и затоа претерано глумење, желба за покажување и.т.н.
Сум запознал и луѓе од други нации(не само Балкански) и ЈБГ разликата се намирисува за 3 минути... :(
Затоа и кажав дека ние како народ сме посебна прича... но да не одиме оффтопик во психологија ... да се навратиме стриктно на темата...

Албанците имаат повеќе младо население,повеќе бракови-помалку разводи,така да и да имаат просечно по 2-3 деца пак имаат поголема предност од нас.

Албанците имаат повеќе младо население,повеќе бракови-помалку разводи,така да и да имаат просечно по 2-3 деца пак имаат поголема предност од нас.

Они се обезбедени за следниве 20-30 години ... но после тоа мислам дека и нив ќе ги фати минус и ќе почнат прво да стагнираат па постепено да опаѓаат !
Секоја нација си има свој раст, свој зенит, па стагнација, па одење во минус... биолошки процес е тоа... исто како човекот се раѓа, расте, достигнува психо-физички зенит, некој период стагнира, па потоа оди надолу...
... раст ... стагнација ... пад ...

--- надополнето: 24 февруари 2013 во 14:19 ---

Ма немој! Се котат и тие како зајаци, само немаат основани фамилии. :icon_lol:
Те демантираат милион примери од целиот свет.....немам сега време да ти пишувам километарски постови за тоа.Ако се фукаат повеќе не значи дека имаат повеќе деца......
Либералните средини на ниту едно место во светот немаат подобар наталитет и фертилитет од поконзервативните....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom