Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Имаш податоци од референдум за абортус во Македонија? дали мнозинството е за?

Немам. Но тоа е исто како да се направи референдум каде што мнозинството ќе одлучи за тоа дали земјата се врти во времето на Галилео.
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 23:06 ---
Не само што не доведува, туку и ништо не не изведува.

Практично се е статично!:гик:

Немам. Но тоа е исто како да се направи референдум каде што мнозинството ќе одлучи за тоа дали земјата се врти во времето на Галилео.
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 23:06 ---

Практично се е статично!:гик:
исто не исто - немаш податоци претпоставуваш дека е како што ти мислиш и сметаш. Ете македонија е доста традиционална и религиозна земја, само на таа основа голем број лица би биле против абортус.

исто не исто - немаш податоци претпоставуваш дека е како што ти мислиш и сметаш. Ете македонија е доста традиционална и религиозна земја, само на таа основа голем број лица би биле против абортус.

Со самото тоа дека Македонија е религиозна земја, мислењата на луѓето кои ги создаваат истите како резултат на влијанието од религијата се невалидни. Ако првичната теза од која се гради и дефинира самата религија е невалидна, секој став основан понатаму е невалиден.

Ако немаш аквариум си педер.

Постојат генетски предиспозиции за тоа некој да биде склон да биде социопат кои во комбинација со околината произведуваат феномен на социопатија просто кажано.

http://en.wikipedia.org/wiki/Antisocial_personality_disorder

http://hplusmagazine.com/2011/08/16/dna-politics-science-and-sociopathy/

На доенчето му е потребна доилка или лактовит. Нема евиденција дека новороденчиња кои не се растени покрај биолошката мајка развиваат специфични физички или психички болести како резултат на неживеењето со својата биолошка мајка
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 22:14 ---

Практично постои живот, ама не постои оформено човечко створење. Затоа, зборот абортирање е легитимен. Всушност ти прекинуваш живот, ама не убиваш човек

На доенчето му е потребна мајка.
Никаде не кажав дека му треба биолошка мајка.

Според постојните закони во РМ, дете се става на листа за посвојување по наполнување на 1 година. Пред тоа не може.
Една година е предолг период. Едноставно е предолг.

И ако практично убиваш нешто, што нема никакво чувство за ништо, зошто велиме дека сечеме дрва, а не дека убиваме дрва?
И ако речеме дека убиваме ембрион, зошто толку луѓе без трошка совест јадат месо кои стигнало на нивната трпеза со многу болка, многу мака, многу крв?

Прашање на морал, нели ;)

And as I said, моралот за мене и било кој друг, не е ист.
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 01:31 ---

Па кој ги тера да абортираат?

Според постојните закони во РМ, дете се става на листа за посвојување по наполнување на 1 година. Пред тоа не може.

И ако практично убиваш нешто, што нема никакво чувство за ништо, зошто велиме дека сечеме дрва, а не дека убиваме дрва?
И ако речеме дека убиваме ембрион, зошто толку луѓе без трошка совест јадат месо кои стигнало на нивната трпеза со многу болка, многу мака, многу крв?

--- надополнето: 21 февруари 2013 во 01:31 ---

Па кој ги тера да абортираат?

Па ако прочита, практично истото го кажавме. Се додека не е оформен човек не е убиство. И секако моралните вредности варираат од човек до човек.

то е мода дојсена од запад заедно со панкери дрога и видео игри
шо да прајме? ај бе да абортираме

Остај, ќути не збори Летко.
Трај си. ;)
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 01:53 ---
Па ако прочита, практично истото го кажавме. Се додека не е оформен човек не е убиство. И секако моралните вредности варираат од човек до човек.

Океј, од сега за скара убиваме дрва? :)

u for real?

Сечеш дрво, дрво кое ако не го сечеш ќе остане само дрво. Нема потенцијал. Нема да развие чувства, свест, живот.
Полемиката е околу тоа од каде се смета за живот, на 1 месец уште-не-фетусот не осеќа ништо. Тогаш да, сечеме дрва.
На 5 месеци чувствувал болка. Тогаш било убиство. Некому не му е јасна границата, и е целосно против абортус, и vice versa.

Моралот е кај секого исти, сите разликуваат добро од "woшо". Се разликвуаме по границите до каде смееме да го пречекориме истиот, се разликуваме според личните класификации за приоритети. Љубов, интерес, штагод. Прост пример, ти би убила човек кој посегнал да ти киднапира кученцето кое е во фамилијата 5-6 години. I'd let the motherfucker take him gladlу. Знаеш дека е лошо, знам дека е лошо. Акциите кај секого се различни. Ама тоа не е различен морал.

Види, мене ми е гајле за кого што претставува ембрионот.
Како што кажав, ако не сака некоја да абортира, не мора. Никој не ја тера.

Мојот проблем е ширење на дезинформации (ова не е комшиски муабет, туку јавен форум), и уште поголем проблем ми е кога Владата во оваа држава, во јавни медиуми вади реклама ,,имаш право на избор, одбери живот,,.
Ебате правото на избор, ко у Титово, можеш да одиш на избори, ама само за таа партија ќе гласаш.

Се додека абортусот е право на избор, немам проблем.
Но кога некој се обидува да ја наметне неговата забрана, имам сериозен проблем.

Aма тебе мора да ти е гајле за кого што претставува ембрионот. Дека одпосле од тоа зависи дали ти ќе смееш да абортираш или не.
И пак се навраќаме на забрани, твое тело, твој избор. На крајот курац. Колективното мислење како твој избор
Владата не е крива, пуштија кампања за 3то дете, па ако идат со про абортус ќе излезат пишманаџии, иначе модерни си се и они. Како нас.

Јок, не ми е.
Се додека не е во прашање мојата сестра, ќерка... не ми е.
Кој што сака нека прави со своето тело.

И нека не ми кажува што јас да правам со моето.

Јок, не ми е.
Се додека не е во прашање мојата сестра, ќерка... не ми е.
Кој што сака нека прави со своето тело.

И нека не ми кажува што јас да правам со моето.

He who sleeps in democracy wakes up in dictatorship.

Oчигледно не се разбираме, не е муабетот меѓу мене и тебе, ја не ти се мешам, ти не ми се мешај. Општо ако не се мешаме ќе остане дефинирано, општо прифатена норма, дека абортирањето е убиство. Дека амбрионот е живот. Како што сме ти, јас. Па кога ќе дојде ред да абортираш, ти, сестра, ќерка ќе ви биде забрането, ради некои ретардирани црковни закони кои преку пат на обичаи станале извор на државните закони. Јас сум сосема во ред секој да има избор. Ти не им се мешаш ако не абортираат, ама ти се мешаат ако сакаш да абортираш. Дека да родиш е нормално, да абортираш било ненормално.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom