Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Епа не е така.

Обидот е да се убеди остатокот од светот, дека не постои Бог кој ги има особините (читај антропоморфни) доделени и опишани во светите книги:)

Значи се оди против погрешниот концепт на Бог, кој наликува на однос господар - совршен роб.

И таквиот концепт ни донесе дар ејџ со инквизицијата.

Уште полошо таквиот концепт, ни носи уште полошо во 21 век, овојпат преку Исламот.
Во исламот,Бог не се опишува преко антропоморфните особини,тоа барем на сите им е јасно.
Во името на Аллах, Семилосниот, Милостивиот,
1. Кажи: „Тој е Аллах, Еден е!
2. Аллах е прибежиште секому!
3. Не родил и не е роден,
4. и никој не Му е рамен!“ (сура Ихлас)

Но тоа е друга тема,да не ја започнуваме овде,отвори тема или пиши на порака каде тоа Куранот дава антропоморфни особини за Бог,за да ти објаснам дека тоа не е така како што ќе прочиташ туку за се си има објаснување.

--- надополнето: 16 февруари 2013 во 17:36 ---
Како може неговиот одговор да е поприкладен од мојот кој вклучуваше сарми и баклава?
Размисли малце... :)
Може друже пошто ми е смачено од баклава,ќе имам проблеми со шеќер на стари години :P

Во исламот,Бог не се опишува преко антропоморфните особини,тоа барем на сите им е јасно.
Во името на Аллах, Семилосниот, Милостивиот,
1. Кажи: „Тој е Аллах, Еден е!
2. Аллах е прибежиште секому!
3. Не родил и не е роден,
4. и никој не Му е рамен!“ (сура Ихлас)

Но тоа е друга тема,да не ја започнуваме овде,отвори тема или пиши на порака каде тоа Куранот дава антропоморфни особини за Бог,за да ти објаснам дека тоа не е така како што ќе прочиташ туку за се си има објаснување.

Абе полошо е кај вас. Се наметнува односот господар - совршен роб.

Како и да е, сфати го дека се негира тоа што е напишано во светите книги. Каков и да е концептот, тој е негативен по развојот на човештвото.

Абе полошо е кај вас. Се наметнува односот господар - совршен роб.

Како и да е, сфати го дека се негира тоа што е напишано во светите книги. Каков и да е концептот, тој е негативен по развојот на човештвото.
Ти си мислиш така :)
Јас и ти уште не расчистивме околу светите книги а? :)

Ти си мислиш така :)
Јас и ти уште не расчистивме околу светите книги а? :)

ЈАс ти кажав што всушност негираат атеистите, а и јас. Ако грешам нека ме поправат.

Па не знам ни дали ќе се расчисти таква дилема(околу светите книги) воопшто:P

хаха,е ајде де 2-3 будали на форум повикале за бесење и одма се уплаши :D
И ти од една тема на форум одма се глобализира и утврди.
Јас не полемизирав,само со прашањето индиректно прашав дали атеистите слават верски празници и ако слават зошто слават,бидејќи е глупо и контрадикторно да слават верски празници луѓе што се обидуваат на милијарди други луѓе да ги убедат дека Бог не постои. :)
И најприкладен одговор добив од Мурањи,и за мене е оваа дебата завршена :)
Ти кажувам само за речникот со кои некои се користат, таман работа да се уплашив.
Дури и ти се послужи со таков речник, за кое во најмала рака треба да се извиниш, затоа што даде некои си уличарски толкувања на празниците. Не дека мене ми значат, туку ги навредуваш христијаните. А што се однесува до славење празници ти е на повеќепати одговорено.
Е сега околу болдот. Ти го правиш тоа (и твоите соверници) само во обратната насока, убедуваш дека постои и тоа само вашата “варијанта“. Убедувате во секоја прилика дека само исламот е вистинска вера. Пак ќе ти кажам, верувај си и остави ги другите да веруваат/неверуваат во што сакаат. Ова последново (болдот) е единственото кое атеистите го бараат, а не да те убедат дека “твојог“ бог не постои.

Атеистите учествуваат во прослава на празници,слави,имендени,поради почит кон блиските,потесното семејство,роднините,пријателите.Зарем има нешто лошо во сето тоа?
Eeeee...taka e najlesno...:pos:
Koga ima da se jade i da se pie...ucestvuvaat.
Sto pravime koga se posti....imate li pocit prema bliskite?!.....shah!

Не,само е малку контрадикторно да не веруваш во Бог а да славиш верски празници.
Она што го напиша Muranyi е коректно,според мене.
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 14:16 ---

Ајдеее..како и секој разговор со атеисти.
1. Ти пишува дека секој има право да верува во што сака
2. Муслиманите и христијаните колеле и беселе :)

Јас поставив едноставно прашање и барав едноставен одговор а не дебата и полемики.
И помири се со фактот дека болдираното е така,зошто е тешко да се прифати тоа.
1 муслиман во милион ќе најдеш да се декларира како муслиман,да пие алкохол и да ти рече Исламот го дозволува алкохолот затоа го пијам :)

Што е контрадикторно на пример, што присуствував на чинот на венчавање од страна на оџа?
Не мислиш дека можеби присуствував зошто ја сакам и почитувам другарка ми, и дека баш ме заболе за чиновите на венчавање или кој го изведува тоа?

И да, муслиманите и христијаните колеле и беселе (тоа може да се каже и во сегашно време), пошто знаеш, Американецот со Библија трга во Ирак, а муџахединот трга со Куран во некаква си света војна....
Го прават тоа во име на религијата, и тоа е тоа.
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 15:12 ---
Тоа сакав да го прочитам од атеист :)
Бидејќи поголемиот дел од атеистите се атеисти ама слават верски празници,слави,имендени.. :)

Колку и да е излитено, одењето во црква (или славењето празник) те прави верник, исто колку што одењето во гаража те прави кола :)

Не заебавај :)

Што е контрадикторно на пример, што присуствував на чинот на венчавање од страна на оџа?
Не мислиш дека можеби присуствував зошто ја сакам и почитувам другарка ми, и дека баш ме заболе за чиновите на венчавање или кој го изведува тоа?

И да, муслиманите и христијаните колеле и беселе (тоа може да се каже и во сегашно време), пошто знаеш, Американецот со Библија трга во Ирак, а муџахединот трга со Куран во некаква си света војна....
Го прават тоа во име на религијата, и тоа е тоа.
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 15:12 ---

Колку и да е излитено, одењето во црква (или славењето празник) те прави верник, исто колку што одењето во гаража те прави кола :)

Не заебавај :)

Вербата е во срцето.

Одењето во црква, џамија или синагога е....инсерт соодветен збор освен бесполезие ако не ви се допаѓа...

А одење у гаража не е само за кола, за точак, или нашки бицикло, за мотор, за алат, по ајвар или туршија, за оние кои немаат подрум итн.

Но, се сложувам.

Атеисти одат на венчавка бидејќи се поканети, не затоа што ТОА МОРА да е и нивни свет обред.
Од чест.

А и некои слават празници бидејќи им е семејна традиција, иако не веруваат. исто почит кон традицијата и предците.

Ја неам ништо против тоа славете си што сакате ама лицемерно е според мене.
на пример: Кога беа новогодишните и божиќните празници,на профил од професорката Ванковска видов дека напишала: Не ми честитајте никакви празници, јас сум атеист,нити ги славам нити ги обележувам верските празници.
отприлика вака беше статусот.
некој од вас го направил ова? или страв ви е да не ви се налутат најблиските.

Според тебе, многу работи се лицемерни кај христијаните и атеистите... видовме.

Кога може атеист да не се лути на неговите што се верници, од каде таа дрскост неговите што се верници нему да му се лутат? :)
Глупости... :)

И јас не славам ниту христијански ниту муслимански празници... де лутете ми се :)
И статуси имам такви и никој не ми се налутил од најблиските (ќе јадат ќотек ако се налутат, си знаат тие добро со кој си имаат работа :D )

Ја неам ништо против тоа славете си што сакате ама лицемерно е според мене.
на пример: Кога беа новогодишните и божиќните празници,на профил од професорката Ванковска видов дека напишала: Не ми честитајте никакви празници, јас сум атеист,нити ги славам нити ги обележувам верските празници.
отприлика вака беше статусот.
некој од вас го направил ова? или страв ви е да не ви се налутат најблиските.

златно...Ванковска серка малку отпојќе.

Никој никому не треба да му се правда и оправдува за своите убедувања се додека се негови и не ги наметнува никому сосила.

Што има да ставиш на фејсбук таков статус, а? ОСвен ако не си attention whore for likes.

Што ако Almala напие дека го славела Samhain? Или Yule? Треба да ја бесиме?

Што ако јас сум славел Божик, а некој друг не?

Треба да го напишеме на фејсбук? Јавен настап да имаме?

Верата е во срцето. Ако го извадиш срцето надвор ќе умреш. Сликовите да ти нацртам.

Чувај си го за себе.
дури и неверувањето.

Ванковска сакала да испадне кул. А испаднала кул само кај тебе и други кои не размислиле и клумнале со црпака која ја нарекуваат глава.

За сите дурги смешна. Што нас не заболе дали слави или не? Ако сакам ќе му честитам секому. И? Ќе ме тужи?
Ено, општиснки суд Дебар и тоа у двојката нека тужи.

Се додека моето се почитува, ќе се почитува и твоето.

исто како со педерите.
јас не ги сакам. Не им бранам да се ебат по дома. Ама да парадираат не.

Така и ова. Шокур има да ми се парадира дури и виртуелно дека замисли некоја таму крава нејќела да и се рече сречна нова година или божик?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom