Има еден предмет кој се учи уште од мали нозе и се вика математика......Е сега ако знаеш математика тогаш лесно ке направиш математика....Но да почнеме,нели
1.Дизељ се исплати само,читај само ако правиш 15000км и нагоре на годишно ниво.Значи класа такси,фирма шпедиција транспорт.
2.Цената на дизељ купен зборувам на ново е во просек 3-4000евра поголема од бензинец,а плус и оддржување,а капак и наша нафта,е па сега ти види.Еден дефект и го еба ежот.Нова пумпа 3000евра,половњак 1000евра
3.Проблеми преку зима,па се одвоил парафинот од нафта затнал се живо,те вода у нафта,итн,итн......
4.Во поглед на потрошувачка не треси зелени....Јас возам Ланцер бензин и тоа 1.5 со некои си 109кс и во најголема гужва не преминал повеке од 9 литри бензин,а не зборувам за малолитражните кои се во граница од 6-7 литри.А ке си го прашам јас мочалото кој дизељ ке потроши 5 литри у град.Тие приказни може да важат у Велес,Битола,Кочани каде имате 1 семафор и тој најчесто не работи.Оди бутни се у 4 у шпицот по Партизанска па ке видиш 5 литра,ама на 50км градска
Но ако си роден со клучеви у рака и одиш со кола на моча..е,тогаш веке друга работа.Колата е превозно средство да те префрли од точка А до точка Б,ама ако можеш да ги користиш нозете,е подобар избор.Дојди сега во СК каде секој кош е веке платен паркинг па ке те видам дали ке го мандаш мандалото у кола,туку ке ги влечкаш стапалата по тротоар......
Но како и секоја млада генерација која мисли дека се што лета се јаде,ке си легне на брашното(и јас бев таков,ама годините си го направија своето)...........
Што тропаш бе цени од рукав незнам 3-4000 евра поскап,незнам 9л град пичке си материне муабет.
1.па 10000 км годишно малце ли е? и 7000 не е малце,ја праам минимум 10-12000 годишно па не работам со шпедиции,туку одам до работа и назад,одам за викенд низ МК а живеам во Аеродром што значи немам многу км до центар или било каде.
2. Овде не зборевме за дизел на ново,туку половен.Нов кола не ја чепкаш за сервис ако нормално ја одржаваш и возиш мин.5 години.Кај најде бе ти 3000 евра пумпа? па половна 1000 евра? праиме муабет за возила меѓу 3-6000 евра,а он тропа цени ко за Бентли. Цел голф 4 дизел ке купиш за 1000 евра море стручњак!
3. Ако стааш црвена нафта може.ЈА ставам ЕКТО дизел на Лукоил и еве скоро 3 години немам никаков проблем од глупостите што си ги нашкрабал.
4.У поглед на потрошњна поголеми зелени неможеше да кажеш сеа. 9л ти троши ама поише од 3000 обртаи не мрдаш,ако пуштиш клима колку ке ти рипне потрошња?
Ја возам БМВ дизел, па поише од 9 градска не поминало,дали зима,дали летно време со клима,како сакаш вози го 9л е максимум.Ако го возам ко ти лансерот ке ми троши 7,5л
а 4-5л и троши отворено,никаде не кажав дека град троши толку.Ако не веруваш стааме кладба ако троши повеќе ја ти ја даам колата,ако не ти ми ја даваш,може?
Секој ден возам низ град у гужвите дневно правам мин 35-40км така да не ми кажуј колку ми троши колата мене.А за сервис,да не ја подречам во овие 3 години освен редовен сервис и потрошен материјал(плочки,акумулатор,држачи) друго ништо не сум сменил.
Колку км поминуваш месечно со тоа јапанецот?па да ти кажам ја тебе математика после.