Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Imase lanos neli? Eve na brzina maanite: Gi jade kapite na hidropodizačite ponekogas i bregastata i počnuva da tropka masinata,cestopati sami se kinat srafovite od izduvnata grana od zesko,stradaat sponite,cesto crknuva bombinata i motorceto za sauk. Znaes za sto zboram ili ne i pokraj toa sto imas lanos?
Na 90% od kolite im gi znam maanite i kaj treba i sto treba da se gleda.
p.s.
Ova so naftata vo karterot ne e moja izmišljotina,toa e stara majstorija što ja primenuvaat nekoi majstori,obično podobrite.
А на мојата и ја знаеш маната,мајсторе?Не можам да ја одвокнам да пие бензин....Чаре сега?Имаш некоја идеја од твојата магична торба,или да прашувам друг зошто гледам се знаеш.....

Член од
7 март 2012
Мислења
238
Поени од реакции
21
А на мојата и ја знаеш маната,мајсторе?Не можам да ја одвокнам да пие бензин....Чаре сега?Имаш некоја идеја од твојата магична торба,или да прашувам друг зошто гледам се знаеш.....
hahahaaha

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Ви ги читам постовите и се смеам на глас,зошто се изначитав глупости,а сите се представувате дека имате поим од автомобили....хехехехехехехехехех.....Глупост до глупост,зелени до зелени....Ајде вие сега убаво да си најдете линк-принцип на работа на 4тактен дизел-бензин мотор,принцип на подмачкување на автомобилски мотор,ама да прочитате убаво,а ако не ви влезе во главите ништо е тука не може ни оној од горе да ви помогне.......Па не е Тарабант или Вартбург па ако му ставиш бензин у маслото,или некое средство за чистење дека ке зариба???????????..И каква врска има дали е турбо дизел,или дали турбината развивалча температура од 900степени....

Ало бре,се дискутира за масло за подмачкување.........

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Па не е Тарабант или Вартбург па ако му ставиш бензин у маслото,или некое средство за чистење дека ке зариба?
Ако беше добро тоа нешто, ќе го правеа во овластени сервиси. Туку заборајф јас, тие појма немат посекако само ги склопиле колите. Ние од овде ќе им дадеме упатство како се одржуваат и шо се прај со дизел во маслото.

Башка шо на двотактните се става МАСЛО во БЕНЗИНОТ - читај смесата за согоорување. Овде станува збор за подмачкување.

Ало бре,се дискутира за масло за подмачкување.........
Aко не знаеше дека маслото од моторот ја лади турбината, и сега прв пат ова го читаш....

фала на вниманието остани ми создравје.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Онда Алфа Ромео 147 JTD 115 коњски сили + ти = 116 :)
Вчера налетав на интересен фејк оглас, ваква од 2007ма за 2000 евра. Нејсе, лажен беше, ме моташе дечкото нешто преку мејл - веројатно од Реклама5 си играат за да билдаат посети.

Муабетот ми е, кога почнав да гледам што кола е, ми се засвиѓа - јас сум горе-доле решен за Mercedes C220 CDI некаде од 2001-2-3...но ова многу мерак ми направи. За мерџото би дал 6-7 иљади некаде, за ова 3-4, а убав дизајн, гледам моќни мотори (некои со по 140 коња), убаво изгледа внатре и пристојна опрема...

Е сега, што и е маната на колава? :)
Правиме муабет за верзиите од 2001-2004, тие после редизајнот се некаде околу 6 илјади, не би ги дал истите пари како и за мерџо. :)

http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=698051

Член од
10 февруари 2013
Мислења
26
Поени од реакции
0
некој што има правено сервис на голф 4 тди 81кв да ми кажи колку пари го фатија деловите : ребрасти, сите затегачи. клинести и водна пумпа и од која фирма ги седи со марка позз

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Ако беше добро тоа нешто, ќе го правеа во овластени сервиси. Туку заборајф јас, тие појма немат посекако само ги склопиле колите. Ние од овде ќе им дадеме упатство како се одржуваат и шо се прај со дизел во маслото.

Башка шо на двотактните се става МАСЛО во БЕНЗИНОТ - читај смесата за согоорување. Овде станува збор за подмачкување.

Aко не знаеше дека маслото од моторот ја лади турбината, и сега прв пат ова го читаш....

фала на вниманието остани ми создравје.
А бе стручњак да прочачкаш по интернетов малку повеке не ке биде лошо,па да видиш се што има.И дека поголемите фирми кои се занимаваат со производство на адитиви дека има адитив кој се става во маслото,да убаво прочита во маслото,и тоа на загреан мотор,се остава да работи во лер 3-5минути и потоа се испушта старото масло.Па ке се чудиш кога ке го видиш маслото црно ко да има 150000км поминато со него.Инаку адитивите се на база на петролеј,ако не знаеш да ти објаснам......И не штракајте глупости.Ајдеееее не сум знаел...А бе луге што ми кажувате вакви работи,се последен дознавам........

Значи порано се правеа такви комбинации со ставање нафта во маслото за подобро чистење,и имаше ефект.За бензин да ставиш хмммммм,некако не ми штима.Инаку ако си чул за фирмата ВУРТ која има представништво во Скопје патем речено,имаат цела палета на производи вклучувајки и чистење на целиот систем за гориво како и системот за подмачкување ан бензински и дизел мотори.Јас лично бев 2010 на презентација каде беше донесен Гољф дизељ на кого беше демонстрирано како функционира тој начин на чистење........
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 18:55 ---
Вчера налетав на интересен фејк оглас, ваква од 2007ма за 2000 евра. Нејсе, лажен беше, ме моташе дечкото нешто преку мејл - веројатно од Реклама5 си играат за да билдаат посети.

Муабетот ми е, кога почнав да гледам што кола е, ми се засвиѓа - јас сум горе-доле решен за Mercedes C220 CDI некаде од 2001-2-3...но ова многу мерак ми направи. За мерџото би дал 6-7 иљади некаде, за ова 3-4, а убав дизајн, гледам моќни мотори (некои со по 140 коња), убаво изгледа внатре и пристојна опрема...

Е сега, што и е маната на колава? :)
Правиме муабет за верзиите од 2001-2004, тие после редизајнот се некаде околу 6 илјади, не би ги дал истите пари како и за мерџо. :)

http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=698051
Брат пошто на форумот има стручњаци кои го познаваат целиот возен парк,дури 90%,а у живот не виделе освен на интернет повеке од 101 или лада,пријателски совет најди си некој што има разбирање,или однеси си ја у Аутомобиле Ск,ке си платиш 2000денари ке ти ја прегледаат и крај........

Алфите кај нас не котираат зошто лугето не знаат да ценат што е добар автомобил.Јас лично имам пријатели кои имаат Алфи па фала богу до сега немале проблеми.....

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А бе стручњак да прочачкаш по интернетов малку повеке не ке биде лошо,па да видиш се што има.И дека поголемите фирми кои се занимаваат со производство на адитиви дека има адитив кој се става во маслото,да убаво прочита во маслото,и тоа на загреан мотор,се остава да работи во лер 3-5минути и потоа се испушта старото масло.Па ке се чудиш кога ке го видиш маслото црно ко да има 150000км поминато со него.Инаку адитивите се на база на петролеј,ако не знаеш да ти објаснам......И не штракајте глупости.Ајдеееее не сум знаел...А бе луге што ми кажувате вакви работи,се последен дознавам.....
О, големо мандало, прочитај 3 пати шо сум пишал па после расправај се. И јас ти го викам истото, дека со адитив е 159745792450976523 пати поарно, пошто некој седнал потрошил време и енергија да напрај нешто што гарантирано нема да ти предизвика ултра енормно триење, или недај боже да ти експлодира турбината... И да, сигурно треба да го возиш едно 250 км и да дотураш дизел на секои 50 км. Незнам на шо база се адитивите, мада гарантирано дека нема шанса возилото да ти зариба или да прегрее поради него, баш поради процесот на тестирање - нешто што со турање бензин/дизел во маслото го немаш и си прајме чаршиски муабет по убедувањето и експериментирањето мое или твое.

Значи порано се правеа такви комбинации со ставање нафта во маслото за подобро чистење,и имаше ефект.За бензин да ставиш хмммммм,некако не ми штима.Инаку ако си чул за фирмата ВУРТ која има представништво во Скопје патем речено,имаат цела палета на производи вклучувајки и чистење на целиот систем за гориво како и системот за подмачкување ан бензински и дизел мотори.Јас лично бев 2010 на презентација каде беше донесен Гољф дизељ на кого беше демонстрирано како функционира тој начин на чистење........
Сум чул јас за Вурт штета што не презентираат кај нас во Битола. Имам пробано греачи од кај нив, братми редовно им ги користи штрафовите и штрафовската роба (штрафцигери, врвови за штрафилици, шмиргли и тн), стварно имам само пофалби за нивниот асортиман. Нудат еден нестандардно добар квалитет за нашето поднебје, и шо е подобро, на пазарот се едно 5-6 години и го држат квалитетот. Никако нити да опаднат нити ништо.

За адитивите сум користел од онај прочистувачот за дизел гориво доста е ефикасен. Аудито шо го имав, знаеше од време на време да трокира кратко под мала, ми рекоа тури таков за дизел... се среди тоа со работењето, ама почна да течи нафта од 3 места, па менував гумички на пумпата.

И уште останува она погорното шо го пишав дека можи да исчисти гареж и компресијата на моторот да опадни... то ти е сепак теорија, немора да значи дека нема да биди така, мада тргнувајќи од доодените TDI канти шо ги носат, не би ме чудело после чистач да несака воопшто да пали.

Инаку за тоа со бензинот, го пишав онака иронично, ни на крај памет не ми паѓа да правам таква работа на мотор, нити со бензин нити со дизел... Ама пошто има експерти по таа работа, можи ќе се најди некој до толку будала да извади 2 литри масло и да тури 2 литри бензин... во турбаш.

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
Дечки имам на Ауди а3 вајда фабрички Getronic Gt Auto alarm далечинското не ми функионира си свети диодата на далинското ама не реагира алармот вајда треба да се синхронизира со колата.И цело време ми свети цврена сијаличката за аларм.Ке ве молам за совет за да не ставам овие афтермакет глупи далечински.
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 20:57 ---
Инаку Mac)) со коли работам некои Алфи 147 се погодени добри ама поголемиот број не.Колата е се супер од ентериер,екстериер и мотор ама електрониката многу се расипува.Инаку тоа беше и мојата прва кола најдобар другар ми беше малскиот аутоелектроничар сензори ово оно не знам што се парно немаше,клима никако не работеше.Отвори очи каква алфа ке купиш.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
75
Поени од реакции
11
са ќе ти речи дека мерцедесовиот CDI e срање, и дека оние чамците шо носат TD ознака се машини невидени.

Патем, оти гледаш 1.9 ко можиш 2.0 TDi да земиш?
КАЈ ИМАШ 1,9 ТДИ 2007-2008 год сите се 2,0 , возев неколку деновиве ама навивам за c220 i e220 стрикно avangard. Башка и VW како марка ми е изживеана работа, сега идеме на мечка.
Ај ќе видиме што има да каже експертот....

L

.Lost Angel.

Гостин
Би сакал да се распрашам нешто би сакал да знам што е потребно да се полага за Минибус ? од колку год се полага колку пари кошта и тн. :) кој знае би му бил благодарен ако ми одговори ... Иако е утната темата но таму во соодветната тема нема некоја посетеност :confused: па си реков знае некој тука ...

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
некој што има правено сервис на голф 4 тди 81кв да ми кажи колку пари го фатија деловите : ребрасти, сите затегачи. клинести и водна пумпа и од која фирма ги седи со марка позз
Немораш водна пумпа
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 23:45 ---
Би сакал да се распрашам нешто би сакал да знам што е потребно да се полага за Минибус ? од колку год се полага колку пари кошта и тн. :) кој знае би му бил благодарен ако ми одговори ... Иако е утната темата но таму во соодветната тема нема некоја посетеност :confused: па си реков знае некој тука ...
Фактички полагаш за Д категорија,бидејќи надминува бројот на патниците над 8.Од 21 година мислам дека смееш да полагаш.10.000 денари да не беа часовите,лекарското иста пара е,црвен крст незнам дали треба да полагаш.Имаш ли за Б положено?

L

.Lost Angel.

Гостин
Немораш водна пумпа
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 23:45 ---

Фактички полагаш за Д категорија,бидејќи надминува бројот на патниците над 8.Од 21 година мислам дека смееш да полагаш.10.000 денари да не беа часовите,лекарското иста пара е,црвен крст незнам дали треба да полагаш.Имаш ли за Б положено?
Јок :icon_mrgr: Ама кај и да е мислам оваа година да полагам а следно ми е да полагам за минибус па здравје за автобус :) но како и да е имам зацртано да полагам за минибус ... знам само дека треба да се има положено за кола прво а после тоа врска немам ..

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Јок :icon_mrgr: Ама кај и да е мислам оваа година да полагам а следно ми е да полагам за минибус па здравје за автобус :) но како и да е имам зацртано да полагам за минибус ... знам само дека треба да се има положено за кола прво а после тоа врска немам ..
Минибус ти е до 8 патници вкупно.Шаран,Алхамбра,Форд Галакси,тие се како минибуси и се возат со Б категорија.Над 8 ти треба сосема друга категорија,Д ти треба.Ќе можеш да возиш и големи автобуси со над 40-50 патници.Дали ќе возиш ти во минибусот 10,20,30 луѓе сосема небитно.Оди чекор по чекор,прво ќе се исцедиш за Б,после за Д и тако даље.Мислам ти е појасно сега.Нема посебна категорија за минибус,па за автобус.Едно е тоа.

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Најпрво ќе си положиш за Б,после 1 година искуство имаш право да полагаш за камион и на крај ќе си положиш за автобус.

Kajgana Shop

На врв Bottom