Масакрот кај Смиљковско езеро | Осудените пуштени да се бранат од слобода

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
ххахахахаххаха последно нешто елвир мекич како сведок абе ајде, кај беше елвир до сега само далавери прават значи не ми се верува што све нема да им текне

Вештаци детално ги објаснија причините за смртта на жртвите од „Монструм"

Текст: Макфакс
Црна Хроника | 13 февруари 2013
Вештаци од судска медицина пред судот објаснуваа како настапила смртта кај петмината убиени кај Смилковското Езеро во април минатата година.
veshtaci-detalno-gi-objasnija-prichinite-za-smrtta-na-zhrtvite-od-monstrum-121817.jpg
Вештото лице Рената Јанковска - Ајанова објасни дека смртоносна за Цветанчо Ацевски била повредата од вратот кон главата. Филип Славковски добил смрттна повреда, која завршила во неговото срце, а имал и други тешки телесни повреди.
Според вештакот Горан Павловски, кај Кире Тричковски имало раскинување на ’рбетниот мозок, додека Александар Наќевски бил изрешетан со осум проектили, од кои седум биле прострелни и една устрелна рана.
Рибарот Борче Стефковски би застрелан со четири проектили.
Кон петмината било пукано од сите страни со автоматски пушки и пиштол. Веднаш по убиството Судска медицина излезе со информации дека убиените не биле врзувани и мачени, туку биле изрешетани.
Се очекува да се презентира заедничкиот извештај на Министерството за внатрешни работи и Судска медицина за тоа што точно се случило лани на 12-ти април.
Пред судот за убиството одговараат Агим Исмаиловиќ, Фејзи Азири, Рами Сејди и Хаки Азири, додека двајца обвинети, Алил Демири и Африм Исмаиловиќ се во бегство.

ххахахахаххаха последно нешто елвир мекич како сведок абе ајде, кај беше елвир до сега само далавери прават значи не ми се верува што све нема да им текне

И да не е вистина ова сепак може да се случи некој близок на убијците и да му ја "скине" главата.Не е наивна таа вест иако на прв поглед изгледа смешно . A што ако навистина бил сведок?
Mислиш будала е да излезе и да каже...да јас бев во близина,да јас бев таму?
Tи ке направиш така? Нема нели?Помил ке ти е твојот живот.
Инаку веста од сега не е туку пред некој месец прочитав изјава од него во врска со тоа...
Ако ја најдам ке ја постирам овде. :)

И да не е вистина ова сепак може да се случи некој близок на убијците и да му ја "скине" главата.Не е наивна таа вест иако на прв поглед изгледа смешно . A што ако навистина бил сведок?
Инаку веста од сега не е туку пред некој месец прочитав изјава од него во врска со тоа...
Абре не бил Елвир Мекиќ сам таму, снимале спот, со цела екипа....
Според нивните изјави, колку што помнам, они не биле у тоа време таму, нити на истата локација.

Абре не бил Елвир Мекиќ сам таму, снимале спот, со цела екипа....
Според нивните изјави, колку што помнам, они не биле у тоа време таму, нити на истата локација.

Jaс не реков никаде дека не биле туку ја спомнав можноста.Што ако бил?А и дека не бил таму сам исто и тоа не го мислев,си ме сфатил погрешно но не е важно,поентата е таа што сакав да кажам.
Но јас едвај чекам сето ова да се заврши и да го видам крајниот исход.

Jaс не реков никаде дека не биле туку ја спомнав можноста.Што ако бил?А и дека не бил таму сам исто и тоа не го мислев,си ме сфатил погрешно но не е важно,поентата е таа што сакав да кажам.
Но јас едвај чекам сето ова да се заврши и да го видам крајниот исход.
Поентата е на сомнителни нозе.
Мислиш дека на сите од екипата им се заканиле да не зборат?
Не иде тоа така, девојче.
Има истражна постапка со механизми кои многу брзо би ја откриле оваа работа.
Станува збор за екипа за снимање, не за еден човек.

абе ако бил супер, одлично, ама се сомневам дека бил 1000% значи кај бил до сеа помина скоро година што не се појави до сега или пак имале доволво време и ова сценарио да го смислат, јас на ова не верувам ич

Сега е совршено јасно кој е извршител на ова кукавичко дело. Како и обично од зад грб убиваат невооружени и безпомошни цивили безмалку деца и тоа не во време на војна нити па се загрозени на било кој начин-напротив... ова е типичен потпис на инцестоидното кукавичко племе за кое не треба да има никаква милост кога ќе ни се даде прилика.
Да да јасно ви е на сите за кој станува збор, the ones whose name cannot be spoken... дури и на овој форум наводно да не се предизвикувале меѓуетнички тензии, а од друга страна имате вакви подмолни напади од истите постојано. И барем да имаа доблест да застанат за своето дело, ама џукела си е џукела.

Што ако бил?
Елвир Мекиќ е сведок на одбраната. Нема причина да крие ако бил. Тоа што како сведок повикале човек што сам тврди дека не бил присутен на местото кога се случувале убиствата е показател колку одбраната на обвинетите е патетична. Неговиот спот ќе го користеле како доказ за тоа дека обвинетите не биле присутни тогаш на тоа место. Со среќа нека им е.

Инаку, на следното рочиште ќе сведочи заштитениот сведок. Сведочењето, за жал, ќе било затворено за јавноста, па единствените информации за тоа што кажал сведокот ќе ги добиеме од патетичната одбрана. Треба уште од сега да бидеме подготвени дека ќе спинуваат.

нешто по детаљно:
http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=120188&kategorija=4
Вештаците потврдија: Жртвите од велигденскиот масакар се убиени на кукавички начин

13.02.2013 - 15:51:22
g_monstrum.jpg

На денешното рочиште на кое продолжи доказната постапка за судскиот процес “Монструм“, експретите објаснија како биле убиени петорицата рибари на брегот на Смилковското езеро.
Според специјалистот за судски вештачења, Билјана Јаневска, на петте жртви им е пукано одпозади, а само на две однапред, во пределот на стомакот, а според лабораториската анализа на нитринтите честички, на жртвите им е пукано одблиску. Кај неколку од жртвите се смета дека е пукано додека лежеле на земја или биле клекнати на колена. Суров и кукавички начин од страна на сторителите на грозоморното убиство.
Вештачењето пред судот го презентираа експертите од Институтот за судска медицина и Одделението за крим техника при Министерството за внатрешни работи.
Јаневска објасни дека вештањето е направено ноќта на 13 април и дека главна цел им била да откријат која е смртоносната рана, од која позиција и растојание им било пукано и во каква положба. На следното рочиште ќе се презентира балистиката, односно кое оружје било употребено и најдените чаури.
Таа објасни дека со употреба на соодветна метода се откриени нитратни честички на облеката на жртвите кои посочувата дека им е пукано од блиско растојание. Според експертите, релативна близина е од метар и половина за оружје со долга цевка и метар за оружје со кратка цевка.
Кај покојниот Цветанчо Ацевски се утврдени четири огнострелни рани. Од нив смртоносна била раната од задниот дел на вратот. Покрај телото на починатиот е откриен проектил од 9 милиметри пара. Кај него е констатирано контузии или нагмечувања на лицетото, што според судските вештаци укажува дека му било пукано додека лежел на стомак, а сторителот стол над него, накај нозете.
Јаневска потенцираше дека Филип Славковски бил убиен со огнострела рана во пределот на грбот која предзвикала оштетување на белите дробови. Според положбата на телото на покојниот е утврдено дека му е пукано додека лежел на земја. Покрај раната која го усмртила, младото момче било застрелано и во пределот на слабината и грбот.
Кире Тричковски и Александар Наќевски се соочиле со своите убијци, бидејќи кај нив биле констатирани простелни рани во пределот на стомакот. Тричковски е погоден со четири проектили, од кој едниот го погодил во пределот на стомакот. Смртта ја предзвикал проектилот кој го погодил во левата страна на грбот при што му бил разнесен ’рбетниот мозок. И нему му е пукано од близу. Наќевски бил погоден со најмногу проектили. Јаневска објасни дека од осумте испукани проектили, седум се прострелни, а само една застрелна рана. Тој е погоден и од предната страна од стомакот, со што експертите претпоставуваат дека му е пукано додека тој клечен на земја, а сторителот пред него. Останатите рани покажуваат дека му било пукано одпозади, додека бил во хоризонталана положба.
Последната жртва на велигденскиот масакр е убиена додека се криела зад автомобилот “фиат уно“. Експертот по судска медицина образложи дека на телото на рибарот Борче Стефковски се констатирани четири рани од огнено оружје. Смртоносен бил проектилот кој го погодил во главата. Јаневска појасни дека на хаубата на автомобилот биле откриени траги од биолошки потекло, поточно мозочно ткиво, што посочува дека тој или се криел или стоел во близина на автомобилот.
Откога експертите во судска медицина ги изведоа доказите, еден од бранителите, Митко Солаков, забележи дека судот не треба детално да ги објаснува начините на убиството, тука да се осврене кон листите на повици кои, според него, се клучен доказ во кривичната постапка.
“Факт е дека се убиени, не треба да се докажува како, туку кој е убицот“, потецираше Солаков, кој му нагласи на судот дека мора да се направи детална анализа на листите на повиците ид а се утврди кој со кого, кога и зошто комуницирал. Кон неговиот предлог се приклучиња и останатите бранители, Насер Рауфи и Ахмед Алиспахиќ.
Доказната постапка продолжува во петок, кога ќе се изведат доказите од вештањето на балистиката.

Нема никој да сугерира и да кажува што треба и не треба, ако, нека кажат се што знаат вештаците колку и да е језиво, да не испадне после немало никакви докази/не биле комплетни наодите од судска па ќе идеме на протест.

Плус, еве ова може да помогне како идеја, како да се елиминираат гнидиве, макар што овие се за живи да ги закопаш во земја.

Како бе не треба да се укажува КАКО се убиени?:pos::pos::pos::pos: Ондак дај да се укине форензиката како наука, не требало да се утврдува како се убиени бе....:pos:Прв пат у живот ова го слушам...

Се молам за убијците да бидат убиени.....со цела душа.....

значи како врв на све , врв на ова убиство на денот на убиството бидеји нели се случи вечерта на 12 април а на 13 април објавија дека имало убиство како бе е можно на 13 април сабајле во 6 саат имаше на интернет дека имало убиство имаше кој се убиени и ги имаше и убијците кои се значи на ова се секавам одлично сабајле во 6 саат читав на еден портал ама не ги запамтив имињата на убијците бидејки се брзав имав нешто работа и како за чудо јас не видов дека ова е во близина на скопје мислев во некој друг град бидејки спомнуваа езеро а јас не ми текна на тоа езеро мислев во охрид или струга, и пазете во 12 саат се вракам дома таа вест никаде ја нема ја избришале, значи они уште од лани од 13 април знаат кои се убијците не знам со народот си играат мајтап и на сите вести ударни вести, и сега скоро по една година се мавтаат по суд, бидете сигурни дека знаат они таму кои се убијците ама прават драма и циркус

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom