Млеко за правење кефир, квалитет и својства на различни брендови

  • Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.528
Поени од реакции
36.789
Темата е пренесување и разменување на искуства за квалитет на млеко од различни млекари и неговата прикладост за правење (ферментирање) на кефир.
Нема да пишувам и елаборирам што е кефир и зошто е здрав, тоа е друга тема и на нетов има мноштво информации на дофат на едно пребарување. Само накратко ќе напишам дека кефир е ферментиран млечен пијалок, богат со пробиотици, сличен на јогурт но со покомплексна структура и многу поедноставен за спремање во домашни услови (5мин на ден е целата работа). Споредба со комерцијален јогурт (освен по вкус) не е можна, затоа што комерцијалните јогурти и кефири се конзервираат и пастеризираат со што нивната пробиотска корисност не може ни да се стави во иста реченица со пробиотската корисност на домашниот кефир.

Кефир треба да се прави исклучиво од свежо млеко.
Причината за ова не е само затоа што свежото млеко е поздраво, туку затоа што во трајното млеко има презервативи па дури и антибиотици (во нашите закони нема забрана за ова), кои лошо влијаат на културата (конгломерат од над 37 видови на квасци и бактерии) а со тоа и на ферментацијата па резултатот е лош кефир или дури и оштетена култура (маја).
Во контекст на сето ова еве неколку мои искуства со комерцијално достапните свежи млека во нашите продавници.


- Свежо млеко од Здравје Радово, пакување во кесе:
Дефинитивно најдобар избор, од него се прави одличен кефир и трајноста му е само неколку дена што зборува за минимум интервенции окулу конзервирањето (не би требало да има конзерванси). Лошата вест е што од јануари 2013-та Здравје Радово веќе не го продава ова млеко и премина на тетрапак пакување. Цената беше одлична, во Стокомак го продаваа за само 31ден. по литар додека по другите супермаркети беше 33-34ден.

- Свежо млеко од Здравје Радово, тетрапак пакување:
Добар кефир. Лошото е што рокот на траење се покачи на 2 недели што зборува за појака конзервација, што извесно значи и поголемо присуство на конзерванси. Цената рипна на 39ден. во сите продавници. Сакав да го бојкотирам, зошто покачување од 25% само заради амбалажа е глупост... Не опстојав во бојкотот зошто изборот на свежо млеко е исклучително мал и ограничен.

- Свежо млеко од Млекара Бучим, пакување во кесе:
Добар кефир, но многу тешко се наоѓа и не секогаш го има - јас го најдов само во една помала пиљара во Карпош4. Второ цената од некои 39ден. за млеко во кесе е во горна граница на цени што се во рамки на нормала.

- Свежо млеко Шарпланинско/Тетовско, не знам дали е истата млекара (ретко кулувам и не се сеќавам на амбалажите) ама го има во тетрапак пакување во КАМ маркет за 33-34ден. и во Карфур пакувано во кесе за 30ден.
Лош кефир. Разводнет и безвкусен. Проверено повеќепати кога не сум имал време/волја да барам друго млеко... сугурен сум дека го разводнуваат до бескрај.

- Битолска млекара ја избегнувам, така ме советуваше човекот што ми ја даде стартер културата (мајата) а и кога ќе видам „свежо млеко„ со голем рок на траење јасно ми е дека таму мора да има голема количина конзерванси. Цената од 42ден е највисока од понудата на свежо млеко. Неколку пати го имам пробано заради радозналост и кефирот што се добива не е ништо посебно, ни премногу лош ни премногу добар. Гледано од аспект на цената, дефинитивно нејнеисплатлив избор заедно со Шарпланинско/Тетовско свежо млеко.



Ова се моите искуства, сите други се добредојдени да ги пренесат сопствените искуства или да посочат други брендови на свежо млеко од други млекари што не ги покрив во темава.

Друга работа е, ако некој што го чита ова знае некој што произведува млеко или лично чува крави/овци/кози, а е спремен да врши достава на свежо млеко во Нерези/Карпош 3, нека пише на темава или една ПП порака до мене. (ако не има повеќемина заинтересирани можеби ќе биде поисплатливо за разнесувачки тури)
Во обзир доаѓа било какво свежо млеко: кравјо, овчо, козјо...
 
Кефир од сите тие млека кои ги наброи ...не е кефир.
 
Кефир е потквасено домашно млеко? Што знам јас купувам јогурти/млеко од Јока и сум задоволен од квалитетот.
Не знам дали Јока има свежо млеко во понудата.
 
Кефир е потквасено домашно млеко? Што знам јас купувам јогурти/млеко од Јока и сум задоволен од квалитетот.
Не знам дали Јока има свежо млеко во понудата.
Не, не е кисело млеко кефирот.
 
А дали знаеш каде можам да купам габа за кефир?
 
gt80 Јас ќе ти дадам маја, и не требаат никакви пари.
Само за информација културата не е „габа„ туку конгломерат (симбиоза) од над 37 видови квасци и бактерии. Викај ја маја (со мало М). :)

Сега имам 2ца на ред што чекаат и треба деновиве да им дадам култура. Кога ќе ми израсне мајата доволно (не би требало да е повеќе од еден месец) ти си на ред... Ако си озбилен дека сакаш да правиш кефир.

Може да се отвори (ако нема веќе) тема за кефир, да не спамираме тука. Овде дискутираме само за млекото за правење кефир.


Кефир од сите тие млека кои ги наброи ...не е кефир.
Toa според дефиниција некоја?
Извини ама не сум во можност да го ферментирам мојот кефир во Кафказ, од кафкаски преживари и во мешина од желудник од коза/овца, обесен над влезот на шаторот за да го мава секој што влегува (и со тоа да го промешува и да ја подобрува ферментацијата)...


мммм...? :)
 
А во свежото млеко нема антибиотици? Ами оние инекциите што им ги ставаат на животните витамини да не се ?
 
Помеѓе две зла го бираш помалото.
Ако млекото има мал рок на траење значи има помалку конзерванси (па и антибиотици). Не ги мешај антибиотиците во животните со антибиотици што директно ги ставаат во млекото (верувал или не).

Сигурна алтернатива е да си чуваш коза на пример, ама јас лично немам ни време ни услови за тоа... инаку не дека не би сакал.
 
Антибиотици во млеко? Не трипај, ако има такво млеко кривично се одговара
 
За да одговараш треба да те фатат и да докажат а кај нас со тоа никој не се замара.

Јавна тајна е дека се ставаат ем конзерванси ем антибиотици во млечните производи (плус млеко во прав) зашто така не мора специјално да пазиш на хигиена и плус смееш да ставаш загноено млеко без конзументите масовно да се потрујат.
 
Јас правев еднаш, ама многу кисело излезе. Арно што пробав, пред да го ставам на маса. Не е лошо да се каже постапката како се прави.
 
- Свежо млеко од Млекара Бучим, пакување во кесе:
Добар кефир, но многу тешко се наоѓа и не секогаш го има - јас го најдов само во една помала пиљара во Карпош4. Второ цената од некои 39ден. за млеко во кесе е во горна граница на цени што се во рамки на нормала.
Ново: од пред некое време го има млеково во Тинекс и имав можност да експериментирам почесто.
Релативно редок кефир добивав, не е толку лошо млеково како тоа од Карфур „Шарпланинско„ и „Тетовско„ од КамФуд... ама осетно полошо од Здравје Радово.
Штета зошто сакав да ги бојкотирам Здравје Радово (заради менување на амбалажа и поскапување) но Бучим млеково во кесе не е истото тоа што го имаше пред повеќе месеци, дефинитивно им е паднат квалитетот.


Би бил прав погодок кога Здравје Радово би понудиле пак свежо млеко во кесе пакување, со некоја цена од 34-35ден (за разлика од тетрапак пакувањето кое кошта 38-39ден.)
Не толку заради цената, колку заради тоа што тетрапак пакувањето е потрајно, што значи и помалку свежо (повеќе третирано со конзерванси).
 
По нецела година, една кратка ретроспектива на моменталните состојби.


- Здравје Радово, млекото слободно можат да си преименуваат Страње Радово.
Последниве неколку месеци нивното млеко а и добиениот кефир имаат чуден вкус, со некој лош афтертејст како на мувлосано, плус добиениот кефир е редок (и го задржува спомнатиот чуднет вкус). Им давав шанса повеќе пати во текот на последниве 2-3 месеци ама исто страње останаа.
Плус и цената им рипна како што им падна квалитетот, 44ден. за литар (Тинекс). Штета, во времето кога го продаваа млекото во кесе амбалажа, дефинитивно беа најдобри. Сега се страње.

Така да Здравје Радово ги шкартирам на подолго време, и ќе оставам да помине доста време да помине пред да пробам пак од нивното „млеко„.


- Сега во главно употребувам свежо млеко од Млекара Бучим, пакување во кесе (40ден во Тинекс). Не го има секогаш, и тогаш морам да земам од Битолска Млекара (свежото нетрајно млеко). Добиениот кефир е ОК, малку поредок од најдобрите резултати со Здравје Радово (додека сеуште беа добри).


- Кажете ако знаете да има некој да продава домашно млеко во Карпош 4 (или к3 или Влае).
Можеби некои мештанин од Долно Нерези? Сам би одел да купувам млекото од човекот.
 
По нецела година, една кратка ретроспектива на моменталните состојби.


- Здравје Радово, млекото слободно можат да си преименуваат Страње Радово.
Последниве неколку месеци нивното млеко а и добиениот кефир имаат чуден вкус, со некој лош афтертејст како на мувлосано, плус добиениот кефир е редок (и го задржува спомнатиот чуднет вкус). Им давав шанса повеќе пати во текот на последниве 2-3 месеци ама исто страње останаа.
Плус и цената им рипна како што им падна квалитетот, 44ден. за литар (Тинекс). Штета, во времето кога го продаваа млекото во кесе амбалажа, дефинитивно беа најдобри. Сега се страње.

Така да Здравје Радово ги шкартирам на подолго време, и ќе оставам да помине доста време да помине пред да пробам пак од нивното „млеко„.


- Сега во главно употребувам свежо млеко од Млекара Бучим, пакување во кесе (40ден во Тинекс). Не го има секогаш, и тогаш морам да земам од Битолска Млекара (свежото нетрајно млеко). Добиениот кефир е ОК, малку поредок од најдобрите резултати со Здравје Радово (додека сеуште беа добри).


- Кажете ако знаете да има некој да продава домашно млеко во Карпош 4 (или к3 или Влае).
Можеби некои мештанин од Долно Нерези? Сам би одел да купувам млекото од човекот.
Јас употребувам некое од млекара Илинден. Има некој мирис. Децата на поцетокот малку реагираа, ама сега нема проблем. На поцетокот употребував Битолко-тетрапак и обицно, ама ова е дефинитивно подобро. Дава погуст кефир , а посебно по ферментацијата се гледа и осеќа кајмакот на фрлото од теглата и на цедалката. Битолско оцигледно е обезмастено, дзбе писува 3.2%, нема врска. поздрав
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom