Универзум, бесконечност

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Моево размислување е малце офтопик но е во контекст на "лудава" тема
Во светов во кој што живееме постојат многу закони како не пример закон со кој се обврзуваат граѓаните да плаќаат данок струја, вода комуналии закон за радиодифузна стапка закон за не поминување на црвено светло на семафор енд соу он енд соун оун и поголемиот број од нас како свесни суштества ги почитуваме тие закони но прашањето е како неинелегентната материја како планетите протоните електроните почитуваат закони како законот за гравитација термодинамика прв, втор трет Њутнов закон брауновиот закон и така натака па прашањето ми беше кој ќе му објасни на мојот пештерски мозок како е ова можно од кај знае топката кога ке ја фрлиме на земја дека треба да падне наместо да летне или планетата земја од каде знае со која брзина треба да се движи околу сонцето?
 
Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Pa spored mene vselenata e beskonecna. Ako eventualno bi sakale nekako da najdeme nekakva si granica na univerzumot togas bi trebalo da ja najdeme tockata do koja sto seuste nema stignato materija, bidejki neli kako sto se znae univerzumot neprestano se siri. No i koga bi stignale na toa "mesto" kaj sto ne postoi materija, prostor i vreme, so samoto nase prisustvo nie ke sozdademe prostor, taka da vsusnust sepak nema nikogas da naideme na nikakakva "precka". A sto se odnesuva do atomite ili bilo koi drugi elementarni cestici smetam deka se konecni t.e. ne moze do beskonecnost da tragame po mali, pa pomali, pa uste pomali sostavni delovi na materijata. Ako me prasata od kade ova moe mislenje ke se obidam da vi odgovoram so edna ednostavna analogija bazirana na teorijata na broevite. Eden broj moze da se mnozi do beskonecnost no ne moze da se deli do beskonecnost, sekako pod uslov kako rezultat da se dobie poln broj , zatoa sto logicno e deka ako sakame nekoja elementarna struktura da ja pretstavime so brojka toa bi bilo mozno samo so poln broj, ne bi mozelo drugce.
Se nadevam deka do nekade bev jasno i ja razbravte poentata
 

LiquidHeII

хемичар
Член од
31 јули 2007
Мислења
178
Поени од реакции
3
хмз.....а столчињата кој ги движи ??
ако е шега тогаш не е смешно!
а ако навистина сакаш да посочиш дека столчињата (маса) се придвижени од енергија тоа е сосем друга работа и неможе тоа така да се гледа бидејки ако тие столчиња се движат со брзина од брзината на светлината на квадрат ќе се претворат во енергија!
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
бескраен простор е можно објаснување за непрегледноста на универзумот.
 

Бејко

unregistered user
Член од
14 ноември 2005
Мислења
222
Поени од реакции
1
на каде бескрај? а бесконечно мали величини постојат? тогаш заеби кванти и квантна теорија (или јас сум испомешал?) нема бескрајност! ми се спие сега за да се трудам да објаснувам зошто јас така мислам.
 
Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Универзумот е бесконечен. Гледав на Discovery Science, универзумот на своите краеви е во вид на пирамиди кои се шират во просторот со огрооооооомна брзина и тоа нонстоп. Имаше некоја илустрација од типот: еве, додека вие го слушавте ова универзумот се прошири за не-знам-колку светлосни години.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Јас мислам дека вселената е бесконечна. Зошто? Бидејќи ако има крај, што би имало после таа граница? Стварно не знам, а и додуша никој друг не знае...никој не може да докаже...
Vselenata e OGROMNA no izgleda ne e beskonechna, tuku e konechna. Barem taka sugerira naukata (astrofizikata) koja go ispituva ova prashanje. Sepak ZASEGA ne mozhe tochno da se dokazhe dali vselenata e otvorena, zatvorena, konechna ili beskonechna.
 
Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
да рачистам нешто
време е замислен начин на ориентација, тоа не постои и нема да постои
бесконечност е имагинарна замисла на човекот јасно преточена во поимот за лимес и гранична вредност
Имаш аргументи да докажеш дека времето е замислен начин на ориентација? Пошто луѓево го сметаат за димензија.
 
Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Ako nekoj veruva vo teorijata na Big Bang togas ke veruva i vo beskrajnosta na univerzumot, ili ako sakate vo beskraen no konecen univerzum, neli kako sto nekoi naucnici toa go kazuvaat. No , sepak konecen bi bil samo vo prostorot koj sto postoi dosega, a ne i vo "neprostorot"-ako smeam taka da go narecam, a bidejki kako i sto kaza nekoj pogore deka univerzumot neprestano se siri so ogromna brzina, i za sekunda ke pomine ogromen pat, togas sepak ke se osmelam da recam deka e absolutno beskraen , ako se bazirame na nacinot na naseto razmisluvanje, bidejki mislam deka nie ne umeeme da mislime vo tolku kratki vremenski intervali za da mozeme da go ulovime toj moment na "stagnacija" na sirenjeto na univerzumot. A sto se odnesuva do vremeto, ne znam, ponekogas mislam deka toa e proekcija ili "fenomen" na moznosta na nasiot mozok da go pameti minatoto.
 

BlAcK_MamBa

:: Living by my own rules ::
Член од
25 март 2007
Мислења
431
Поени од реакции
5
Тоа небо шо ве забуни со 3д , 4д а мислам дека и сам се забунил, постои едно видео на гугл што ја објаснува теоријата за 10те димензии, но се застанува на 10та, зошто никој незнае што понатаму.

а инаку досега што знаеме вселената е бесконечна , иако како и божино и јас мислам дека е дел од нешто поголемо, само незнаеме што нели.
а божино тоа за земјата што го кажа ти е многу наивно, зошто земјата како тело е топка(скоро) и како таква нема почеток и крај, но сепак не е бесконечна. за бесконечна можеме да ја земеме рамнината, а не топката или кругот. почни да правиш разлика.
 

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
друже немој вакви вицови молимте...
која направа е најмистериозна???
- термос ,
Зашто?
во лето ја држи водата ладна , а во зима ја држи топла...
А како термосот знае кога е лето а кога е зима.
..друже законите не ги поставуваме ние па после атомите нас да не слушаат, туку тоа се заклучоци(закони) изведени по пат на опсервација.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
на каде бескрај? а бесконечно мали величини постојат? тогаш заеби кванти и квантна теорија (или јас сум испомешал?) нема бескрајност! ми се спие сега за да се трудам да објаснувам зошто јас така мислам.
Па мислам дека темата повеќе е за бесконечо големи простори, инаку токму и затоареков можно објаснување, ама не и дефинитивно.
Освен тоа јас колку што знам дефиниционо кругот е бесконечно долга линија.
 

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
кратко и јасно , прашањето е следно,
дечкото кој ја отворил темава сака да ни каже дека дошол до некој нелогичен заклучок, што и него лично го зачудувал..т.е. дека зрното песок коа ке го споредиш со вселената имаат исти големини и димензии.
ама , дошол до таков заклучок бидејки тргнал од погрешни тврдења..
тој тргнал од фактот дека колку и да го делиш атомот дека ке залуташ во бесконечноста...
Ама не е тоа така...
убаво спомна некој дека тоа е само некоја модификација на зеновиот парадокс..
и да ве просветлам ,заклучокот донесен од тој парадокс , односно решението гласи вака...
просторот е дискретен
а тоа значи ...со цел телата да се движат низ просторот тој мора да се подели на елементарни делови, (малку чудно звучи како тоа просторот се дели на елементарни честички)инаку без тоа , ахил немало да ја стигне желката, односно телата нема да можат да се движат низ просторот,
од тука следува многу фин одговор , на прашањето на креаторот на темава .....
вселената не е еднакво голема колку зрното песок....
и не си прв што го мачело тоа прашање...имало многу пред тебе што(со мала варијација , суштината е иста) се обидувале да дадат одговор на тоа ...
и мене ме мачеше слично прашање , и самиот си го одговорив и си мислев лее колку сум бил ја паметен , и на крај сфатив дека сум открил топла вода ..и еве сеа ке идам у WC вадам каишот и ке се обесам за бојлерот(гарант)
кој не му е јасна поентава со зеновиот парадокс нека праша пошто ,
за него веќе постои одговор, и е бесмислено понатака да се дебатира на ова прашање.се друго е надвор од темата ,...
ако некој друг го мачи нешто нека отвори нова тема
 

Kajgana Shop

На врв Bottom