- Член од
- 28 август 2008
- Мислења
- 2.321
- Поени од реакции
- 538
вАллахи ебу ханифе е чист од овие лаги кои ти ги изнесуваш(не знам дали е намерно или ненамерно)
ако е ненамерно,треба се преиспиташ
ако е намерно,треба добро да се спремиш за Денот кога ќе застанеш пред Господарот на Судниот ден да му одговориш за овие невистини.
http://www.youtube.com/watch?v=GrZOG4Z2hQQ
Mu'avija b. el-Hakem el-Sulemij r.a., kaže: Imao sam robinju koja mi je čuvala brave u pravcu brda Uhud i Dževvanijje, i jednog dana primjetih da joj je vuk odnio jednu ovcu, pa mi je, kao i ostaloj ademovoj djeci, bilo krivo što se to desilo, te sam je jako udario zbog toga. Kad sam spomenuo to Poslaniku s.a.w.s., mnogo me je iskudio zbog tog čina. Rekoh: Allahov Poslaniče, hoću li je osloboditi? Poslanik s.a.w.s., reče: Dovedi mi je. Kada mu dođoh sa njome, on je upita: Gdje je Allah? Ona odgovori: Iznad nebesa! Poslanik s.a.w.s., je upita: Ko sam ja? Ona odgovori: Ti si Allahov Poslanik. Reče: Oslobodi je, ona je vjernica (mu'mina).“ (Sahihu Muslim, br.1227.)
Allah, azze ve dželle, rekao je: "Gospodar vaš je Allah, Koji je nebesa i Zemlju u šest dana stvorio, a zatim se nad Aršom uzvisio. (summe-s-steva alel-arš)" (Prijevod značenja, El-'Earaf, 54)
Jeste li sigurni da vas Onaj Koji je na nebesima neće u zemlju utjerati, kad se ona počne iznenada tresti. Ili, jeste li sigurni da Onaj Koji je na nebesima na vas neće vjetar s kamenjem poslati?" (Prijevod značenja, El-Mulk, 16-17)
Собери си го паметот акхи,се играш со оган пак ти велам.
http://www.youtube.com/watch?v=JW7WpakAiJ4
http://www.youtube.com/watch?v=ISw6jZN3YBc - шејх Албани.
Zosto bi bilo namerno,me prasa,samo dadov odgovor,zosto sega namerno ?
A sto se odnesuva do Aetite i Hadisi,takvi Aeti i Hadisi koi zboruvaat deka Allah e na sekade mnogubrojni se.
Veruvanje vo bukvalna smisla deka Allah dz.s e na ili vo neboto znaci prepisuvanje mesto na Allah dz.s vo edno od negovite stvorenija.
Neli Allah dz.s rekol:
"Allah sigurno može bez svih svjetova biti."(Kur’an 29:6).
Sto se odnesuva do hadisot i odgovorot na robinkata. Mene i den denes kiblata za dova mi e neboto a za namaz Kabata. Sto ne znaci vo bukvalna smisla ni toa deka e vo kabata nitu pak na neboto.
Sozdavanje na nebesata i zemjata a potoa vozdignuvanje vozdignuvanje nad arsot znaci vozdignuvanje nad sekoe stvorenie a ne stacioniranje na nekoe mesto.
A i za videata i videa ima mnogu:
http://www.hiking-trail.net/video_youtube/Gdje je Allah/SSikY-9xH-Q
Odreduvanje mesto na Allah znaci ogranicuvanje.
Ima li mesto pogolemo od Allah dz.s ?
Ako Bukvalno taka gi citate textovite,ispagja deka Allah bil i na zemjata:
И бидејќи се приближи до огнот, некој го повика од десната страна на долината, од крајот благословен, од дрвото: “О Муса, Јас сум, навистина, Аллах, Господарот на световите!”) [28:30]
Zosto na osnova ovoj Aet ne kazeme deka Allah e nasekade ?
И Истокот и Западот се - Аллахови! Па, каде било да се насочиш - таму е Аллах. Аллах, навистина, е Неизмерен и Зналец!) [2:115]
Ili da receme deka ne e ni na tronot nitu na sekade okolu nas,tuku deka e vo Dzennetot,ili tuka moze tumacenje ?:
И Аллах го донесе примерот за оние кои веруваа: Жената на фараонот, кога рече: Подигни ми куќа, Господаре мој, во близината Твоја, во Џеннетот, и спаси ме од фараонот и од делото негово, и спаси ме од народот зулумќарски!) [66:11]
Zosto ovie Aeti bukvalno ne gi tumacime:
Ние сме му, поблиску од жилата во грлото.) [50:16]
Ili:
(И Он е со вас каде и да сте.) [57:4]
Ili mozebi vo palestina e koga Ibrahim a.s vo edna Sura veli deka odi kaj Gospodarot svoj i toj da go upati:
(И тој рече: “Нависитина, јас одам кај Господарот мој; Он ќе ме упати!) [37:99]
Resulullah a.s rekol:
"Koga nekoj e na namaz,ne smee pred sebe da plika bidejki pred nego se naogja Allah dz.s." (Buharija)
Neli Muhammed s,a,w,s prenesuva od Allah dz.s deka e so nas koga god ke go spomneme ?
Neli Muhammed s.a.w.s na Ibn Abbas mu rece: Socuvaj gi zapovedite Allahovi i taka Allah ke go najdes pred sebe ?
Inaku,site nie sekojdnevno treba da se preispituvame sebesi i jas ama i ti treba treba i drugiot i tretiot.