Суфизам

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
вАллахи ебу ханифе е чист од овие лаги кои ти ги изнесуваш(не знам дали е намерно или ненамерно)
ако е ненамерно,треба се преиспиташ
ако е намерно,треба добро да се спремиш за Денот кога ќе застанеш пред Господарот на Судниот ден да му одговориш за овие невистини.

http://www.youtube.com/watch?v=GrZOG4Z2hQQ

Mu'avija b. el-Hakem el-Sulemij r.a., kaže: Imao sam robinju koja mi je čuvala brave u pravcu brda Uhud i Dževvanijje, i jednog dana primjetih da joj je vuk odnio jednu ovcu, pa mi je, kao i ostaloj ademovoj djeci, bilo krivo što se to desilo, te sam je jako udario zbog toga. Kad sam spomenuo to Poslaniku s.a.w.s., mnogo me je iskudio zbog tog čina. Rekoh: Allahov Poslaniče, hoću li je osloboditi? Poslanik s.a.w.s., reče: Dovedi mi je. Kada mu dođoh sa njome, on je upita: Gdje je Allah? Ona odgovori: Iznad nebesa! Poslanik s.a.w.s., je upita: Ko sam ja? Ona odgovori: Ti si Allahov Poslanik. Reče: Oslobodi je, ona je vjernica (mu'mina).“ (Sahihu Muslim, br.1227.)

Allah, azze ve dželle, rekao je: "Gospodar vaš je Allah, Koji je nebesa i Zemlju u šest dana stvorio, a zatim se nad Aršom uzvisio. (summe-s-steva alel-arš)" (Prijevod značenja, El-'Earaf, 54)

Jeste li sigurni da vas Onaj Koji je na nebesima neće u zemlju utjerati, kad se ona počne iznenada tresti. Ili, jeste li sigurni da Onaj Koji je na nebesima na vas neće vjetar s kamenjem poslati?" (Prijevod značenja, El-Mulk, 16-17)

Собери си го паметот акхи,се играш со оган пак ти велам.

http://www.youtube.com/watch?v=JW7WpakAiJ4
http://www.youtube.com/watch?v=ISw6jZN3YBc - шејх Албани.

Zosto bi bilo namerno,me prasa,samo dadov odgovor,zosto sega namerno ?
A sto se odnesuva do Aetite i Hadisi,takvi Aeti i Hadisi koi zboruvaat deka Allah e na sekade mnogubrojni se.
Veruvanje vo bukvalna smisla deka Allah dz.s e na ili vo neboto znaci prepisuvanje mesto na Allah dz.s vo edno od negovite stvorenija.
Neli Allah dz.s rekol:
"Allah sigurno može bez svih svjetova biti."(Kur’an 29:6).
Sto se odnesuva do hadisot i odgovorot na robinkata. Mene i den denes kiblata za dova mi e neboto a za namaz Kabata. Sto ne znaci vo bukvalna smisla ni toa deka e vo kabata nitu pak na neboto.
Sozdavanje na nebesata i zemjata a potoa vozdignuvanje vozdignuvanje nad arsot znaci vozdignuvanje nad sekoe stvorenie a ne stacioniranje na nekoe mesto.
A i za videata i videa ima mnogu:
http://www.hiking-trail.net/video_youtube/Gdje je Allah/SSikY-9xH-Q
Odreduvanje mesto na Allah znaci ogranicuvanje.
Ima li mesto pogolemo od Allah dz.s ?
Ako Bukvalno taka gi citate textovite,ispagja deka Allah bil i na zemjata:
И бидејќи се приближи до огнот, некој го повика од десната страна на долината, од крајот благословен, од дрвото: “О Муса, Јас сум, навистина, Аллах, Господарот на световите!”) [28:30]

Zosto na osnova ovoj Aet ne kazeme deka Allah e nasekade ?
И Истокот и Западот се - Аллахови! Па, каде било да се насочиш - таму е Аллах. Аллах, навистина, е Неизмерен и Зналец!) [2:115]

Ili da receme deka ne e ni na tronot nitu na sekade okolu nas,tuku deka e vo Dzennetot,ili tuka moze tumacenje ?:
И Аллах го донесе примерот за оние кои веруваа: Жената на фараонот, кога рече: Подигни ми куќа, Господаре мој, во близината Твоја, во Џеннетот, и спаси ме од фараонот и од делото негово, и спаси ме од народот зулумќарски!) [66:11]

Zosto ovie Aeti bukvalno ne gi tumacime:
Ние сме му, поблиску од жилата во грлото.) [50:16]

Ili:

(И Он е со вас каде и да сте.) [57:4]

Ili mozebi vo palestina e koga Ibrahim a.s vo edna Sura veli deka odi kaj Gospodarot svoj i toj da go upati:
(И тој рече: “Нависитина, јас одам кај Господарот мој; Он ќе ме упати!) [37:99]

Resulullah a.s rekol:
"Koga nekoj e na namaz,ne smee pred sebe da plika bidejki pred nego se naogja Allah dz.s." (Buharija)

Neli Muhammed s,a,w,s prenesuva od Allah dz.s deka e so nas koga god ke go spomneme ?

Neli Muhammed s.a.w.s na Ibn Abbas mu rece: Socuvaj gi zapovedite Allahovi i taka Allah ke go najdes pred sebe ?

Inaku,site nie sekojdnevno treba da se preispituvame sebesi i jas ama i ti treba treba i drugiot i tretiot.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Брат секоја религија си има различно толкување,Исламско верување е дека,сите Божји Пратеници ја искористиле таа можност да се завземаат за својот народ на Судниот Ден,освен Мухаммед,а Мухаммед барал опрост и милост,иако бил Божји пратеник.
Клањал најповеќе од сите,иако бил Божји пратеник,затоа што бил пример за тоа како треба да се однесува човек муслиман и како треба да му се биде покорен на Бога.
Можеби не можам најдобро да се изразам но се надевам дека ќе ми ја сфатиш поентата.
Муслиманите се навикнати да користат Аллах наместо Бог,мислам дека Соул убаво ти објасни.

Што се однесува до суфиите,не постоеле во времето на Пратеникот Мухаммед,ги повикувам да се вратат на Куранот и Суннетот од Мухаммед с.а.в.с (доколку ги има овде на форумот)
и да остават тие нивни шејхови кои им го перат мозокот,да ги остават тие заблудели филозофии,руми,ибн араби и остала компанија.
ВАХДЕТУЛ ВУЏУД(знаат суфиите за што зборам) може само да ве однесе во куфр(неверство)
не си играјте со огнот.
пријателе добро го имаш објаснето првиот дел
сакав да те прашам да ми објасниш со некои примери или било како која е разликата меѓу суфизам и шиити останатите ама гледај да те разберам дека ова болдираново незнам што е
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 02:32 ---
а да пишуваше еднш кирилица дека очиве ме заболеа од тебе

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
пријателе добро го имаш објаснето првиот дел
сакав да те прашам да ми објасниш со некои примери или било како која е разликата меѓу суфизам и шиити останатите ама гледај да те разберам дека ова болдираново незнам што е
ќе ти одговорам и на ова,само да јадам :)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
ќе ти одговорам и на ова,само да јадам :)
наздравје нека ти е
не се брзај одговори кога ке можеш
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 03:01 ---
во 3 сат не се јаде ке пуштиш стомак :)

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Еве да ти одговорам пријателе, се надевам дека ќе ме сфатиш
...
Аллах во Куранот му објавува на својот веровесник и пратеник Мухаммед,с.а.в.с:
"Ти немаш ништо со тие кои верата своја ја распарчија и во секти се поделија, Аллах за нив ќе се погрижи. Тој ќе ги извести за тоа што го правеа."(6:159)

Сум го рекол ова и пак ќе го речам,Исламот е многу јасна и едноставна вера во која е објаснето се до детаљ,и вера на која не и требаат додатни филозофии.
Се што ни треба е во Куранот,дообјаснето преку Мухаммед.
И на секој муслиман за да му биде примен ибадетот(обожување и покорување на Аллах),за да биде од корист и да примен кај Бога,услов е да биде само заради Него(во Негово име) и да биде онака како тоа го правел пратеникот Мухаммед.
Овие два услови се нераскинливи,не може да не се исполни еден од нив.
Кога се во прашање верските обреди.
Она што додадено од други луѓе(а не го правел тоа Мухаммед или некој од неговите асхаби(другари) ќе биде одбиено бидејќи пратеникот Мухаммед рекол:
"Најлоши работи во верата се иновациите(новотариите),секоја новотарија е заблуда,а секоја заблуда води во Огнот."
значи да не ме разбереш погрешно,не се мисли на иновации како технологија,автомобили и слично тука на иновации во извршување на верските обреди.
Суфиите имаат голем проблем со ова,бидејќи длабоко загризле во овие иновации,па во некои џамии или во местата каде што се собираат внесуваат инструменти,се вртат у круг и слично.
вакво нешто
http://www.youtube.com/watch?v=YtFkGciSxdw
ова е ајде да речеме еден помал проблем.

поголем проблем е што кога му спомнав на соул за Ибн Араби,почна да ми паметува нешто,а консензусот на исправната улема е дека тој човек е отпадник од ислам,неверник.
имаат проблем со вахдетул вуџуд(тоа нивно верување дека Бог е сегде ама нигде уствари)
и што ми беше највеќе криво што намерно и брутално изнесува лаги за големи исламски учењаци дека биле на тој став,а сигурно не биле,и чисти се од овие нивни лаги.
Тие форсираат некои свои шејхови(учители) без кои не смеат ни да појдат на голема нужда. ги воздигаат на степен несвојствено за обичен човек кој не е пратеник од Бога.

Но сепак се разликуваат од шиитите,ма да некои суфиско-дервишки покрети во Босна не се далеку од шиите.
шиитите одамна не се муслимани,веќе кажав во друга тема зошто не се.

а суфиите,дервишите се во основа муслимани но имаат сериозен проблем.
па би сакал и да упатам порака до соул,и сите дервиши/суфии во форумов ако ги има и ако ме читаат ДА СЕ ПОВИКААТ НА РАЗУМОТ,ДА СЕ ВРАТАТ НА ИСПРАВНО СЛЕДЕЊЕ НА КУРАН И СУННЕТ,ДА ЗЕМААТ ИСПРАВНИ ПРЕДАНИЈА И ТОЛКУВАЊА ЗА АЈЕТИТЕ(СТИХОВИ ВО КУРАН) И ХАДИСИТЕ ОД ПРАТЕНИКОТ,МУХАММЕД С.А.В.С ИЛИ БИЛО КОЈ ОД НЕГОВИТЕ ДРУГАРИ,ИЛИ БИЛО КОЈ ОД ПРВИТЕ ГЕНЕРАЦИИ НА МУСЛИМАНИ СИГУРНО НЕ ПРАВЕЛЕ КОНЦЕРТИ ВО ЏАМИИТЕ,СИГУРНО НЕ СЕ БОДЕЛЕ СО ИГЛИ ЗА ДА МУ ДОКАЖАТ НА АЛЛАХ КОЛКУ ГО ОБОЖАВААТ,СИГУРНО НЕ ПАЃАЛЕ ВО ТРАНС СО ОНИЕ НИВНИ ИГРИ И ОРА КОИ САМО ОД ГЛЕДАЊЕ МОЖЕ ГЛАВА ДА ТЕ ЗАБОЛИ.
ДА ГИ ОСТАВАТ ТОА ШЕЈХОВИТЕ НИВНИ НЕПОГРЕШИВИ КОИ ОДАМНА ЗАГРИЗЛЕ ВО ДАЛАЛЕТ(ЗАБЛУДА) И КУФР(НЕВЕРСТВО).

Поздрав друже,заминав филм да гледам :)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Еве да ти одговорам пријателе, се надевам дека ќе ме сфатиш
...
Аллах во Куранот му објавува на својот веровесник и пратеник Мухаммед,с.а.в.с:
"Ти немаш ништо со тие кои верата своја ја распарчија и во секти се поделија, Аллах за нив ќе се погрижи. Тој ќе ги извести за тоа што го правеа."(6:159)

Сум го рекол ова и пак ќе го речам,Исламот е многу јасна и едноставна вера во која е објаснето се до детаљ,и вера на која не и требаат додатни филозофии.
Се што ни треба е во Куранот,дообјаснето преку Мухаммед.
И на секој муслиман за да му биде примен ибадетот(обожување и покорување на Аллах),за да биде од корист и да примен кај Бога,услов е да биде само заради Него(во Негово име) и да биде онака како тоа го правел пратеникот Мухаммед.
Овие два услови се нераскинливи,не може да не се исполни еден од нив.
Кога се во прашање верските обреди.
Она што додадено од други луѓе(а не го правел тоа Мухаммед или некој од неговите асхаби(другари) ќе биде одбиено бидејќи пратеникот Мухаммед рекол:
"Најлоши работи во верата се иновациите(новотариите),секоја новотарија е заблуда,а секоја заблуда води во Огнот."
значи да не ме разбереш погрешно,не се мисли на иновации како технологија,автомобили и слично тука на иновации во извршување на верските обреди.
Суфиите имаат голем проблем со ова,бидејќи длабоко загризле во овие иновации,па во некои џамии или во местата каде што се собираат внесуваат инструменти,се вртат у круг и слично.
вакво нешто
http://www.youtube.com/watch?v=YtFkGciSxdw
ова е ајде да речеме еден помал проблем.

поголем проблем е што кога му спомнав на соул за Ибн Араби,почна да ми паметува нешто,а консензусот на исправната улема е дека тој човек е отпадник од ислам,неверник.
имаат проблем со вахдетул вуџуд(тоа нивно верување дека Бог е сегде ама нигде уствари)
и што ми беше највеќе криво што намерно и брутално изнесува лаги за големи исламски учењаци дека биле на тој став,а сигурно не биле,и чисти се од овие нивни лаги.
Тие форсираат некои свои шејхови(учители) без кои не смеат ни да појдат на голема нужда. ги воздигаат на степен несвојствено за обичен човек кој не е пратеник од Бога.

Но сепак се разликуваат од шиитите,ма да некои суфиско-дервишки покрети во Босна не се далеку од шиите.
шиитите одамна не се муслимани,веќе кажав во друга тема зошто не се.

а суфиите,дервишите се во основа муслимани но имаат сериозен проблем.
па би сакал и да упатам порака до соул,и сите дервиши/суфии во форумов ако ги има и ако ме читаат ДА СЕ ПОВИКААТ НА РАЗУМОТ,ДА СЕ ВРАТАТ НА ИСПРАВНО СЛЕДЕЊЕ НА КУРАН И СУННЕТ,ДА ЗЕМААТ ИСПРАВНИ ПРЕДАНИЈА И ТОЛКУВАЊА ЗА АЈЕТИТЕ(СТИХОВИ ВО КУРАН) И ХАДИСИТЕ ОД ПРАТЕНИКОТ,МУХАММЕД С.А.В.С ИЛИ БИЛО КОЈ ОД НЕГОВИТЕ ДРУГАРИ,ИЛИ БИЛО КОЈ ОД ПРВИТЕ ГЕНЕРАЦИИ НА МУСЛИМАНИ СИГУРНО НЕ ПРАВЕЛЕ КОНЦЕРТИ ВО ЏАМИИТЕ,СИГУРНО НЕ СЕ БОДЕЛЕ СО ИГЛИ ЗА ДА МУ ДОКАЖАТ НА АЛЛАХ КОЛКУ ГО ОБОЖАВААТ,СИГУРНО НЕ ПАЃАЛЕ ВО ТРАНС СО ОНИЕ НИВНИ ИГРИ И ОРА КОИ САМО ОД ГЛЕДАЊЕ МОЖЕ ГЛАВА ДА ТЕ ЗАБОЛИ.
ДА ГИ ОСТАВАТ ТОА ШЕЈХОВИТЕ НИВНИ НЕПОГРЕШИВИ КОИ ОДАМНА ЗАГРИЗЛЕ ВО ДАЛАЛЕТ(ЗАБЛУДА) И КУФР(НЕВЕРСТВО).

ти благодарам пријателе за објаснувањето барем разбрав некој дел а посебно делот за ова со бодењето и самоповредувањето и гледав еднаш видео (мислам некаде во франција незнам баш сигурно каде беше) како самите се раскрвавуваа а беше нешто преставено како исламски празник а немам забележано до сега некој да споменал дека мухамед рекол човекот да се самоповредува па предходно кога прашав за разликите мислев на овие само незнаев кои се
п.с во ова време не се гледа хорор да не ти рипне вампирот преку екран ;):D
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 04:44 ---
(И Он е со вас каде и да сте.) [57:4]

Ili mozebi vo palestina e koga Ibrahim a.s vo edna Sura veli deka odi kaj Gospodarot svoj i toj da go upati:
(И тој рече: “Нависитина, јас одам кај Господарот мој; Он ќе ме упати!) [37:99]
еј соул да ти кажам има грешка во преводов на македонски
’Он’ е српски збор треба да пишува ’Тој’ ама небитно бар прочитав нешто одкако го приметив ова

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Џабе се дареш....
Не се враќам на Коранот....:pos:

Брат, ај сега поозбилно малку....
По мене ти си далеку од тоа да ги разбереш дервишите. Си заглавил во некои догми кои се напишани во Коранот, не си ги разбрал како што треба , си набубал на памет по некоја строфа, и ги напаѓаш дервишите кои ја имаат разберено 100 пати вистината подобро од тебе. Шеитите немаат измислено ништо, само имаат разберено добар дел од вистината, за разлика од муслиманите како тебе кои набубале напамет нешто од Коранот и се далеку од вистината како од тука до месечината....

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Edinstveno luge imaat problem so dervisite tokmu zaradi toa sto Dervisite go koristat razumot i ova e FAKT.

Ne bi sakal da otvaram novi i novi prasanja,kade sto ke se vmesa i druga bagra,no ke te potsetam deka na "koncertite" vo dzamija prisustvuval i Resulullah s.a.w.s. so negovata Sopruga (Aisa r.a) i ne go zabranil toa. Normalno,Muhammed s.a.w.s ne igral,ne se vrtel,no i ne go zabranil.
Muhammed a.s mnogu raboti ne napravi od griza za nas. Muhammed a.s ne pisuval ni poezija,no poezijata nikogas ne ja zabranil a dokolku pisuval poezija,taa avtomatski ke bese sunnet i ke trebase da pisuva i onoj koj ne e talentiran.
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 15:31 ---
Edinstveno luge imaat problem so dervisite tokmu zaradi toa sto Dervisite go koristat razumot i ova e FAKT.

Ne bi sakal da otvaram novi i novi prasanja,kade sto ke se vmesa i druga bagra,no ke te potsetam deka na "koncertite" vo dzamija prisustvuval i Resulullah s.a.w.s. so negovata Sopruga (Aisa r.a) i ne go zabranil toa. Normalno,Muhammed s.a.w.s ne igral,ne se vrtel,no i ne go zabranil.
Muhammed a.s mnogu raboti ne napravi od griza za nas. Muhammed a.s ne pisuval ni poezija,no poezijata nikogas ne ja zabranil a dokolku pisuval poezija,taa avtomatski ke bese sunnet i ke trebase da pisuva i onoj koj ne e talentiran.

Da ne vi dojde kako opravduvanje. Ne sum jas Sufija,ednostavno,pripadnik sum na Hanefiskiot Mesheb. Samo imam procitano dosta Sufiska literatura i mnogu dlabok vpecatok mi ostavile delata na poznatite Sufiski Sejhovi i mi otvorile eden mnogu ubav pogled kon svetot."Ritualno" nikogas nisto ne sum praktikuval sufisko. Ne mi se dopagaat ni mene urlanja i skokanja,kako sto ne mi se dopagjaat i nekoi denesni "sejhovi" od drugata ulema koi i kako pripadnik na Hanefiskiot Mesheb me pravat otpadnik od vera.
Site nie preteruvame,samo,nauceni sme da im kazuvame na drugite deka preteruvaat a koj nam ke ni kaze deka preteruvame ?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Soul-of-Space дали знаеш да пишуваш кирилица?
ако незнаеш ок
ама ако знаеш пробај нешто бар за подолгиве постови
стварно го заморуваш човек
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 19:55 ---

Site nie preteruvame,samo,nauceni sme da im kazuvame na drugite deka preteruvaat a koj nam ke ni kaze deka preteruvame ?
епа штом тие го користат разумот ти нормално дека не припаѓаш во таа група ;)
и потполно си во право и добро го кажа ова само дали добро го разбра ?
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 20:14 ---
Секта (лат. secta и лат. sequi и под утицајем лат. secare) је издвојена или затворена група људи која чврсто следи своја начела.

Секти се сите деноминации кои произлегуваат од официјалните религии.
Религијска деноминација (или просто деноминација) је подгрупа унутар неке религије, која делује под заједничким именом, традицијом и идентитетом.

Израз се често користи за описивање две главне гране ислама (сунитски и шиитски).

изгледа Metta World Peace е во право

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ajde be tapa ne bidi tolku dosaden,ne znam kako ne ti se smaci. Bidi tapa ama nemoj do tolku.
Ima tuka moderatori,administratori koi treba da se grizat za toa,sto tuku gnjavis na sekoe.
Sto se mesas i vo ovaa tema. Bidi be malku,barem malku bidi razumen.
Na tebe ostana da kazes koj e vo pravo od nas koj e vo krivo ? Najdisi go be dete ednas mestoto megju drustvoto.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Ajde be tapa ne bidi tolku dosaden,ne znam kako ne ti se smaci. Bidi tapa ama nemoj do tolku.
Ima tuka moderatori,administratori koi treba da se grizat za toa,sto tuku gnjavis na sekoe.
Sto se mesas i vo ovaa tema. Bidi be malku,barem malku bidi razumen.
Na tebe ostana da kazes koj e vo pravo od nas koj e vo krivo ? Najdisi go be dete ednas mestoto megju drustvoto.
прво ти се мешаш кај што нетреба
провоцираш понижуваш а после се жалиш кога ти се враќа
е сеа овде јас не те провоцирав туку пастирав тоа што го прочитав на нет
а незнам зашто тебе тоа би те навредило
--- надополнето: 4 февруари 2013 во 00:00 ---
Soul-of-Space еве да те потсетам што кажа ти

а пак претеруваш

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ke napisam edna poucna slucka za toa kako nekogas ona sto ke ni se sluci loso,moze za nas da znaci dobro i spas i obratno,ona za sto ke se izraduvame,istoto moze taga i bolka da ni donese.

Nekoj car imal sluga.Toj imal poveke slugi,no eden mu bil nerazdvoen sluga.Kade carot tamu i slugata.

Slugata bil poslusen i pameten,
nebi go ni odbral carot za negov nerazdvoen.

Edno znaelo da go naluti na carot.
Sto i da se slucelo,za se',slugata velel,toa e Allahova volja.

Eden den carot zel nozici,da ja kastri ogradata,
ama,ne vest vo toa,presekol eden malecok del od negoviot prst.

Skoknale site slugi,koj da mu duva na prstot,koj da go prevrzuva,koj da go tesi....

Skoknal i negoviot nerazdvoen sluga,
na sto rekol: Toa e Allahova volja.

Carot na toj zbor i onaka znael da se naluti,
sega i vo bolka,naredil slugata da se zatvori vo temnica.

Drugiot den carot trgnal vo lov,sam prepusten sebesi.
Ne ni znael kolku e ubavo ponekogas da bides sam.

Od ubavina,zaspal vo sumata.
Koga se razbudil videl divjaci okolu nego.

Go vrzale i go odnele do nivnoto selo.
Carot razbral deka imaat praznik na koj treba zrtva da mu prinesat na bogot na koj mu veruvaat.

Drugiot den go soblekle gol,pa na kraj i negovite carski rakavici.
Desnata,pa levata... koga gledaat zavoj.

Mu go odvrzale zavojot i videle
deka mu fali edno malo parcence meso.

Koga toa go videle,divjacite izbegale po nova zrtva,
taka carot svatil deka navistina toa bilo Allahova volja.
Ako ne go presekol prstot,zivotot ke go zagubel.

Koga go svatil toa,pomislil na slugata a slugata vo temnica.
Gi oblekol alistata i stignal vo dvorecot i naredil slugata da se nagradi.

Slugata odbiva,vika deka veke e nagraden.
Prasal carot: Kako ?
Slugta rekol deka e nagraden so toa sto go stavil vo temniva.

Kako ?! Povtorno prasal carot.

Zatoa sto e se' Allahova volja.Rekol slugata.

Ama KAKO !? Povtorno Carot besno.

Rekol slugata: Jas ti bev nerazdvoen sluga. Ako ne me stavese vo temnica ke bev so tebe. A ako bev sotebe,nemase onie da baraat druga zrtva,mene ke me zrtvuvaa !
Jusuf a.s ako ne bese frlen vo Bunarot,nemase da dostigne do tamu kade sto dostigna.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ke napisam edna poucna slucka za toa kako nekogas ona sto ke ni se sluci loso,moze za nas da znaci dobro i spas i obratno,ona za sto ke se izraduvame,istoto moze taga i bolka da ni donese.

Nekoj car imal sluga.Toj imal poveke slugi,no eden mu bil nerazdvoen sluga.Kade carot tamu i slugata.

Skoknale site slugi,koj da mu duva na prstot,koj da go prevrzuva,koj da go tesi....

Carot razbral deka imaat praznik na koj treba zrtva da mu prinesat na bogot na koj mu veruvaat.

Rekol slugata: Jas ti bev nerazdvoen sluga. Ako ne me stavese vo temnica ke bev so tebe. A ako bev sotebe,nemase onie da baraat druga zrtva,mene ke me zrtvuvaa !
Jusuf a.s ako ne bese frlen vo Bunarot,nemase da dostigne do tamu kade sto dostigna.
Имам само една забелешка...место Алах да употребуваш БОГ

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Имам само една забелешка...место Алах да употребуваш БОГ
Bidejki denes poimot Bog e zamenet i zamesan so raznorazni stvorenija,navistina ne bi sakal ili nekogas od brzanje bi go upotrebil toj poim. Inaku koga ke kazam Allah,na cisto sum. Koga ke kazam Allah,mislam samo na Onoj Koj sozdava. Mislam na Kreatorot. Na Semokniot,Seznajniot.......
Mislam i vam ne bi trebalo da vi smeta sto toa go koristam,bidejki go spomnuvam i mislam na VISTINSKIOT ONOJ PRAVIOT BOG,KOJ NE E NI RODEN NITU RAGA,NE E STVOREN A STVARA.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226

приказнава е фантастична многу добра
УБАВО ОД ТЕБЕ ШТО ЈА СПОДЕЛИ

Kajgana Shop

На врв Bottom