Суфизам

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Човек што во стравот гледа доблест не е подол?! На форумов имаше неколку примери каде муслимани имаа изјавено дека единствена причина што не силуваат, убиваат, крадат или лажат е стравот дека ќе бидат казнети и мачени. И сега ти ми велиш дека таков профил на човек и карактер не е подол?

Mnogu podobro odkolku bezstramnosta i bezobraznosta.
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 16:50 ---
Спомнување, величење , славење и исказување благодарност Да, се сложувам со тебе.....опростување Не, затоа што ако се толку добри и праведни, намаат потреба да грешат и да бараат опростување.
Зошто не употребуваш Бог него употребуваш Алах?
NAJ GOLEM GRESNIK E ONOJ KOJ KE POMISLI DEKA E BEZGRESEN.

Mnogu podobro odkolku bezstramnosta i bezobraznosta.
Ај вака објасни ми тогаш. Ќе ти го цитирам Руми:

-“The fault is in the one who blames. Spirit sees nothing to criticize.”
Превод: "Вината е во оној што обвинува, духот не гледа ништо што би критикувал".

Ако вината е во обвинувачот, тоа автоматски го прави Алах виновен доколку луѓето мора да му се плашат и да стравуваат дали ќе ги суди, казнува и мачи.

NAJ GOLEM GRESNIK E ONOJ KOJ KE POMISLI DEKA E BEZGRESEN.

Не ме разбра..не зборев за обичните луѓе... него не е битно...нека биде така.

Мохамед дали тражел опростување за него лично?

На ова не ми одговори....

Зошто не употребуваш Бог него употребуваш Алах?

Не ме разбра..не зборев за обичните луѓе... него не е битно...нека биде така.

Мохамед дали тражел опростување за него лично?

На ова не ми одговори....

Da,baral i resulullah oprost kako sto baral i Isus kako sto baral i Mojsie....
So samata molitva toa i se bara. Od biblijata citame deka Isus so liceto pagjal na zemja i se molel. Ni toa za bezgresen covek "ne e svojstveno" Vo samata molitva koja ja obavuvame 5 pati postojat citati vo koi se bara oprost od Allah dz.s.

Da,baral i resulullah oprost kako sto baral i Isus kako sto baral i Mojsie....
So samata molitva toa i se bara. Od biblijata citame deka Isus so liceto pagjal na zemja i se molel. Ni toa za bezgresen covek "ne e svojstveno" Vo samata molitva koja ja obavuvame 5 pati postojat citati vo koi se bara oprost od Allah dz.s.

Грешка си брат....Исус ја дал молитвата за да знаат луѓето на кој начин тоа да го прават, а Исус се моли Бог да прости на луѓето, затоа што тој нема гревови, обичните луѓе имаат гревови.

Не ми е јасно дали Мохамед се молел за него самиот да му ги прости гревовите или....ај објасни малку ако сакаш.

И по трет пат...зошто не употребуваш Бог него Алах?

Грешка си брат....Исус ја дал молитвата за да знаат луѓето на кој начин тоа да го прават, а Исус се моли Бог да прости на луѓето, затоа што тој нема гревови, обичните луѓе имаат гревови.

Не ми е јасно дали Мохамед се молел за него самиот да му ги прости гревовите или....ај објасни малку ако сакаш.

Zatoa sto Bogovi denes mnogu se namnozija,Bog koj ima sin,Bog koj e roden. Bog na morinjata,Bog na zemjata..... ama Allah e samo eden.
Koga ke kazeme Allah tocno se znae za Kogo stanuva zbor. Ne e zbor za Muslimanskiot Allah,ne Hristijanski,ne Evrejski,stanuva zbor za EDNIOT I EDINSTVENIOT.Stanuva zbor za KREATOROT,stanuva zbor za SOZDATELOT,koga ke go spomnam pod toa ime,cist mi e zborot i se znae na kogo Aludiram. Na onoj koj nema mani,na onoj koj nema potreba za hrana,nema potreba za nuzda,znae se,nema granica negovoto znaenje,se' moze i toa e bez granica. Onoj koj go sozdal i Isus i Muhammed. Onoj koj gi pratil i dvajcata.

Ova e opis na takvo nesto,ova mu dolikuva na eden BOG VO VISTINSKA SMISLA NA ZBOROT:

Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!

Измама направи на минбер да се качиш...

Во оваа приказна од Месневија Мевлана ни говори за уметноста, умешноста, вештината и добрите особини кои ни ги дава
Возвишениот Аллах и кои не можеме да ги добиеме со лаги и измами.

Еден ден еден чакал падна во кофа со бои и по неколку часови од неа излезе целиот шарен со преубави бои на телото, заличи на паун. Откако го виде своето зелено, црвено и кафеаво крзно се израдува, па отиде меѓи другите чакали и рече : «Jaс веќе не сум чакал. Погледнете го моето шарено крзно и разберете дека јас сега сум прекрасен паун и на повисока сум позиција, и не сум еден од вас, подли и безвредни чакали.»

Чакалите се собраа околу шарениот брат и почнаа да го молат да им ги раскаже деталите во врска со неговото разубавување. Едниот од нив го обвини дека смислил некоја нова измама и дека со измама сака да се истакне во друштвото.

Чакалот рече: «Moето место е возвишениот џеннет и мора да бидам оној на кој сите вие му се клањате и кого сите го сакате. Oтворете ги очите на просветлувањето и погледнете ме вака убав, прекрасен. Јас сум како идол што во ниеден храм го нема, и ниеден идол не е убав како јас. Ниеден идолопоклоник не изработил ваков убав идол и вака убав кип не ставил во својот храм да му се клања. Јас сум прекрасен како шарена цветна градина исполнета со преубави мириси.Зошто тогаш не ми се клањате како птиците во тревата?

О Чакали, о безвредни животни, погледнете ја мојата убавина и величина, сметајте ме за извор на својата овоземска гордост и основа за вашето верување. Мене клањајте ми се, мене величајте ме и мене молете ми се, бидејќи јас сум одраз на Божјата милост и огледало на «времето без почеток» и «времето без крај». O чакали, засрамете се и веќе не ме нарекувајте чакал, ни животно, ни човек, ни мелек, бидејќи јас сум одраз на Божјата милост. Дали досега сте слушнале и виделе дека чакал станал вака шарен, убав и величенствен?- говорел чакалот.

Чакалите се собраа околу него и го прашаа како да го викаат во иднина, а он одговори: «Jaс сум паун.»

Го прашаа дали може он да ги рашири крилјата по тревата како паун, но он рече дека не може. Го прашаа дали може да крика како паун, но и на тоа рече дека не може. A потоа го прашаа: Па како можеш тогаш да бидеш паун, а да тврдиш дека тоа не можеш?
Тогаш чакалите рекоа: Не, ти не си паун, туку обоен чакал кој не измами и кој не заведе со своите лаги. Ти не знаеш дека Возвишениот Аллах умешноста и убавините на Своите створенија им ги дава во склад со нивните внатрешни можности и потенцијали, па заради тоа не може секој да биде паун. Не може секој трн да биде достоен на цвет, токму како што ни секоја мравка не може да се пофали за другарувањето со хазрети Сулејман. Teшко тебе кога ќе станеш објект за исмејување и потсмевање на сите чакали. Не можеш ти да бидеш паун дури ни со сите тие бои.

Aко пред пауните се појавиш,
Oд немоќта ќе се посрамотиш.

Kога се проверува, срцето потемнува,
Во ликот на лав да одиш а пес да се појави.

Ќе побараат да се провери твојот лавји повик,
Tогаш твојот кучешки повик ќе ти го потемни лавјиот лик.

Брат секоја религија си има различно толкување,Исламско верување е дека,сите Божји Пратеници ја искористиле таа можност да се завземаат за својот народ на Судниот Ден,освен Мухаммед,а Мухаммед барал опрост и милост,иако бил Божји пратеник.
Клањал најповеќе од сите,иако бил Божји пратеник,затоа што бил пример за тоа како треба да се однесува човек муслиман и како треба да му се биде покорен на Бога.
Можеби не можам најдобро да се изразам но се надевам дека ќе ми ја сфатиш поентата.
Муслиманите се навикнати да користат Аллах наместо Бог,мислам дека Соул убаво ти објасни.

Што се однесува до суфиите,не постоеле во времето на Пратеникот Мухаммед,ги повикувам да се вратат на Куранот и Суннетот од Мухаммед с.а.в.с (доколку ги има овде на форумот)
и да остават тие нивни шејхови кои им го перат мозокот,да ги остават тие заблудели филозофии,руми,ибн араби и остала компанија.
ВАХДЕТУЛ ВУЏУД(знаат суфиите за што зборам) може само да ве однесе во куфр(неверство)
не си играјте со огнот.

Vo vremeto na Resulullah s.a.w.s mnogu raboti ne postoele.
Sufiite postoele za vremeto na Muhammed s.a.w.s ama ne postoel terminot Sufija ili skola Sufizam. Kako sto ne postoelo ni Fikh.
Ne postoelo bidejki Muhammed a.s Ashabite gi gradel i duhovno i serijatski.
Ovie termini nastanale pokasno koga lugeto pocnale da se ogranicuvaat kon edno zanemaruvajki drugo.

Eve eden link:
http://bljesak.xtreemhost.com/tesavvuf.pdf

PS: Naivno e da se kaze deka nema sufii koi ne skrenale od praviot pat i si vlegle vo ognot. Tie se onie koi gi negiraat fikskite propisi. Od druga strana vo ogan vlegle i onie koi se ogranicile samo na fikskite propisi a ja negiraat duhovnosta i duhovnoto ucenje pa si zedoa za pravo i muslimanite duri kafiri da gi napravat. Preterizam duri i vo jadenjeto loso e.

Vo vremeto na Resulullah s.a.w.s mnogu raboti ne postoele.
Sufiite postoele za vremeto na Muhammed s.a.w.s ama ne postoel terminot Sufija ili skola Sufizam. Kako sto ne postoelo ni Fikh.
Ne postoelo bidejki Muhammed a.s Ashabite gi gradel i duhovno i serijatski.
Ovie termini nastanale pokasno koga lugeto pocnale da se ogranicuvaat kon edno zanemaruvajki drugo.

Eve eden link:
http://bljesak.xtreemhost.com/tesavvuf.pdf
Многу добро ти е познат хадисот каде Ресулуллах с.а.в.с вели дека исламот ќе се подели на 73 фракции(секти),а од нив само една ќе влезе во џеннет,кога бил прашан која е таа што ќе влезе во џеннет,рекол дека тоа е онаа која ќе биде на она на што бил ресулуллах с.а.в.с. и неговите асхаби.

Акхи мој,вахдетул вуџуд,и правење концерти во џамиите со разни танцови и инструменти,и бодење со игли,и величање на шејховите давајќи им поголем значај отколку што заслужуваат сигурно не е она на што биле Ресулуллах с.а.в.с и неговите асхаби,нити било кој од првите генерации.

http://www.youtube.com/watch?v=TAMrKMYDWUI

Ова сигурно не го правеле ресулуллах с.а.в.с,асхабите или некој од првите генерации.

Што се однесува до суфиите,не постоеле во времето на Пратеникот Мухаммед,ги повикувам да се вратат на Куранот и Суннетот од Мухаммед с.а.в.с (доколку ги има овде на форумот)
и да остават тие нивни шејхови кои им го перат мозокот,да ги остават тие заблудели филозофии,руми,ибн араби и остала компанија.
ВАХДЕТУЛ ВУЏУД(знаат суфиите за што зборам) може само да ве однесе во куфр(неверство)
не си играјте со огнот.
А зошто ги повикуваш да се вратат на Куранот?
Пa @ Soul-of-Space велеше дека тие се муслимани,дека суфизмот е духовниот дел на муслиманството.
И со кој огин да не си играат?

Многу добро ти е познат хадисот каде Ресулуллах с.а.в.с вели дека исламот ќе се подели на 73 фракции(секти),а од нив само една ќе влезе во џеннет,кога бил прашан која е таа што ќе влезе во џеннет,рекол дека тоа е онаа која ќе биде на она на што бил ресулуллах с.а.в.с. и неговите асхаби.

Акхи мој,вахдетул вуџуд,и правење концерти во џамиите со разни танцови и инструменти,и бодење со игли,и величање на шејховите давајќи им поголем значај отколку што заслужуваат сигурно не е она на што биле Ресулуллах с.а.в.с и неговите асхаби,нити било кој од првите генерации.

http://www.youtube.com/watch?v=TAMrKMYDWUI

Ова сигурно не го правеле ресулуллах с.а.в.с,асхабите или некој од првите генерации.

Da,poznat mi e Hadisot. Sega protekviran e i Sejh Seid Ramadan El Buti.
Ako seuste ovoj sejh za tebe e uvazen poglednete sto veli toj:
https://www.youtube.com/watch?v=WVXl8-9-30w
Isto moze da poglednete sto veli za Tesavvufot
https://www.youtube.com/watch?v=CX1NbWCW9_M
Isto imase i Dr.Jusuf El-Kardavi fetva za Sufiite,ke ja najdam ke ti ostavam link.
Vie velite deka ke se razdeli na 73 SEKTI i edna od tie (SEKTI?) ke vleze vo dzennet ? Site za sebe tvrdat deka se na vistinskiot pat i site se smetaat za sledbenici na Kur'anot i Sunnetot. Site za ona sto go pravat davaat dokaz od Kur'an i Sunnet.
Jas,osven po forumi,ne sum slusnal nitu na edna od sufiskite literaturi ili sufijski sejh deka vo sufizmot se obozava sejhot. Sejhot se ceni,sekako i se sledi,sto e potvrdeno so Kur'anski aet,no ne se obozava.

Nazad vratete se ke najdete edna kniga na Sejh Abdul Kadir Gejlani (poznat Sufiski sejh),mnogu dobra kniga. Proverete i najdete mi nesto sto ne e vo sklad so Islamot. Gi imam site dela na Rumi,ne sum sretnal nisto sto se kosi so Islamot.

Takvi raboti mozete da slusnete samo po antisufiski sajtovi.

Druga rabota e sto mnogu se mesa siitski "sufizam" ili duhovnost ili misticizam i go prestavuvaat kako sunitskiot. Mnogu se mesaat bektesiite so sufizmot. Bodenje so igli edinstveno kaj Bektesite go ima.
Imam dosta i za niv procitano od Sufiite kade sto i tie gi negiraat i odfrlaat.
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 21:49 ---
Пa @ Soul-of-Space велеше дека тие се муслимани,дека суфизмот е духовниот дел на муслиманството.

Prijatele,bez ogled na toa sto ke sretnete muslimani koi ke vi kazat deka sufiite se nadvor od islamot,sepak,sufiite se muslimani vo sekoj slucaj i tie koi toa ke ti go kazat znaat deka sufiite se muslimani i pripadnici na islamot bez ogled na toa sto smetaat deka sufiite izlegle od patot nadvor ili bilo sto,nema i nemoze da bide Dervis Ne-Musliman.
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 21:51 ---
PS: Akhi moj,za Vahdehul Vudzud,pogresno imas slusnato. Ke ti ostavam i za toa link poopsirno da procitas za sto se raboti i deka se raboti za mnogu izmisleni raboti tuka. Site nie znaeme i svesni sme deka nemame procitano nisto od Ibn Arabi,znaeme samo ona sto ni kazal nekoj za nego i na osnova toa,bez proverka vleguvame vo kritika.

да не ти го цитирам цел пост многу ќе дојде...
Како прво,Бути има многу нејасни работи и плус згора на сето тоа го подржува Асад.
Јас не го текфирам,нити знам некој што го протекфирил од познатите учењаци,но едноставно улемата на ехли суннетот има укажано на него,и јас не го слушам,има многу поучени луѓе да се читаат и слушаат.

и Шиите тврдат дека се на вистинскиот пат... ако така веќе гледаш.
но да не одиме во расправа подлабоко,имам само едно прашање за тебе.
Што ти велат шејховите твои кога ќе ги прашаш КАДЕ Е АЛЛАХ??
или ете ти ако можеш одговори ми го истото прашање.
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 23:35 ---

Ги повикувам да се вратат на веродостојните толкувања на Куранот од ибн кесир,куртуби,абдулах ибн месуд,ибн аббас и други познати и веродостојни коментатори на Куранот,и да не го толкуваат Куранот за свои потреби и цели.

Си играат со огин затоа што дозволуваат да бидат предмет на расправање на улемата ДАЛИ СЕ МУСЛИМАНИ ИЛИ НЕ СЕ.
а јадни се тие кои се предмет на расправање за тоа дали се муслимани или не.

Исламот е многу јасна и едноставна религија за оној кој ја сфатил исправно,имаме 2 извори,Куран и суннет(пракса на пратеникот Мухаммед с.а.в.с.)
Она што Аллах го пропишал во Куранот е практично објаснето преку зборовите,постапките и однесувањето на Мухаммед,и обичен муслиман верник нема потреба да се оптеретува со повеќе од тоа.
Нема потреба да се измислува топла вода,ако веќе имаме бољер и само треба да се вклучи :)

да не ти го цитирам цел пост многу ќе дојде...
Како прво,Бути има многу нејасни работи и плус згора на сето тоа го подржува Асад.
Јас не го текфирам,нити знам некој што го протекфирил од познатите учењаци,но едноставно улемата на ехли суннетот има укажано на него,и јас не го слушам,има многу поучени луѓе да се читаат и слушаат.

и Шиите тврдат дека се на вистинскиот пат... ако така веќе гледаш.
но да не одиме во расправа подлабоко,имам само едно прашање за тебе.
Што ти велат шејховите твои кога ќе ги прашаш КАДЕ Е АЛЛАХ??
или ете ти ако можеш одговори ми го истото прашање.
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 23:35 ---

Ajde da ne navleguvame na toa koj e Buti i sto e. Mada i za toa ima dosta materijal. Kritikuvan e samo zaradi edna slika.
Ne e Bitno. No koga i Kardavi bi ti go citiral sto veli za Sufizmot,ke mi kazes deka i toj e staven "na vagata na serijatot"
Zavisi koja ulema e prifatliva. Cetvoricata imami imaat pozitivno mislenje za Sufizmot i Sufiite i voglavnom pogolem del od ulemata.

Kade e Allah ? Ako ti kazam deka Allah e na sekade,ke mi kazes deka ova e Sufisko veruvanje,iako site 4 meshebi go imaat istoto mislenje.
Eve ke ti odgovoram preku edna slucka na Imam Ebu Hanife r.a:

Jednom prilikom dosao kod Ebu Hanife neki filozof i pitao ga za tri stvari:
Sta je bilo prije Boga,
gdje je Bog
i sta radi Bog???
A Ebu Hanife, predvodnik naseg mezheba u Islamu kojeg mi praktikujemo i slijedimo je bio najpoznatiji po ostroumnosti i mudrosti. Na ovako cudna pitanja, Ebu Hanife mu jos cudnije odgovara.
Na prvo pitanje – sta je bilo prije Boga, Ebu Hanife upita filozofa.
Da li ti poznajes matematiku.? Da. – odgovori filozof. Eh, sta onda ima prije broja jedan.? Nema nista – odgovori filozof. Buduci da je Allah dz.s. Jedan, a prije broja jedan nema nista, onda ni prije Boga nije bilo nista – rece mu Ebu Hanifa.
To nista su one duboke rasprave koje je Poslanik zabranjivao svojim drugovima – ashabima.
Drugo pitanje je bilo gdje je Allah dz.s. Ebu Hanife mu veli: Kad upalis svijecu na koju stranu ide svjetlost? Na sve strane – odgovori filozof. Eh, tako je i Allah dz.s. svugdje i svagdje.
I trece pitanje, sta sada radi Allah dz.s. Ebu Hanife rece: Allah sad ovakve kao sto sam ja uzvisuje, a takve kao sto si ti ponizava.

Ajde da ne navleguvame na toa koj e Buti i sto e. Mada i za toa ima dosta materijal. Kritikuvan e samo zaradi edna slika.
Ne e Bitno. No koga i Kardavi bi ti go citiral sto veli za Sufizmot,ke mi kazes deka i toj e staven "na vagata na serijatot"
Zavisi koja ulema e prifatliva. Cetvoricata imami imaat pozitivno mislenje za Sufizmot i Sufiite i voglavnom pogolem del od ulemata.

Kade e Allah ? Ako ti kazam deka Allah e na sekade,ke mi kazes deka ova e Sufisko veruvanje,iako site 4 meshebi go imaat istoto mislenje.
Eve ke ti odgovoram preku edna slucka na Imam Ebu Hanife r.a:

Jednom prilikom dosao kod Ebu Hanife neki filozof i pitao ga za tri stvari:
Sta je bilo prije Boga,
gdje je Bog
i sta radi Bog???
A Ebu Hanife, predvodnik naseg mezheba u Islamu kojeg mi praktikujemo i slijedimo je bio najpoznatiji po ostroumnosti i mudrosti. Na ovako cudna pitanja, Ebu Hanife mu jos cudnije odgovara.
Na prvo pitanje – sta je bilo prije Boga, Ebu Hanife upita filozofa.
Da li ti poznajes matematiku.? Da. – odgovori filozof. Eh, sta onda ima prije broja jedan.? Nema nista – odgovori filozof. Buduci da je Allah dz.s. Jedan, a prije broja jedan nema nista, onda ni prije Boga nije bilo nista – rece mu Ebu Hanifa.
To nista su one duboke rasprave koje je Poslanik zabranjivao svojim drugovima – ashabima.
Drugo pitanje je bilo gdje je Allah dz.s. Ebu Hanife mu veli: Kad upalis svijecu na koju stranu ide svjetlost? Na sve strane – odgovori filozof. Eh, tako je i Allah dz.s. svugdje i svagdje.
I trece pitanje, sta sada radi Allah dz.s. Ebu Hanife rece: Allah sad ovakve kao sto sam ja uzvisuje, a takve kao sto si ti ponizava.

вАллахи ебу ханифе е чист од овие лаги кои ти ги изнесуваш(не знам дали е намерно или ненамерно)
ако е ненамерно,треба се преиспиташ
ако е намерно,треба добро да се спремиш за Денот кога ќе застанеш пред Господарот на Судниот ден да му одговориш за овие невистини.

http://www.youtube.com/watch?v=GrZOG4Z2hQQ

Mu'avija b. el-Hakem el-Sulemij r.a., kaže: Imao sam robinju koja mi je čuvala brave u pravcu brda Uhud i Dževvanijje, i jednog dana primjetih da joj je vuk odnio jednu ovcu, pa mi je, kao i ostaloj ademovoj djeci, bilo krivo što se to desilo, te sam je jako udario zbog toga. Kad sam spomenuo to Poslaniku s.a.w.s., mnogo me je iskudio zbog tog čina. Rekoh: Allahov Poslaniče, hoću li je osloboditi? Poslanik s.a.w.s., reče: Dovedi mi je. Kada mu dođoh sa njome, on je upita: Gdje je Allah? Ona odgovori: Iznad nebesa! Poslanik s.a.w.s., je upita: Ko sam ja? Ona odgovori: Ti si Allahov Poslanik. Reče: Oslobodi je, ona je vjernica (mu'mina).“ (Sahihu Muslim, br.1227.)

Allah, azze ve dželle, rekao je: "Gospodar vaš je Allah, Koji je nebesa i Zemlju u šest dana stvorio, a zatim se nad Aršom uzvisio. (summe-s-steva alel-arš)" (Prijevod značenja, El-'Earaf, 54)

Jeste li sigurni da vas Onaj Koji je na nebesima neće u zemlju utjerati, kad se ona počne iznenada tresti. Ili, jeste li sigurni da Onaj Koji je na nebesima na vas neće vjetar s kamenjem poslati?" (Prijevod značenja, El-Mulk, 16-17)

Собери си го паметот акхи,се играш со оган пак ти велам.

http://www.youtube.com/watch?v=JW7WpakAiJ4
http://www.youtube.com/watch?v=ISw6jZN3YBc - шејх Албани.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom