Многу добро ти е познат хадисот каде Ресулуллах с.а.в.с вели дека исламот ќе се подели на 73 фракции(секти),а од нив само една ќе влезе во џеннет,кога бил прашан која е таа што ќе влезе во џеннет,рекол дека тоа е онаа која ќе биде на она на што бил ресулуллах с.а.в.с. и неговите асхаби.
Акхи мој,вахдетул вуџуд,и правење концерти во џамиите со разни танцови и инструменти,и бодење со игли,и величање на шејховите давајќи им поголем значај отколку што заслужуваат сигурно не е она на што биле Ресулуллах с.а.в.с и неговите асхаби,нити било кој од првите генерации.
http://www.youtube.com/watch?v=TAMrKMYDWUI
Ова сигурно не го правеле ресулуллах с.а.в.с,асхабите или некој од првите генерации.
Da,poznat mi e Hadisot. Sega protekviran e i Sejh Seid Ramadan El Buti.
Ako seuste ovoj sejh za tebe e uvazen poglednete sto veli toj:
https://www.youtube.com/watch?v=WVXl8-9-30w
Isto moze da poglednete sto veli za Tesavvufot
https://www.youtube.com/watch?v=CX1NbWCW9_M
Isto imase i Dr.Jusuf El-Kardavi fetva za Sufiite,ke ja najdam ke ti ostavam link.
Vie velite deka ke se razdeli na 73 SEKTI i edna od tie (SEKTI?) ke vleze vo dzennet ? Site za sebe tvrdat deka se na vistinskiot pat i site se smetaat za sledbenici na Kur'anot i Sunnetot. Site za ona sto go pravat davaat dokaz od Kur'an i Sunnet.
Jas,osven po forumi,ne sum slusnal nitu na edna od sufiskite literaturi ili sufijski sejh deka vo sufizmot se obozava sejhot. Sejhot se ceni,sekako i se sledi,sto e potvrdeno so Kur'anski aet,no ne se obozava.
Nazad vratete se ke najdete edna kniga na Sejh Abdul Kadir Gejlani (poznat Sufiski sejh),mnogu dobra kniga. Proverete i najdete mi nesto sto ne e vo sklad so Islamot. Gi imam site dela na Rumi,ne sum sretnal nisto sto se kosi so Islamot.
Takvi raboti mozete da slusnete samo po antisufiski sajtovi.
Druga rabota e sto mnogu se mesa siitski "sufizam" ili duhovnost ili misticizam i go prestavuvaat kako sunitskiot. Mnogu se mesaat bektesiite so sufizmot. Bodenje so igli edinstveno kaj Bektesite go ima.
Imam dosta i za niv procitano od Sufiite kade sto i tie gi negiraat i odfrlaat.
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 21:49 ---
А зошто ги повикуваш да се вратат на Куранот?
Пa @
Soul-of-Space велеше дека тие се муслимани,дека суфизмот е духовниот дел на муслиманството.
И со кој огин да не си играат?
Prijatele,bez ogled na toa sto ke sretnete muslimani koi ke vi kazat deka sufiite se nadvor od islamot,sepak,sufiite se muslimani vo sekoj slucaj i tie koi toa ke ti go kazat znaat deka sufiite se muslimani i pripadnici na islamot bez ogled na toa sto smetaat deka sufiite izlegle od patot nadvor ili bilo sto,nema i nemoze da bide Dervis Ne-Musliman.
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 21:51 ---
PS: Akhi moj,za Vahdehul Vudzud,pogresno imas slusnato. Ke ti ostavam i za toa link poopsirno da procitas za sto se raboti i deka se raboti za mnogu izmisleni raboti tuka. Site nie znaeme i svesni sme deka nemame procitano nisto od Ibn Arabi,znaeme samo ona sto ni kazal nekoj za nego i na osnova toa,bez proverka vleguvame vo kritika.