Суфизам

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Еве во многу кратки црти ќе го преведам, нецелосно... :)
Некој многу успешен на сите полиња од животот Крал почнал да се чувствува скроз фрустрирано... што да прави, што да чини... наваму-натаму случајно се сретнал со Суфи мастер... и му рекол... се ќе направам, се што треба, никогаш не сум паднал во животот, во се сум успеал... само ти кажи ми што треба да се прави и јас одма ќе го направам... Суфијата му рекол... овде каде што влегуваш сега е сосема различен свет од досегашниот во кој си живеел... ама добро ќе ти дадам една задача сега и овде ако успееш во неа ќе ти дозволам да ми бидеш ученик... Значи, рекол Суфијата, имаш 5 минути во кои мора да се сеќаваш на секое мое прашање да одговориш со следниве зборови... “Да господине, ти верувам“ ако успееш да ја одржиш свеста присутна нема да имаш гајле... Ок, почни, рекол Кралот... Суфијата кажал... јас сум најбитниот човек во светот... Кралов малце тешко но сепак рекол... Да господние, ти верувам... Следно Суфијата рекол... Кога се роди јас бев присутен... Сега кралов знаел дека е постар од него, но сепак одвај некако успеал со муртење да рече Да господине, ти верувам... Следно суфијата, Татко ти беше просјак... е тука кралов веќе заброавил на тестот и рекол, Лажго, ништо тебе не ти верувам... И паднал на еден обичен прост тест... кој сепак бил различен од начините на кој бил научен еден крал т.е. световен човек без присутна свест... ;) Инаку текстот е од Ошо, а приказната е стара... :)

А покрај смеењето и плачењето... можеме да речеме дека и животните се радосни и тажни... но раликата е што они за тоа не се свесни, а ние имаме можност да бидеме(значи викам дека имаме можност да бидеме ;))
Sekako,od Osho za sufizmot ke ucite :)
Parem za smeenjeto i placenjeto mi se cini deka procitav vo edna od tvoite knigi: "zivot ljubov i smea"
i tamu imav prilika da procitam za "sufizmot". Ama seta srekja,prethodno sum se zapoznal so Vistinskiot Sufizam i so Mudrosti od avtori a ne od izmisleni sufi "masteri".

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Sekako,od Osho za sufizmot ke ucite :)
Parem za smeenjeto i placenjeto mi se cini deka procitav vo edna od tvoite knigi: "zivot ljubov i smea"
i tamu imav prilika da procitam za "sufizmot". Ama seta srekja,prethodno sum se zapoznal so Vistinskiot Sufizam i so Mudrosti od avtori a ne od izmisleni sufi "masteri".
Ок... ти си знаеш најдобро... ;)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Hmm... se nesto van Sufizmot mi postiras,bre majkata.
Ako so muzika sakas,togas neka bide,ama neka bide Sufijska,bidejki temava e za Sufizam. Kolku za pocetok,eve i so toa ke te zapoznam:

Slusni go ova,dusata ke ti se izraduva.
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 00:45 ---
Prasaj si slobodno OSHO,ne e sramota.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 00:45 ---
Prasaj si slobodno OSHO,ne e sramota.
На форумов не ќе се пронајдеш себе си... Искочи надвор и гушни некое дрво, тоа ќе ти ги одговори сите егзистенционални прашања... Ајде јас отидов да гушкам дрва...:)

П.С. Gurdjieff кога немам ролс ројс ќе си гушкам дрва... :pos::D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
OSHO,toa mozebi e taka kaj zen masterite no ne i kaj Sufi Sejhovite. Pravi razlika be prijatelce. Sufi Sejhovite na nivnite ucenici,kako sto kazav i ja drzat fortomata na magareto (nefsot) da ne gi odvede na pasiste tuku sejhot gi vodi onamu kade sto za nim ima korist. Sufijskata meditacija e osamuvanje (halvet) so vozviseniot Allah dz.s. i pravenje Zikr. Zikr e spomnuvanje na Negovoto Vozviseno ime,baranje oprost od Nego (estagfirullah),iskazuvanje blagodarnost Nemu (elhamdulillah),obavuvanje molitva za vreme na toa osamuvanje,obavuvanje nokna molitva (nafile),postenje i celo toa vreme samo NEMU robuvanje. Otstranuvanje na mislite za sekakvo ovosvetsko uzivanje,borba so sopstvenoto ego..... Ova ne go ima nitu vo Zen nitu vo Osho nitu vo bilo koe drugo duhovno ucenje. Sekoj si ima svoj nacin na priblizuvanje do vistinata i sekoj si ima svoj pat a ova e patot na Sufiite.
Normalno,sekoj si go poddrzuva svoeto. Kako sto veruvame deka Islamot e dojden kako klucna religija i kako posledna religija i kako dopolnuvanje na sekoja religija,kako posledna vest od Boga za covestvoto,taka e Sufizmot graden spored istata religija posleden pat i naj dobar pat (normalno ne mora da se soglasuvate),naj dobra vezba so svesta,protiv egoto,protiv srastite,naj ispraven pat za priblizuvanje do Boga itn.

Sufizmot ima poveke tarikati (patista) i sekoj covek za duhoven pat si zema eden od tarikatite zavisi do negoviot karakter i koj nacin naj mnogu go privlekuva,no osnovnite principi kaj site sufii se isto (zikrot,molitvata,halvetot.....) ima razlika vo ucenjeto i nacinot na objasnuvanjeto a ne razlika vo akidata (veruvanjeto).
f
Ај да не бидам груп, па ќе ти објаснам некои ствари кои очигледно не ги знаеш за суфите, а гледам дека спомнуваш некои работи кои се од екстремна важност.
Околу магарето....не е магарето него е магарешка кола . Начинот на кој истата функционира и како те води на правиот пат.таа магарешка кола го објаснува и начинот на кој функционира човекот. Широка е оваа тема брат...
Многу добро знам да ти го објаснам тоа ...сега немам ни време толку длабоко да навлегувам.

Суфиската медитација не е завртена надвор од него, него најголем дел од таа медитација се дешава во него (го имам напичано тоа испод видето на дервишите кога се вртат) а на крај само како благодарение е завртена кон Бог. ( и тој термин требе добро да го сватиш, оти ти само размислуваш за Алах како Бог)

Третото болдирано . Исламот е света верба во Бог (Алах) а велиш и сам дека суфите дават различни патишта кај секој човек во зависност од кој тип на човек е, за да се доближи до Бог.Затоа размисли добро и ќе видиш дека не мора секој дервиш да биде муслиман.
Основните принципи се исти и со тоа се слагам со тебе,

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ај да не бидам груп, па ќе ти објаснам некои ствари кои очигледно не ги знаеш за суфите, а гледам дека спомнуваш некои работи кои се од екстремна важност.
Околу магарето....не е магарето него е магарешка кола . Начинот на кој истата функционира и како те води на правиот пат.таа магарешка кола го објаснува и начинот на кој функционира човекот. Широка е оваа тема брат...
Многу добро знам да ти го објаснам тоа ...сега немам ни време толку длабоко да навлегувам.

Суфиската медитација не е завртена надвор од него, него најголем дел од таа медитација се дешава во него (го имам напичано тоа испод видето на дервишите кога се вртат) а на крај само како благодарение е завртена кон Бог. ( и тој термин требе добро да го сватиш, оти ти само размислуваш за Алах како Бог)

Третото болдирано . Исламот е света верба во Бог (Алах) а велиш и сам дека суфите дават различни патишта кај секој човек во зависност од кој тип на човек е, за да се доближи до Бог.Затоа размисли добро и ќе видиш дека не мора секој дервиш да биде муслиман.
Основните принципи се исти и со тоа се слагам со тебе,
Gurdjieff,
grubost e obidot tvoj da mi objasnis sto e Sufizam. Grubost e da mu kazam na nekoj Hristijanin: "Dozvoli da ti objasnam nekoi raboti vo hristijanstvoto koj ne gi poznavas" voedno i oholost i umislenost.

Islamot e sveta religija koja gi opfaka site covecki potrebi vo negoviot sevkupen zivot.tuka spagja i materijalniot zivot i politicki i duhoven......... Zosto ne svakate taka lesna i ednostavna rabota ne mi e jasno. Sekoj sufija stanuva "master" ili evlija so maksimalno absorbiranje na Bozjiot zakon i praksata na negoviot ucitel i ucitelot na svetot Muhammed s.a.w.s.
Kur'anot e,Gurdijeff kako i insanot-covekot,ima nadvoresna i vnatresna forma. Od eden Kur'anski aet,prijatele,mozes da izvadis mnogu pouki. Da receme nacinot na proizveduvanjeto na mlekoto vnatre vo ajvanot. Od edna strana aetov dokazuva deka Muhammed a.s bil Bozji pratenik bidejki vo toa vreme ne bi mozel da znae kakov e procesot na mlekoto. Medicinata go zema za lek bidejki na krajot pisuva deka e zdravo za covekot i korisno a Sufiite vo toj aet go gledaat procesot na zivotot na covekot koj minuva niz razni iskusenija,kako sto e mlekoto pred mleko,necistotija,krv i na kraj da izleze cisto i korisno i poucen za covekot. Ova e za covek so slab vid,nevidlivo vo Kur'anot,bidejki za ova treba razmisluvanje a ova ne mozes da go procitas vo Kur'anot no od Kur'anot e izvadeno.Kako sto go gledas dvizenjeto na covekot a ne go gledas dvigatelot (dusata).Kako sto ja gledas prasinata kako se diga kako minare a ne go gledas veterot koja diga.... No ako ne e prasinata nemozes ni veterot da go otkries,ako ne e dusata ni covekot ne e toa sto e.....
Taka e,vo Sufizmot ima poveke patista i sekoj od tie patista e graden spored Kur'anot i Hadisite,praksata na Muhammed s.a.w.s i negovite ashabi r.a.
Gurdjieff,
jas ti zboruvam za Muslimanski Sufizam i za Muslimanski Sufi Sejhovi ne za zen sufizam i osho ili hristijanski ili neznam kakov. Mozebi spored ostanatite nemora covek da bide musliman,no spored SUFI SEJHOVITE,jas ne poznavam nekoj nemusliman sejh i tie koi bile nemuslimani,kako sto e James Fadiman,go prifatile islamot so samoto spoznavanje na Sufizmot i istiot vo negovata kniga "Sufijske Mudrosti" kazuva deka spored Sufi Sejhovite,nemoze covek da bide sufija ako ne e musliman.

Imalo mnogu obidi da se iskrivi i da se izvalka Sufizmot,ovie vasive se mnogu stari i veke izliteni. Denes naj los obid e sto imame obuceni luge Formalno nalik vernici koi go kritikuvaat Sufizmot i za zal,luge koi samo vo forma gledaat vo istite prepoznavaat vernici i dovolno e da nekoj takov kaze samo: "Sufiite se vo zabluda" i formalistite voopsto ne razmisluvaat i go prifakjaat toa bidejki izleguva od "vistinski vernici".

Samo,ne e rabota Sufiite da se branat i da se dokazuvaat,vistinata nikogas ne umira,iako ponekogas spie. Sufiite se kako zemjata koja ja gazime,ja plukame,sekakva necistotija po nea frlame,no nejzino e da dava ubavi plodovi i da ne hrani. Ova e amanet na nasiot resul Muhammed s.a.w.s koj kaza deka treba da bideme kako zemjata ili kako palmata na koja ti so kamen odozdola i frlas a taa so Urma ti vozvraka odozgora.

Kako za sekoj Musliman,maksimata na Sufiite e: "Svedocam deka nema drug Bog osven Allah i svedocam deka Muhammed e Bozji pratenik" Sufiite obavuvaat 5 pati molitva vo dzamija,ne klecat kako mene po net,vo momentive toj zikri,se moli,vo ibadet e i koga raboti i koga se dvizi i koga legnuva i koga spie buden e.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Момчето кое се викаше Мухаммед

Се кажува дека еден од чесните халифи меѓу своите довереници имаше и едно бистро и паметно момче кое се викаше Мухаммед.

Момчето секогаш на време ги извршувал сите наредби на халифот и така се стекна со голема симпатија во дворот. Kога халифот на својот љубимец му издаваше некоја наредба, он обавезно почнувал со љубезно изговарање на името на момчето: Mухаммед, направи го тоа и тоа…!”.

И двајцата беа среќни: момчето што имаше таков претпоставен, а халифот што може секогаш да се потпира врз младиот човек. Сепак еден ден, се случи нешто неочекувано. Издавајќи ги своите вообичаени наредби, наместо Мухаммед!” халифот го нарече Момче!”. Мухаммед почувствува дека нешто не е во ред, халифот никогаш на таков начин не му се обратил.

Поминуваа денови, но момчето никако не можеше тој ден да го заборави. Тоа го забележа и неговиот татко, кој еден ден го праша, зошто е потиштен. Иако момчето не сакаше да каже, сепак на крајот попушти пред својот татко, и му објасни за што станува збор, која е причината , зошто он е тажен.

Татко, ти си добар и близок пријател на халифот. Дали смеам да те замолам, кога тебе ќе ти одговара, да го прашаш халифот, зошто не ме повика по име?”, праша момчето.

Таткото со блага насмевка на лицето му вети дека набргу ќе ја разјасни целата работа.

Taка и беше. Во една прилика, на лов, таткото се најде сам со халифот и после неколку реченици го запозна халифот со ”проблемот”. Халифот внимателно го ислуша својот пријател. Наместо било какво објаснување, го замоли утредента да дојде заедно со синот. Момчето тоа уште повеќе го збуни. Внатрешниот немир од пред неколку дена што веќе беше вгнездено во неговите гради, сега како да доби крилја, а немаше начин како да искочи. Tаа ноќ, не можеше очите да ги затвори. Се раздени и Мухаммед со татко му отидоа кај халифот.

Во големата одаја останаа само они, тројца: халифот, таткото и момчето.

Kaжувај Мухаммед, што те мачи?”, започна халифот прекинувајќи ја тишината.

Таткото се ви раскажа, засрамено рече момчето.

Да, но јас сакам и од тебе да слушнам. Досега секогаш мене ме слушаше, сега јас тебе те слушам.”

Момчето засрамено го кажа својот проблем и го чекаше одговорот на халифот. Халифот стана, полека се прошета до прозорот и погледот го фрли врз минарите на блиските џамии.

Дали знаеш, Мухаммед, дека твоето име пет пати на ден се спомнува на оние минари?”, праша халифот.

Знам, тивко одговори момчето.

A, дали знаеш да ми кажеш, кој бил Мухаммед?”, повторно праша халифот.
Нашиот Пратеник и нашата гордост, син на Амина и Абдуллах, толкувачот на Чесниот Кур'ан, пример за сите нас кои го следиме…”.

Паметно и чесно момче си ти, мој Мухаммеде, продолжи халифот, ” токму како што е паметен и чесен твојот татко Абдулкерим, кој ти го даде тоа убаво име. Не очекував моето повикување со Момче!’ дека ќе ти предизвика толку тага, но од друга страна мило ми е што е така. Долго мислеше за тоа. Дали си наишол на некоја оправдана причина, или можеби некоја своја грешка, зошто така те нареков?”, праша халифот.

Наместо одговор, момчето ги симна рамениците и повторно ја собори главата.

Гледаш, Мухаммед, Аллах нека ти даде секое добро, јас нема да вазам ниту ќе те критикувам, веднаш ќе ти кажам, ништо не си погрешил. Наместо тоа, ќе ти откријам една своја тајна која никому не сум ја кажал. Всушност, можеби тоа и не е некоја вистинска тајна, но ете. Се што ти кажа за Мухаммед (а.с.), убаво си кажа. Oн во една прилика кажал дека ние нема да бидеме на вистинската вера се додека он не ни биде подраг од самите нас. E сега, јас се трудам да бидам подобар колку што можам; го следам она што он го правеше, го избегнувам она што он ни го забранил, а на крајот пред Аллах ќе положам сметка колку сум успеал да го задоволам. Ќе ти кажам нешто. Твоето име и името на нашиот Пратеник е најодбрано и јас никогаш не сум го изговорил, а при тоа да немам земено абдест. Тој ден јас немав земено абдст, па затоа ти рековМомче!” a неMухаммед!”, како што обично чинам.“

Момчето задоволно молчеше, не можејќи да ги најде вистинските зборови.

Од книгата „Кажувања од Месневија“ - Џелалуддин Руми

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Gurdjieff,
grubost e obidot tvoj da mi objasnis sto e Sufizam. Grubost e da mu kazam na nekoj Hristijanin: "Dozvoli da ti objasnam nekoi raboti vo hristijanstvoto koj ne gi poznavas" voedno i oholost i umislenost.

Islamot e sveta religija koja gi opfaka site covecki potrebi vo negoviot sevkupen zivot.tuka spagja i materijalniot zivot i politicki i duhoven......... Zosto ne svakate taka lesna i ednostavna rabota ne mi e jasno. Sekoj sufija stanuva "master" ili evlija so maksimalno absorbiranje na Bozjiot zakon i praksata na negoviot ucitel i ucitelot na svetot Muhammed s.a.w.s.
Kur'anot e,Gurdijeff kako i insanot-covekot,ima nadvoresna i vnatresna forma. Od eden Kur'anski aet,prijatele,mozes da izvadis mnogu pouki. Da receme nacinot na proizveduvanjeto na mlekoto vnatre vo ajvanot. Od edna strana aetov dokazuva deka Muhammed a.s bil Bozji pratenik bidejki vo toa vreme ne bi mozel da znae kakov e procesot na mlekoto. Medicinata go zema za lek bidejki na krajot pisuva deka e zdravo za covekot i korisno a Sufiite vo toj aet go gledaat procesot na zivotot na covekot koj minuva niz razni iskusenija,kako sto e mlekoto pred mleko,necistotija,krv i na kraj da izleze cisto i korisno i poucen za covekot. Ova e za covek so slab vid,nevidlivo vo Kur'anot,bidejki za ova treba razmisluvanje a ova ne mozes da go procitas vo Kur'anot no od Kur'anot e izvadeno.Kako sto go gledas dvizenjeto na covekot a ne go gledas dvigatelot (dusata).Kako sto ja gledas prasinata kako se diga kako minare a ne go gledas veterot koja diga.... No ako ne e prasinata nemozes ni veterot da go otkries,ako ne e dusata ni covekot ne e toa sto e.....
Taka e,vo Sufizmot ima poveke patista i sekoj od tie patista e graden spored Kur'anot i Hadisite,praksata na Muhammed s.a.w.s i negovite ashabi r.a.
Gurdjieff,
jas ti zboruvam za Muslimanski Sufizam i za Muslimanski Sufi Sejhovi ne za zen sufizam i osho ili hristijanski ili neznam kakov. Mozebi spored ostanatite nemora covek da bide musliman,no spored SUFI SEJHOVITE,jas ne poznavam nekoj nemusliman sejh i tie koi bile nemuslimani,kako sto e James Fadiman,go prifatile islamot so samoto spoznavanje na Sufizmot i istiot vo negovata kniga "Sufijske Mudrosti" kazuva deka spored Sufi Sejhovite,nemoze covek da bide sufija ako ne e musliman.

Imalo mnogu obidi da se iskrivi i da se izvalka Sufizmot,ovie vasive se mnogu stari i veke izliteni. Denes naj los obid e sto imame obuceni luge Formalno nalik vernici koi go kritikuvaat Sufizmot i za zal,luge koi samo vo forma gledaat vo istite prepoznavaat vernici i dovolno e da nekoj takov kaze samo: "Sufiite se vo zabluda" i formalistite voopsto ne razmisluvaat i go prifakjaat toa bidejki izleguva od "vistinski vernici".

Samo,ne e rabota Sufiite da se branat i da se dokazuvaat,vistinata nikogas ne umira,iako ponekogas spie. Sufiite se kako zemjata koja ja gazime,ja plukame,sekakva necistotija po nea frlame,no nejzino e da dava ubavi plodovi i da ne hrani. Ova e amanet na nasiot resul Muhammed s.a.w.s koj kaza deka treba da bideme kako zemjata ili kako palmata na koja ti so kamen odozdola i frlas a taa so Urma ti vozvraka odozgora.

Kako za sekoj Musliman,maksimata na Sufiite e: "Svedocam deka nema drug Bog osven Allah i svedocam deka Muhammed e Bozji pratenik" Sufiite obavuvaat 5 pati molitva vo dzamija,ne klecat kako mene po net,vo momentive toj zikri,se moli,vo ibadet e i koga raboti i koga se dvizi i koga legnuva i koga spie buden e.
Првото болдирано..
Сум го велел тоа на многу Христијани, само што ги оставам да си веруваат во нивното затоа што ги избрале тој Пат.
исто како што на многу муслимани и велам дека не е поентат да се научи кур“анот напамет

Второто болдирано...
Сите религии се свети...не е само исламот

Третото....Божји закон, млекото, душата...
Уште пред многу време те имам прашано дали го разбираш законот за 7 кој го има во кур“анот.
Со тој закон се објаснува и како настанува млекото од нечистотија , крв и месо....
Се слагам со тебе дека го нема објаснето во кур“анот, ама има суфи кои ги знаат тие тајни.
Од досегашните твои изјави можам да заклучам дека не знаеш ниту една тајна од суфите.

Четвртото ....патишта и вистината
Токму тоа дека суфизмот има повеќе патишта, доведува до заклучок дека не е само Исламот тој пат...тоа е само еден од патиштата...Сите овие патишта водат само до Една Вистина.
И на крај се слагам со тебе....Вистината никогаш не умира.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Првото болдирано..
Сум го велел тоа на многу Христијани, само што ги оставам да си веруваат во нивното затоа што ги избрале тој Пат.
исто како што на многу муслимани и велам дека не е поентат да се научи кур“анот напамет

Второто болдирано...

Уште пред многу време те имам прашано дали го разбираш законот за 7 кој го има во кур“анот.
Со тој закон се објаснува и како настанува млекото од нечистотија , крв и месо....
Се слагам со тебе дека го нема објаснето во кур“анот, ама има суфи кои ги знаат тие тајни.
Од досегашните твои изјави можам да заклучам дека не знаеш ниту една тајна од суфите.

Токму тоа дека суфизмот има повеќе патишта, доведува до заклучок дека не е само Исламот тој пат...тоа е само еден од патиштата...Сите овие патишта водат само до Една Вистина.
До сега, сите религии биле против Бог... а, а како го разбираш ова...?:)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Првото болдирано..

Второто болдирано...

I jas ti velam,ne e poentata da se nauci Kur'anot na pamet. Retko mozete da sretnete Musliman koj go znae Kur'anot na pamet.

Drugo. Sekoj za svojata veli deka e sveta. Dokolku ste pripadnik na edna od bilo koja od religiite,nema da go imate isto mislenje,no ne znaci deka nekoj nema pravo da si ostane pri svojata.

Za brojot sedum,ednas mene mi cestitavte otkako navedov mnogu ubavo objasnuvanje spored Kur'anot za brojot sedum.

Ako se slagas somene,slozi se deka go ima objasnato vo Kur'anot toa a ne go nema.
Zavisi za koi sufii prajme muabet,ako prajme za osho ili zen... togas navistina neznam,priznavam,ama za Islamski Sufizam,so OSHO prajtesi muabet i mislite deka ste go sovladale.
Vrati se preprocitaj me uste ednas,ako ne ti e maka ama so red.

Vo Islamot postojat i Fikski poveke patista,dali naveduva deka i tie se gradeni spored nekoi drugi zakoni osven Kur'anot a.sh ?
Ima Hanefiski Mesheb,Malikiski Mesheb,Safiski i Hambeliski mesheb. Znaes li deka ne klanjaat isto nitu eden od ovie meshebi a site 4 se spored Kur'anot i Sunnetot na Muhammed a.s. ?

Bezbroj pati sum ja povtoril edna anegdota na Mevlana Dzelaluddin Rumi,uste ednas ke ja povtoram:

Taa (muvata),sama od se*e,bez pijalok,postanala pijana.
Svojata malenkost,taa ja zamisluvala kako sonce.

Slusnala za Orli i razni ptici,pa rekla za se*e:jas sum,bez somnez,Anka-ptica vo ova vreme !

Edna muva,vo lokva na magareska mokraca,na edna slamka,se zamisluvala se*e deka e brod,pa pocnala da ja diga glavata.

Velela: - Jas imam citano za moreto i brodovite i sum razmisluvala mnogu za toa.
Pa ete,ova e more,ova e brod a jas sum kapetan,vaka iskusen i pameten.

Taka ovaa muva go tera svojot balavan po lokvata kako po more.
Taa mala lokva vo nejzinite oci izgleda golema,beskrajna.
Taa lokva,vo sporedba so muvata bila ogromna,bez granici.KADE E OKOTO KOE TOA MOZE PRAVO DA GO VIDI !?

Nejziniot svet e tolkav do kade okoto i dopira. Okoto tolku i opfakja i lokvata za nea e more.

Onoj koj tumaci krivo,toj e kako muvata. A toj negov tevil (tumacenje),kako i negoviot kejf,toa e magareska mokraca i matna slika.

Da imala muvata validno rasuduvanje,taa bi bila srekna,bi postanala Huma-ptica(Feniks).
Koga ovaa muva,od toa bi mozela pouka da zeme,taa ne*i se ni vikala muva. Nejzinata dusa ne bi prestojuvala vo nejziniot mizeren nadvoresen lik.

Nekoi gi tumacat bukvite i zborovite na k*r'anot i im gi podesuvaat znacenjata.A TAKVITE PRVO Se*e TREBA DA SE PROTUMACAT.

Samo radi pristojnost i osnovno covecko pocituvanje koe bi trebalo da go poseduvame edni prema drugi,koga veke imame tolkava drskost da za nesto donesuvame sud,togas barem malku da prostudirame za toa nesto,,, ne bi mu stetelo na glava koja sebesi se stava na pozicija na muvata,koja samo zue a nisto arno od nea.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
До сега, сите религии биле против Бог... а, а како го разбираш ова...?:)
Брат, не се религиите против Бог. Против Бог се религиозните институции што се поставени хиерархиски. Учењето напамет зборовите на Исус и Мохамед ги уништија правилноста на разбирање на тоа што тие го имаат кажано. Со годините, тоа нивно учење се претвара во институција и учење на памен на нивнита зборови, доведува до тоа папагали да кажуваат што да прават други папагали. затоа и се појавуваат секти и шарлатани од секаков вид, кои сакаат да укажат на грешките на папагалите, а не дека се во состојба да измислат нешто ново.
Вистината е напишана пред многу илјади години, само кој да ја разбере...

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Брат, не се религиите против Бог. Против Бог се религиозните институции што се поставени хиерархиски. Учењето напамет зборовите на Исус и Мохамед ги уништија правилноста на разбирање на тоа што тие го имаат кажано. Со годините, тоа нивно учење се претвара во институција и учење на памен на нивнита зборови, доведува до тоа папагали да кажуваат што да прават други папагали. затоа и се појавуваат секти и шарлатани од секаков вид, кои сакаат да укажат на грешките на папагалите, а не дека се во состојба да измислат нешто ново.
Вистината е напишана пред многу илјади години, само кој да ја разбере...
Добро е, добро си го разбрал... :D Туку тоа е цитат од Г :)

Kajgana Shop

На врв Bottom