Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
2 декември 2012
Мислења
189
Поени од реакции
24
Нека ти се смеат, после на плажа ти ќе им се смееш на нив :)
Јас кога имам подолги предавања на факултет си правам дома шејк во блендер од овесни снегулки, доза протеин, една лажица путер од кикиритки и млеко или вода... го ствам во шејкер и кога и да сакам излегувам од предавање, го пијам за 2 мин и се враќам назад, попрактична работа здравје :D

3/4 Белки
Овесни снегулки
Лажица путер
Банана
Млеко
Дали ова може да замене еден оброк ?

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Може се, ако ти е вкусно и ако ти одговара на дневните потреби :)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Млеко, банана и чоколден веј, избленирано, перверзии :)

Член од
3 февруари 2013
Мислења
26
Поени од реакции
10
Здраво луѓе!
Видов дека има големо знаење за сите сфери на фитнесот и бодибилдингот на форумов, па да ве прашам за проблемот што го имам и решавање околу истиот. Прво – Исхраната

Доручек
125 грама леќа – 145 калории, 11.5 пр, 25 јх, 0 м.
6 јајца – 426 калории, 36 пр, 0 јх, 30 м.
1 Банана – 135 калории, 2 пр, 35 јх, 1 м.

Ужина/Меѓуоброк (дури сум на факс)
2 tbsp путер од кикирики – 200 калории, 10 пр, 6 јх, 16 м.
4 кришки црн леб – 200 калории, 10 пр, 34 јх, 2 м.

Post workout
Гејнер – 770 калории, 50 пр, 74 јх, 30 м.

Ужина
Туна – 270 калории, 40 пр, 0 јх, 12 м

Вечера
200 грама пилешки стек – 330 калории, 62 пр, 0 јх, 8 м.

Вкупно (плус/минус)
2350 калории, 221 пр, 174 јх, 99 м.

Второ – Проблемот/Прашањето

Тренирам некои 2 години отприлика и сум екто/мезоморф. Повеќе сум на фитнес/power lifting/strongman страната, него ли на бодибилдинг.

Пред скоро една година, почнаа грбот и рамењата да ми се исфрлаат. Многу! Почнав да барам решение на интернет и нормално нели има мал милион објаснувања. Тие што ми фатија око беа:

1) Употреба на стероиди
2) Преголемо зголемување на тестостерон
3) Чистота

1) Е сеа фората е што дур не го изглеав видеото од Elliott Hulse околу употребата на стероидите, мислев дека доаѓаат само ко/во инекции . Дебилно знам, али никад не ме интересирале, никад не сум ги проучувал, ни па сакам. Избегнувам муабет околу стероиди колку што може пошто е најпи*е работа што може. Кукавички итн итн.
2) Околу зголемувањето на тестостерон – Не сум тинејџер и одамна помина тој пубертетски период. Или пак преживувам втор пубертет:)
3)Чистотата – Бањање најмалку 5 пати неделно, односно после секој тренинг.

Прашањето ми е дали некој од вас се соочил со вакво срање и како го решил? Дали би смениле нешто во исхраната? Дали јас пропуштам нешто или? Секаква критика е добредојдена. Извинение за долгиот пост, али преку тасе ми дојде да идам скоро секој месец на дерматолог по 2-3 пати (а не е евтино), за наредниот пак да се вратат. Оваа исхрана од погоре ми беше пред да го поебам рамото и плешката уз пуловиер (тибам вежбата) и имав предобри резултати (+ уште литро јогурт), али сега, после 4 месеци и нареднонеделно враќање у теретана, сакам да ја изрегулирам исхранава за да не се повторува истата глупост постојано. АКО е до исхраната.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
2350 калории, 221 пр, 174 јх, 99 м.
Какви ти се овие макронутритиенти? Веројатно се чистиш претпоставувам. Намали малку на мастите зголеми на ЈХтите. Како прво ќе добиеш повеќе енергија како второ веројатно ќе ти се подобри состојбата со акните зашто мастите потенцијално ги ствараат. Исто можеш да пробаш цинк+б-витамини за чистење на кожата евентуално ако имаш пари додај и витамин Ц А и Е и не треба да се бањаш премногу често зошто баш тога пак организмот реагира со уште поголемо мастење на кожата за да балансира.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Се мислев да убацам витамини/мултивитамини. Некоја препорака?
Мислам дека моментално ништо нема да можеш да најдеш од витамини за спортисти поради некоиси регулативи кои мора да ги исполнат увозниците, барем сега за сега, така да ќе мора да пробаш со некој мултивитамин од аптека како Олиговит, Дуовит и сл. Јас лично посебно ги купувам витамините и користам скоро секој ден б-комплекс и цитамин Ц особено зиме. Инаку вака од прва рака информации за кожата дали ми имаат помогнато неможам да ти дадам зошто отсекогаш сум имал релативно чиста кожа.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Во Туш маркет е 40 денари побарај.
--- надополнето: 31 јануари 2013 во 19:45 ---

Инаку едно инфо за кој купува сендвичи од MFC
Сендвич со похван стек
1400 калории (146 ЈХ 68 маст 51 прот)
Инфото за калориите во сендвич од MFC од кај ти е?
Мислам дека велиш за МFC кај државна болница ако не се лажам?
Јас во последно време сум строго на кардио, шетам по маркетите и испитувам цени на производи. Мора да се спремам за до први, па си правам листи и планови што ми е најисплатливо за јадење. Овесните снегулки ги земам по 86 ден. кило, декстроза најдов за 100че, млеко за 44 ден., туна за 33 ден./185гр. и тн. Ми кажаа имало некаде јајца евтини, јас досега ги земав од Тинекс 125 ден. за 15 јајца, ама ете, имало и поевтино некаде.
Мора вака брат, инаку заминаа парите.. :)
Во која продавница во Битола поточно, и како рече дека се вика туната за тие пари шо ја имаш најдено?
Јас јајцата си ги носам од Прилеп :), не шала настрана али од дома ко че си одам за Скопје си носам по 30тина, а тука во пп ги земам по 200 денари 30 јајца табла од кај еден пријател.
Во скопје готов стек кај има најефтин по сендвичарите или скарите оти ми се здосади веќе од варење, цимерите ќе ме убијат уште малку.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247

.
Од МФЦ за кај државна болница да, инаку според грамажата што ја има во сендвичнот.

Член од
3 февруари 2013
Мислења
26
Поени од реакции
10
Јас лично посебно ги купувам витамините и користам скоро секој ден б-комплекс и цитамин Ц особено зиме. Инаку вака од прва рака информации за кожата дали ми имаат помогнато неможам да ти дадам зошто отсекогаш сум имал релативно чиста кожа.
Блазе тебе. Голем проблем и замарање е. ^Овие обавезно ги зеам.

Бтњ, калориите се за одржување - а ако појачам јх многу качувам на маса и не ми стои. Качив 12 кила за 2,5 месеци и 84кг/174цм некако не ми стоеа. Ко вратар бев у трапез:D

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Блазе тебе. Голем проблем и замарање е. ^Овие обавезно ги зеам.

Бтњ, калориите се за одржување - а ако појачам јх многу качувам на маса и не ми стои. Качив 12 кила за 2,5 месеци и 84кг/174цм некако не ми стоеа. Ко вратар бев у трапез:D
12 кила за 2.5 месеци?
Дечко пола а може и поише од килажава ти е сало.

Член од
3 февруари 2013
Мислења
26
Поени од реакции
10
Моја грешка - 3.5 месеци.
Некои 6 кг мускул, другите сало да. Поентата не беше тоа, туку дека јх ептен ме дујат. Секој организам различна приказна;)

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.333
Поени од реакции
21.648

Во која продавница во Битола поточно, и како рече дека се вика туната за тие пари шо ја имаш најдено?
Јас јајцата си ги носам од Прилеп :), не шала настрана али од дома ко че си одам за Скопје си носам по 30тина, а тука во пп ги земам по 200 денари 30 јајца табла од кај еден пријател.
Во скопје готов стек кај има најефтин по сендвичарите или скарите оти ми се здосади веќе од варење, цимерите ќе ме убијат уште малку.
Малку подолу од болницата, има една продавница за здрава храна, пишува ќе видиш со големи букви Ultimate Nutrition, а одма до неа има SportLife обложувалница.
Туната се вика "Даути", тајландска туна, сецкана, во растително масло. Не е лоша, али има и подобра. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom