Како се третира декодирањето мобилни телефони во земјава?

• Креатор на темата Креатор на темата DavidMkd995
  • Време на започнување Време на започнување
обично ко ќе купиш андроид телефон, телефонот има стар софтвер(андроид 2.3.6(најчесто)) и тој е заклучен да работи само на една мрежа. афтоматски, ко ќе го уклучиш на компјутер, ќе ти побара да се апдејтира на понов софтвер со што се губи то глупото за да работи на една мрежа. така да BITCH PLEASE. Ова не му работи во нашата држава... исто така слупнаф дека и на комјутер ако те фатат да имаш пиратски софтвер имале право да ти го одземат компјутерот. Јас побрзо ќе му го искршам харддискот од гла одколку да ми го земат цел компјутер.
Еве шо вика андроид
Android is open source and Google releases the code under the Apache License.[12] This open source code and permissive licensing allows the software to be freely modified and distributed by device manufacturers, wireless carriers and enthusiast developers.

едит: правило е ако го платиш кеш телефонот да биди одклучен за сите мрежи, а доколку го земиш на постпејд(претплата) тогаш треба да е заклучем мислам ама не сум сигурен за ова.

Казните се за нелегално декодирање. Доколку се јавиш во компанијата и побараш да ти го декодираат телефонот затоа што одиш во странство тие ќе го направат тоа за безпари. Порано знам дека можеше да купиш телефон од Америка го испраќаш каде сакаш, го пријавуваш за изгубен или украден а тие ти праќаат нов. Но сега сите нови телефони имаат GPS и триста други срања за следење па колку и да сакаш да го декодираш и криеш ќе го најдат.

A као порано не можеле да го најдат телефонот од операторите??? Да, да...

A као порано не можеле да го најдат телефонот од операторите??? Да, да...
не велам дека не можеле ама сега е многу полесно :) еден другар пред 4 години го изгуби телефонот за 4-5 месеци му го најдоа во хрватска некаде мислам. Сега ајфоните и поновите можеш и да ги закопаш ќе ги најдат за 2 мин :D

не велам дека не можеле ама сега е многу полесно :) еден другар пред 4 години го изгуби телефонот за 4-5 месеци му го најдоа во хрватска некаде мислам. Сега ајфоните и поновите можеш и да ги закопаш ќе ги најдат за 2 мин :D

Начинот на наоѓање на телефон е независен од тоа дали е стар или нов...ако сакаат ќе го најдат, ако не сакаат нема.

.
Во САД денеска стапи во сила законот со кој Американците нема да можат да ги декодираат мобилните телефони кои се заклучени, без да добијат дозвола од операторот.
Од 2 ипол илјади долари е казната за оној кој бара декодирање , а дури 500 илјади долари и затворска казна до 5 години за оној кој ја врши услугата. Сите оние кои ќе го повторат делото, можат да добијат затворска казна до10 години и глоба од милион долари.

Smells like teen ѕ...воведување нови давачки за глупости и убивање (какви - такви) бизниси.

А зошто операторите да работат со софтвер ‘само за себе‘ , не е ова нарушување право на избор на потрошувачите и контра сите акти за заштита на потрошувачите?

А и ова во Срањерика е заштита на бизнисот на големи корпорации, многу логично.Сигурно со образложение дека е за интерес и добро на потрошувачите истовремено со продавање оружје на кило само со лична карта, нормално пак во интерес на големите производители, а со образложение почитување право на самоодбрана на потрошувачите.

Најсмешно од сето ова ми е шо нема појче да носа ајфони од америка (кодирани) па овде да ги декодира....Лујџево че почна бубрези да продаваа за да купа Ајфон од Т Мобиле !

Искрено не ги оправдувам операторите ама па и вие сте чудни.
Значи кажа членот погоре вие потпишувате договор со операторот и поради тоа имате поволности во цената.Најверојатно си имаат математики они направено за на крај да профитираат.
Ова е слично нешто како да купувате кола на лизинг/кредит.
Ако сакате да правите што сакате купете го телефонот без договор и после ваш е и правете што сакате.

Сепак се работи за бизнис и ексклузивитетот е моќна алатка, а и капитализам е ако не ви чини идете кај конкуренцијата.

Би требало бидејки секоја компанија потпишува договор со мобилна компанија. На пример Ајфон во Америка има во Спринт, Верајзон и АТ&Т а нема во Т-Mobile, а други телефони што ги има во T-mobile можи да ги нема во останатите. Е сега во Македонија не знам како одат работите но би требало да е слично. Еиндствено што ме нервира е што во МК мора да платиш за да ти го декодираат :cautious:
А знаеш шо е најинтересно шо вие ВИП телефон со можност за две сим картички го КОДИРААТ. :facepalm:
Едно другарче зема таков телефон само поради таа можност и предната и задната камера што ја има ама кодиран беше..и плаќаше за декодирање 600 или 400 денара беше мислам во воа мобилариве низ градов..

Искрено не ги оправдувам операторите ама па и вие сте чудни.
Значи кажа членот погоре вие потпишувате договор со операторот и поради тоа имате поволности во цената.Најверојатно си имаат математики они направено за на крај да профитираат.
Ова е слично нешто како да купувате кола на лизинг/кредит.
Ако сакате да правите што сакате купете го телефонот без договор и после ваш е и правете што сакате.
Токму така. При купување на телефон од оператор, се прави договор, каде што се опишани условите под кои се остварува субвенционирата цена на телефонот. Тука би можело да стои и дека телефонот не е воопшто ваш, туку ви е само даден на користење додека трае договорот и дека треба да го вратите кога ќе го откажете договорот.

Мене друг момент не ми е јасен од текстот во првиот пост. Зошто ако таков закон е донесен во САД, декодирањето станува нелегално во Македонија?

Телефонот го отплаќаш со тоа што си ти на претплата и секој месец имаш претплата(пр 600 ден) и ти стига секој месец толку,а тоа дали ќе го декодирам е моја работа.

Телефонот го отплаќаш со тоа што си ти на претплата и секој месец имаш претплата(пр 600 ден) и ти стига секој месец толку,а тоа дали ќе го декодирам е моја работа.
Друже пишав погоре ти потпишуваш договор и ќе следиш се што пишува внатре.
Тоа што си потпишал значи дека се согласуваш со условите.
Ако сакаш да правиш што сакаш плати ја полната цена и помочај му се.(Во случај тоа да ти е фетиш :вонзем::pos: )

Друже пишав погоре ти потпишуваш договор и ќе следиш се што пишува внатре.
Тоа што си потпишал значи дека се согласуваш со условите.
Ако сакаш да правиш што сакаш плати ја полната цена и помочај му се.(Во случај тоа да ти е фетиш :вонзем::pos: )
Го земаш телефонот поевтино и го исплаќаш со тоа што си имаш претплата и и секој месец ти стига загарантирана сума и мораш да ја платиш,јас вака го рабирам давањето поевтин телефон

Го земаш телефонот поевтино и го исплаќаш со тоа што си имаш претплата и и секој месец ти стига загарантирана сума и мораш да ја платиш,јас вака го рабирам давањето поевтин телефон

А ако не земеш уред(телефон) туку само број на претплата...што плаќаш тогаш?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom