Традиционалната битка: св. Трифун vs. св. Валентајн?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Што ќе славите оваа година?

• Вкупно гласачи
    175
Валентајн е за тинејџерките во средно што се палат на розови плишани мечиња, а потоа го кријат под кревет за мајка и да не види.
Трифун е афтер парти за нивните дечковци.

На 14-ти ке славам со друштвото по 1 чаша колку за адет, а на 15-ти ке славам "валентајн" бидеејки подароците, љубовта и чувствата треба да бидат присутни сите 365 дена а не само на валентајн.

Нема да славам ни едното но другото.
Лозје немам, нити пак партнерот заслужува внимание, подарок, нежност, романтика само 1 ден во годината.
Затоа Св.Трифун ќе им го оставам на лозарите, Св, Валентин ќе им го оставам на тинејџерите кои не прават разлика помеѓу љубов и попаленост.
Секој миг е добар за да му посветите внимание на партнерот и да уживате во чаша добро вино:pipi:

Не се согласувам, не значи дека ако некој е во врска по дифолт ќе го слави Валентајн, исто како што не значи дека некој што е сам ќе го слави Трифун. Не мора да значи дека љубовниот статус влијае врз славењето празници, посебно не за некој да биде “модерен“. Како што реков св. Трифун НЕ е празник за пијанчење, не е тоа поентата на празникот.
Ништо од двете не е тоа што е... ама секое се слави на општоприфатен начин кој е јасен како ден, сакале ние или не.

Ни двата празника не ги славам...
св.Валентајн е за тинејџерчињата...
св.Трифун не го празнувам, бидејќи секој ден можеш да си го правиш ако сакаш,а и плус немам лозје така да ништо од празниците :D

6481413_460s_v1.jpg

св.Трифун не го празнувам, бидејќи секој ден можеш да си го правиш ако сакаш:D

Те цитирав само за да појасниме малку
Прво Св.Трифун НЕМОЖЕ да се слави кога сакаш, затоа што првенствено тој е празник на лозарите, ден кога се закројуваат лозјата. Значи лозјата не се кројат во август, мај или ноември на пример, лозјата си имаат процедура на кроење.
Значи се прави голема забуна кога Св,Трифун се поврзува со вино, пијанење и сл.
Св,Трифун е заштитник на лозјата и лозарите и како таков треба да се одбележува.
За кога ќе ни текне да пиеме вино тоа е друга работа, која не е поврзана со Св, Трифун.:pipi:

прво да разјасниме...нешто многу важно
кај нас во Македонја од памти века си постои празникот Св. Трифун, а ова Св,Валентајн дојде некако со американциве и европјанине кај нас,ама ние никако да појдеме-влеземе кај нив,... епа народе славете ама уште ќе чекате за Маде ин Е.
последниве 22-23 години си го славам Св. Трифун во еден стар прекрасен манастир кој се вика исто така Св.Трифун во село - место Брзовец, на пол пат за Пуста-Нова Брезница.
Може и вие да појдете таму и да направите една собиранка.
Но може и во Кучково каде е секоја година и Г-дин Трифун,во истоимениот манастир,каде само еднаш до сега сум бил. А ќе сркнете и манастирско гравче,музика цел ден.
--------------------
Значи мене ми е предлогот, доста со тие собиранки по тие пусти тесни-ниски-задимени и бучни кафичи,каде едно сокче го пиете за 100 денари,е мож ви одговара квадратурата па некој ќе се залепи до некое женско газе.......но има и подобро,
почнете да ги правите Кајгана собиранките во природа,има супер места за тоа по цела Македонија,а во Скопјево еве...
1. На платото пред манастирот Св.Архангел до реката во село Кучевиште, ќе се измешаме малку,вие ќе си терате вашата работа со пиењето.ГРЧ ладно пивце,шприцерче дирекно од реката и се разбира ракииче домашно од селото. Оро не е забрането.Карти исто така.Ние моја генерација околу скарата,прасе 23-24 кила на ражен,леле мајко каков сендвич Мекдоналс-никогаш повеќе нема да пробате,а за иста цена.
Е ова најважно.По реката угоре има дваесетина празни воденици,не заклучени.Плачат за добар и возбудлив и исклучителен секс.(ова од искуство и тоа од минатата год.)
2. Ај друг пат (на другата страна на Скопје,а може и во Азот.

Свети Трифун секако! Тоа е наш Православен празник, а Свети Валентајн е Католички. Православниот ден на вљубените е на 30-ти Септември.
Несакам да бидам сфатена погрешно, немам апсолутно ништо против Католиците и Католичките празници, баш напротив многу ги почитувам, но сметам дека како што тие си го слават Св.Валентајн бидејќи е Католички, така треба и ние Св.Трифун на 14-ти Февруари.

Тоа што луѓето Св.Трифун го сметаат како повод за опивање не е добро, ама кој како си сака.

Абе сте се запнале католички бил Св.Валентајн,комерцијала тешка...па славете и православна Нова Година на 13 јануари ако е така, не на 31 декември,покомерцијален "празник" од тој ден нема.​
Иначе јас полагам дента и баш на тој ден ми завршува сесија така да, Св.Трифун it is.​

Абе сте се запнале католички бил Св.Валентајн,комерцијала тешка...па славете и православна Нова Година на 13 јануари ако е така, не на 31 декември,покомерцијален "празник" од тој ден нема.​
Иначе јас полагам дента и баш на тој ден ми завршува сесија така да, Св.Трифун it is.​
Ај, со ксмет нека е денот и Св.Трифун на помош...
да си положиш:pipi::pipi::pipi:

Абе јас си сум православен христијанин и св. Трифун ке се слави, нека им е честит на католиците Св.Валентин НО не нема да чекам празник за да и купам поклон на девојката ако е така тогаш ств нешто не би било во ред со мене

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom