Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Значи, и тоа како е битно правилен начин на исхрана, избалансирана во правилен соодност во текот на денот. Прецизно се знае дека има делови од денот каде е неопходно да се внесат јаглени хидрати. Она што го напомена sajSiGa во неговиот пост за митот, е работа која држи вода само во случај ако сето тоа е однапред пресметано во дневниот внес.
Stef Bachatero, јаглените хидтрати дебелеат во голем процент. Не мал или среден.
Пошо глеам си онлајн.
Калорискиот surplus за булкање, од што треба да доаѓа? Од ЈХ / Протеин / Масти или од сите 3 во сооднос?

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Isak Keyten, од сите три. А соодносот нивен зависи од неколку предуслови, старост, процент на мускулна маса и сл.

S

Stef Bachatero

Гостин
Значи, и тоа како е битно правилен начин на исхрана, избалансирана во правилен соодност во текот на денот. Прецизно се знае дека има делови од денот каде е неопходно да се внесат јаглени хидрати. Она што го напомена sajSiGa во неговиот пост за митот, е работа која држи вода само во случај ако сето тоа е однапред пресметано во дневниот внес.
Stef Bachatero, јаглените хидтрати дебелеат во голем процент. Не мал или среден.
Јаглехидратите не се есенцијални за човечкото здравје.
Тоа важи ако имаме голем внес на јаглехидрати.
Но ако некој не прави професионален бодибилдинг и вежба 3 пати неделно и прави ваму таму кардио тренинг.Тогаш високопротеинска е идеална за него.
Помалку гликоген повеќе масти согорени.
Но за човек активен секој ден мене повеќе јаглехидрати со добар сооднос на масти и протеини е исто така бенефитно.
Но за мене побитни се перфомансите отколку топењето масти сега.
После драстично ќе ги намалам јаглехидратите.
Ќе зголемам кардио и ќе имам подобар ефект од сета :)

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Ne ti ja znaaeme celata ishrana,soodnos jh/pr/masti pa da ti odgovorime za koja cel.
Toa e mit za jaglehidratite,ako si jadel cel den zelencuk i ti ostanale 100 gr ke gi vneses od 1 kg zelencuk ili od 150 gr oves?
Bitno e kolku vnesuvas ne koga.
Prost primer na videovo.
https://www.youtube.com/watch?v=YA-XvVP9POg&feature=youtube_gdata_player
многу лошо го кажа ова не е битно кога, што ќе ти се да ги внесеш 150 гр. овес пред спиење?

S

Stef Bachatero

Гостин
многу лошо го кажа ова не е битно кога, што ќе ти се да ги внесеш 150 гр. овес пред спиење?
Сега ќе внесам бре 100 грама интегрални макарони.
Според тебе јас утре треба да бидам дебел како слон.
Според мене и IFYM јас имам уште 400 калории и ќе ги надополнам од кој извор сакам.
Нит се плашам нит гледам разлог зашто да не би го правел тоа.
Кога Maintance ми е 3200 калории - 500 секој ден.
Губам пола кило секоја недела зашто да се замарам сега сеуште е рано.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Затоа и прашувам некој поупатен да ми каже што поточно треба да се јаде :)
Зашто не си земеш некој по мрсен гејнер, и да не се замараш многу со исхрана што и како јадеш за да кренеш на маса, јез да ќе се буфнеш и во фаца, али да се стопли малку и ќе се зачистиш со добар кардио тренинг и нешто лесно од типот на л-карнитин или некои лесни топачи. Или земи си некокој 60-70 постотен протеин кој би бил троа поскап од гејнерот али нема толку многу да ти оди на телесна маса ќе ти оди на мускулна ама нема да имаш толку брзи резултати како со гејнерот и ќе имаш се разбира помалку прилив на сила. Има и некои мешани формули со витамини, изолати и концентрати во едно, па со некои курци палци минорни креатин ски и глутамински додатоци за да се пали буџованија и слично, али ти препорачувам да си земеш испробани работи ...

Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64
Mesec dena sum na High Protein Diet bez Dairy ( nisto sto sodrzi mleko ) Light training with weights sekoj vtor den rezultat - 10 kg za 4 nedeli.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Јаглехидратите не се есенцијални за човечкото здравје.
Тоа важи ако имаме голем внес на јаглехидрати.
Но ако некој не прави професионален бодибилдинг и вежба 3 пати неделно и прави ваму таму кардио тренинг.Тогаш високопротеинска е идеална за него.
Помалку гликоген повеќе масти согорени.
Но за човек активен секој ден мене повеќе јаглехидрати со добар сооднос на масти и протеини е исто така бенефитно.
Но за мене побитни се перфомансите отколку топењето масти сега.
После драстично ќе ги намалам јаглехидратите.
Ќе зголемам кардио и ќе имам подобар ефект од сета :)
Незнам што сакаше да ми објасниш со постов...не ми е позната лекцијата.
Ако е ова тема, бодибилдинг, исхрана и атлетско тело, не ми се губи во непотребни констатации од некоја општа култура, како човечко здравје, не есенцијални, висок или низок внес на ЈХ, високопротеинска диета и сл. Причина,
- што е висок внес на ЈХ и како го одредуваш?
- Што е високопротеинска диета?
- Што подразбираш здравје на човекот кога велиш дека ЈХ не се есенцијални за негово опстојување?
Помалку гликоген, повеќе масти согорени, но истотака и повеќе протеини согорени, повеќе чист мускул изгорен и сл. Незнам што ти подразбираш под Перформанси, но сето тоа ќе го видам за многу кратко време.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Исто како тебе и овој :icon_lol:

- Премногу стручни зборови, копирани од некоја интернет статија со цел повеќе да го збуниш тој што чита/гледа а и за на крај да изгледа како си начитан човек.
- Отстрнување на можноста за лајкови, за да не му свети црвено полето.
- Бришење на негативните коментари, because.

Ако си на маса, и внесуваш повеќе од што трошиш (нормално) па се решиш да внесеш (многу) јаглехидрати пред легнување тоа ќе поттикне да се зголеми инсулинот а воедно и намали HGH-то

И не се обидувај да ми докажеш дека тоа не е така со некоја твоја студија од интернет. Нема да се деси. Не сега - не за 100 години.

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Сега ќе внесам бре 100 грама интегрални макарони.
Според тебе јас утре треба да бидам дебел како слон.
Според мене и IFYM јас имам уште 400 калории и ќе ги надополнам од кој извор сакам.
Нит се плашам нит гледам разлог зашто да не би го правел тоа.
Кога Maintance ми е 3200 калории - 500 секој ден.
Губам пола кило секоја недела зашто да се замарам сега сеуште е рано.
Стевчо ако соберам колку недели (пати) си рекол дека губиш по пола килограм сега би требало да имаш негде окулу 40 кг. а према сликиве не мрдаш од мртва точка.Јас на твое место би се запрашал каде грешам и би променил нешто во односот и спрема билдингот и спрема другите луѓе што сеуште за некое чудо ти даваат добронамерни совети

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126
Луѓе што да му додаам на шејков за после вежбање или доста е :

1 ипол банана
црно чоколадо
пола литро млеко

S

Stef Bachatero

Гостин
Луѓе што да му додаам на шејков за после вежбање или доста е :

1 ипол банана
црно чоколадо
пола литро млеко
Зашто ќе ти е црно чоколадо.
Земи додај 5 белки 2 банани и пола литро млеко ќе ти биде доволно.

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126
Зашто ќе ти е црно чоколадо.
Земи додај 5 белки 2 банани и пола литро млеко ќе ти биде доволно.
Ок ... а кажи ми дали има негде во Скопјево само белки да се продаваат во тетрапак пакло...пошто неам видено досега.

S

Stef Bachatero

Гостин
Ок ... а кажи ми дали има негде во Скопјево само белки да се продаваат во тетрапак пакло...пошто неам видено досега.
Белки во тетрапак нема кај нас единствено белки во прав некој спомна дека имало и мене ме интересира каде можат да се најдат :)

Kajgana Shop

На врв Bottom