Дејвис куп и Фед куп (натпреварување по држави)

• Креатор на темата Креатор на темата The King of Clay
  • Време на започнување Време на започнување
Чешка го освојува Дејвис Купот, не ќе се осудам да кажам дека навистина се оние најдобрите во светот за 2012.... но тоа е тоа, им се поклопија коцките, секој божји меч го играа на домашен терен оваа година.

Најмногу се нервирам овај грдиов да го гледам како се радува, ама то е то.

Леле бе Алмагро...
Какви најдобри, ама ЈБГ, прееска препуштив од што ми идеше публиката на нерви, како некоја орда дерење, викање мислиш на фудбалски стадион се наоѓаш.

Е криво ми е за Ферер..

Леле бе Алмагро...
Какви најдобри, ама ЈБГ, прееска препуштив од што ми идеше публиката на нерви, како некоја орда дерење, викање мислиш на фудбалски стадион се наоѓаш.

Е криво ми е за Ферер..
Одвратни се бе и Штепанек и Бердих, поголеми антиспортисти од нив немам видено. А за Ферер баш ми е мило што го прегази Бердих и тоа на подлогата што најмалку му одговара на Ферер заедно со тревата, онака му докажа на светот дека голема неправда беше што не играше во 1/2 финалето во Лондон. И сето тоа поради неспортскиот потег од страна на Федерер, односно неговото незалагање во дуелот со Делпо.

Време е да се направи оваа тема како важна за оваа недела.

Од петок до недела (1. февруари - 3.февруари) се играат мечевите од првото коло во светската група, но и во пониските групи, сепак повеќе ќе се сконцентрираме на елитните тениски мечеви од најдобрата група во Дејвис Купот.

Canada - Spain (Vancouver - Indoor Hard)
Italy - Croatia (Turin - Outdoor Clay)
Belgium - Serbia (Charleloi - Indoor Clay)
USA - Brazil (Jacksonville - Indoor Hard)
France - Israel (Rouen - Indoor Hard)
Argentina - Germany (Buenos Aires - Outdoor Clay)
Kazakhstan - Austria (Astana - Indoor Clay)
Switzerland - Czech Republic (Geneva - Indoor Hard)

Како што може да прочитате, 6 од 8 Дејвис Куп пресметки ќе се играат во сала, на затворено. Од тие 6, 4 ќе бидат на тврда подлога, а не толку вообичаено, 2 од нив ќе бидат на земја, иако се игра во сала. Само 2 дуели ќе се играат на отворено и тоа во Буенос Аирес и во Торино, и двата дуели ќе се играат на земја. Значи се работи за изедначеност, 4 дуели на земја, 4 на тврда подлога.

Сега за сега накратко, кои од попознатите тенисери треба да настапат во следниот викенд во рамките на Дејвис Купот :
  • Nicolas Almagro (CAN-SPA)
  • Milos Raonic (CAN - SPA)
  • Marin Cilic (ITA-CRO)
  • Andreas Seppi (ITA-CRO)
  • David Goffin (BEL-SRB)
  • Novak Djokovic (BEL-SRB)
  • Janko Tipsarevic (BEL-SRB)
  • John Isner (USA-BRA)
  • Sam Querrey (USA-BRA)
  • Thomaz Bellucci (USA-BRA)
  • Jo-Wilfried Tsonga (FRA-ISR)
  • Richard Gasquet (FRA-ISR)
  • Philiph Kohlschreiber (ARG-GER)
  • Juan Monaco (ARG-GER)
  • Jurgen Melzer (KAZ-AUS)
  • Tomas Berdych (SUI-CZE)
  • Radek Stepanek (SUI-CZE)
  • Stanislas Wawrinka (SUI-CZE)
Рафаел Надал и Давид Феререр отсуствуваат од шпанската дејвис куп репрезентација, истото важи и за вториот светски рекет, Роџер Федерер кој нема да ги брани боите на Швајцарија иако има доста тежок противник, актуелниот шампион.

***Што се однесува до Македонската Дејвис Куп репрезентација, таа ќе го има својот настап на турнирот во Сан Марино, веќе трета година во низа се натпреварува во ниската трета европска група. Минатите два пати успеа да дојде до последната фаза, но не можеше до крај да си ја заврши работата губејќи од Турција во Скопје и од Бугарија во Софија. Иначе тој турнир во Сан Марино ќе се игра во претпоследната недела од петтиот месец, најверојатно започнувајќи од 20ти мај.***

Ќе ги даваат некаде натпревариве? Спорт Клуб, Еуроспорт?

Ќе ги даваат некаде натпревариве? Спорт Клуб, Еуроспорт?

SportKlub ќе врши пренос од мечевите во Швајцарија. Ќе има добри дуели, особено оние на Ваврника против Бердих и Штепанек.

TVE Spain ќе врши преноси на мечевите Канада - Шпанија.

SuperTennis и HRT 2 ќе вршат преноси од Италија - Хрватска.

RTBF и RTS Serbia ќе вршат преноси од мечевите Белгија - Србија.

The Tennis Channel и Sportv2 Brazil ќе вршат преноси САД - Бразил.

France 4 и Sport+ France ќе вршат преноси од мечевите Франција - Израел.

TyC Sports за Аргентина - Германија.

ORF Sport + за Казакстан - Австрија.

CT Sport, Sport Klub Serbia ќе вршат пренос од мечевите Швајцарија - Чешка Република.

Болдираните телевизии сум во можност да ги гледам на DreamBox ресиверов, така да, покриен ќе сум со доста тениски мечеви. Нема да можам да ги гледам САД-Бразил и Аргентина-Германија, но можеби во меѓувреме ќе најдам некоја телевизија која пренесува, а не е заведена во официјалната страна на дејвис купот.

За 90% од нас, достапни ќе се мечевите кои ги нуди СпортКлуб, а мислам дека тие ќе бидат и најинтересните :)

Николас Алмагро го откажа настапот за Шпанија против Канада. Со ова шансите за Канада и не се мали со оглед на тоа што Шпанија ќе ја претставуваат :

• Marcel Granollers
  • Albert Ramos
  • Guillermo Garcia-Lopez
  • Marc Lopez
Додека за тимот на Канада ќе настапуваат :
  • Milos Raonic
  • Frank Dancevic
  • Vasek Pospisil
  • Daniel Nestor
Што значи големи се шансите за одлични дуели. Првиот меч ќе го играат Раониќ и Рамос, утре во 22 часот по македонско време.

Читав нешто, ама не разбрав ко што треба. Новак мислам се жали на теренот на кој треба да игра, вика блага катастрофа бил.

Иначе Гофан-Новак. Топ дуел.

Читав нешто, ама не разбрав ко што треба. Новак мислам се жали на теренот на кој треба да игра, вика блага катастрофа бил.

Иначе Гофан-Новак. Топ дуел.

Да, пред некоја минута имаше објавено на фејсбук нешто во врска со подлогата....

Novak Djokovic Facebook напиша:
Obojica smo vrlo oprezni i dajemo sve od sebe da se sačuvam od povrede jer su uslovi za igru dosta, dosta loši. Siguran sam da je šljaka morala da bude bolja, iako verujem da su ljudi iz belgijskog saveza pružili svoj maksimum. Ali nekad to nije dovoljno i sad smo u pat poziciji. Igrati na ovakvoj podlozi opasnost je i za nas i za domaćine.
Zdravlje bi svima trebalo da bude prioritet i žao mi je što ovog vikenda ljudi koji su kupili karte neće biti u prilici da gledaju lep tenis jer ćemo svi biti na oprezu.
540037_510334922352697_1024705295_n.jpg

Vo Belgija podlogata (shljaka) e postavena direktno vrz parketot taka shto toa ja pravi epten meka .Pravilno treba da se trgne parketot koj shto e glavna pricina za mekosta na podlogata.
Ke nema proklizuvanja ni mnogu trcanja

Овој Гофан да се обеси на некое повисоко дрво во главниот град на Белгија и да му се смее цела држава, а јас со задоволсвто би му пукал в око.:гомце:

Сервираше на два пати за меч и зад себе имаше водство од 2-0 по сетови, па што е до мене.... нека не допира со рака рекет во живот веќе, ееееј од еден тапа тенисер ко Троицки, 6-1 6-3 *5-4 (30 30) и повторно *6-5... па ова нема крај, нека се убие самиот подобро. :)

Да ти сврти меч Троицки при водство од 2-0 во сетови 5-4 во третиот и сервис за меч треба да си стварно натприродно глуп.

Шо се дешава со нашата репрезентација? Никаде немам сретнато информација дека се натпреваруваме во некоја зона. И кој тенисери се активни..

Шо се дешава со нашата репрезентација? Никаде немам сретнато информација дека се натпреваруваме во некоја зона. И кој тенисери се активни..

Ќе играме околу 20ти Мај во третата европска зона, ќе има турнир во Сан Марино. Напишав во некое мислење погоре...

***Што се однесува до Македонската Дејвис Куп репрезентација, таа ќе го има својот настап на турнирот во Сан Марино, веќе трета година во низа се натпреварува во ниската трета европска група. Минатите два пати успеа да дојде до последната фаза, но не можеше до крај да си ја заврши работата губејќи од Турција во Скопје и од Бугарија во Софија. Иначе тој турнир во Сан Марино ќе се игра во претпоследната недела од петтиот месец, најверојатно започнувајќи од 20ти мај.***

^ На кое дереџе спадна тенисот во Македонија :facepalm:
Па на крај и од нив ќе изгубиме на чело со Деари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom