Делење на деца во семејството

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
Во мојот случај има делење на децата во семејството. Кога бев малечка, се беше во ред. За моето детство не можам да кажам ниту еден лош збор. Но, се почна кога им признав дека сум лезбијка.. Тогаш настанаа сите промени. Едноставно, престанав да постојам за моите родители. Ми ги спакуваа куферите и ме оставија сама да се снаоѓам. А сестра ми, стана милениче. Во брак е, си роди дете, и се премногу блиски со неа. Мене ме заборавија.
Еве јас би те поддржал само ако си БИ, ако не си не би те поддржал пошто немоиш да се ебиш и деца да имаш со женско нели де.. :D Инаку (y) бидеејќи не ја криеш вистината :)

Благодарам, но што добив јас затоа што ја открив вистината? Среден прст, ете тоа го добив.

Благодарам, но што добив јас затоа што ја открив вистината? Среден прст, ете тоа го добив.
Според мене, штом не те прифатиле, требало малку да се посветиш на школата и да заминеш во друга држава, како на пример Англија, Германија.. Не се секирај таму повеќето го сваќаат ова за нормално и сигурно нема да те озборуваат затоа што нив стварно ги боли средниот доле дали ти си била лезбејка или не... Таму секој си го гледа својот живот... Не како овде во оваа наша држава :)

Немало некое делење којзнае какво но сепак имало. Тој што е постариот(без разлика дали брат или сестра) секогаш е помудар(нормално оти е постар/а), нему секогаш му требаат повеќе пари, па ајде сеа студент е, па треба ова да му се купи, треба она. Врти сучи во втор план си. Само ова однесување на родителите повлекува една непријатна ситуација во која ,,тој постариот,, по некое време си зема за право да ти изиграва тебе трет родител. Јасно ми е се тоа дека сака да те заштити да ти посочи на грешките и нормално дека во некои ситуации тоа е од помош. Но, не секогаш. Не може тој постариот да си земе за право да ми налегува во приватност, да ми чита пораки на телефон, да ме демне во кој клуб сум излезена, да ми забранува или одобрува со кои луѓе да се дружам, или воопшто нешто да ми одобрува или забранува. Може да даде само сугестија. Сепак јас имам родители и нивниот збор ќе биде последен. Многу мразев такви кодошења, као демек еј мамо тато вчера беше излезена со тие и со тие...развикајте и се зошто мене така ми ќефнало и не ги поднесувам другари/ки те на сестра ми. Ова посебно се однесува на сестра/брат. А па братучед или братучеда да ти го прави тоа, па не доаѓа предвид. Едноставно јас никому не сум се мешала во приватност и не сум си зела право да изигравам полицаец на брат/сестра или братучед/братучетка, па нема и тие да го добијат тоа право. Еднаш седам со другар и се случи муабет од типот - Па нормално дека јас ќе кажам на кој факултет/средно да се запише брат ми, до колку и каде да излегува, како и што да прави. тој мора мене да ме слуша. Епа guess what? Не, не мора да те слуша. Затоа постари браќа, сестри не ги напнувајте помалите, не им светете како сијалици над глава, не им изигравајте полицајци. Не се малоумни и верувајте дека и без ваша помош колку толку ќе се снајдат. Забрани, одобрувања и слични какања можете да им ги правите на вашите деца(ако ги имате или ќе ги имате во иднина) на вашите браќа и сестри, не. Макар биле и 20 години постари од нив.

Јас сум единец и сум немал вакви проблеми но знам луѓе кои се двоени..конкретно женски деца.
Незнам дали е до Македонштината или не ,но кај нас очигледно уште важи моабетот '' Колку деца имаш ?'' - ''Имам едно дете(се мисли на машко) и едно женско'' што не го бројат у деца..
Овој феномен бидејќи е повеќе присутен кога се во прашање машки и женски т.е брат и сестра па стално е форсиран братот повеќе..
Тоа може да е од 2 причини по мене.
1. Тој да е зависен од родителите(разгален како прво дете) па родителите да го буткаат цел живот заборавајќи на ќерката за која мислат дека е женско покомуникативна е ,поамбициозна итн ќе ја биде неа..а уствари девојчето се мачи и мисли дека не е сакана..
2. Најстрашни се родителите кој мислат дека мажот е глава на куќата а жените се само ''украс'' и нивното мислење го почитуваат ама онака од едно уво влегло од друго излегло.. демек ти добра си али брат ти е зверот, без разлика дали е помал ,поголем,попаметен,поглуп итн, важно е машко.
Знам и семејство каде се оди дури и во крајности од типот дури и девојката на синот е подобра од дечкото на ќерката. Што значи двоењето продолжува и понатаму ..што е и смешно а и трагично во 21 век ..

Такада не се слагам воопшто што другите единци како мене го кажаа погоре дека мајка неможе да ги сака различно своите деца..може и те како може..

Многу полошо ке било за тебе да криеш.Замисли ситуација да те фатиле на дело тогаш како ке се правдаш?Како ке си ги избегнувала прашањата:Керко ти се допага ли некој,дали имаш момче или можеби додворувачи?
Според мене голем чекор е што си ја признала својата сексуална ориентираност иако ништо не си добила...
Не си можела вечно да се криеш.
Од тебе зависи како ке продолжиш понатаму.

1. Тој да е зависен од родителите(разгален како прво дете) па родителите да го буткаат цел живот заборавајќи на ќерката за која мислат дека е женско покомуникативна е ,поамбициозна итн ќе ја биде неа..а уствари девојчето се мачи и мисли дека не е сакана..
Најголема грешка...Ако од мал го разгалиле најголемото дете мали се шансите во иднина сето тоа да се смени...Тој е навикнат,родителите секогаш со изговор:Машко е пушти го,женско си ти.Дискриминација...Женското се полни со чувство на црна овца во семејството и чувство дека не е сакано.А понекогаш овде се појавува и љубомората која потполно ја разбирам.

Катастрофално нешто, имав другарки што беа од семејства кај што ги делат децата. Болно е да го гледаш а камоли да мораш да го преживуваш секој ден. Делењето на БИЛО КОЈА ОСНОВА е неописливо страшно и грешно и греотно. Го прават само прости (може да се и образовани и пак истовремено да се прости), злобни и домашно невоспитани луѓе, или да се 3 во 1, што е уште покатастрофално.

Превоспитување на вакви родители според мене е невозможно, на недискриминација се учи од најмали нозе, но лошото е што родителското и училишното воспитување не секогаш се на иста фреквенција

VAKA SEA LUGE VIE STE RODITELI OBJASNETE MI GO OVA AKO MOZE...IMAM RODITELI I SESTRA POGOLEMA OD MENE NORMALNO DEKA SE GRIZAM ZA NIV KAKO SEKOE DETE AMA DODEKA BEV MALI SO SESTRA MI ONA DOBIVASE SE STO KE POSAKASE OBLEKA,ODENJE NA EKSKURZIJA ZA BUGARIJA,EDNOSTAVNO ONA SE STO KE POSAKASE DOBIVASE SO EDEN ZBOR BEZ MOLENJE...ZA MENE KOGA DOJDEDA SE KUPUVA MOITE RODITELI MI VELEA DEKA NEMALO ZA MENE TREBALO DA IMA ZA SESTRA MI POSTO E ZENSKO I IMALO DRUSTVO OD SKOLO ODSESE SEKADE NA EKSKURZIJA A EDNOSTAVNO JAS NE ODEV NEMASE ZA MENE...I SEKOGAS KOGA SESTRA MI KE NAPRAVESE BELJA ILI BILO STO MAJKA MI MENE ME TEPASE ZA RAZLIKA OD NEJZE NE JA TEPASE ZA NEJZINITE GRESKI I ONA PAK SE IMASE...MAJKA MI VELESE KOGA BEV MAL VIDI NA STO LICIS NE SI KAKO DRUGITE DECA...VIDI GI DECATA NA KOMSIITE PODOBRI SE OD TEBE UCAAT NE SE KARAAT NE SI DOVOLNO DOBAR I DA ZNAES DEKA SESTRA TI E PODOBRA OD TEBE I SEKOGAS KE BIDE I SEGA SUM EDNOSTAVNO GOLEM 23 GODISEN SESTRA MI IMA ZAVRSENO 2 FAKULTETI JAS NEMAM FAKULTET ZAVRSENO SAMO SREDNO I EDNOSTAVNO NE MOZAM SO SREDNO DA NAJDAM RRABOTA OVDE VO SKOPJE NIKOJ NE SAKA SO SREDNO I MAJKA MI DO DEN DENESKA MI VIKA TREBA DA BIDES KAKO SESTRA TI ONA E PODOBRA...CELI 23 GOD GI POMINAV MOITE SLUSAJKI GI KAKO MI KAZUVAAT DA ZIVEAM NE ME OSTAVAAT DA GO NAJDAM MOJATA SREKA I USPEH I MI VELAAT DEKA AKO NE SUM NAJDEL RABOTEL KE ME VRATILE DOMA I KE SUM BIL PROSJAK A SESTRA MI KE BILA GOSPOGA POSTO IMA KRUG NA PRIJATELI (SESTRA MI NE I GAJLE ZA MENE) SAKAM DA ODAM ZA STRANSTVO TAMU DA PROBAM DA SI JA NAJDAM SREKATA DALEKU OD SITE AMA MAJKA MI NE MI DAVA DA ODAM AKO SUM SAKAL KE SUM NAJDEL RABOTA I OVDE I POKRAJ SE STO MI KAZALE MOITE PAK IMAM ZELBA DA ODAM VO STRANSTVO SAM NA SEBE DA USPEAM I DA IM DOKAZAM NA MOITE I NA SESTRA MI DEKA SUM PODOBAR OD NEJZE DEKA NE MI TREEBAAT ONI OD MAL MAJKA MI I TATKO MI NITU EDNAS NE ME GUSNELE NE MI KAZALE TE SAKAM SINE EDNOSTAVNO NE SUM CUSTVUVAL RODITELSKA LJUBOV I NEZNAM STO E TOA RODITELSKA LJUBOV KOGA MI BILO TESKO VO ZIVOTOT NEMALO KOJ DA MI POMOGNE SAM NA SEBE OSTAVEN...I DO DEN DENESKA NE CUSTVUVAM ZA SESTRA MI LJUBOV TUKU SAMO OMRAZA A TOA E OD RODITELITE I SEA DA CUJAM VAS SOVET KOJ E PRAV KOJ E KRIV? I DALI DA ODAM VO STRANSTVO OSTAVEN SAM NA SEBE BEZ NICIJA POMOS OTI AKO IM KAZAM KE POCNAAT DA PLACAAT I KE MI KAZUVAAT I GO MRAZAAT TOA? HOROSKOP JAS SUM VODOLIJA,SESTRA MI E OVEN,MAJKA MI RIBA,TATKO MI DEVICA.OVA MOZE E MALKU PREDOLGO OD VOOBICAENO...CEKAM VAS ODGOVOR DALI MOITE RODITELI SE PRAVI ILI NE SO OVA STO VI GO PISA.I DA ZNAETE DEKA PLANIRAM DA GO NAPUSTAM SEMEJSTVOTO DA SE OTKAZAM OD NIV I DA NE SE ZAMARAM AKO USPEAM VO ZIVOTOT KE GLEDAM NAPRED I NEMA DA SE ZAMARAM SO SESTRA MI ILI MOITE EDNOSTAVNO GI CUSTVUVAM KAKO TUGINCI KAKO DA SUM POSVOEN I NE GI SAKAM MOITE RODITELI GI MRAZAM

Делење на деца? Оној што е татко на две ќерки за едната нема пари за свадба, за другата ( во рекордно кратко време ) организира банкети. На едната не и оди на веридба, на другата сам и ја организира. За едната нема пари за на факултет, другата ја запишува на приватен колеџ. Не бе, не се делат кај нас децата, јок! и не само овој пример, можам да ви набројам милион.

А како да се искорени тоа? не знам дали има начин. Треба да се подигне свеста кај луѓето. Може ако проба Владата со кампања против делење на децата, тоа ќе упали...

Незнам, со ваков проблем лично досега не сум се справила и можам да бидам благодарна за тоа, затоа што си носи и тоа какви последици во понатамошно развивање на децата и на разгаленото и на ''отфрленото'' ако станува збор за таква поделба...но знам случаеви, каде таткото на пример е преженет па има дете од втор брак кое е сеуште мало,а детето од прв брак е тинејџер кој трпи се што треба и што не треба и од маќеата и од таткото што е жално...а малечкото иако малечко ја искористува секоја можна ситуација за да биде тоа во прв план. Друга ситуација знам кога мајката е поблиска со ќерката,а одалечена од синот,но во овој случај синот не е запоставен нималку од таткото-ниту па ќерката- па затоа последиците не се енормни,да не речам ги нема. Ама затоа ќерката до негде ужива поголемо внимание иако е постара. Единствено е што машкото порасна и тотално изгуби секаква потреба кон мајката што резултира како револт на нејзиното однесување.Како и да е,ситуацијата е сигурно тешка и болна за децата што живеат во средина каде што нема здрава клима,нели постои учете ги децата додека се мали и како ќе се воспитаат во првите 7 години од нивниот живот така ќе се провлекуваат низ животот. Незнам што да кажам освен зошто ги правеле ако не планирале да се посветат,деца и 100 да ги имаш треба подеднакво да се сакаат,децата се благослов, нека им е на чест,просто се чудам како е можно да постои вакво нешто да не сакаш свое дете или да отфрлаш нешто што ти си го створил како плод на една љубов(во повеќето случаеви)...

Eve utre si odam doma za pasos da si izvadam i toa posledno ke bide sto ke gi vidam.Potoa od koga ke go izvadam pasos kee zaminam vo stranstvo nekade sam na sebe ostaven,bez pari,bez nisto podobro ke mi bide od ovde.Da mi rece sestra mi deka me ranila 1 godini mi davala za leb na nejzino da bidam nema sansi podobro ke si zaminam i taka ke bide ok.Ke si mislam deka site se pocinati i nema koj da se grizi za mene toa e najdobra opcija da bidam sreken inaku site vo familijata sakaat da komandaat i oni kako ke kazaat da bide.epa jas ne sakam da bidam kako niv.Sakam samo da bidam daleku od niv.So ova st ke zaminam na moite ke im bide najgolema kazna vo zivotot posto ne se grizea za mene

ја не можам стварно да ги сфатам родителите што ги делат децата :tapp: алоооо 21ви век сме, чукнете ги малку главите.
како може едно дете да се сака повеќе, а друго помалку кога двете се твоја крв, дел од тебе ??? што има врска полот???
стварно не разбирам...............
ја само еден пример знам: во комшии имаше семејство (сега се преселени) со две ќерки. и мајката повеќе некако како да ја форсираше помалата, едностано како да и беше миленичка. личеше како неа, и во фаца и во карактер, а оваа постарава беше, како татко и, многу помирна и понаивна од помалата. ама татко им исркено не го гледав многу, по цел ден на работа, и не знам повеќе кон која бил наклонет ама за мајкава со свои очи гледав. дури ми текнува дека и стрина ми еднаш рече: - Еее што ти значи мајка.........и ја помислив дека постарава е посвоена. ги прашував ама нивна си била, а вика гледај како се понаша со неа :гомце:
кај мене нема делење. пошто сестра ми е помала можеби малку кон неа се однесуваат по убаво ама не е ништо страшно, порано кога се тепавме јас го јадев стапот ама ај. ако побарам пари ми даваат, ако побарам алишта ми купуваат, нов мобилен, лаптоп.....исто и таа што да побараа (нормално ако можат) и купуваат.

па подобро кога ќе размислам можеби и кај братучедите постои разлика. братучед ми е постар, а братучетка ми помала. оваа како да е разгалена од повеќе. на братучед ми само му викаат, да фател да работи, за ништо не го бивало, по цел ден само седел, не ни учел.....а во братучетка ми се колнат. пари ако побара одма и даваат, дедо и и баба и повеќе неа како да ја сакаат, а овој не дај боже пари да побара :свиркам: инаку братучед ми тренира фудбал (не е важно каде) и плус студира. добро е барем што му ги плаќаат сите трошкови. ама тој кутриот за се е крив. порано кога се тепаа, тој го јадеше на крај, ако нешто и се случи на сестра му пак тој крив.......и ко ќе видиш торбата на рамо и германијо чекај ме.
--- надополнето: 26 јануари 2013 во 01:52 ---

п.с. сестра ми се обидува да ги придобие, за да и даваат повеќе и да и дозволуваат да прави што сака.
на пр. секој ден ги бацува, па дај да те гушнам, леле колку ми недостигаше денеска, си те сакам најмногу на свет, кога ќе добие помала оценка одма се "натажува" за да ја тешат и сл....ама јас еднаш неделно и одам на мама и викам: мајчице моја од кога се немаме видено, ќе почнам да ја масирам и успат на уше и шепнувам: дај ми 300 ден. ќе ти ги вратам :свиркам:
сепак се неутрални и сметам дека подеднакво не сакаат

Eve utre si odam doma za pasos da si izvadam i toa posledno ke bide sto ke gi vidam.Potoa od koga ke go izvadam pasos kee zaminam vo stranstvo nekade sam na sebe ostaven,bez pari,bez nisto podobro ke mi bide od ovde.Da mi rece sestra mi deka me ranila 1 godini mi davala za leb na nejzino da bidam nema sansi podobro ke si zaminam i taka ke bide ok.Ke si mislam deka site se pocinati i nema koj da se grizi za mene toa e najdobra opcija da bidam sreken inaku site vo familijata sakaat da komandaat i oni kako ke kazaat da bide.epa jas ne sakam da bidam kako niv.Sakam samo da bidam daleku od niv.So ova st ke zaminam na moite ke im bide najgolema kazna vo zivotot posto ne se grizea za mene
Ако не те сакаат твоите тогаш нема да им биде никаква казна твоето заминување од дома, напротив ќе им биде олеснување.

Just saying...

Ако не те сакаат твоите тогаш нема да им биде никаква казна твоето заминување од дома, напротив ќе им биде олеснување.

Just saying...

Eптен го утеши :cautious:
Не знаеме ни јас ниту ти дали ке им биде олеснување или нема.Можеби тогаш ке сфатат дека биле во грешка.
Но ако дечково и понатаму добива ваква неправда тогаш е подобро да замине.Во најкраен случај.
Јас на пример би седнала и би разговарала муабет два три па доколку наидам на несогласување куферите и ке барам подобар живот,нели се додека не ми се скинат жичките.
Човек колку и да трпи еден ден ке му се досади.
Некој ке се обиде да си го одзеде животот,што не е решение...
Друг ке продолжи да ги трпи со изговор нема каде да одам,работа нема ке седам уште малку дома па ке видам како ке биде понатаму.Трети ке си ги спакуваат парталите и ке бидат оставени сами на себе.А тоа е најлошо доколку немаш каде да одиш но доколку е некој решен да започне од нула.
Но гледам дека дечково решил да замине,јас му посакувам срека кај и да е да ја најде зошто ни малку не е лесно.
Колку сакам еден ден да се свестат неговите родители и да платат за грешките зошто чувството ниту малку не е добро.
Ете луге?гледате дека не е се така едноставно?Ова важи за оние кои велеа:Како можат да се делат децата?
Постот на дечково а посебно со факултетот ме изритира и ме натера да се прашам уште еднаш:Дали секој заслужува да биде родител?Ако си подготвен да чуваш две деца гледај ги и двете подеднакво а ако не си спремен тогаш не се ни обидувај.

Eптен го утеши :cautious:
Не знаеме ни јас ниту ти дали ке им биде олеснување или нема.Можеби тогаш ке сфатат дека биле во грешка.
Но ако дечково и понатаму добива ваква неправда тогаш е подобро да замине.Во најкраен случај.
Јас на пример би седнала и би разговарала муабет два три па доколку наидам на несогласување куферите и ке барам подобар живот,нели се додека не ми се скинат жичките.
Човек колку и да трпи еден ден ке му се досади.
Некој ке се обиде да си го одзеде животот,што не е решение...
Друг ке продолжи да ги трпи со изговор нема каде да одам,работа нема ке седам уште малку дома па ке видам како ке биде понатаму.Трети ке си ги спакуваат парталите и ке бидат оставени сами на себе.А тоа е најлошо доколку немаш каде да одиш но доколку е некој решен да започне од нула.
Но гледам дека дечково решил да замине,јас му посакувам срека кај и да е да ја најде зошто ни малку не е лесно.
Колку сакам еден ден да се свестат неговите родители и да платат за грешките зошто чувството ниту малку не е добро.
Ете луге?гледате дека не е се така едноставно?Ова важи за оние кои велеа:Како можат да се делат децата?
Постот на дечково а посебно со факултетот ме изритира и ме натера да се прашам уште еднаш:Дали секој заслужува да биде родител?Ако си подготвен да чуваш две деца гледај ги и двете подеднакво а ако не си спремен тогаш не се ни обидувај.

Момчево не е тинејџер во рани години туку 23-годишен и баеги неписмен и глупичок кога резонира дека хороскопските знаци влијаат нешто посебно во неговиот однос со фамилијата и единствена причина за да замине во странство е за да докаже дека е подобар од сестра му колку што можам да прочитам. Во рани тин години години јас размислував слично за бегство од дома секој втор ден, си мислев дека моите родители ми имаа посвоено и дека повеќе ги сакаат брато и сестраѕа, дека учителите не можат да ме разберат колку сум генијален, па си замислував дека ќе направам нешто генијално за година-две во некаква област и потоа ќе умрам и на крајот постхумно ќе ја разберат мојата генијалност како Ван Гог, па на погребот ќе држат говори академици на МАНУ и слични средношколски глупости, ама тоа во рани тин рековме.
Покасно разбрав дека многу мои врсници си правеле бајрам со умот слично како мене.
Мајката на дечково е рационален човек, и му сугерирала да се промени и за тоа да земе пример од неговата сестра и некои дечиња од комшиите која што си завршила два факсови, додека дудуков едвај завршил средно.
Не ми се верува дека девојка која завршила два факултеи и си тера кариера, имало потреба да биде тепана и крај крајева сепак е девојка.
Не викам дека и родителите се цвеќина за мирисање од причина што му ја уништуваат самодовербата тотално и покрај тоа што овој изгледа не е многу бистар и не го бидува, ама не знам што совет да му се даде него кога си увртил во глава дека родителите го мразат, а од друга страна кажува дека ако му кажел дека ќе оди странство без претходен план родителите што го мразат ќе плачеле и ќе го спречеле да оди, демек оти му го мислат лошото.
Тотални глупости...Не ми се верува дека губам време да објаснувам за некои вакви кои чекаат се' од родителите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom