Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување
Член од
19 април 2012
Мислења
429
Поени од реакции
681
Форумџии дали има некој туторијал на македонски јазик за Photoshop сакам да научам да го работам а немам можност за да платам курсеви. Бтв ако нема на Македонски можи и на англиски но некој на кој што е добро објаснато. Јас побарав на нет и најдов на англиски јазик ама не се баш за почетник.
Можеш на јутјуб(ArcheosDesign, IceFlowStudios, PhotoGavin[овој има туторија и за фото апарати ако те интересираат]) да гледаш туторијали, а можеш една(не е една, повеќе се) книга да симнеш од интернет "Adobe Photoshop CS5 Classroom In A Book", книгата има околу 400-500ни страни и е многу корисна.
Потоа, можеш исто така по овие торентиве да побараш туторијали од Lynda.com, Digital Tutors и не знам уште кои беа таму такви страни за учење/совладување на Фотошоп.

Член од
25 октомври 2008
Мислења
541
Поени од реакции
77
Можеш на јутјуб(ArcheosDesign, IceFlowStudios, PhotoGavin[овој има туторија и за фото апарати ако те интересираат]) да гледаш туторијали, а можеш една(не е една, повеќе се) книга да симнеш од интернет "Adobe Photoshop CS5 Classroom In A Book", книгата има околу 400-500ни страни и е многу корисна.
Потоа, можеш исто така по овие торентиве да побараш туторијали од Lynda.com, Digital Tutors и не знам уште кои беа таму такви страни за учење/совладување на Фотошоп.
Оке Фала многу.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.693
Поени од реакции
8.119
Со 2-годишно искуство :D
Супер но има ли негде туторијал за тоа ? ,јас често кога ќе фотографирам огномет навечер за дочек нова година се ми излегува како размачкано никакво

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.884
Поени од реакции
6.950
Прво треба да сликаш, каква, таква пристојна фотографија со апаратот, нешто како мојата. За среќа на мојот има посебен мод за сликање на огномет што колку толку помага мада задолжително е апаратот да стои на статив, пошто нема шанса со рака да додржиш и да не мрднеш ни 1 мм. Јас сликав од балкон па апаратот ми стоеше на ограда :D. Е после за шминкање на сликата се користат 5-6 алатки, кои вака поединечно не можам да ти ги кажам и објаснам, тоа со тек ба време кога ќе поминеш неколку различни туторијали ќе можеш сам да ги користиш и комбинираш. Ако е скроз замачкана сликата, ни Господ не ја поправа. :D Дај да видам шо слика имаш, можда јас ќе можам да направам нешто. А еве ти добра страна за Photoshop туторијали: www.psd.tutsplus.com.
Eве ти овде книгичка на македонски, а овде туторијали :)

Член од
15 јули 2012
Мислења
571
Поени од реакции
832
Имам голем проблем, кога кликам на BR (bridge) за да ставам рендер, ми се јавува ова:

Што значи ова и како да го опраам?

Член од
8 јуни 2012
Мислења
374
Поени од реакции
830
Мене ми треба помош, ја симнав програмава, и сега ми бара емаил нешто, пробав со два различни и не ми отвора пак.
Аnybody ?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Мене ми треба помош, ја симнав програмава, и сега ми бара емаил нешто, пробав со два различни и не ми отвора пак.
Аnybody ?
Не е бесплатна програмата. Варез муабет, по приватна порака ако сака некој нека ти одговори.

M

Mr.InF3ction

Гостин
TTbooY

Добро изгледа но ако можеш сподели малце повеќе информации или стави кои слики ги користеше за да дојде до тоа што си посирал :)

Член од
28 јули 2012
Мислења
106
Поени од реакции
62
Ќе може ли некој да ми помогне со тоа логото што го стават на сите слики во ноќните клубови,како да го изработа да ми биде проѕирно да биде исто како на сликата само јас да си сменам знакот и буквите.Благодарам

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.884
Поени од реакции
6.950
Ќе може ли некој да ми помогне со тоа логото што го стават на сите слики во ноќните клубови,како да го изработа да ми биде проѕирно да биде исто како на сликата само јас да си сменам знакот и буквите.Благодарам
Сакаш тоа што е “Во Штип“ и знакот до него да биде прозирно или сакаш твое лого и текст да бидат прозирни како она infoMedia?
За првиот случај е многу тешко да се направи, треба да го имаш оригиналниот фајл со логото, а за вториот може да се направи, треба да го смениш стилот на layer-от од normal во overlay и да намалиш opacity негде до кај 60-70% зависи, ќе си видиш сам.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MiStudioBooth.png MiStudioBoothCardFront.png whutemug1.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom