Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.331
Поени од реакции
15.592
- Вкупно 84 милиони евра ќе има штета државата од недонесување на законот за задолжување кај Светска банка со 50 милиони долари – рече Ставрески.

Која камата на обврзница е таа од 84 милиони)+камата од СБ) на заем од 50 милиони.

Муабетов со задолжувањево, кој си ти да ми браниш да се задолжувам, како да се работи за позитивна работа задолжувањето, не за трупање на долгови кои секогаш доаѓаат на ред за подмирување.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.331
Поени од реакции
15.592
Ееее професорчево наше.Кога стана професор кога почна колумни да прави :unsure:
Ми се чини дека и претходно има пишувано, и неколку пати има држено прес-конференции за сдс...

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.806
Поени од реакции
6.246
10.01.2013, 17:35
Раздолжени или пак задолжени
Дали сме раздолжени или пак задолжени?
И може ли некој да го следи во чекор министерот за финансии Зоран Ставрески. Во рок од само неколку дена информациите за тоа колку земјава вратила, а колку повторно позајмила ги збуни и најдобрите математичари и економисти.

Министерот бомбастично објави дека сме се раздолжиле кон странските кредитори, не целосно, туку се исплати еврообврзницата од 183 милиони евра, земена во 2009 година, за која се платија камати од 50 милиони евра за три години.
Оваа екстремно скапа еврообврзница очигледно треба да послужи како пример, како државата не треба да се доведе во безизлезна ситуација за да мора да влезе во такви скапи задолжувања, кои стасуваат брзо за наплата.
Истиот ден кога се исплати оваа скапа еврообврзница, на домашниот пазар Владата позајми рекордни 130 милиони евра. Веднаш и врати, околу 90 милиони евра. А тој ден кога им се враќаа парите на домашните кредитори, пак, како порачана стигна гаранцијата од Светска банка за новиот кредит што ќе го земе државава од 250 милиони евра.

Лесно е со позјамени пари да се одржат ветувањата, ама и тие еден ден ќе стигнат за исплата. Велат колку и да изгледа лесно задолжувањето од денешна перспектива, враќањето на тие пари може да биде многу тешко. Бидејќи без нов долг излегува дека не може да се врати стариот.

За враќањето на 183 милиони евра, Владата мораше да позајми нови 250 милиони евра од Дојче банк. Тие пак ќе се отплаќаат во два дела и тоа првиот после пет, а вториот по седум години.

Позната е изреката дека позајмените пари многу лесно се трошат, ама тешко се враќаат. Така е и со заемот што пред последните парламентарни избори го зема државата од ММФ. Пред година и пол Владата повлече 220 милиони евра, а веќе од в година ќе треба овие милиони евра од ММФ да почнат да се враќаат.

И сега раздолжени сме или пак задолжени ???
Зема 130 милиони - врати 90 милиони
Зема 250 милиони - врати 183 милиони

Мене не ми оди математиката или......

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Branchez
Го изгледав цело интервју. Не ми се бендиса што Витанов препорачува одпуштања на државните службеници. Со тоа уште повеќе ќе се зголеми бројот на невработените.
А ми се бендиса твдењето дека економската политика е цело време не променета иако се менуваат владите

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
e pa jas ne sum nekoj ekonomist ama zboruvame za vreme na ekonomskariza mozebi e i ispravno drzavata da se zadolzuva i da gi zgolemuva kapitalnite ivesticii od tipot na avtpatista regionalni magistralni da se gradat skoli i bolnici stanovi za socijalci oti ako sega vo ovoj moment vladata ne se zadolzuvase i ako ne mu dadese prostor na gradeznistvoto i pole za rabota nie ke krahravme i so toj dolg sto go imavme ma da bil mal ,od druga strana ramniot danok i fiskalnata disciplina dovede do polnenje na budzetot ,sega mozebi e vreme toj danok da se transvormira za malite da ostane ist dodeka golemite treba da plakjaat luksuz neli,se na se vladata treba da misli parite da se investiraat vo profitabilni proekti od koi dolgot ke se vrakja neka go napravat avtopatot veles skopje kakov sto e skopje veles sega i 100 den neka naplakjaat ke dam od srce toa vagja pari ete sv petka centralata koj ke spori ako se izgradi bolnica ili gradinka ili skolo dali ima nekoj na forumov sto nejke toa da se gradi ,problem e e sto vo sk od toa centarot napravija zoo ne mi smetaat teatarot muzejot mnr to treba mozebi i ace nasrede trebase ama od strana se nacukaja eden kup nepotrebnosti to ne vrakja krediti

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Со тоа уште повеќе ќе се зголеми бројот на невработените.
На краток рок ќе се зголеми невработеноста, на среден и долг рок ќе се намали, бидејќи парите што ќе се ослободат за приватниот сектор ќе значат нови вработивања во реален сектор.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Branchez
Го изгледав цело интервју. Не ми се бендиса што Витанов препорачува одпуштања на државните службеници. Со тоа уште повеќе ќе се зголеми бројот на невработените.
Значи, државата треба да направи да има исти услови како на приватно, така и на државно, а не луѓето да се крстат да бидат вработени на државно, пред се заради сигурноста и дека празник е празник и викенд е викенд и нема прекувремено. И приватните треба да почнат да бараат други пазари, за да можат да вработат уште луѓе, а не да чекаат од македонскиот пазар (што е многу мал и сиромашен). Препорачливо е отпуштање на државни службеници и тоа оние што немаат соодветно образование за таму т.е стоматолог, со шумарски (а на позиција за правник), со драмски а на позиција за економиста и така натаму.
Ама додека не се средат условите во приватниот сектор отпуштањето на државните службеници ќе биде само полоша работа.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Branchez
А ми се бендиса твдењето дека економската политика е цело време не променета иако се менуваат владите
Со отпуштање на пола администрација ке се растерети приватниот сектор и ке може полесно да се развива. Јебига, лекот горчи ама друг начин нема. Администрацијата го гуши стопанството веќе долго време. Убаво вика Витанов, оваа влада зема од помладите генерации (децата) и им дава на постарите.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
На краток рок ќе се зголеми невработеноста, на среден и долг рок ќе се намали, бидејќи парите што ќе се ослободат за приватниот сектор ќе значат нови вработивања во реален сектор.
Дали ќе добие, можеби. Од една страна, ќе се добие голем број неквалификувана раб сила за која ќе се потребни милиони за преквалификација, социјални исплати, здравствено, отпремнини (како и да се нарекуваат) со што буџетот баш и нема да се растерети, а на таа сметка ќе се зголеми бројот на невработени па опасно ќе се доближиме 50 и 60% невработеност. Ако стапка на невработеност на лица 55-64 години (од дзс) е 65%, истиот ќе се зголеми на % колку невработеноста во Зимбабве (над 90%). Да не зборуваме за % на криминал, уште поголемо намалување на финансиската моќ (а со тоа пропаѓање на уште еден бран приватни фирми) на семејствата и други социјални придобивки од оваа метода.
Од друга страна точно дека од таа маса ќе се добијат нови невработени кои приватниот сектор ќе може да ги користи, не да ги апсорбира, не за нови раб. места туку за поголема заработка. Можеби затоа и приватниците толку се за отпуштање (покрај за намалување на буџет), за да добијат што поголем % раб. сила со што помали плати и права. Друго прашање е кого би отпуштиле. Оние примени со книшка скоро невозможно. Остануваат неутралните и противниците со што ќе се изврши уште една голема дискриминација и уште полоша администрација при што на првата промена на власта ќе извршат рокада...и се така во недоглед.

За мене едино решение е отворање на границите односно слободен меѓународен пазар на раб. сила, а тоа ќе го добиеме најверојатно ако станеме членка на ЕУ. Затоа што капацитетот на вработувања во приватен сектор во Македонија е тој, повеќе помалку наводно барани се уште 4000 работници (за кои нигде нема инфо каде се барани). Никој не отвора голема фабрика или агрокомбинат кои ќе апсорбираат 5-10.000 работници.А барем за делумна апсорпција на невработените и дел од администрацијата потребни се неколку десетици гиганти што е неможно.
Но според тоа како се одвиваат работите, ниту владата посебно работи на доближување до ЕУ, најверојатно ниту најголем дел од приватниот сектор се заинтересирани.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Времето не признава рокови
Јас треба да ручам денес и не може некој да ми каже, денес нема да јадеш, нема да јадеш ниту утре ниту задутре, но низ толку и толку години ќе имаш многу за јадење и убаво ќе ти биде.
Што значи проблемите треба да се решаваат веднаш сега.
Ова со одпштањата и ветувањата дека тие граѓани подоцна ќе се вработат не ми се допаѓа. Ја сум постар и првпат ова сум го видел 1965, во тогашната стопанска реформа. Тогаш се одпуштаа работниците за да се зголеми продуктивноста и акумулацијата на претпријатијата. Тогаш ветува дека со зголемена акумулација претпријатијата ќе инвестираат и луѓето повторно ќе се вработат. Самите невработени ги нарекуваа „ привремено невработени “
Никогаш „ привремено невработените “ тогаш и „ технолошките вишоци “ денес не се вработија ниту ќе се вработат.
Единствено решение е по правична распределба на националното богатство.
Јас понекогаш купувам во Веро во Тафталиџе. Обично сметката ми е околу 200 - 250 денари. А има граѓани чии смети се многу кратно повисоки има и 15 000 и повеќе. А колку има граѓани што не ни влегуваат во Веро.
Сите сме луѓе и сите треба денес да ручаме.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Перењето мозок на јавноста со администрацијата започна уште крајот на 90-тите. Досега никој не донесе закон за кој ќе се придржува да се намали бројот нови вработувања. А со тоа и со природниот одлив (пензија и трансфер на некои од нив во приватниот сектор) досега проблемот дел барем ќе се решеше. Проблем е едно државата ни е сиромашна па се радувавме за кредит од 20-30 милиони (за возврат моравме да затвориме неколку фабрики со измислено име "загубари"), друго ниедна влада немаше волја да ги отвори вратите на државата за слободен проток на раб. сила, да ги задржи постоечките капацитети и да овозможи отворање нови (напротив, стори се за да ги дозатвори постоечките кои ја преживеаја првата приватизација), а со тоа да се прелее раб. сила од државен во приватен сектор и немаше волја да го дисциплинира приватниот сектор во правата кон своите работници. Типичен последен пример за таквото однесување се сегашните фирми Тутунски Прилеп Еурокомпозит, Емо...да се потсетиме и на продажбата и затворањето на цел ланец аптеки (и стотици вработени) "Градски Аптеки" (под чудни околности) и ред други случаи. Разбирливо, заради спрегата стопанство-функционери. Што да очекуваме освен понатамошно задолжување.

Kajgana Shop

На врв Bottom