Дали е Бог видлив или никој го нема видено?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Бог рече или боговите рекоа?
Може преводот не е добар....си размислил за тоа?
Не, не сум размислил, ама немат проблем, Ти си тука за да ме опоменеш...:icon_lol:

Имено, Троичниот Бог Е Еден Бог по природа, во три ликови/ипостаси. Затоа Он и вели: „...да создадеме...„ а не вели „...да создадам...„.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Nitu pak "sinot" menuva nesto bidejki na mnogu mesta vo biblijata sinovi bozji se site dobri luge. I takvi sinovi Bozji na mnogu mesta se spomnati.
Матеј 22-42 "Што мислите за Христа? Чиј е син'" Му одговорија: "Давидов."
43 Им рече: "Како тогаш Давид, надахнат од Духот, Го нарече Господ, велејќи:
44 'Му рече Господ на Мојот Господ: 'Седи од Мојата десна страна, додека не ги положам непријателите Твои во подножјето на нозете Твои.'
45 И така, ако Давид Го нарече Господ, како тогаш да Му е Син?"

Уште си на истото мислење?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не, не сум размислил, ама немат проблем, Ти си тука за да ме опоменеш...:icon_lol:

Имено, Троичниот Бог Е Еден Бог по природа, во три ликови/ипостаси. Затоа Он и вели: „...да создадеме...„ а не вели „...да создадам...„.
Ова се нарекува рационализација....односно си земаш едно од можни неколку објаснувања што одговара на твојот систем од верувања. :)
Тоа може ама не мора да значи дека е вистина.
http://en.wikipedia.org/wiki/Elohim
El има значење Бог, ама тука има и ГабриЕЛ, РафаЕЛ, МихаЕл и т.н.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
A шо имаш против атеистите? Се плашиш од нив ли....што ли?
Дали тебе некој ти го оспорил правото да веруваш во Бог, Алах, Јахве... како сакаш наречи го. Кој си ти да даваш суд која вера е поточна, која верзија на богот е поисправна ..дали родил, не родил..... и тн.... Пред се ти немаш право на тоа. И според религијата и според законот.
Ne me razbra. Nemam nisto protiv. Sekoj ima pravo da si veruva ili da ne veruva. Vera so sila ne se dava daa se steknuva.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Gledam Hristijanite mnogu se zanimavaat so Islamot pa rekov da ne si go zaboravat skroz nivnoto veruvanje,ke otvoram edna tema.

Me interesira,
Dali spored hristijanskoto veruvanje Bog ima lik,dali nekoj go videl nekogas,dali nekoj go cul nekogas.... ?
Voedno me interesira i toa; Dali Isus e Bog ?
Јас со ова се уверив длабоко дека ти многу се интересираш за христијанството, а не ние за исламот.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Матеј 22-42 "Што мислите за Христа? Чиј е син'" Му одговорија: "Давидов."
43 Им рече: "Како тогаш Давид, надахнат од Духот, Го нарече Господ, велејќи:
44 'Му рече Господ на Мојот Господ: 'Седи од Мојата десна страна, додека не ги положам непријателите Твои во подножјето на нозете Твои.'
45 И така, ако Давид Го нарече Господ, како тогаш да Му е Син?"

Уште си на истото мислење?
Sekako. Procitaj gi istite citati na Angliski i ke svatis zosto uste sum na isto mislenje. Gospod samo vo nasiot ili uste nekoj kirilicen jazik go ima to znacenje inaku vo prevod e Gospodin. Sekade kade sto vo makedonskata Biblija Isus se narekuva kako Gospod,vo Angliskata e Lord a Bog e GOD.
Vo Slovenija kolku luge mene me vikaat Gospod,nemozam da ti objasnam.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ne me razbra. Nemam nisto protiv. Sekoj ima pravo da si veruva ili da ne veruva. Vera so sila ne se dava daa se steknuva.
Велиш не разбрав? И што твоето или нечие друго верување прави некого повеќе човечен? Поморален? Поетичен? Подоблесен? Што....?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас со ова се уверив длабоко дека ти многу се интересираш за христијанството, а не ние за исламот.
Грешка си. ТОј не се интересира за Христијанството.

Тој и останатите отворено говорат ПРОТИВ Христијанството и се што е немуслиманско.

Толку им сече.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Како бе не се споменува, еве овде Го има:

„...Потоа рече Бог: „Да создадеме човек според Нашито образ и според Нашето подобие, како што сме ние (!!!), кој ќе биде господар над морските риби, над небеските птици, над ѕверовите и над добитокот-над целата земја и над сите гадинки што лазат по земјата!„...„.(Битие, 1.26).

А види и во Битие, 18.2, таму Авраам Му се поклонува на Троичниот Бог!...
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 14:56 ---

Не, не била.

Имено, познато е дека Светото Писмо е пишувано од старозаветните пророци (во делот од Стариот Завет) и од новозаветните Апостоли (во делот од Новиот Завет).

Така, за разлика од повеќето протестанти, (слично на муслиманите), кои сметаат дека Светото Писмо, како збирка од инструкции за праведен живот, е паднато од Небесата, православните верници велат дека Светото Писмо е запишано и е дел од самата Црква Христова.

Во целина земено, Светото Писмо е пишувано во временски распон од 1500 г. пр.н.е. па до крајот од 1-от век од н.е.
Dobro MIKI se razbravme,cim slovoto,iako e spomnato deka postoi od pocetokot,ne postoelo kako kniga. Se nadevam si resi uste edna tvoja dilema koja kaj drugite ja gledase,ama ete i pokraj toa ne velite; vo imeto na otecot,sinot slovoto i svetiot duh.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Sekako. Procitaj gi istite citati na Angliski i ke svatis zosto uste sum na isto mislenje. Gospod samo vo nasiot ili uste nekoj kirilicen jazik go ima to znacenje inaku vo prevod e Gospodin. Sekade kade sto vo makedonskata Biblija Isus se narekuva kako Gospod,vo Angliskata e Lord a Bog e GOD.
Vo Slovenija kolku luge mene me vikaat Gospod,nemozam da ti objasnam.
Ај кажи ми тогаш за кого се однесува напишаното - Му рече Господ на Мојот Господ.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Се плашиш бе да не те прати Алах у пеколот ако си грешен?
Da,se plasam. Toa i me pravi da ne potpagjam na ovolku niski provokacii,da ne vregjam nikogo i da ne omalovazuvam nikogo.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 15:18 ---
Велиш не разбрав? И што твоето или нечие друго верување прави некого повеќе човечен? Поморален? Поетичен? Подоблесен? Што....?
Verata vo Allah dz.s i Negovite pravila vo Negovata kniga.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Da,se plasam. Toa i me pravi da ne potpagjam na ovolku niski provokacii,da ne vregjam nikogo i da ne omalovazuvam nikogo.
Тоа твоето се вика морал. И е илузија за жал.....не постои. Прв момент кога ќе прекинеш да се плашиш се тоа ќе го снема. За жал твоите "доблести" не се доблести......оти не се продукт на тебе како битие. Ти си волк во кожа на офца народски кажано. Лицемерие е можеби правиот збор..........ај да видам сега стравот дали ќе го спречи она што сакаш искрено да го кажеш.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Тикви се плашиш. Веќе го направи тоа. И атеистите ги навреди и христијаните.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ај кажи ми тогаш за кого се однесува напишаното - Му рече Господ на Мојот Господ.
Toa e prevod be dete. Ete zemi si i procitaj si go toa sam vo drugi prevodi.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 15:20 ---
Тикви се плашиш. Веќе го направи тоа. И атеистите ги навреди и христијаните.
Jas ne sum bezgresen... i jas gresam. Vistinski vernik toa ne bi go storil.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 15:22 ---
Тоа твоето се вика морал. И е илузија за жал.....не постои. Прв момент кога ќе прекинеш да се плашиш се тоа ќе го снема. За жал твоите "доблести" не се доблести......оти не се продукт на тебе како битие. Ти си волк во кожа на офца народски кажано. Лицемерие е можеби правиот збор..........ај да видам сега стравот дали ќе го спречи она што сакаш искрено да го кажеш.
Ne e taka. Doblestite se objasneti. Ne pisuva tamu samo "bidete pravedni" tuku zosto e pravdata ubava za da ja svatis i da ja vsadis vo sebe,da imas cuvstva prema istoto,kako da gi razbudis emociite a ne samo mahinalno toa da go pravis.

Kajgana Shop

На врв Bottom