Дали е Бог видлив или никој го нема видено?

Член од
2 јули 2012
Мислења
137
Поени од реакции
33
Знам дека за тебе е нелогично моето разбирање. Инкарнација значи дека Бог дал тело на духот, во форма на човек, се претворил во крв и месо.
Значи таткото( во случајот Бог е таткото, не го сваќај ова буквално, инаку би бил обичен човек), синот (телото) и светиот дух го прават Бог.
1+1+1=1

Ова исто така не значи дека Бог може да се појави само во човечка форма, може да биде и во многу други форми.

Јас твоето потполно го разбирам, али дај да прочитаме што рекол и Мевлана...нема да е лошо.
eve eden odgovor za tebe

http://www.youtube.com/watch?v=mHa34GLGpJE

Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
Ех сеа па и ти...:), не играме со мислење. Ако ти така мислиш не значи дека е така.
Па ако кажам дека сум 100% сигурен дека не постои и дека сето тоа за мене е булш*т ќе биде голема... а нели секој си има право на свое мислење, па нема да се дигне голема галама :D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па ако кажам дека сум 100% сигурен дека не постои и дека сето тоа за мене е булш*т ќе биде голема... а нели секој си има право на свое мислење, па нема да се дигне голема галама :D
Тоа ми беше зборот. Дали е или не е булшит е лично мислење. Мое, твое, чие и да е.... е само лично мислење.

Постоењето ни непостоењето на “бог“ (во која и да е форма) никој нит го докажал нит ќе го докаже.

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Neznam sega koj od kogo e poglup.
Isus vo evangelieto po Jovan prva glava 18 stih veli:
18 "Бога никој никогаш не Го видел....."
Istiot toj vo 5-tata glava 37-mi stih veli:
"Вие ни го чувте некогаш Неговиот глас, ниту го видовте Неговото лице"
Немој да ги вадиш цитатите од контекст, тоа го прави ѓаолот т.е. шејтанот:
Јован 1,18: Бога никогаш никој не Го видел; Единородниот Син, Кој е во крилото на Отецот - Он го објави. (Плус ова не се зборови на Христа Господа)
Самото свето евангелие по Јована почнува со тврдење дека Господ Иисус Христос, Синот и Слово Божје е исто така Бог:
Јован 1,1: Во почетокот беше Словото, и словото беше во Бога, и Бог беше словото.

Јован 14,8: Филип му рече: “Господи, покажи ни Го Отецот, и доста ни е!”
9 Му одговори Исус: “Толку време сум со вас, и не си ли Ме познал, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот, и како ти велиш: ‘Покажи ни Го Отецот?’
10 Не верувате ли дека Јас сум во Отецот, и дека Отецот е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, од Себе не ги кажувам, од Себе не ги зборувам; а Отецот, кој секогаш е во Мене, Он ги врши делата.
11 Верувајте Ми дека Јас сум во Отецот и Отецот е во Мене. Ако ли, пак, не - тогаш верувајте во Мене заради делата.
12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Си прочитал една реченица, па сега мислиш дека си ја нашол замислената црна мачка во темната соба...
Веровање бе, веровање... какво црно верување... И да една од разликите помеѓу човекот и животните е смеењето... кое изгледа фали кај тебе... Ако некогаш видиш некое животно да се смее обавести ме...;)
Еве да те насмеам...

Цветко и Трпе правеле муабет:
- Што си така изгребан по лицето?
- Ќути не прашувај, се борев за честа на една дама.
- И што се случи?
- Успеа да си ја сочува.

Извор: http://www.vicoteka.mk/vicovi/#ixzz2I5U84Ye3--- надополнето: 15 јануари 2013 во 23:55 ---
П.С. Во врска со темата да не бидам ептен оф топик... Што подразбираш под Бог... ако веќе поставуваш такво прашање како тоа на темава... прво образложи за каков бог мислиш...
Vie nitu edna recenica od vistinski Sufija ne ste procitale a se pravite kako da e vistinata vo vasi race.Se pravite kako da ste Sufi Sejhovi.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 13:13 ---
Знам што пишува во Al-A'raf, ајетите од 130 нагоре. Друго те прашав за законите.

П.С. Еве да се надоврзам. Кој му ги даде плочите на Мојсие (Муса)? Сеуште велиш дека никој не го видел?
Gledam ne ste go otvorile praviot link:
http://www.znaci.com/povijest/HadzIzlazak/art323_0.html
Ova e prviot del od kazuvanjeto za Musa a.s.
Na krajot od linkot imate uste 5 delovi.

A za gledanjeto na Boga,pa od stariot zavet citame i znaeme sto se slucilo koga lugeto posakale da go vidat (tokmu za vreme na Mojsie). Tamu nekade se veli deka nemoze covek da go vidi Boga i da ostane ziv.Vie ako zamisluvate deka Musa a.s i Allah dz.s sednale i Bog zel dleto i tuka gi klesal plocite,toa glupavo.

Sljedbenici Knjige traže od tebe (Muhammede) da im s neba spustiš Knjigu. Pa, od Musaâ su tražili i više od toga, kad su, uglas, rekli: "Pokaži nam Allaha!" Zato ih je, zbog bezdušnosti njihove, munja ošinula. Poslije su, kada su im očigledni dokazi bili
pokazani, tele prihvatili, ali smo i to oprostili, a Musau smo očitu vlast dali (4:153);

I kada ste (dragi Allah se obraća Israilćanima) uglas rekli: "O Musa, mi ti nećemo vjerovati dok Allaha ne vidimo!"; munja vas je ošinula, vidjeli ste. Zatim smo vas, poslije smrti vaše, oživili da biste zahvalni bili. (2:55,56).

I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: "Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!" "Ne možeš Me vidjeti"; reče, "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!" I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!" "O Musa," reče On, "Ja sam tebe odlikovao nad ostalim svijetom poslanstvom svojim i govorom Svojim. Ono što ti dajem uzmi i zahvalan budi!" (7:143,144)
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 13:41 ---
Немој да ги вадиш цитатите од контекст, тоа го прави ѓаолот т.е. шејтанот:
Јован 1,18: Бога никогаш никој не Го видел; Единородниот Син, Кој е во крилото на Отецот - Он го објави. (Плус ова не се зборови на Христа Господа)
Самото свето евангелие по Јована почнува со тврдење дека Господ Иисус Христос, Синот и Слово Божје е исто така Бог:
Јован 1,1: Во почетокот беше Словото, и словото беше во Бога, и Бог беше словото.

Јован 14,8: Филип му рече: “Господи, покажи ни Го Отецот, и доста ни е!”
9 Му одговори Исус: “Толку време сум со вас, и не си ли Ме познал, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот, и како ти велиш: ‘Покажи ни Го Отецот?’
10 Не верувате ли дека Јас сум во Отецот, и дека Отецот е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, од Себе не ги кажувам, од Себе не ги зборувам; а Отецот, кој секогаш е во Мене, Он ги врши делата.
11 Верувајте Ми дека Јас сум во Отецот и Отецот е во Мене. Ако ли, пак, не - тогаш верувајте во Мене заради делата.
12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
Sto menuva be drugar ? Zborovite se isti,BOG NIKOJ NIKOGAS NE GO VIDEL,go znaat onaka kako sto sinot im go objavil-prestavil. Nitu pak "sinot" menuva nesto bidejki na mnogu mesta vo biblijata sinovi bozji se site dobri luge. I takvi sinovi Bozji na mnogu mesta se spomnati.
Vo drugiot citat isto taka nisto nema.
Vo pocetokot bese i slovoto ? Oti nikade vo trojstvoto ne se spomnuva koga i toa bilo vo pocetokot ? MIKI ? Dali Biblijata onaka so Boga i sinot fo forma na kniga bila i taa na pocetokot ?
Ne e ni cudo sto tolku Ateisti izniknale od vas.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
A шо имаш против атеистите? Се плашиш од нив ли....што ли?
Дали тебе некој ти го оспорил правото да веруваш во Бог, Алах, Јахве... како сакаш наречи го. Кој си ти да даваш суд која вера е поточна, која верзија на богот е поисправна ..дали родил, не родил..... и тн.... Пред се ти немаш право на тоа. И според религијата и според законот.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Vie nitu edna recenica od vistinski Sufija ne ste procitale a se pravite kako da e vistinata vo vasi race.Se pravite kako da ste Sufi Sejhovi.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 13:13 ---

Gledam ne ste go otvorile praviot link:
http://www.znaci.com/povijest/HadzIzlazak/art323_0.html
Ova e prviot del od kazuvanjeto za Musa a.s.
Na krajot od linkot imate uste 5 delovi.

A za gledanjeto na Boga,pa od stariot zavet citame i znaeme sto se slucilo koga lugeto posakale da go vidat (tokmu za vreme na Mojsie). Tamu nekade se veli deka nemoze covek da go vidi Boga i da ostane ziv.Vie ako zamisluvate deka Musa a.s i Allah dz.s sednale i Bog zel dleto i tuka gi klesal plocite,toa glupavo.

Sljedbenici Knjige traže od tebe (Muhammede) da im s neba spustiš Knjigu. Pa, od Musaâ su tražili i više od toga, kad su, uglas, rekli: "Pokaži nam Allaha!" Zato ih je, zbog bezdušnosti njihove, munja ošinula. Poslije su, kada su im očigledni dokazi bili
pokazani, tele prihvatili, ali smo i to oprostili, a Musau smo očitu vlast dali (4:153);

I kada ste (dragi Allah se obraća Israilćanima) uglas rekli: "O Musa, mi ti nećemo vjerovati dok Allaha ne vidimo!"; munja vas je ošinula, vidjeli ste. Zatim smo vas, poslije smrti vaše, oživili da biste zahvalni bili. (2:55,56).

I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: "Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!" "Ne možeš Me vidjeti"; reče, "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!" I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!" "O Musa," reče On, "Ja sam tebe odlikovao nad ostalim svijetom poslanstvom svojim i govorom Svojim. Ono što ti dajem uzmi i zahvalan budi!" (7:143,144)
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 13:41 ---

Sto menuva be drugar ? Zborovite se isti,BOG NIKOJ NIKOGAS NE GO VIDEL,go znaat onaka kako sto sinot im go objavil-prestavil. Nitu pak "sinot" menuva nesto bidejki na mnogu mesta vo biblijata sinovi bozji se site dobri luge. I takvi sinovi Bozji na mnogu mesta se spomnati.
Vo drugiot citat isto taka nisto nema.
Vo pocetokot bese i slovoto ? Oti nikade vo trojstvoto ne se spomnuva koga i toa bilo vo pocetokot ? MIKI ? Dali Biblijata onaka so Boga i sinot fo forma na kniga bila i taa na pocetokot ?
Се плашиш бе да не те прати Алах у пеколот ако си грешен?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Oti nikade vo trojstvoto ne se spomnuva koga i toa bilo vo pocetokot ?
Како бе не се споменува, еве овде Го има:

„...Потоа рече Бог: „Да создадеме човек според Нашито образ и според Нашето подобие, како што сме ние (!!!), кој ќе биде господар над морските риби, над небеските птици, над ѕверовите и над добитокот-над целата земја и над сите гадинки што лазат по земјата!„...„.(Битие, 1.26).

А види и во Битие, 18.2, таму Авраам Му се поклонува на Троичниот Бог!...
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 14:56 ---
MIKI ? Dali Biblijata onaka so Boga i sinot fo forma na kniga bila i taa na pocetokot ?
Не, не била.

Имено, познато е дека Светото Писмо е пишувано од старозаветните пророци (во делот од Стариот Завет) и од новозаветните Апостоли (во делот од Новиот Завет).

Така, за разлика од повеќето протестанти, (слично на муслиманите), кои сметаат дека Светото Писмо, како збирка од инструкции за праведен живот, е паднато од Небесата, православните верници велат дека Светото Писмо е запишано и е дел од самата Црква Христова.

Во целина земено, Светото Писмо е пишувано во временски распон од 1500 г. пр.н.е. па до крајот од 1-от век од н.е.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Како бе не се споменува, еве овде Го има:

„...Потоа рече Бог: „Да создадеме човек според Нашито образ и според Нашето подобие, како што сме ние (!!!), кој ќе биде господар над морските риби, над небеските птици, над ѕверовите и над добитокот-над целата земја и над сите гадинки што лазат по земјата!„...„.(Битие, 1.26).

А види и во Битие, 18.2, таму Авраам Му се поклонува на Троичниот Бог!...
Бог рече или боговите рекоа?
Може преводот не е добар....си размислил за тоа?

Kajgana Shop

На врв Bottom