Дали можеби се билда наталитетот на Албанците во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
ДЗС има своја проценка за населението во 2011-та.

Според нивната проценка , Македонија има 2.058.539 жители.

А под 18 години има 473.978 , што е 50.000 повише од мојата проценка :)

Ете јас како пресметав:

• 200.000 основци
  • 100.000 средношколци (иако има 93.000 средношколци , но додадов 7000 , пошто има такви што не се запишале средно)
  • 120.000 реков дека се под 6 годинини.
Но уствари под 6 години биле 137.000.

Ноо , ми текна дека во средно има средношколци кои наполниле 18 години , проверив , и точно така , 17.000 средношкоци имаат 18 години. (знаете , тие што се четврта година).

И се на се имаме 420.000 лица под 18 години :)

ДЗС изгледа имаат грешка за 53.000 лица.

Па од нивната проценка од 2.058.000 жители , остануваат 2.003.000.

Тоа е тоа , Македонија нема повише од 2 милиона постојани жители.

А во бирачките листи знаеме дека има запишани и иселени лица.
А нас не интересираат само тие кои живеат редовно во Македонија.

Добро да сега ја видов значи таа е истата 2.058.539 жители.

Население во Македонија до 6 години/
0@23 369
1-2@46 766
3-4@44 859
5-6@44 704

Вкупно:160.000

Да речеме дека половина од овие 5-6 години тргаат во основно значи минус 22.000 доаѓаме до бројка од 138.000 или еве 137.000 како што вели ДЗС.
Основци @ 198.500
Средношколци@93.000

Вкупно:428500

Сепак мислам дека според избирачкиот список неможеме конкретно да ја откриеме вистинската бројка за вкупното население во Македонија барем мене не ми излегува математиката.

Сепак мислам дека според избирачкиот список неможеме конкретно да ја откриеме вистинската бројка за вкупното население во Македонија барем мене не ми излегува математиката.

Не можеме,на избирачките списоци има и луѓе кои се иселени.Колку се такви тешко е да се каже,може само да нагаѓаме.

Дефинитивно не ги оправдувам, не велам дека треба со квоти да се вработуваат, требаше без дискриминација да се вработуваат барем од независноста па наваму, но бетер, дискриминацијата се одрази повеќе..... со квотата на 25% етничката дискриминација се отежнува, но пак имаме партиска, а по се изгледа партиската е полоша............
Ни ти со сигурност не можеш да тврдиш дека сите македонци кои се вработени се вредни и квалитетни, знаеме што се партиските војници кои лепат плакати од студенски денови па полесно им е вработувањето.......
Во администрација од 2007 па навака три пати повеќе македонци се вработени него албанци, некаде 27 000 македонци, и ненормално е да викаш дека македонци не се вработуваат, а камоли да се чувствувате дискриминирани...........

Еве едно прашање за тебе, Кој повеќе ќе ти смета?
- тој што е неискусен и не може да ти завршува работа...
- тој што е искусен и не сака да ти завршува работа....

Неискусниот ќе стекнува искуство, а искусниот нема да се опорави, дискриминацијата е веќе дел од неговата личност, срам ми е да кажам, но веќе дискриминацијата е веќе правдина според него.........
Како што има членови во форумов кои велат дека не треба да се тргува со албанци, тоа значи дека и не треба во администрација да се заврши работа за нив........

Можеби партиската дискриминација и дава лоша слика на рамковниот, но тоа не е проблем за партиите, ним им годи таква дискриминација, ним им годат партиски војници, за жал ќе продолжи уште долго вака..........
дискриминација до 2001 НЕ постоеше според мене. нити сум видел, нити сум осетил такво нешто. само врски имало. но, со вашето однесување допринесовте да бидете отфрлени. вашето нешколување, живеење во “гето“ направи од вас неконкуренти работници. таквото мислење е наметнато и тоа од никој друг него од вас. и после ние сме ви криви. се додека плачете по разни институции, странски организации, и не се потрудите сами да го смениме мислењета, вие ќе бидете дискриминирани (ова е за сегашно време).
но веќе реков, на раб имам секакви кретени, и НЕкретени. и во двете класификации има од сите нас. првите ги омаловажувам, а вторите ги ценам.
е сега, во врска со споредбата кој повеќе ми смета, нормално ко и на тебе, вториот ми смета. но со една голема разлика, првиот (неискусниот) да сака да научи. ако и тој не сака да научи, у ѓубре го фрлам.
--- надополнето: 14 јануари 2013 во 11:04 ---
Не можеме,на избирачките списоци има и луѓе кои се иселени.Колку се такви тешко е да се каже,може само да нагаѓаме.
иселени? иселени БЕЗ мкд пасош или СО мкд пасош? ако се СО, тогаш и не е важно дали се во државава или не. си има институции кои овозможуват да се гласа и ако не си во земјава. знам дека ова не ни се допаѓа, затоа што македонци се 10% од таквите гласови, останатите 89% се албанци, а 1% други.
по мене, прашањето е како тие имаат пасош од мкд, ако не жевеат во мкд повеќе од 5 год? јас на сите тие би им одземал државјанство. причина? па со ништо не допринесува во државава, а сепак има право да одлучува за неа. глупост. ако си државјанин на македонија, тогаш и работиш, ствараш за неа, а не само од далеку, од јабана си го наредил животот и ми делиш правдина како треба да биде.
а тие што се осеќаат ко македонци, а се без пасош, тие “само“ се осеќаат ко македонци. и тоа е ОК. секој може да се осеќа како сака, но право за одлуки има само оној кој има мкд државјанство по условите кои ги наведов.

дискриминација до 2001 НЕ постоеше според мене. нити сум видел, нити сум осетил такво нешто. само врски имало. но, со вашето однесување допринесовте да бидете отфрлени. вашето нешколување, живеење во “гето“ направи од вас неконкуренти работници. таквото мислење е наметнато и тоа од никој друг него од вас. и после ние сме ви криви. се додека плачете по разни институции, странски организации, и не се потрудите сами да го смениме мислењета, вие ќе бидете дискриминирани (ова е за сегашно време).
но веќе реков, на раб имам секакви кретени, и НЕкретени. и во двете класификации има од сите нас. првите ги омаловажувам, а вторите ги ценам.
е сега, во врска со споредбата кој повеќе ми смета, нормално ко и на тебе, вториот ми смета. но со една голема разлика, првиот (неискусниот) да сака да научи. ако и тој не сака да научи, у ѓубре го фрлам.

Велиш наш псиголошки проблем е целава работа околу дискриминацијата? Цело време од шизофренија сме боледувале, а мислиме дека вие не дискриминирате?

Човеку ако ти не си осетил тоа не значи дека немало, мене лично не ми пречи што на улица сме биле дискриминирани, мислам надвор од институциите....... најмногу ми пречи што институционално било регулирано дискриминацијата, затоа тебе на арно тиличело, и во хитлеровот време убивањето евреи било легално........

Е дека сме биле некваливукувани, тоа на друг кажи го, можеби за застапеност до 25 % тешко, но сигурно повеќе од 2.5% би можеле да се најдат кваливикувани, дали знаеш дека 2.5% е најголемата застапеност на албанци во некоја институција?? Тоа арно ти изгледа?
Мојот татко електроинженер неколку години беше невработен овде, пази електроинженер............

Ќе те прашам, Кој не сака да учи???

Велиш наш псиголошки проблем е целава работа околу дискриминацијата? Цело време од шизофренија сме боледувале, а мислиме дека вие не дискриминирате?

Човеку ако ти не си осетил тоа не значи дека немало, мене лично не ми пречи што на улица сме биле дискриминирани, мислам надвор од институциите....... најмногу ми пречи што институционално било регулирано дискриминацијата, затоа тебе на арно тиличело, и во хитлеровот време убивањето евреи било легално........

Е дека сме биле некваливукувани, тоа на друг кажи го, можеби за застапеност до 25 % тешко, но сигурно повеќе од 2.5% би можеле да се најдат кваливикувани, дали знаеш дека 2.5% е најголемата застапеност на албанци во некоја институција?? Тоа арно ти изгледа?
Мојот татко електроинженер неколку години беше невработен овде, пази електроинженер............

Ќе те прашам, Кој не сака да учи???
ако ти сакаш (сакал) да учиш, секој чест. но сам си свесен дека 99% не учеа. или тие што учеа, со пари го завршија факсот. таков пример во тоа комунистичко време беше приштинскиот факс. но ај тоа е минато. сега за сега во мкд може да се најде школуван, но тоа школуван е “само“ школуван. затоашто кажав претходно, порано сами не сакавте да учите, доволно беше основно и готово. ќе си работи или кај дедо во некој занаетчиски дуќан, или пазар, или некоја друга мала фирма. важно беше да се задоволи законот да заврши основно и готово. е јбга, после толку долго маргинализирање, тоа се всадува во главите и треба време и ваша културолошка борба за да се смени мислењето на широките маси.

ако ти сакаш (сакал) да учиш, секој чест. но сам си свесен дека 99% не учеа. или тие што учеа, со пари го завршија факсот. таков пример во тоа комунистичко време беше приштинскиот факс. но ај тоа е минато. сега за сега во мкд може да се најде школуван, но тоа школуван е “само“ школуван. затоашто кажав претходно, порано сами не сакавте да учите, доволно беше основно и готово. ќе си работи или кај дедо во некој занаетчиски дуќан, или пазар, или некоја друга мала фирма. важно беше да се задоволи законот да заврши основно и готово. е јбга, после толку долго маргинализирање, тоа се всадува во главите и треба време и ваша културолошка борба за да се смени мислењето на широките маси.

Што да ти кажам, се гледа дека ти е всадено веќе оправдувањето, џабе зборувам......
99% не учеа? срам и глупост е и за ромите да викате вака, ама ајде, со кого да се објасниш..........

Во тоа време се вршеше екстремен притисок, луѓето немаа да јадат, шпиунирања насекаде, лесно се купуваа луѓе со празен стомак, оџите манипулираа, се вршеа притисоци за иселувања, а ти викаш не сме сакале да се школуваме........абе ајде......
Зборувам за времето на панславизмот, а вие македонците гордо се претставувавте како такви, а ние грешка што не се асимилиравме, еве признаам, подобро да се асимилиравме отколку да патиме толку, но за панславистите асимилација на муслимани била тешка и скапа, а најевтино е нивно иселување.......затоа во Турција денеска имаме 6000000 албанци...

Според тебе црнците се криви што постои рацизмот, според тебе евреите се криви што се случи холокаустот, едноставно не се прилагодија на потребите на белците, нацистите, а во наш случај ан македонците..........

A sto e vazno pa gledate spomenici ima muzej na iz!isleni zrtvi I ligusi politicari koi bildaat smetki bankarski a narodot go podelija !ocite da si gi vadat, sum ziveel kako mal so albanci pa ete imavme kokoski I baba mi cat pat im davase jajca a ovie pa ni nosea mleko kozjo ete za vozvrat pa ii praznici si. Pocituvame I se ima li bre takvi slucai denes????

Abe brat ubiva brat, a sin majka I ke se zamaram dali se pumpaat brojki koga opstestveno-moralno sme degradirani a svesta kaj ministrite posebno prezemanje odgovornost I ostavka e sto da ti kazam!

Да, ама од кај ти знаеш кој каде учи, можеше да зборуваш за Боговиње , Желино , Зајас , Липково , Осломеј , Арачиново итн ... но не можеш да зборуваш за Чаир , Бутел , Гази Баба , и останатите скопски општини , пошто се гледа дека не функсионира реонизацијата , барем не за овие години за кои имаме податоци.

Ај рачунај ти сега , во Чаир на крајот од учебната 2010/11 имало само 269 основци македонци , што значи дека просечно има 30 македонци по секое оделение.

Иако порано македонците во Чаир имале повисок наталитет.
И за чудо , ти минусот им го препишуваш на албанците , без да имаш ниеден податок при себе , чисто , така твојот ум вели.

Повели види колку куќи има во тие населби , колку куќи изградиле или купиле албанците последните години.

Си се фатил со Центар како давеник за сламка.

За Чаир се разбравме , просечно има по 30 македонци од оделение.
Останатите 100 се запишале во Центар. (македонците во Чаир порано имале повише живородени , тек во 2011-та паднаа под 100)

Не верувам во Центар порано да имало толку живородени.

Од кај тоа Чаир со 830 живородени албанчиња ? До пред 2010та имаше по околу 720-730 живородени албанци. А ти рачунаш за 2010-та , зарем и тие станаче првачиња ?

Пази сега:

Чаир живородени околу 712-730 албанци.
Просечно по оделенија има 613 албанци

Бутел 180-207.
Просечно по оделенија 265

Шуто Оризари 82-105
Просечно по оделенија 167

Гази Баба 208-247
Просечно по оделенија 216

Сарај 545-600
по оделенија 573

=

Дај да видиме кај македонците

Центар живородени македонци 370-450
Просечно по оделенија 412 македонци

Карпош живородени македонци 500
По оделенија 612

Кисела Вода 520-550
По оделенија 467

Ѓорче Петров 320-350
По оделенија 292

Бутел 200-260
По оделенија 242

Аеродром 680-725
По оделенија 656

Гази Баба 535
По оделенија 533

Севкупно за цело Скопје

живородени македонци 3300-3400
просечно македонци по оделенија 3256

живородени албанци 1974-2200
просечно по оделенија 1910

=
Ти рече дека минусот во останатите македонски општини (Штип , Радовиш , Кратово , Ново Село , Битола ..) е заради тоа што тие деца се доселуваат во Скопје , демек они не се иселуваат надвор туку во Скопје. Зошто тогаш бројот на основци македонци е помал од бројот на живородени македонци.

Епа битушанец , самиот рече дека они доаѓаат во Скопје , како ќе го објасниш минусот кај македонците ?

Што значи дека освен Карпош , ниедна македонска општина во Скопје нема пораст на основци , и покрај масовното доселување на македонци (барем ти така рече, нели ?)

32% од основците во Скопје се албанци. (а пази , според тебе албанците се иселуваат од Скопје масовно , а македонците се доселуваат).

Оти вакви поразителни бројки ?

И јас се чудам , од кај да верувам на објавените бројки за македонски основци , кога 30% се иселиле.

Албанците на Косово од 1989-1999 немале никаков контакт со државни институции , се било во рацете на србите , немало вработени албанци , нити пак албанците учеле во училишта , туку во приватни домови.

Пописот од 1991 беше бојкотиран од албанците , проценката за 1,6 милиони албанци на Косово е дадена од Милошевиќ.
Кој к.р да им направам јас што сами давале такви проценки.

И Милошевиќ беше човек на УЧК нели.

За македонците знам дека се албански слуги , барем според тебе , цел државен апарат е во албански раце , еве пред малце му наредив на директорот на ДЗС да напишат дека се родиле 9023 албанци во 2012-та, и знаеш што ми рекоа : СЕКАКО ГОСПОДИНЕ, живела велика Албанија.

И кај нас, албанците кажуваат дека македонците имаат празни оделенија а регистрираат дека имаат по 30 ученици по оделение , само за да не останат без работа учители.
Мислам дека заменик министерот за образование треба да ангажира тајни агенти за да го потврди ова.

Е браво , конечно ќе се потврди дека нема повише од 10.000 живородени македонци.
Полна подршка.

Имаш време да измислиш нешто друго , сеуште ништо немаш докажано.

Не знам од кога во статистиката има “просечни“ податоци :)

Нешто МНОГУ чудно се случува со прикажувањето на албанскиот наталитет и бројот на албански ученици. Албанците пријавуваат дека во оп. Центар, која има 1300 Албанци, дека се раѓаат годишно 100-150 Албанци, со невозножна стапка на наталитет од 100 промили, што ниту како хипотеза може да се претпостави :) Од друга страна, во општина Центар, во сите основни училишта има ВКУПНО само двајца (2) албански ученици од 1 до 9 одделение, а би требало да има 1000 :) :)
:LOL:
Кога вакви работи има во оп. Центар, што може да очекуваме со Чаир, Шутка, Бутел, Тетово, Гостивар, итн.????

Кој може да ме убеди дека во Чаир, Бутел, Шутка, итн. нема пријавено еден ист ученик во по две училишта за да се набилда бројот на албански ученици??? Во Косово, за време на бивша Југославија имаше многу такви случаи.

На темата за албанскиот наталитет и вистинска бројка во Македонија пишуваше и КУРИР:
.....Нема точни податоци за тоа колкав е наталитетот на Албанците во Македонија, но кога станува збор за наталитетот на нивните сонародници во Косово и Албанија тој опаѓа најбрзо во Европа.
Во текот на 2010 година во Косово се родени 26 илјади деца, а само пред десет години таму годишно се раѓаа 55 илјади деца.
Бројот на родени во Албанија во текот на 2009 година изнесуваше 29 илјади, само за споредба во 1990 година во истата ова земја беа родени 82 илјади деца......
.....Голем број на демографи и статистичари тврдат дека од Македонија се имаат отселено 150 илјади Албанци. Ако од 500 илјади се одземат овие 150 илјади тогаш можеби ќе се дојде до вистинскта бројка на албанско население во Македонија, а таа изнесува 350 илјади или околу 18 проценти од вкупното население....
Извор: КУРИР 13/10/2011 (http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/45708-Kolku-Albanci-ima-vo-Makedonija)

Многумина се прашуваат дали она што е представено како бројка на албански новородени во Македонија е реалност или спин? :)
--- надополнето: 14 јануари 2013 во 22:10 ---
Да го споредиме статистички природниот прираст на Албанците од Македонија и Косово, зошто се работи за ист народ, со сличен наталитет и стапка на миграција.

Во Косово во 1991 г. имало: 1.596.072 Албанци спрема пописот оддржан за време на Милошевиќ, а косоварските албанци истиот не го поддржаа тврдејќи дека нивниот број на Косово бил многу поголем, нешто што се тврди и кај нас. По веродостојниот попис спроведен од управата на Косово и УМНИК во 2011 г. се покажало дека Косовоо во 2012 г. имало 1.616.869 Албанци, а била прикажувана и стапка на наталитет од над 20 промили!
За косоварскиот попис од 2011 г. можете да прочитате и на нивната веб страница: http://esk.rks-gov.net/rekos2011/?cid=2,40

Компарација:

1. Косово, број а Албанци
1991 г. : 1.596.072
2011 г.: 1.616.869
-----------------------
зголемување за 20797 луѓе за 20 години, односно 1,3% за 20 години.

Косоварите покажуваа статистички дека се раѓале на Косово годишно и по 35000-37000 деца во изминативе 20 години, а испадна дека статистиката и реланоста се различни.

2. Македонија, број на Албанци
1991 г.: 429,600
2002 г. 506,083
-------------------
Зголемување: 76489 луѓе за 20 години или неверојатни 17% за само 20 години!!!
Каде се само иселените во странство?!

Чудни работи се случуваат во оваа моја Македонија. Во Косово 1.5 милиони Албанци се зголемиле за 20,000 луѓе во рок од 20 години, а во Македонија само 429,000 Албанци се зголемиле за 77000 луѓе во ист временски период од 20 години. Што не штелува тука? :notworthy::notworthy:

Не знам од кога во статистиката има “просечни“ податоци :)

Нешто МНОГУ чудно се случува со прикажувањето на албанскиот наталитет и бројот на албански ученици. Албанците пријавуваат дека во оп. Центар, која има 1300 Албанци, дека се раѓаат годишно 100-150 Албанци, со невозножна стапка на наталитет од 100 промили, што ниту како хипотеза може да се претпостави :) Од друга страна, во општина Центар, во сите основни училишта има ВКУПНО само двајца (2) албански ученици од 1 до 9 одделение, а би требало да има 1000 :) :)
:LOL:
Кога вакви работи има во оп. Центар, што може да очекуваме со Чаир, Шутка, Бутел, Тетово, Гостивар, итн.????

Кој може да ме убеди дека во Чаир, Бутел, Шутка, итн. нема пријавено еден ист ученик во по две училишта за да се набилда бројот на албански ученици??? Во Косово, за време на бивша Југославија имаше многу такви случаи.

На темата за албанскиот наталитет и вистинска бројка во Македонија пишуваше и КУРИР:
.....Нема точни податоци за тоа колкав е наталитетот на Албанците во Македонија, но кога станува збор за наталитетот на нивните сонародници во Косово и Албанија тој опаѓа најбрзо во Европа.
Во текот на 2010 година во Косово се родени 26 илјади деца, а само пред десет години таму годишно се раѓаа 55 илјади деца.
Бројот на родени во Албанија во текот на 2009 година изнесуваше 29 илјади, само за споредба во 1990 година во истата ова земја беа родени 82 илјади деца......
.....Голем број на демографи и статистичари тврдат дека од Македонија се имаат отселено 150 илјади Албанци. Ако од 500 илјади се одземат овие 150 илјади тогаш можеби ќе се дојде до вистинскта бројка на албанско население во Македонија, а таа изнесува 350 илјади или околу 18 проценти од вкупното население....
Извор: КУРИР 13/10/2011 (http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/45708-Kolku-Albanci-ima-vo-Makedonija)

Многумина се прашуваат дали она што е представено како бројка на албански новородени во Македонија е реалност или спин? :)

Навистина се чудам колку труд вложуваш за да покажуваш нешто, а и не разбирам што тие е поентата, зарем мислиш дека ако бројот на албанци испадне помалце од 20% ќе се укине рамковниот???

Доста веќе се хранете со српски национализми, зарем не гледате дека отиде балканот во ПМ........

Како можеш да помислиш дека во Македонија каде 100% од институциите се во рацете на македонците, а албанците би го зголемиле својот процент.......
Ако тебе не е можно да те убеди за тоа што албански ученик се пријавува во две училишта, тогаш кој мене може да ме убеди дека не се зголемува бројот на македонци, се знае ако се зголемува фиктивно бројот на македонците, процентот на албанците опаѓа, кажи ми дали можеш да ме убедиш дека во цела источна Македонија не се билда бројот на македонците, таму барем нема ниту еден албанец во институцииите за да провери.......
Имаше и во весници каде ЦИА кажуваше дека во Македонија има 200000 мртви становници кои гласаат секој пат на избори.........
Па и избирачката комисија најави дека има преку 140000 илјади *живи мртовци*.......

Навистина се чудам колку труд вложуваш за да покажуваш нешто, а и не разбирам што тие е поентата, зарем мислиш дека ако бројот на албанци испадне помалце од 20% ќе се укине рамковниот???

Доста веќе се хранете со српски национализми, зарем не гледате дека отиде балканот во ПМ........

Како можеш да помислиш дека во Македонија каде 100% од институциите се во рацете на македонците, а албанците би го зголемиле својот процент.......
...

За време на српската власт во Косово, Албанците пријавуваа во српска статистика дека се раѓале по 55000 косоварски деца годишно, а со најновиот попис од 2011 г. спроведен од Косово дека бројот на Албанци од 1991 г. до 2011 г. е зголемен само за 20,000 луѓе, што кажува дека статистички се пумпал бројот на албанците на Косово, дури и за времето на Милошевиќ. Ако имало 55000 новородени Албанци на Косово од 1991 до 1999 г. и по 35000-26000 од 2000г. до 2010 г., тогаш Косово треба да има 2,5 милиони Албанци.

Рамковниот може секој момент да се промени, ако на пример на следните парламентарни избори во парламентот од ВМРО и СДСМ влезат 25 власи, срби и роми, кои би гласале за нови амандмани за Уставот. Да се сака, се` може да се направи.

--- надополнето: 14 јануари 2013 во 22:10 ---
Да го споредиме статистички природниот прираст на Албанците од Македонија и Косово, зошто се работи за ист народ, со сличен наталитет и стапка на миграција.

Во Косово во 1991 г. имало: 1.596.072 Албанци спрема пописот оддржан за време на Милошевиќ, а косоварските албанци истиот не го поддржаа тврдејќи дека нивниот број на Косово бил многу поголем, нешто што се тврди и кај нас. По веродостојниот попис спроведен од управата на Косово и УМНИК во 2011 г. се покажало дека Косовоо во 2012 г. имало 1.616.869 Албанци, а била прикажувана и стапка на наталитет од над 20 промили!
За косоварскиот попис од 2011 г. можете да прочитате и на нивната веб страница: http://esk.rks-gov.net/rekos2011/?cid=2,40

Компарација:

1. Косово, број а Албанци
1991 г. : 1.596.072
2011 г.: 1.616.869
-----------------------
зголемување за 20797 луѓе за 20 години, односно 1,3% за 20 години.

Косоварите покажуваа статистички дека се раѓале на Косово годишно и по 35000-37000 деца во изминативе 20 години, а испадна дека статистиката и реланоста се различни.

2. Македонија, број на Албанци
1991 г.: 429,600
2002 г. 506,083
-------------------
Зголемување: 76489 луѓе за 20 години или неверојатни 17% за само 20 години!!!
Каде се само иселените во странство?!

Чудни работи се случуваат во оваа моја Македонија. Во Косово 1.5 милиони Албанци се зголемиле за 20,000 луѓе во рок од 20 години, а во Македонија само 429,000 Албанци се зголемиле за 77000 луѓе во ист временски период од 20 години. Што не штелува тука? :notworthy::notworthy:

Огромен број албанци не се вратија после војната во Косово, многу останаа со постојан престој во САД, и ред други западни земји....нормално дека бројот ќе се намалува.....замисли милион народ беше протеран од Косово, нормално дека голем дел нема да се врати, особено ако затекнале во раскош во западните земји, ни јас не би се вратил, во САД имаше многу добри поволности ако си посакуваш да заминеш после војната, така направија и мои роднини од прешевската долина кои заминаа во САД 99-та........

А што се однесува за тука, тоа значи дека имало огромно население незапишани, јас знам лично многу луѓе кои после 2001 зедоа документи, особено тие што живеа по скопска црна гора, и по недостапните села, мојата тетка не можеше да добие документи а сите други роднини имавме, имаше парадоксални појави каде жената немаше а мажот и децата имаа документи........

Огромен број албанци не се вратија после војната во Косово, многу останаа со постојан престој во САД, и ред други западни земји....нормално дека бројот ќе се намалува.....замисли милион народ беше протеран од Косово, нормално дека голем дел нема да се врати, особено ако затекнале во раскош во западните земји, ни јас не би се вратил, во САД имаше многу добри поволности ако си посакуваш да заминеш после војната, така направија и мои роднини од прешевската долина кои заминаа во САД 99-та........

А што се однесува за тука, тоа значи дека имало огромно население незапишани, јас знам лично многу луѓе кои после 2001 зедоа документи, особено тие што живеа по скопска црна гора, и по недостапните села, мојата тетка не можеше да добие документи а сите други роднини имавме, имаше парадоксални појави каде жената немаше а мажот и децата имаа документи........

Ама ако не се вратиле огромен број косоварски Албанци на Косово, како тоа по 2000 г. прикажувале косоварите статистички дека се раѓале по 35000-37000 деца годишно, а сега паднаа на 26000. Кој ги раѓал овие деца за да ги прикаже како родени на Косово , ако веќе биле полно од нив во странство? Со прираст од 30000 деца секоја година, би требало Косово минимум да има плус 300000 повеќе жители од оние од 2000 г. Многу нелогичности.

А приказните за “документите“ немаат врска со пописите, зошто на пописот се попишуваат сите што предстојуваат во МКД, без разлика дали имаат или немаат македонски документи. И да дојдат в МКД 20000 Германци со привремен престој повеќе од 1 година во Македонија и тие ќе се попишат.

За време на српската власт во Косово, Албанците пријавуваа во српска статистика дека се раѓале по 55000 косоварски деца годишно, а со најновиот попис од 2011 г. спроведен од Косово дека бројот на Албанци од 1991 г. до 2011 г. е зголемен само за 20,000 луѓе, што кажува дека статистички се пумпал бројот на албанците на Косово, дури и за времето на Милошевиќ. Ако имало 55000 новородени Албанци на Косово од 1991 до 1999 г. и по 35000-26000 од 2000г. до 2010 г., тогаш Косово треба да има 2,5 милиони Албанци.

Рамковниот може секој момент да се промени, ако на пример на следните парламентарни избори во парламентот од ВМРО и СДСМ влезат 25 власи, срби и роми, кои би гласале за нови амандмани за Уставот. Да се сака, се` може да се направи.

Како викаш? Албанците пријавува во српска статистика, демек србите доаѓаа до граница и им ги побараа пописите???

Дали знаеш дека имало војна во Косово? и дали знаеш дека многу народ се иселувало?

Зошто ромите би гласале против рамковниот? тие најмогу добиваа, а ништо не дадоа.....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom