Религијата (не) го унапредува општеството

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Само знам дека не живеам во Италија и не зборам глупости од таму, за кои глупости сум убеден дека се апсолутна вистина, и при тоа истите да им ги сервирам на форумџии, за кои „наводно“ сметам дека се испод моето интелектуално ниво..

и убаво те прашав..
Ајде ти „пријателе“ докажи ми и покажими каде Маркс направил општество, каде била забранета религијата?
И второ, каде и кога Маркс ја забранил религијата?

Ќе одговориш или не? Или да сметам дека ни тоа не го знаеш? Туку и ти како Микац, одбрамбено го штитиш своето несвесно неверување?
Ако зборам глупости...зошто те интересира моето мислење?
Зошто ме цитираш воопшто на сите теми?
Гледаш, твоите рекла казала мене не ме интересираат и не те имам цитирано..само кога ме влечеш за нос.
Јас дадам одговор, а таквите како тебе што се заспани и не разберат...не е мој проблем.Ќе кажам еднаш, и кој разбрал добро, кој не, пак добро.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ако зборам глупости...зошто те интересира моето мислење?
Зошто ме цитираш воопшто на сите теми?
Гледаш, твоите рекла казала мене не ме интересираат и не те имам цитирано..само кога ме влечеш за нос.
Јас дадам одговор, а таквите како тебе што се заспани и не разберат...не е мој проблем.Ќе кажам еднаш, и кој разбрал добро, кој не, пак добро.
Затоа што ти не кажуваш мислење (барем не со она погоре), туку зборуваш рекла казала -онака као му дојде, а го сметаш тоа за мислење, кое патем, истото, го памфлетираш за вистина..
Колку да се каже нешто...

И не е проблемот во тоа „кој разбрал добро, а кој не, добро“, проблемот е што сите овие работи што ги зборуваш, ги изнесуваш како вистини.. а тоа не е добро...

Не можеш да кажеш „Маркс направил општество во кое забранил религија“, за после тоа да кажеш „Ама КПЈ не ми даде книшка, затоа што јас реков дека одам во црква“... Значи, со кое право и памет, ти овде личното искуство, го тераш на аналогија на историска вистина - конкретно на нешто што „Маркс наводно го направил“.. (па и не мора да е Маркс, нека е ,,, еве шо знам Исус..).
А од друга страна, зборуваш за религија, за вистинскиот пат, за морални вредности, за шо знам шо таму. .а се однесуваш дилтенатски критикувајќи ги оние што основано се дрзнале да те критикуваат...

Епа не е добро... и да..
Јас дадам одговор
Ти дадеш одговор, али „одговор дава смешно“...

Е заради тоа те цитирам...
И заради тоа религијата не го унапредува општеството... :D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Затоа што ти не кажуваш мислење (барем не со она погоре), туку зборуваш рекла казала -онака као му дојде, а го сметаш тоа за мислење, кое патем, истото, го памфлетираш за вистина..
Колку да се каже нешто...

И не е проблемот во тоа „кој разбрал добро, а кој не, добро“, проблемот е што сите овие работи што ги зборуваш, ги изнесуваш како вистини.. а тоа не е добро...

Не можеш да кажеш „Маркс направил општество во кое забранил религија“, за после тоа да кажеш „Ама КПЈ не ми даде книшка, затоа што јас реков дека одам во црква“... Значи, со кое право и памет, ти овде личното искуство, го тераш на аналогија на историска вистина - конкретно на нешто што „Маркс наводно го направил“.. (па и не мора да е Маркс, нека е ,,, еве шо знам Исус..).
А од друга страна, зборуваш за религија, за вистинскиот пат, за морални вредности, за шо знам шо таму. .а се однесуваш дилтенатски критикувајќи ги оние што основано се дрзнале да те критикуваат...

Епа не е добро... и да.. Ти дадеш одговор, али „одговор дава смешно“...

Е заради тоа те цитирам...
И заради тоа религијата не го унапредува општеството... :D
Ај по ред и сам ќе дојдеш до одговорот....иако ти го дадов.
Само одговарај... без филозофии, пошто нели си го разбрал Маркс.
После капитализам, кое општество рече маркс дека ќе дојде?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Зошто сметаш дека баш укинувањето на религијата би резултирало со утопија?
Не мислам така него обратно.
Утопиа е да се укини религијата...затоа што тоа не е можно.

W

Werther

Гостин
Зошто сметаш дека баш укинувањето на религијата би резултирало со утопија?
Еве јас ќе ти одговорам.
Секогаш ќе има луѓе на светов,кои ќе веруваат во креационизам и имагинарно,невидливо другарче т.е секогаш ќе има луѓе кои ќе ги стега умот и ќе веруваат во таа небулоза.

А Ѓурџиеф не верувам дека би ти дал добар одговор,тој секогаш кога не може својата теза да ја поткрепи со аргументи,вербализирањето негово се сведува на вулгарности.

Знаеме кои се тие вулгарности.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Еве јас ќе ти одговорам.
Секогаш ќе има луѓе на светов,кои ќе веруваат во креационизам и имагинарно,невидливо другарче т.е секогаш ќе има луѓе кои ќе ги стега умот и ќе веруваат во таа небулоза.

А Ѓурџиеф не верувам дека би ти дал добар одговор,тој секогаш кога не може својата теза да ја поткрепи со аргументи,вербализирањето негово се сведува на вулгарности.

Еве ти уште една од мене за во потпис...

Новата дефиниција на Гурџи наш за утопија - ЖИВЕЕЊЕ БЕЗ РЕЛИГИЈА = УТОПИЈА:vozbud:

M

Muranyi

Гостин
Еве јас ќе ти одговорам.

Зарем мислиш дека е возможно воопшто и да помислиш дека верувањето во невидливо другарче може да биде забрането и укинато?Како би можело да се забрани верувањето во цел еден религиозен систем кај сета популација на Земјата?И во случај да се забранат со закон и да се укинат црквите,џамиите и други верски објекти и воопшто религиозни институции,вербата кај луѓето ќе продолжи и понатака да постои,освен ако не го воведеме Големиот брат,па да ги контролираме мислите кај масата:) Јас лично,не се согласувам дека религиите би требало да се укинат,зашто тоа е невозможно,тоа е како некој да ти навлегува во некоја сфера од интимниот,емоционалниот живот и да се обиде да ти го регулира и укине.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не Ѓурџо,ќе го задржам моменталниот потпис,затоа што нели,една гајба пиво по една година.
Важи ли сеуште договорот?
Стави ги и двете...2 гајби.
За разлика од секташите и атеистите, јас не мењам мислење. Еднаш даден збор..останува.

M

Muranyi

Гостин
За разлика од секташите и атеистите, јас не мењам мислење. Еднаш даден збор..останува.
Гурџо,арен си ти,само многупати не си ми јасен.Гледам голема омраза во тебе насобрана кон атеистите,па би те прашал-зарем по вербата во Бога ли ги оценуваш луѓето?Зарем човек може да биде човек само ако е верник?Зарем не е подобро ли некој да не е верник отколку да е верник и да убива и прави илјадници белји во името на својот Бог?Зошто толкава омраза Гурџи,зарем мислиш дека воопшто е важно(на евентуално постоечка креирачка сила на цел Универзум-мултиверзум или што и да е)дали ти веруваш во неа или се вртиш во круг пагајќи во транс или палиш свеќи?Или пак е важно каква личност си,дали денес си помогнал некому,дали си направил добро дело?Аман бе,основното не си го научил,а делиш оценки по форумов.

W

Werther

Гостин
Зарем мислиш дека е возможно воопшто и да помислиш дека верувањето во невидливо другарче може да биде забрането и укинато?Како би можело да се забрани верувањето во цел еден религиозен систем кај сета популација на Земјата?И во случај да се забранат со закон и да се укинат црквите,џамиите и други верски објекти и воопшто религиозни институции,вербата кај луѓето ќе продолжи и понатака да постои,освен ако не го воведеме Големиот брат,па да ги контролираме мислите кај масата:) Јас лично,не се согласувам дека религиите би требало да се укинат,зашто тоа е невозможно,тоа е како некој да ти навлегува во некоја сфера од интимниот,емоционалниот живот и да се обиде да ти го регулира и укине.
Религиите можат со закон да се укинат.Во тоталитаристичка земја,на пример Русија во времето на Сталин.
Иако званично не беше забранета со закон религијата,беше угнетувана,маргинализирана,многу свештени лица убиени,верски објекти запалени и така натаму,да не ти набројувам сигурно знаеш.

Не може да се исчистат религиозните луѓе,не е можно тоа,секогаш ќе постојат луѓе кои ќе веруваат во креационизам во бог и сличните небулози.
Тоа го напишав во претходниот пост,секогаш ќе постојат луѓе кои ќе ги стега умот.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ај по ред и сам ќе дојдеш до одговорот....иако ти го дадов.
Само одговарај... без филозофии, пошто нели си го разбрал Маркс.
После капитализам, кое општество рече маркс дека ќе дојде?
Извини шо почека малце поише за одговоров,, но си имав зорт..(имав нешо работа бе.. шо е важно) :D

ПРво.. нигде Маркс не рекол дека „ќе дојде“.. звучи премногу месијански, тоа не е Маркс.. ;)

Второ, она што го рекол Маркс е резултат на неговото антиципирање на сите општествено-економски прилики низ историјата, а за што рекол дека, како што пропаднал феудализмот, така ќе пропадне и капитализмот, како сплет на истите тие општествено-економски прилики, и од што луѓето, ќе создадат нешто друго (што патем речено ни он не знаел што е тоа, само му дал име преземено од начинот на организирање и функционирање на Париската комуна - комунизам).

трето. никад не рекол дека ќе дојде комунизам, барем не онака како што тоа настапило по неговата смрт. .со СССР со СФРЈ и ред други земји што „тежнееле“ кон тоа. Комунизам не е идеологија, не е религија, не е општество... тоа е принцип .. и ништо повеќе...

Така да прашањето, пак не ти чини.... преформулирај го..

П.С. И ако мислиш дека прашањето „После капитализам, кое општество рече Маркс дека ќе дојде?“ ќе го поврзеш со онаа твоја погорна теза дека „Маркс направил општество во кое ја укинал религијата“.. тоа е рамно на интелектуален дилатентизам и простотилак..

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Гурџо,арен си ти,само многупати не си ми јасен.Гледам голема омраза во тебе насобрана кон атеистите,па би те прашал-зарем по вербата во Бога ли ги оценуваш луѓето?Зарем човек може да биде човек само ако е верник?Зарем не е подобро ли некој да не е верник отколку да е верник и да убива и прави илјадници белји во името на својот Бог?Зошто толкава омраза Гурџи,зарем мислиш дека воопшто е важно(на евентуално постоечка креирачка сила на цел Универзум-мултиверзум или што и да е)дали ти веруваш во неа или се вртиш во круг пагајќи во транс или палиш свеќи?Или пак е важно каква личност си,дали денес си помогнал некому,дали си направил добро дело?Аман бе,основното не си го научил,а делиш оценки по форумов.
Гурџи не си е јасен ни сам на себе, па камоли на тебе.:P

Згора ако си заспан, нема да сака да те разбуди, освен ако не заслужиш.:cautious: Арно ама досега никој од нас не заслужил.

ИНаку со омразата грешиш. Гурџи не мрази никого, тоа сигурно:)

Само некого сака повеќе, а некого помалку.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Гурџи не си е јасен ни сам на себе, па камоли на тебе.:P

Згора ако си заспан, нема да сака да те разбуди, освен ако не заслужиш.:cautious: Арно ама досега никој од нас не заслужил.

ИНаку со омразата грешиш. Гурџи не мрази никого, тоа сигурно:)

Само некого сака повеќе, а некого помалку.
Не бе на мрази он никого, какви, овде ептен сакање покажуе:
Не бе брат , какво паѓање, на памет го знаев капиталот, затоа и ве мразам вас атеистите(комуњарите) од тој период, сите комуњари станавте во тоа време, ве лажеа како мали деца, верувавте во утопија.За разлика од тебе, јас го проучив капиталот и сватив дека тоа е утопија, а таквите како тебе комуњари, останавте да лижете лижалки на .....

Ти кога ќе пораснеш?.....

Kajgana Shop

На врв Bottom