Религијата (не) го унапредува општеството

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Неточно. Религијата не нуди ништо од тоа. Нуди надеж за тоа и верување за вечен живот, но реалноста е друга.
Религијата може да се каже дека нуди на пример подобар да биде човекот морално или етички (но заради својата непроменливост, религијата и тука прави промашување), но само за тие што се од дадената религија, спрема другите секогаш религиозниот ќе биде... негативно расположен, животно.
Не е така?
Ц!

P.S. Старите не се почитуваат заради религијата... твоите предци не биле христијани. Биле сосема нешто друго, може и од Мала Азија да се дојдени. Но си заборавил, па сега си бараш корен... и надеж за иднина
Заради почитувањето реков, не извртувај! Јас знам дека се Македонци, а и воопшто не е битно луѓе биле де.
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 19:43 ---
Религиите можеби се обидуваат да дадат одговор за смртта, ама зошто сметаш дека сите или некоја се во право? Во Христијанството на пример, самата причина за смртта и буквално и метафорички нема логика, зошто да сметам дека некој друг аргумент кој го дава истата религија е вистина?
Тоа им е целта, а кој е во право, па истражуј брат...
Христијанството е надлогично, т.е. го спознаваме онака како Бог го открива со личен опит и релација.
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 19:45 ---
Јас си ги почитувам моите чукунчукундедовци, биле пагани и атеисти.
(y)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ако бе, биди си ти евреин. :D
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 19:49 ---
Христијанството е надлогично, т.е. го спознаваме онака како Бог го открива со личен опит и релација.
Мојот личен опит, кажува поинаку, Не е ич ни логично ни подлогично ни надлогично, само нелогично.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Едно ц, и личносно-егзистенцијално поимање на еврејско-грчки кованици како услов за стекнување на бесмртност... не бидува.
Не извртувам... ти постојано зборуваш како мора да се почитува религијата заради старите, како старите наши се отепаа вртејќи се во гробовите бидејќи нивните наследници осознале дека не сакаат и не треба да следат еврејски богови и ритуали искасапени пред 1700 години од грчки идиоти.
И осознале дека религијата не дава национален идентитет од друга страна... таа не дава ништо,можеби надеж за најтешките случаи... друго.. ништо.
А надеж не е паметно да се дава на секој, посебно лажна.

Ако е надлогично, што ти требаат тебе овие ментални гимнастики?
Како може некој што не го поминал логичното да граба за над-логичното?

Нели е помудро за христијаните погледот да го насочат кон папок, молитви во 2 по полноќ, да молчат и да си ја чекаат судбината скована од некој бог?
Зарем така не ја добивате вие вашата надеж за бесмртност?
Не? Ами како?

3

321456

Гостин
Ако е личен опит зошто Христијанството, а особено религијата која претходела на него, вклучува обиди за регулирање на општествена организираност и надлежност?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ајде бе разбуден....не си способен да коментираш на ниедна тема.....
Право да ти кажам и во право си...како атеист не би требало ни да те интересира религија.
Ама нели пусто его па си викаш ...е сега ќе им дадам јас на религиозните...поима немаат.
Кажи која темна од религија ја знаеш и си способен да ја коментираш...ако не попаметен си кога траеш.
Брат, нема догми кај мене па не знаеш кај да се закачиш..:pos:

Уште ли мислеш дека сум патријалхално вопспитан?
Неееее. Ти не си патријахално воспитан, ти си едноставно невоспитан;)
--- надополнето: 11 јануари 2013 во 17:54 ---
Карл Маркс и Друже Тито?
Ваооо:P

Гурџи твојов грчки ерменец може нозете да му ги мие и водата да ја пие и на МАркс и на Јосип Броз.

Овој вториот бре ја стаи на маргините религијата и тоа е за огроооомна почит.

Откако религијата дојде у прв план, се појавија сите проблеми, а и луѓе ко оние лоботомиранине мухамеданци што се разнесуваат за 72 девици, и секкао разбудени религиски како тебе.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Неееее. Ти не си патријахално воспитан, ти си едноставно невоспитан;)
--- надополнето: 11 јануари 2013 во 17:54 ---

Ваооо:P

Гурџи твојов грчки ерменец може нозете да му ги мие и водата да ја пие и на МАркс и на Јосип Броз.

Овој вториот бре ја стаи на маргините религијата и тоа е за огроооомна почит.

Откако религијата дојде у прв план, се појавија сите проблеми, а и луѓе ко оние лоботомиранине мухамеданци што се разнесуваат за 72 девици, и секкао разбудени религиски како тебе.
Ти не си заспан кој оди со отворени очи...ти спиеш 24 дневно, кој не ги ни отвара очите.
Маркс направи општество во кое религијата е забранета, и затоа се покажа како утопија.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Маркс направи општество во кое религијата е забранета, и затоа се покажа како утопија.
Ајде ти „пријателе“ докажи ми и покажими каде Маркс направил општество, каде била забранета религијата?
И второ, каде и кога Маркс ја забранил религијата?

Штом тврдиш вакви работи, значи си го читал Маркс...

Молим те, изнеси докази и податоци..

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ајде ти „пријателе“ докажи ми и покажими каде Маркс направил општество, каде била забранета религијата?

Штом тврдиш вакви работи, значи си го читал Маркс...

Молим те, изнеси докази и податоци..
Еве ти еден личен пример...
Ме предлагаа за член во КПЈ и јас одбив под разлог дека одам на црква....доволно е или да набројувам уште.
Млад си ти изгледа, затоа не ти се јасни многу работи...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Еве ти еден личен пример...
Ме предлагаа за член во КПЈ и јас одбив под разлог дека одам на црква....доволно е или да набројувам уште.
Млад си ти изгледа, затоа не ти се јасни многу работи...
Прво, Каква врска има мојата младост со твоето непознавање на Маркс?

И впрочем твој избор било дали ти ќе одиш во црква или ќе си бил член на КПЈ, они изрично не ти забраниле да одиш во црква?!
Искрено, ти си испаднал шутрак пред нивни очи, а сега и пред моите..

И второ, каква врска има бре Маркс со тоа што правела КПЈ, КПСС и шо ти ја знам кој?!
Маркс ли го создал тоа?

Убаво те прашав претходно.. очигледно не сфаќаш што си рекол погоре... а и што сум те прашал..

Еве ти го истото, одпочеток, со се твојот претходен коментар.. може ќе се сетиш каде е натрапникот..

Гурџи - Маркс направи општество во кое религијата е забранета, и затоа се покажа како утопија.

Мед`л - Ајде ти „пријателе“ докажи ми и покажими каде Маркс направил општество, каде била забранета религијата?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Прво, Каква врска има мојата младост со твоето непознавање на Маркс?

И впрочем твој избор било дали ти ќе одиш во црква или ќе си бил член на КПЈ, они изрично не ти забраниле да одиш во црква?!
Искрено, ти си испаднал шутрак пред нивни очи, а сега и пред моите..

И второ, каква врска има бре Маркс со тоа што правела КПЈ, КПСС и шо ти ја знам кој?!
Маркс ли го создал тоа?

Убаво те прашав претходно.. очигледно не сфаќаш што си рекол погоре... а и што сум те прашал..

Еве ти го истото, одпочеток, со се твојот претходен коментар.. може ќе се сетиш каде е натрапникот..

Гурџи - Маркс направи општество во кое религијата е забранета, и затоа се покажа како утопија.

Мед`л - Ајде ти „пријателе“ докажи ми и покажими каде Маркс направил општество, каде била забранета религијата?
Ај нешто јас да те прашам...
Ти каде живееш, на планетата земја или сега си дошол од некаде?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти не си заспан кој оди со отворени очи...ти спиеш 24 дневно, кој не ги ни отвара очите.
Новата дефиниција на Гурџи наш за утопија - ЖИВЕЕЊЕ БЕЗ РЕЛИГИЈА = УТОПИЈА:vozbud:

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ај нешто јас да те прашам...
Ти каде живееш, на планетата земја или сега си дошол од некаде?
Само знам дека не живеам во Италија и не зборам глупости од таму, за кои глупости сум убеден дека се апсолутна вистина, и при тоа истите да им ги сервирам на форумџии, за кои „наводно“ сметам дека се испод моето интелектуално ниво..

и убаво те прашав..

Ќе одговориш или не? Или да сметам дека ни тоа не го знаеш? Туку и ти како Микац, одбрамбено го штитиш своето несвесно неверување?

Kajgana Shop

На врв Bottom