Australian Open 2013

Кој ќе го освои Australian Open годинава?

• Novak Djokovic

Гласови: 34 43,0%
  • Roger Federer

Гласови: 25 31,6%
  • Andy Murray

Гласови: 13 16,5%
  • David Ferrer

Гласови: 1 1,3%
  • Tomas Berdych

Гласови: 1 1,3%
  • Jo Wilfried Tsonga

Гласови: 0 0,0%
  • Juan Martin Del Potro

Гласови: 2 2,5%
  • Некој друг, ќе наведам кој во мислење.

Гласови: 3 3,8%

• Вкупно гласачи
    79
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Па не би рекла. Знаеш зошто? Затоа што другите кога губат од Федерер, губат со помал број неизнудени грешки отколку што ги прави Федерер кога губи. Федерер ги победува противниците со винери, а тие него, со неговите неизнудени грешки.

Хмм, до некаде си можеби и во право... но дали си се запрашала дека некои од тенисерите, на пример Надал чекаат негова грешка т.е. негова неизнудена грешка и неговата дефанзивна игра е логична за против Федерер, а бидејќи играта на Надал е таква... нормално дека ќе има повеќе неизнудени грешки Федерер бидејќи премногу топки вратил Надал и сл.

Хмм, до некаде си можеби и во право... но дали си се запрашала дека некои од тенисерите, на пример Надал чекаат негова грешка т.е. негова неизнудена грешка и неговата дефанзивна игра е логична за против Федерер, а бидејќи играта на Надал е таква... нормално дека ќе има повеќе неизнудени грешки Федерер бидејќи премногу топки вратил Надал и сл.

Сум гледала многу мечеви меѓу Надал и Федерер и тоа што го кажуваш е точно, Надал играше секогаш од основната линија со силни удари го напаѓаше Федерер, а овој правеше неизнудени грешки и така губеше. Но во сите важни мечеви што Федерер потоа ги загуби, од Џоковиќ, Мареј.. неизнудените грешки секогаш беа пресудни за Федерер. Нели? Ги имал и по 40 на еден меч во 2-3 сета, а сепак имал повеќе винери од противникот. Значи, не е само случајот со Надал, туку и со сите други кои успеале да го победат Роџер. Тие чекаат на грешките на Федерер, а со тоа само се потврдува она што еден поранешен врвен тенисер го кажа, а јас тука го пренесив “Федерер, сам си се победува“

Секако тука се потврдува она што го кажа дека е нормално да има повеќе грешки од Федерер бидејќи противникот вратил премногу топки, но нели тука веќе станува збор само за добра физичка подготвеност? Тоа не е убавината на тенисот.

Гласав за Ноле, иако не би ме чудело и Мареј да го освои турниров, секако тука е и Федерер кој никако не смее да се отпише. Како и да е ќе гледам тенис за уживање бидејќи турниров е осиромашен за мојот пулен Рафа...

ako se gleda statistikata i momentalnata situacija (2012) , Novak osvojuva AO a finalist ke e ili Marej ili Federer...e ama ne e bash taka matematicki tenisot...eden losh den ,nepredvidlivi loshi uslovi za igra (videte koi temperaturi shibaat) ,vetar i sl. i pagaat iznenaduvanja .Sepak ,se igra vo tri seta ,pa golemite teniseri znaele da se izvadat od takvi situacii pa rabotite si doagale na svoe mesto...vo globala.
E ,od denes sum pobogat za eden nov biser...kako beshe ...Fed ne gubi tuku sam se pobeduva...toa me potseka na Cak Noris...ili , Fed gubi oti taka saka, toj biser e od porano.
Fed nikogash ne gubi oti protivnikot e podobar ,no way ...kakov Novak , kakov Nadal ili Marej.
Ili ne mu e denot ili e izmoren ili horoskopot mu e vo Jupiter ili Mirka ima pms ili ...
I ne go pravete penzioner na zort na sila ,ne vadete alibi ,triesetite se najzrelite godini za sportist ,posebno za tenisot ,e sega toa shto malku teniseri vrvni ostanuvaat aktivni e drugo dvaese.Site vo toj period se voglavno obezbedeni finansiski i nemaat tolku motiv da bidat 250 dena vo godinata bez familijata (decata) po hoteli i avioni i da letaat od kraj na kraj na svetot ...toa e problemot a ne teloto.Motivot gi ebe i go frlaat reketot .Retki se tie kako Fed shto imaat motiv pa i najavuva deka ke igra ushte tri sezoni najmalku.
Brej , me nasmea , moram ushte ednash ,,Fed ne gubi tuku sam se pobeduva,, ...bravos
Jaka teza , ima logika ,Majami ne pobedi oti igrashe podobra odbrana tuku Oklahoma zagubi oti promashuvashe...Shpanija ne pobedi oti igrashe podobar fudbal tuku Portugalija izgubi oti ne go pogodi golot (inaku se obiduvashe,shutirashe)

Факт е дека Федерер губи многу натпревари заради својата слаба игра т.е. многу неизнудени, но неможе да се каже дека другите тенисери немаат удел во победата, тоа е малце претенциозно.

Ок, можеби да беше 2006 ќе беше точно, ама вака не бива.

eve mal klip za ilustracija...ofanziva protiv defanziva...sepak ofanzivata pobeduva na kraj. Mislam deka toj shto se brani e na mnogu pogolemi maki i so pogolemi uslovi za neiznudeni greshki i mora da igra mnogu poteshki udari a i Novak ne forsirashe so vineri za da ne zgreshi,odeshe na sigurno

http://www.youtube.com/watch?v=lGNlOV5ZeTs

nema bash mnogu dopirni tocki ama eve neshto slichno...ofanziva vs defanziva...dvajca majstori..

http://www.youtube.com/watch?v=luVfBZ7I2Mk

Да не се разбереме погрешно две му се добитни финалиња во 2012-та. Иначе го играше на пример и финалето на Вимблдон, ама го загуби. Ова другиве турнири не ги ни спомнувам.

Како и да е. Непотребно го правите лузер човекот. Ова не е истиот Мареј, ама да не го почнуваме пак истиот муабет, пред некој месец само за тоа расправавме на подфорумов. :)

Никој барем јас не го правам лузер, за да бидеш во топ 5 и да освоиш слем треба да бидеш бар многу повеќе од просечен. Епа по толку финалиња изгубено сега моралот му е качен. Меѓутоа ќе се издиши каде што стално се издишува. Не ми бар мене тенисер со муда, она тенисер за памтење.

Никој барем јас не го правам лузер, за да бидеш во топ 5 и да освоиш слем треба да бидеш бар многу повеќе од просечен. Епа по толку финалиња изгубено сега моралот му е качен. Меѓутоа ќе се издиши каде што стално се издишува. Не ми бар мене тенисер со муда, она тенисер за памтење.
Логички поради ова моралот треба да му е паднат, бидејќи после толку порази никој не се осеќа добро и психички спремно. Но Мареј лани докажа дека може да освои и Грен Слем титула, ги освои и ОИ така да од него може да се очекува многу во иднина. Али јас уште си стојам на ставот дека е изветреан Енди, се додека не почне да игра во континуитет како другиве тројца ќе го имам истово мислење за него.

ako se gleda statistikata i momentalnata situacija (2012) , Novak osvojuva AO a finalist ke e ili Marej ili Federer...e ama ne e bash taka matematicki tenisot...eden losh den ,nepredvidlivi loshi uslovi za igra (videte koi temperaturi shibaat) ,vetar i sl. i pagaat iznenaduvanja .Sepak ,se igra vo tri seta ,pa golemite teniseri znaele da se izvadat od takvi situacii pa rabotite si doagale na svoe mesto...vo globala.
E ,od denes sum pobogat za eden nov biser...kako beshe ...Fed ne gubi tuku sam se pobeduva...toa me potseka na Cak Noris...ili , Fed gubi oti taka saka, toj biser e od porano.
Fed nikogash ne gubi oti protivnikot e podobar ,no way ...kakov Novak , kakov Nadal ili Marej.
Ili ne mu e denot ili e izmoren ili horoskopot mu e vo Jupiter ili Mirka ima pms ili ...
I ne go pravete penzioner na zort na sila ,ne vadete alibi ,triesetite se najzrelite godini za sportist ,posebno za tenisot ,e sega toa shto malku teniseri vrvni ostanuvaat aktivni e drugo dvaese.Site vo toj period se voglavno obezbedeni finansiski i nemaat tolku motiv da bidat 250 dena vo godinata bez familijata (decata) po hoteli i avioni i da letaat od kraj na kraj na svetot ...toa e problemot a ne teloto.Motivot gi ebe i go frlaat reketot .Retki se tie kako Fed shto imaat motiv pa i najavuva deka ke igra ushte tri sezoni najmalku.
Brej , me nasmea , moram ushte ednash ,,Fed ne gubi tuku sam se pobeduva,, ...bravos
Jaka teza , ima logika ,Majami ne pobedi oti igrashe podobra odbrana tuku Oklahoma zagubi oti promashuvashe...Shpanija ne pobedi oti igrashe podobar fudbal tuku Portugalija izgubi oti ne go pogodi golot (inaku se obiduvashe,shutirashe)

Ако си толку добар познавач на тенис, и ако воопшто следиш офф корт вести, ќе требаше да си го слушнал ова досега од тв, не од форум.
Јас не зборувам од памет, ниту пак нешто што не е логично, затоа прочитај ги подобро моите објаснувања.
Поздрав

Федерер минатава сезона многу меча изгуби поради нестрпливоста, сака брзи поени, не му се чека многу и неќе да разменува многу удари како порано. А Ѓокович до сабајле ќе ги враќа се додека не му дојде добра прилика за напад.

Федерер минатава сезона многу меча изгуби поради нестрпливоста, сака брзи поени, не му се чека многу и неќе да разменува многу удари како порано. А Ѓокович до сабајле ќе ги враќа се додека не му дојде добра прилика за напад.

Да, но мислам дека тоа се должи на агресивноста во играта на Роџер што Пол Анакон му ја наметна откако стана негов тренер.

Во ера на Надал, Новак и Федерер, не ни можеш да бидеш тенисер за паметење, ако зборуваме од тој аспект.

Venus v Voskoboeva
Sharapova v Puchkova
Cornet v Erakovic
Dellacqua v Keys
Rogowska v qualifier
Bartoli v Medina Garrigues
Petrova v Date-Krumm
Kirilenko v King.

Djokovic v Matthieu
Federer v Paire
Hewitt v Tipsarevic
Tsonga v Llodra.