Вртевме, вртевме... кај кого се падна паричката?

Статус
Затворена за нови мислења.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
и после 23 години паричката пак НЕ се падна кај мене.. да сум си жив и здрав годинава па до година можда ке имам повеќе среќа :) ама ако.. кај господа се падна - тој ке не чува сите во фамилија :)

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Мене ми се падна паричката, но среќата изостана во клучен момент.
Можеби требаше во џеб да ми стои при потребниот момент.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Инаку, да се дополнам, околу атеистите, христијаните, муслиманите и празниците :)
Живеам во населба која е ,,чисто православна,, меѓутоа живеат 3 семејства муслимани, од кои 2 торбешки, 1 турско-албанско мешано. Од кога паметам, детето на едните торбеши одело со мене на ,,коледе,, а во неговата куќа и во турско-албанската, секогаш спремале за коледе, односно, сме пееле и кај нив, и секогаш исто имале спремено костени, лешници, ореви, бонбони, јаболки, парички.. итн. Иако не се православни, убаво се чувствуваат луѓето, ќеиф им е децата да им пеат и си спремаат, а и нивните деца ги пуштаат на коледе.
Иако одамна престанавме на коледе да одиме, и јас и нивните деца, луѓето до ден денес спремаат.

Јас тука не гледам ништо погрешно, едноставно е убаво да славиш, па сеедно дали е христијански, муслимански или будистички празник. Јас се славам, секаде ми е убаво, и баба ми иако сака да прекине да си ја слави славата, јас не ја оставам, едноставно е убав ден, убаво собирање, ептен мерак се прави :)

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Инаку, да се дополнам, околу атеистите, христијаните, муслиманите и празниците :)
Живеам во населба која е ,,чисто православна,, меѓутоа живеат 3 семејства муслимани, од кои 2 торбешки, 1 турско-албанско мешано. Од кога паметам, детето на едните торбеши одело со мене на ,,коледе,, а во неговата куќа и во турско-албанската, секогаш спремале за коледе, односно, сме пееле и кај нив, и секогаш исто имале спремено костени, лешници, ореви, бонбони, јаболки, парички.. итн. Иако не се православни, убаво се чувствуваат луѓето, ќеиф им е децата да им пеат и си спремаат, а и нивните деца ги пуштаат на коледе.
Иако одамна престанавме на коледе да одиме, и јас и нивните деца, луѓето до ден денес спремаат.

Јас тука не гледам ништо погрешно, едноставно е убаво да славиш, па сеедно дали е христијански, муслимански или будистички празник. Јас се славам, секаде ми е убаво, и баба ми иако сака да прекине да си ја слави славата, јас не ја оставам, едноставно е убав ден, убаво собирање, ептен мерак се прави :)
True that. Исто така имаше муслиманска фамилија кај нас, поточно две муслимански фамилии. Секогаш не викале и дури ни викале: Ако не дојдете сабајле нема муабет да ви правиме. И секогаш тие отвараа со насмевка и даваа највеќе. Знаат да ти направат чест.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
True that. Исто така имаше муслиманска фамилија кај нас, поточно две муслимански фамилии. Секогаш не викале и дури ни викале: Ако не дојдете сабајле нема муабет да ви правиме. И секогаш тие отвараа со насмевка и даваа највеќе. Знаат да ти направат чест.
Па исто, секогаш кога слават Бајрам цело маало е најадено со баклави и секакви чудесии од благо :) :)
Најбитно е да се луѓето среќни, се останато е споредно ;)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Твојот пост ми асоцираше на „ среќните “ времиња...
Кога исламот се појавил на блискиот исток, било вообичаено во ист храм верска служба да обавуваат и мислимани и христијани, Едноставно, од толку до толку саат христијани, а од толку до толку муслимани.
Тоа престанало со почетокот на крстоносните војни.

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Кај мене... при статистичка веројатност од 12.5% +- мали девијации од неправилното кршење на лепчето... убаво, убаво е чувството, ако не друго псилошкиот момент јееј паричката, колку и да нема некакво практично значење... кај господ кај нас никогаш не се паѓа паричката, си мислам па можда и намерно ја мести така, што ќе му е нему среќа :unsure:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Кај мене... при статистичка веројатност од 12.5% +- мали девијации од неправилното кршење на лепчето... убаво, убаво е чувството, ако не друго псилошкиот момент јееј паричката, колку и да нема некакво практично значење... кај господ кај нас никогаш не се паѓа паричката, си мислам па можда и намерно ја мести така, што ќе му е нему среќа :unsure:
Ние сме уште по практични...
Нема: кај Господ - кај куќа , има само кај нас кој седиме на масата и нема промашај

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom