Што бараат атеисти на форум за религија?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
И едно прашање до верниците:
Зошто поѓаволите низ фејсбук постирате разни слики, сајтови, видеа со религиски мотив, правате тагови на деца осакатени во болница и секакви чуда???
Не знам дали кај христијаните се појавува ова, но кај муслиманите да.....

Сакам понекогаш да ги коментирам и лом да ги правам но не сакам внимание да им давам.......

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Не знам дали кај христијаните се појавува ова, но кај муслиманите да....
И едните и другите се забеганици и исто сра*е само во различно паковање(според мене) !
Кој друг ако не религиите се најголеми кочничари на слободната човекова воља ............ денеска светот е подобро место за живеење токму поради науката и пронаоѓачите/научниците, а не поради религијата и нејзините свештеници, попови, владици, оџи, муфтии и.т.н.
Религијата ли ја измисли/создаде технологијата, електрониката, механиката, модерната медицина... или тоа го направија луѓето кои имаа слободна воља, слободна мисла т.е. научниците кои од црквата беа нарекувани еретици и палени по огнени клади како и обезглавувани !
Религијата сеуште е силна и ја држат(т.е. веруваат) луѓето од пониските социо-економски како и недоволно еманципирани слоеви од народот !
Ај старите генерации ги разбирам и сфаќам, ама кога ќе видам некој средовечен или млад човек да е затрескан во овие работи ми се гади искрено !

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
И едните и другите се забеганици и исто сра*е само во различно паковање(според мене) !
Кој друг ако не религиите се најголеми кочничари на слободната човекова воља ............ денеска светот е подобро место за живеење токму поради науката и пронаоѓачите/научниците, а не поради религијата и нејзините свештеници, попови, владици, оџи, муфтии и.т.н.
Религијата ли ја измисли/создаде технологијата, електрониката, механиката, модерната медицина... или тоа го направија луѓето кои имаа слободна воља, слободна мисла т.е. научниците кои од црквата беа нарекувани еретици и палени по огнени клади како и обезглавувани !
Религијата сеуште е силна и ја држат(т.е. веруваат) луѓето од пониските социо-економски како и недоволно еманципирани слоеви од народот !
Ај старите генерации ги разбирам и сфаќам, ама кога ќе видам некој средовечен или млад човек да е затрескан во овие работи ми се гади искрено !

Но сепак мислам дека верата не ја држат верниците, туку моќниците, низ историјта тој слој се држел под контрола баш со верата, многу војни се водеа со помош на оваа алатка.......демек се бориме за вера, а на друга страна цепаа територии....
Арапите со верата ги убедуваа следбениците да окупираат тогаш половина свет, а пак крстоносците за да ја зачуваваат својата вера одејќи кон Јерусалим ограбуваа све живо и диво во византија и насекаде......

И денеска горе доле ова се случува.......
со медиумиве лом прават, боже како ги манипулираат стварно ми е нејасно.....

Тоа што велиш, постарите ајде немаа образование, но денска имаш со факултет кои се молат, дури се обидуваат да дебатират со мене, ми доаѓа да ги удирам со глава, толку ме нервираат.......

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Тоа што велиш, постарите ајде немаа образование, но денска имаш со факултет кои се молат, дури се обидуваат да дебатират со мене, ми доаѓа да ги удирам со глава, толку ме нервираат.......
Ако не е тајна што школо имаш ти?

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
архитектонски
Аха, и демек тоа твое образование те убеди дека Бог не постои, за разлика од да речеме доста твои професори кои се далеку над тебе со школо а сепак се верници.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Но сепак мислам дека верата не ја држат верниците, туку моќниците, низ историјта тој слој се држел под контрола баш со верата, многу војни се водеа со помош на оваа алатка.......демек се бориме за вера, а на друга страна цепаа територии....
Арапите со верата ги убедуваа следбениците да окупираат тогаш половина свет, а пак крстоносците за да ја зачуваваат својата вера одејќи кон Јерусалим ограбуваа све живо и диво во византија и насекаде......

И денеска горе доле ова се случува.......
со медиумиве лом прават, боже како ги манипулираат стварно ми е нејасно.....

Види сега како и порано така и денеска работите се исти/слични !
Моќниците т.е. тие што владеат со државите и со нациите религијата ја користат како алатка за да владеат и да перат мозок на што е можно поголем дел од народот, а тој дел се луѓе кои по некое непишано правило не се којзнае колку еманципирани и научно потковани !
За среќа има и луѓе кои размислуваат малку поинаку од мнозинството народ ........... секогаш имало луѓе и во минатото како и сега кои не прифаќаат се здраво за готово од средината и општеството !
Е сега разликата е во тоа што порано во минатото од народот верници биле токму побогатите слоеви народ(буржоазијата), а пак денеска како што гледам(барем во моја средина) е обратно повисоките социо-економски како и поеманципирани слоеви народ се претежно нерелигиозни(т.е. Атеисти), а оние од дното и се повеќе наклонети на религијата, а пак религијата постана паганштина ............ абе што да кажам каша попара, народот ја зеде религијата во свои раце и од религија направи паганштина, а големците/државниците како и владиците рекоа амин на сето тоа :facepalm:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
Аха, и демек тоа твое образование те убеди дека Бог не постои, за разлика од да речеме доста твои професори кои се далеку над тебе со школо а сепак се верници.
ниту еден мој професор не е верник......
и не се уверив во фах за тоа...

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Водиме евиденција до кој степен сме ментално еволуирани...и уште колку литри варикина се потребни за комплетно да исчезне религиозниот хромозон од нашата днк.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Вие сте публика на погрешен терен, и затоа ќе повторам: - Вие ништо друго освен лечење на сопствените фрустрации не правите!

Да те јаде црвот е зезната работа...:)
Брат, а да те прашам тебе нешто...

Шо мајка бараш на форум религија да зборуваш за атеисти, и шо толку тебе тие те тангираат?
Ако атеистите, по тебе, се публика на погрешен терен.. онда брат, извини, али си у заблуда, ти, и таквите ко тебе се погрешниот терен. Ти и Гурџи и Микац и редум други...
Затоа штоима овде луѓе, атеисти и верници, кои сакаат и си праат супер муабети за религија, а таквите ко тебе тролаат до бесвест ко њујоршки таксисти...

И да, се слагам, да те јаде црвот, е зезната работа.. ;)
--- надополнето: 5 јануари 2013 во 23:58 ---
А пази молим те он треба да е нешто као соодветно образован за да те убеди тебе дека Бог постои?

Тебе кој те убедил дека Бог постои и како патем? Некој чичко со титула академик да не бил случајно и со соодветна академска наобразба?

А ако сакал момакот puno да учи богословија, теологија и сл. ќе се запишел на соодветниот факултет и ќе учел за Бога и „ќе го убедувале за Бога“.
А не знам ти што факултет имаш завршено (ако имаш завршено) и патем зашо на факс не те учеле и не ти предавале за ислам (еве пример да си завршил електро, или правен, или шо знам, фармација или медицина)?

И не мешај бре баби и жаби. каква врска има тоа што го збориш за темава, ај објасни ПОБОГУ! :pos:

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Темата е: Што бараат атеисти на форум за религија, и јас го напишав моето мислење. Кој меша сега баби и жаби, а?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Темата е: Што бараат атеисти на форум за религија, и јас го напишав моето мислење. Кој меша сега баби и жаби, а?
А да се читаш малце сеа шо напиша, а што до сега си пишувал?

И знаеш како, тоа мислењето е релативна категорија, не значи дека секој што ќе каже мислење, дека мисли, односно и дека е доволно само да се каже мислење, затоа што тоа се бара..

Као во филмон со браќата Маркс.. Чико Маркс вели - Приговор!, а Граучо вика, - Врз основ на што?, На што Чико одговара, - Па не можев да се сетам на било што друго да кажам!
Сфаќаш?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ниту еден мој професор не е верник......
и не се уверив во фах за тоа...
А како Ти успеа да се увериш дека „...ниту еден професор....„ не е верник?

Само верник може да препознае друг верник, оти „...слично се препознава со слично...„, така да очигледно е дека не си успеал да забележиш дека и меѓу професорите од „архитектонски„ има живи верници...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
А како Ти успеа да се увериш дека „...ниту еден професор....„ не е верник?

Само верник може да препознае друг верник, оти „...слично се препознава со слично...„, така да очигледно е дека не си успеал да забележиш дека и меѓу професорите од „архитектонски„ има живи верници...
Еве бе ја познавам дека ти си верник, а јас сум атеист.. и сеа шо?
Брат.. дај и ти не замарај као Гурџи.. плис.. држи се за тема а не за философски ц`цканици..

све бре њујоркери-гурбетџии овде.. па па па па..

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
MEDDLE,

не се сечам дека Ти се обратив преку пост..Ц,ц,ц,...Некултурно е това упаѓање у туѓ мувабет, и тоа неповикан...

Kajgana Shop

На врв Bottom